O rety, przez tą suszę chyba takie ataki robalów, u mnie coś takiego się dzieje z dwoma anabelkami, zwinięte liście a obok dwie są ładne... nie wiem o co chodzi.
Dywanik cudny. Mój powoli zaczyna się zagęszczać. Tam gdzie placki muszę dosiewkę zrobić. Myślę, że po tym sezonie będzie już w miarę fajny. Jednak ładny trawnik bardzo dużo daje w takim ogólnym odbiorze całości nasadzeń. Szczególnie przy mniejszej (jak u mnie powierzchni).
Rabat nie da się skopiować - inna gleba, nasłonecznienie, klimat, otoczenie i dodatki sprawiają, że te same rośliny inaczej się będą prezentować. Ale warto się inspirować i testować, obserwować. Ja nadal bardzo dużo czytam o roślinach, uwielbiam oglądać je u innych, dopytywać się jak się zachowują. Teraz zaprenumerowałam sobie taką serię poradników ogrodowych HGTV (18 zł miesięcznie to nie jest majątek a wydane są mega ładnie i przystępnym językiem) - mimo iż opisują proces powstawania ogrodu od początku - wciągają jako lektura. Wielu błędów bym uniknęła przy projektowaniu, gdybym od takiej lektury zaczęła. I kupiłam poradnik o cięciu - ten to już wciągnął mnie bardzo. U mnie mały ogród więc cięcie jest niezbędnym elementem.
Witajcie Do tej pory tylko podglądałam Wasze piękne ogrody, nadziwić się nie mogę
Mam zagwozdkę z malutką rabatą przed domem - do tej pory był tam bałagan a lubię porządek Większość roślin z tej rabaty już oddałam w dobre ręce i zastanawiam się jak ją zaaranżować na nowo. Im dłużej myślę tym gorzej, co chwilę mam inny pomysł. Chciałabym zostawić na niej trawę, która już pięknie się tam zadomowiła- śmiałek darniowy. Myślę również nad hortensją BOBO (koniecznie białą bo takie mam w reszcie ogrodu). Reszta powinna być uzupełnieniem i tłem.
Co myślicie o takim planie? Mało profesjonalny ale co tam, od czegoś trzeba zacząć
Reszty nie pokazuję bo moje ogrodowe wypociny i tak pewnie wcześniej czy później skończą się na projekcie - marzy mi się projekt Danusi, ale póki co muszę radzić sobie sama.
Bardzo liczę na cenne wskazówki
Dodam że to strona północno-zachodnia, słońce jest tam od ok 15.
Bożykwiata wypatrzyłam na forum, a potem napatoczyła mi się jedna, jedyna sztuka w ogrodniczym. Kupiłam wiosną ubiegłego roku. Posadziłam na suchej rabacie pod sosnami. Słońce ma rano i późnym popołudniem. Nie wiedziałam, że całkowicie ginie część nadziemna wiec wiosną miałam bardzo miłą niespodziankę, że z ziemi wylazł. Jestem nim zachwycona. Lubię takie nieoczywiste zachwyty w różnych częściach ogrodu
Niekoniecznie z tymi różami, może być że sąsiadka kupowała lepsze sadzonki, to bardzo ważne aby szczepienie było silne, mocne.
Mam dwie róże Eden Rose, jedna starsza od drugiej o dwa lata, i ta starsza jest ciągle mizerna, idzie jednym pędem, rosną obok siebie. Ale tę pierwszą kupowałam jako jedną z ostatnich, już przebranych sadzonek, tę drugą wybrałam silną, pięknie rozkrzewioną sadzonkę.
Tę starszą obcięłam na wiosnę tuż przy ziemi, bo tak beznadziejnie wyglądała, teraz wygląda jak sadzonka tegoroczna, ta młodsza stworzyła już ogromny krzew.
Dorotko, cudny ogród podziwiam, Twoje bukszpany cięte zdrowiutkie, piękne formy tworzysz. Zazdroszczę, u mnie ciągle chorują
Grażynko, wiosna i maj to piękna pora roku.
