u kogoś w wątku była mowa o mrówkach i o ich szkodliwości na korzenie roślin, chyba u Ewy. Mogę potwierdzić, że tak jest. Mam dwa kopce w ogrodzie, pod migdałkiem i pod kanzanem. Migdałek praktycznie jest na skraju życia i śmierci - zmarniał straszliwie. Kanzan się trzyma, ale to starsze i silniejsze drzewo. Ale za to funkia, która jest praktycznie w mrowisku - również marnieje.
Spostrzeżenie dodatkowe - mam funkie tej samej odmiany, kupione razem w tej samej szkółce, wsadzone w tym samym czasie.
1. Wygląd hosty rosnącej w doniczce w cieniu tarasu, liście wąskie i długie, obwódki białe też wąziutkie, najszybciej wystartowała, widać, że walczy o miejsce i już wypuściła pędy kwitnące.
2. Wygląd hosty rosnącej pod kanzanem, walczącej o wodę z drzewem i liliowcami, dodatkowo w mrowisku, lekko żółta malutkie liście
3. Wygląd hosty rosnącej w gruncie w towarzystwie języcznika, półcień (rabata bez maty - wysypana korą)
ok, zrobiłam zdjęcie bylinowej w słońcu dalej mało widać, hahaha
a ogniskowa ma industrialną czerpnię na pierwszym planie, czy czosnki tylko ściąć i cebule zostawić w ziemi?
wiciokrzewy są fajnymi pnączami, jak dołączą do nich latem miliny i trzmieliny podrosną, to płot trochę zniknie nie wiem jak prowadzić trzmieliny, żeby go zarastały, wplatać gałązki w siatkę? czy robić jakieś sznurki prowadzące?
i tradycyjnie tydzień z życia buków, przyznajcie, że samochód sąsiada za płotem jest już mniej widoczny.
Dzień dobry,
Podglądam i podziwiam Twój ogród, piękny!
Zatrzymałam się na wątku z cisami, co do odmiany i przeznaczenia - jasne.
Ale nie umiem rozpoznać moich cisów, kupione i wsadzone wiosną do formowania w stożek - mimo zapewnień sprzedawcy nie jestem pewna, czy to właściwy wybór!
Obok w doniczce jest nowy cisy, jakaś odmiana"pospolita" - moja prośba to pomoc w wyborze odmiany, dziękuję!
Echh zakupy przez internet, myślałam, że to nieduże poidełko, które dyskretnie wkomponuje w zieleń. Okazało się monstrualnych jak dla mnie rozmiarów, ale ptakom pewnie się spodoba
Trejaże uwielbiam, bardzo Ci dziękuję ! Wiesz, że nawet specjalnie nie zabiegam, żeby szybko zarosły roślinami, bo lubię na nie patrzeć Kupię jeszcze na drugą stronę ogrodu, żeby stworzyć zakątki, tylko nie mam na nie jeszcze do końca koncepcji.
Poprzednia ścieżka którą własnoręcznie zrobił poprzedni właściciel była nawet dosyć fajna, ale..rozjechała się i pozapadała. Na leśnej działce, gdzie jest piaszczysty teren, trzeba go naprawdę dobrze utwardzić. Skorzystałam z usług zaprzyjaźnionej firmy ogrodniczej, także w pewien sposób jest to moje dzieło koncepcyjnie, ale miałam wykonawców z odpowiednim sprzętem.
W obecnej chwili nie mam lepszego zdjęcia, tylko pstryk z telefonu, komplet stoi jeszcze "w polu", chyba obetnę te wywijasy od stolika, ale już baaaardzo się nim cieszę Dziękuję :-*