Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:32, 15 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A teraz doradźcie - to moja rabata trzcinnikowa, która oprócz kilku cebulowych jest pusta. Co byście powiedziały na obwódkę z trzmieliny? Tak sobie dzisiaj na to wpadłam i mi się pomysł spodobał. Kiedyś podziwiałam taką obwódkę u Wioli, przypadła mi do gustu i się zastanawiałam, czy gdzieś można ją przemycić do mnie. W innych miejscach mam buksową, stonowaną. Tu z kolei nasadzenie jednorodne, to trzmielina by nie kłuła w oczy

tu też mają być docelowo zatopione w trawie krawężniki jako ścieżka
mnie to by jednak korciło, aby po całości zrobić tam rabatę i ew. zatopić mniejsze płyty, aby dało się przejść. Na płot puściłabym powojnika montanę.
Ogród z rzeźbą 10:30, 15 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Kasia, Łucja to jest jakaś sprawiedliwość, u Kasi LO niedługo będzie kwitła, u Łucji cicho jeszcze siedzi, ale za to inne już za chwileczkę, za momencik.

U mnie pączków różanych z lupą można szukać, ale za to nimułka poszalała, sporo tego oberwałam.

O rety, przez tą suszę chyba takie ataki robalów, u mnie coś takiego się dzieje z dwoma anabelkami, zwinięte liście a obok dwie są ładne... nie wiem o co chodzi.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:23, 15 maj 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Iwonko, Poppy, rzadko kiedy udaje się przenieść inspirację na docelowy, konkretny ogród. Poza roślinami, jest tak wiele elementów decydujących o ostatecznym wyglądzie. Iwonka robiła ostatnio u siebie rewolucję- zauważyła, że w jej ogrodzie brakuje ładnego trawnika i paru elementów biżuterii ogrodowej. I to były te smaczki, które zadecydowały o tym jakie jest ogólne wrażenie.

Dzisiaj, po raz pierwszy w tym sezonie, poczułam pod stópkami efekt dywanowy. Miłe to było.

Dywanik cudny. Mój powoli zaczyna się zagęszczać. Tam gdzie placki muszę dosiewkę zrobić. Myślę, że po tym sezonie będzie już w miarę fajny. Jednak ładny trawnik bardzo dużo daje w takim ogólnym odbiorze całości nasadzeń. Szczególnie przy mniejszej (jak u mnie powierzchni).
Rabat nie da się skopiować - inna gleba, nasłonecznienie, klimat, otoczenie i dodatki sprawiają, że te same rośliny inaczej się będą prezentować. Ale warto się inspirować i testować, obserwować. Ja nadal bardzo dużo czytam o roślinach, uwielbiam oglądać je u innych, dopytywać się jak się zachowują. Teraz zaprenumerowałam sobie taką serię poradników ogrodowych HGTV (18 zł miesięcznie to nie jest majątek a wydane są mega ładnie i przystępnym językiem) - mimo iż opisują proces powstawania ogrodu od początku - wciągają jako lektura. Wielu błędów bym uniknęła przy projektowaniu, gdybym od takiej lektury zaczęła. I kupiłam poradnik o cięciu - ten to już wciągnął mnie bardzo. U mnie mały ogród więc cięcie jest niezbędnym elementem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:15, 15 maj 2019

Do góry
Witajcie Do tej pory tylko podglądałam Wasze piękne ogrody, nadziwić się nie mogę
Mam zagwozdkę z malutką rabatą przed domem - do tej pory był tam bałagan a lubię porządek Większość roślin z tej rabaty już oddałam w dobre ręce i zastanawiam się jak ją zaaranżować na nowo. Im dłużej myślę tym gorzej, co chwilę mam inny pomysł. Chciałabym zostawić na niej trawę, która już pięknie się tam zadomowiła- śmiałek darniowy. Myślę również nad hortensją BOBO (koniecznie białą bo takie mam w reszcie ogrodu). Reszta powinna być uzupełnieniem i tłem.
Co myślicie o takim planie? Mało profesjonalny ale co tam, od czegoś trzeba zacząć

Reszty nie pokazuję bo moje ogrodowe wypociny i tak pewnie wcześniej czy później skończą się na projekcie - marzy mi się projekt Danusi, ale póki co muszę radzić sobie sama.

Bardzo liczę na cenne wskazówki
Dodam że to strona północno-zachodnia, słońce jest tam od ok 15.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:01, 15 maj 2019

Do góry

Ela

jodła koreańska Silberlocke pokręcona reumatyzmem i innymi przypadłościami (z przeceny) być może zacznie rosnąć na poważnie

potwierdzam rośnie poziomo

zwisy serbskie proste góra Pendula , dół Pendula Bruns

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:56, 15 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Woow
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:54, 15 maj 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Teraz właśnie bzy są królowymi mojego ogródka. Nie wiem, czy ta kałuża spełni moje oczekiwania, co innego marzenia i co innego rzeczywistość. Już coś mi na tym etapie nie gra, muszę trochę pogłówkować.

