Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

Mary 22:55, 23 paź 2016

Aniu (Anbu) - Tak to baccata bezodmianowa. Nie są tak kształtne jak Twoje Miśki.
Mary 23:22, 23 paź 2016

Asia (asiak) – No mam nadzieję, że ruszą. Dostały tyle żarcia, że chyba wypada się odwdzięczyć.
Marta – Rzeczywiście efekt jest. To już mały żywopłot. Na innym odcinku sadziłam małe Hicksii i zupełnie to inaczej to wygląda. To nie mały żywopłot tylko rząd sadzonek.
Asia (navigatorka) – Szczerze to ja nie mam pojęcia jaka odległość jest dobra. Miałam miniogród przez ponad 15 lat, ale nie było w nim żywopłotu. Nie mam pojęcia jak rośnie, jak to ciąć itd.
Muszę poszukać zdjęcia tej ściany u Ciebie.
Natalia – Zazębiają się, a czasem nawet gałązki jednej sadzonki są ukryte za inną. Mnóstwo trzeba ściąć. Próbowałam czytaj jak cienki może być taki żywopłot i różne były opinie. Dodatkowo to jest cis pospolity, a na forum jest więcej o żywopłotach z cisów pośrednich. Powinnam zrobić większy odstęp od płotu, żeby wygodnie ciąć, ale nie ma na to miejsca, bo to wąskie przejście w boku domu. Myślę, że w dalszej części ogrodu posadzę je dalej od płotu, w większych odstępach.
Gosia – Powinno być równo, bo mierzyłam każdą sztukę. Mam nadzieję, że jak zaczną rosnąć i trochę je przytnę to będzie równo.
Mary 23:31, 23 paź 2016

Polinka – Witaj u mnie Polinko.
Trochę się boję tego szybkiego rośnięcia cisów, bo na początku to cieszy, ale potem dużo pracy z cięciem.
Jakoś mnie nie zaskakuje, że podobają Ci się ogrody z leżącymi liśćmi, bo wiem że lubisz duże drzewa. Ja nawet nie próbuję walczyć z liśćmi, bo to nie ma żadnego sensu. Staram się zbierać je z trawnika. Jak wczoraj zebrałam wszystkie to dzisiaj znów było tak.

Z reszty terenu zbieram raz tu raz tam. Nigdy do czysta, bo za chwilę i tak będą następne.
Mam taką skarpę, na którą nie lubię patrzeć i nie lubię jej pokazywać. Ale o tej porze to ona nawet fajnie wygląda. Dobrze widać, ile u mnie jest liści. A to dopiero początki…
Tess 05:07, 24 paź 2016

O, skarpę widzę
Ona dość łagodna się zdaje. Jest łagodna?

Żywopłot zapowiada się super.
Jeśli blisko ściany posadziłaś, to cis może podsychać (tracić igły). Obserwuj.
nawigatorka 07:25, 24 paź 2016

Piękne te liscie
Gosiek33 10:05, 24 paź 2016

MariBere napisał(a)

Natalia – Zazębiają się, a czasem nawet gałązki jednej sadzonki są ukryte za inną. Mnóstwo trzeba ściąć. Próbowałam czytaj jak cienki może być taki żywopłot i różne były opinie. Dodatkowo to jest cis pospolity, a na forum jest więcej o żywopłotach z cisów pośrednich. Powinnam zrobić większy odstęp od płotu, żeby wygodnie ciąć, ale nie ma na to miejsca, bo to wąskie przejście w boku domu. Myślę, że w dalszej części ogrodu posadzę je dalej od płotu, w większych odstępach.

Posadziłam i ja sadzonki cisa pośredniego, to w zasadzie siewki od koleżanki. Niestety mają się nijak do tych Twoich.
Gdy mierzyłam rękami szerokość starego żywopłotu cisowego - matki moich siewek - rąk mi nie starczyło, szerokość to około 180-200 cm i mają zostawione jakieś 70 cm od płotu by wchodzić tam i strzyc To jest przyczyna dla której sama żywopłotu nie mam, strzyc regularnie nie będę. Posadziłam swoje kilkanaście siewek bliziutko przy siatce i staram się nie być przerażona co będzie się działo jak urosną. Myślę, że wykopać zawsze zdążę, a w między czasie bluszcz w końcu przejmie rolę zimozielonego ogrodzenia?
Mary 18:44, 24 paź 2016

Tess napisał(a)
O, skarpę widzę
Ona dość łagodna się zdaje. Jest łagodna?

Żywopłot zapowiada się super.
Jeśli blisko ściany posadziłaś, to cis może podsychać (tracić igły). Obserwuj.

Dość łagodna. Ale nie na tyle, żeby dało się udać, że jej nie ma.
Najwyższy jest prawy róg. Jakieś 1m-1.5m ponad poziom terenu.

Będę się przyglądać, co się dzieje przy płocie. Wiosną wyrównam i od strony płotu przytnę więcej.
Mary 18:46, 24 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Piękne te liscie

Liście klonu są rzeczywiście atrakcyjne o tej porze.
Przed domem mam dęby. Ich liście są suche i brązowe.
Mary 18:54, 24 paź 2016

Gosiek33 napisał(a)

Posadziłam i ja sadzonki cisa pośredniego, to w zasadzie siewki od koleżanki. Niestety mają się nijak do tych Twoich.
Gdy mierzyłam rękami szerokość starego żywopłotu cisowego - matki moich siewek - rąk mi nie starczyło, szerokość to około 180-200 cm i mają zostawione jakieś 70 cm od płotu by wchodzić tam i strzyc To jest przyczyna dla której sama żywopłotu nie mam, strzyc regularnie nie będę. Posadziłam swoje kilkanaście siewek bliziutko przy siatce i staram się nie być przerażona co będzie się działo jak urosną. Myślę, że wykopać zawsze zdążę, a w między czasie bluszcz w końcu przejmie rolę zimozielonego ogrodzenia?

Nie uśmiecha mi się, że będę musiała strzyc ten żywopłot. Ale bez żywopłotu zupełnie mi się nie podobało, więc coś musiałam z tym zrobić.
Mary 20:20, 24 paź 2016

Zdjęcia obieli dla Gosi.

Maj 2014 - Pędę skierowane ku górze.

Maj 2016 - Rośnie płasko.