W tm roku bardzo kapryśny.Sporo zimna i deszczu teraz.
ale ogród żyję ,I pełno ma kolorów.
Oj chciałaby aby ta wierzba się przyjęła.Fajnie wglądałaby nad stawem
ciemiężyca zielona z hostami.Mam ja juz chyba 3 rok.Jeszcze u mnie nie kwitła.
Tu po lewej
I jeszcze kilka hostowych widoczków.
Hej.
Ja rozbiłbym twój projekt na dodatkową jeszcze jedną sekcję, do której podłączyłbym połowę zraszaczy linii czerwonej i różowej - będziesz miał większe prawdopodobieństwo poprawnego działania systemu. Odnośnie zraszacza przy tarasie - może być tak rozmieszczony. Bardziej bym się zastanowił nad zraszaczem w lewym górnym rogu tarasu oraz lewym górnym rogu działki (blisko tuj). W tych miejscach wstawiłbym zraszacze 90 -110 stopni. Uważam że miejsca przy domu co masz zaznaczone dwa zraszacze 90 stopni MP2000 mogą za słabo podlewać blisko siebie.
Pozdrawiam
Trudno powiedzieć. bo system korzeniowy ma mały.A wielkie drzewo .
To chyba Wierzba Hakuro-nishiki
Ale jak będzie to będzie .
Koparka na jesieni przenosił mi jaśminowca.I tylko w 1/4 odbija.
Języczka i mala nowa tegoroczna hosta Blue Ivory
Hosta Reversed
Hosta Tokudama Flavocircinalis
Francee z tulipankiem
Kochani, zwracam sie do Was wszystkich znających sie na rzeczy z pytaniem otoz posiadam maly "trojkat bermudzki" w swoim ogrodzie z ktorym kompletnie sobie nie radze. Sklada sie on z brzozy, debu i iglaka o mega ostrych iglach. Za nimi rosna cisy, stare thuje, i jakas choinka, ktora osoagnela juz ponad 5m wysokosci. Brzoze, deba, iglaka regularnie przycinam. Jest to miejsce, w ktorym slonce swieci po poludniu. Gleba jest sucha jak pieprz, piach... Wydaje mi sie ze na glebokosci ok 1m jest glina(wydaje mi sie podkreslam. Trawa nir chce rosnac, stare thuje rosnace z tylu sa rzadkie i suche. Jako, ze jest to miejsce przed domem to potrzebuje to zasadzic czyms. Nie potrzebuje tu trawy. Obecnie jest to poprostu klepisko.
Blagam powoedzcie co ja moge tam posadzic pomiedzy brzoza, debem a tym iglakiem by to ladnie wygladalo i sie przyjelo? Cel jest taki by storzyc rabate, a pozbyc sie tego klepiska....
No właśnie aby się przyjęła.
Wielka, ale system korzeniowy ma mały.
To chyba Wierzba całolistna Hakuro-nishiki.
Nawet ja nie przycinałabym.Niech tak by sobie rosła .Nad stawem fajnie by wglądała.
Witaj Elu!
Ja mam tylko te paprocie.I to za garazem.I jeszcze maja byc przesadzane.
Bo siatka będzie zdejmowana i drewutnia tez przesuwana za garaż..ale na razie czasu nie ma.To rosną.
W lasku będą bardzo dobrze rosły .
Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez host.Uwielbiam je.
O fajnie,ze kupiłaś sun & substance .To wielka , latem żółtawa hosta.Liscie ma naprawdę duże.
Teraz u mnie wygląda tak.Rosna pod winogronem.
To ta po lewej stronie
A pośrodku Ice Folies i po prawej Sieboldiana Elegans
Ice Fiolies z bliska
I inne Hosty pod winogronem
tawuły arendsa kilka mam.Tez je lubię
Dziękuje i pozdrawiam