Cudne , cudne te lilaki.
A i orliki masz bardzo ładne.
Idę zobaczyć, jak tam moje...
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:50, 15 maj 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję, ogródek to moje oczko w głowie, no i moja ogrodoterapia. Przy ścianie kwitnie clematis Rubens Montana. W ubiegłym roku zaczął się wspinać na lilaki. Pozwoliłam mu na to, ale w tym roku bacznie będę mu się przyglądać, bo to bardzo ekspansywna roślina.

Ale piękny ten Rubens.
muszę sobie takiego sprawić.
Jakos nie mam żądnego Montana .
Lilaki masz śliczność.
Ogród do odnowy 09:50, 15 maj 2019

Do góry
Bożykwiata wypatrzyłam na forum, a potem napatoczyła mi się jedna, jedyna sztuka w ogrodniczym. Kupiłam wiosną ubiegłego roku. Posadziłam na suchej rabacie pod sosnami. Słońce ma rano i późnym popołudniem. Nie wiedziałam, że całkowicie ginie część nadziemna wiec wiosną miałam bardzo miłą niespodziankę, że z ziemi wylazł. Jestem nim zachwycona. Lubię takie nieoczywiste zachwyty w różnych częściach ogrodu

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:46, 15 maj 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nie to nie jest odpowiednie miejsce na kałużę. To strona południowa i tam jest bardzo gorąco woda by mi tam ciągle zieleniała. Wykopany jest już dołek przy altanie, tam jest sporo cienia i będę mogła obserwować z altanki przylatujące ptaki. Jutro zrobię zdjęcia, dziś już nie miałam weny do latania z aparatem.
Moje róże też są fajne, ale sąsiadki mają więcej pędów bocznych, są lepiej zagęszczone a to wynika z lepszego nawożenia. Ja niby sypię dwa razy w sezonie nawóz pod róże, ale moje nie są takie dorodne. Bardzo mi zależy na moich różach Lagunach, a one takie jakieś łyse są, jak porównuję podpórki u sąsiadki to moich jest 1/3 tego co za ogrodzeniem.

Niekoniecznie z tymi różami, może być że sąsiadka kupowała lepsze sadzonki, to bardzo ważne aby szczepienie było silne, mocne.
Mam dwie róże Eden Rose, jedna starsza od drugiej o dwa lata, i ta starsza jest ciągle mizerna, idzie jednym pędem, rosną obok siebie. Ale tę pierwszą kupowałam jako jedną z ostatnich, już przebranych sadzonek, tę drugą wybrałam silną, pięknie rozkrzewioną sadzonkę.
Tę starszą obcięłam na wiosnę tuż przy ziemi, bo tak beznadziejnie wyglądała, teraz wygląda jak sadzonka tegoroczna, ta młodsza stworzyła już ogromny krzew.

Dorotko, cudny ogród podziwiam, Twoje bukszpany cięte zdrowiutkie, piękne formy tworzysz. Zazdroszczę, u mnie ciągle chorują
Moja działka na Dębowym Lesie 09:27, 15 maj 2019

Do góry
Zastawie jeszcze coś kolorowego ogrodowe, bo coś się zazieleniło mocno tymi hostami

Moja działka na Dębowym Lesie 09:22, 15 maj 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Pięknie wiosennie u Ciebie, mnóstwo kolorów już jest i widać, że będzie coraz więcej.
Trzymam kciuki za przyjęcie się wierzby, bliskość wody to dla niej raj
Zdjęcia paproci i sasanek mistrzowskie

Grażynko, wiosna i maj to piękna pora roku.
W tm roku bardzo kapryśny.Sporo zimna i deszczu teraz.
ale ogród żyję ,I pełno ma kolorów.
Oj chciałaby aby ta wierzba się przyjęła.Fajnie wglądałaby nad stawem

ciemiężyca zielona z hostami.Mam ja juz chyba 3 rok.Jeszcze u mnie nie kwitła.

Tu po lewej

I jeszcze kilka hostowych widoczków.

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 09:19, 15 maj 2019

Do góry
mazilo napisał(a)
Jeszcze jedna prośba i temat zamykam
1-Projekt uprzedni

2- projekt dotychczasowy

- został dodany jeden zraszacz w górnym prawym rogu - czy MP 2000 (90-210) może być ?
- przedłużyłem pasy z tujami ( rezygnuje z pola żółtego na poczet trawnika )
- czy rozmieszczenie zraszaczy jest prawidłowe ?
- dodatkowy zraszacz dodałbym do sekcji różowej
- czy zraszacz przy prawej górnej stronie tarasu dobrze jest umieszczony ? , czy umieścić go na samym narożu ?

