Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 12:03, 04 cze 2019

tak sie przymierzam do budlei jak dziki do jeża. podobaja mi sie bardzo, nawet mam miejscowke ale czy przezyja? w sumie barbula żyje, zobaczymy jak z prusznikiem bedzie. na razie po wsadzeniu ma sie swietnie. no i mialam juz nic nie kupowac

Kasia73 16:33, 04 cze 2019

makadamia napisał(a)

to pokażę jeszcze żółtą rabatę chronologicznie od początku sezonu
kwiecień z szafirkami

potem powinny być białe tulipany crystal cos tam, ale jak widać - ni ma

potem czosnki

teraz szałwia

Bardzo udana ta rabatka "złota a jednak skromna"
paradas 08:50, 05 cze 2019

Ta cienista rabata jest super!
Mata bambusowa ma to wszystko zacieniać jeszcze bardziej czy ma inne zastosowanie?
sylwia_slomc... 09:33, 05 cze 2019

makadamia napisał(a)

A są takie? jak ich szukałam, to wszędzie pisali że to ogromne krzaczory i z bólem serca zrezygnowałam
Są odmiany karłowe
tulucy 09:41, 05 cze 2019

Asia wrzucę u siebie zdjęcie tej Ruby
makadamia 13:46, 05 cze 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Są odmiany karłowe

Właśnie mi Lucy poleciła i się na nie czaję

tulucy napisał(a)
Asia wrzucę u siebie zdjęcie tej Ruby

zaraz obczaję
makadamia 13:49, 05 cze 2019

Kasia73 napisał(a)

Bardzo udana ta rabatka "złota a jednak skromna"

Padłam

paradas napisał(a)
Ta cienista rabata jest super!
Mata bambusowa ma to wszystko zacieniać jeszcze bardziej czy ma inne zastosowanie?

Dziekuję

Mata ma przede wszystkim osłaniać trochę od kurzu, bo ulica nieutwardzona:/.
Dobrze by było, gdyby osłaniała też od przechodniów ale na to jest niestety za niska

Mata dożywa już swoich ostatnich chwil, a że widoków na zrobienie docelowego ogrodzenia nadal nie ma, to myślimy o założeniu takiej gęstej siatki cieniującej, jak ostatnio pokazała Margerytka.
makadamia 13:57, 05 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, dajcie porozwozić dzieci po szkołach i jakieś zakupy ogarnąć! Nie nadążam nadrabiać
A więc, szalone Jesteście z tym nawożeniem trawnika - ja się przyznaję - u mnie wczesną wiosną idzie humus na najsłabsze części, potem nawóz dłuuuugodziałający, a w międzyczasie obornik w granulacie. Tyle, nawet jesiennego nie sypię Ale ja w lesie mieszkam
Budleje CUDO! Zapisane
Asiu, a Ty masz gdzieś rdest? Na próbę posadziłam pod brzozami dwie sadzonki rdestu himalajskiego, żeby oko zatrzymał, jak szałwie będą miały przerwę.

Eee, tylko w tym roku tak dogodziłam temu trawnikowi. Ale doszedł do siebie więc zaraz powrócę do starej praktyki "rozrzucę jak zacznie żółknąć"

rdest mam, nawet dwa, ale za wcześnie żeby coś konkretnego powiedzieć.
w zeszłym roku dostałam jedną sadzonkę rdestu golden arrow od Iwonki. kwitł do listopada, zimę przeżył, więc w tym roku przy okazji wizyty kwietniowej wyżebrałam kolejne dwie. na razie ma się nieźle, ale sadzonki nie są tak duże jak u Iwonki (specjalnie sprawdzałam jak byłam w sobotę).
Do tego od Kwartecika dostałam parę sadzonek tego rdestu, co u niej całe poletko przy hamaku zarósł - na razie mogę powiedzieć, że u mnie się przyjął. Co z nim dalej będzie, to nie wiem, bo go kocimiętka przygniotła

TAR napisał(a)
tak sie przymierzam do budlei jak dziki do jeża. podobaja mi sie bardzo, nawet mam miejscowke ale czy przezyja? w sumie barbula żyje, zobaczymy jak z prusznikiem bedzie. na razie po wsadzeniu ma sie swietnie. no i mialam juz nic nie kupowac

Ty najpierw wsadź te 26 perowski, a potem myśl o budlei.
Poza tym, wydaje mi się, że Ty się nie musisz szczypać na karłową - spokojnie normalna Ci wejdzie
TAR 14:32, 05 cze 2019

Kochana taka ilosc perovskich to ja minuta osiem sadze, a tym bardziej w to miejsce upatrzone, chyba jedyne nieugniecione spacerami przez 3 lata. łopatka, krzesełko i sruuu robota sama idzie. U mnie wszyscy łaża po tej czarnej szmacie łacznie z psami, bo hrabiostwu za mokro w stópki na trawie, normalnie z rabat betony mi zrobili.
i nie 26 a 24 szt. malusie

Ale masz racje musze wejsciowa obmyslic.
TAR 12:08, 07 cze 2019

mam takie pytanko, te fioletowo srebrne paprocie dałyby rade w słoncu? cien tylko z rana i poznym popołudniem. ziemia uniwersalna ani mokra ani sucha. mam swierki w kolorystyce srebrno niebieskiej i chcialabym im dac jakies ciekawe towarzycho, te paprocie by idealnie sie nadały, z czasem jak brzozy urosna dadza cien to bym też hosty dosadziła. w poplizu rosna sa tez jakies trawy w bieli chyba trzcinniki.