Hej.
Ja rozbiłbym twój projekt na dodatkową jeszcze jedną sekcję, do której podłączyłbym połowę zraszaczy linii czerwonej i różowej - będziesz miał większe prawdopodobieństwo poprawnego działania systemu. Odnośnie zraszacza przy tarasie - może być tak rozmieszczony. Bardziej bym się zastanowił nad zraszaczem w lewym górnym rogu tarasu oraz lewym górnym rogu działki (blisko tuj). W tych miejscach wstawiłbym zraszacze 90 -110 stopni. Uważam że miejsca przy domu co masz zaznaczone dwa zraszacze 90 stopni MP2000 mogą za słabo podlewać blisko siebie.
Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 09:14, 15 maj 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Aniu przyjmie się Nasza gruszka wykopana koparką posadzona przyjęła się chyba

Trudno powiedzieć. bo system korzeniowy ma mały.A wielkie drzewo .
To chyba Wierzba Hakuro-nishiki
Ale jak będzie to będzie .
Koparka na jesieni przenosił mi jaśminowca.I tylko w 1/4 odbija.

Języczka i mala nowa tegoroczna hosta Blue Ivory

Hosta Reversed

Hosta Tokudama Flavocircinalis

Francee z tulipankiem

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:06, 15 maj 2019

Do góry
Kochani, zwracam sie do Was wszystkich znających sie na rzeczy z pytaniem otoz posiadam maly "trojkat bermudzki" w swoim ogrodzie z ktorym kompletnie sobie nie radze. Sklada sie on z brzozy, debu i iglaka o mega ostrych iglach. Za nimi rosna cisy, stare thuje, i jakas choinka, ktora osoagnela juz ponad 5m wysokosci. Brzoze, deba, iglaka regularnie przycinam. Jest to miejsce, w ktorym slonce swieci po poludniu. Gleba jest sucha jak pieprz, piach... Wydaje mi sie ze na glebokosci ok 1m jest glina(wydaje mi sie podkreslam. Trawa nir chce rosnac, stare thuje rosnace z tylu sa rzadkie i suche. Jako, ze jest to miejsce przed domem to potrzebuje to zasadzic czyms. Nie potrzebuje tu trawy. Obecnie jest to poprostu klepisko.

Blagam powoedzcie co ja moge tam posadzic pomiedzy brzoza, debem a tym iglakiem by to ladnie wygladalo i sie przyjelo? Cel jest taki by storzyc rabate, a pozbyc sie tego klepiska....

Bede bardzo wdzieczna za Wasze wskazowki i pomoc
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:04, 15 maj 2019

Do góry
China girl się rozkręca, podoba mi się ze to tak długo trwa...
Moja działka na Dębowym Lesie 09:01, 15 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
przyjmie się. To wierzba, musi mieć dużo wilgoci

Magleska napisał(a)
Ale wielka oby się przyjęła ,bo ładnie wygląda nad stawe
m

No właśnie aby się przyjęła.
Wielka, ale system korzeniowy ma mały.
To chyba Wierzba całolistna Hakuro-nishiki.
Nawet ja nie przycinałabym.Niech tak by sobie rosła .Nad stawem fajnie by wglądała.

Powojnik atragene Maidwell Hall
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:53, 15 maj 2019

Do góry
Słońce w ciemnym rogu ogródka

Moja działka na Dębowym Lesie 08:49, 15 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Lubie paprocie, ale w poprzednich latach kupowalam i mi wyginely cos mnie nie lubia. Kupie jeszcze raz i posadze w lasku sosnowym moze beda rosly.

Hosty tez zaczelam lubic jednak jak gdzies widze takie piekne okazy to chce sie miec. Wczoraj kupilam sun & substance z tych wiekszych. Jeszcze mnie kusza tawuly arendsa w jedno miejsce trzeba posadzic aby rozjasnic miejse oraz pluskwice purpurea.

I na tym koniec wymyslan i zakupow

Pozdrawiam

Witaj Elu!
Ja mam tylko te paprocie.I to za garazem.I jeszcze maja byc przesadzane.
Bo siatka będzie zdejmowana i drewutnia tez przesuwana za garaż..ale na razie czasu nie ma.To rosną.
W lasku będą bardzo dobrze rosły .
Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez host.Uwielbiam je.
O fajnie,ze kupiłaś sun & substance .To wielka , latem żółtawa hosta.Liscie ma naprawdę duże.
Teraz u mnie wygląda tak.Rosna pod winogronem.
To ta po lewej stronie
A pośrodku Ice Folies i po prawej Sieboldiana Elegans

Ice Fiolies z bliska

I inne Hosty pod winogronem

tawuły arendsa kilka mam.Tez je lubię
Dziękuje i pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies