Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 14:22, 14 maj 2019

Do góry
mazilo napisał(a)
Może inaczej, wydajność jaka podałem do projektu to 10l/25 sekund , przy takim zaworze - bez końcówki przyłączeniowej .

W dniu wczorajszym założyłem końcówkę i podłączyłem wąż elastyczny i wydajność wzrosła na 10l/ 21 sekund . Chciałbym aby nawodnienie było oddzielnie podłączone przy jednoczesnym korzystaniu z kranu . Mam rozumieć ze zastosowanie podanego wcześniej podwójnego przyłącza jest mniej sensowne ?
Myślałem iż w pierwsze przyłącze podłączyć waż PE 25 mm a z drugiego korzystać będę jako z kranu

Wydajność pewnie zależy ile osób korzysta z wodociągu i dlatego raz masz wyższą raz niższą. Ciekawe jakie masz ciśnienie statyczne (pewnie w okolicy 2,5 max 3 atm).

Odnosnie sensowności przyłącza. Jeśli zbudowany przez Ciebie system "pociągnie" wszystkie zraszacze w danej sekcji to OK, a dodatkowo będziesz korzystał z kranu...
Mi się jednak wydaje że zraszacze będą miały ograniczony zasięg, lub nie będą całkowicie się wynurzały, właśnie ze względu na zmianę średnicy rury (i spadek ciśnienia).
Ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz

Rododendronowy ogród II. 14:21, 14 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
No i najpiękniej pachną teraz bzy

I to tyle , idę podlewac bo od kilku dni czekałam na deszcz który nie spadł, a kwitnące rh potrzebuja wody.M juz podlewa.Miłego dnia.

Tak to prawda
podglądam teraz bo to będzie/jest moc koloru
pokazuj u siebie ten kolor i nie musisz być tak akuratna w odpisywaniu - jak będzie co ciekawego to dam Ci znać - na razie zaglądam do Ciebie to nic nie piszę u siebie
pozdrawiam
Zimozielony ogród przy białym domu 14:20, 14 maj 2019

Do góry
A te brzozy to co ile posadzone ?

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:19, 14 maj 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)

Dobre, ja szaleję, motam się jak bąk w tulipanie

Gdzie posadziłaś jaśminowce? Widziałam ostatnio na żywo, ładne były

Ja zaraz też będę się motać...

Jaśminowce mam maluchy na różance, sztuk 3, całe oblepione czarna mszycą, wczoraj pryskałam eko środkiem na mszyce.
Mają piękne kwiaty i tylko dla nich je trzymam, bo same krzczki mało urodziwe.

Ogródek Ewy 14:18, 14 maj 2019

Do góry
To moja H. pnąca, przesadzana była kilka razy i żadne miejsce nie odpowiadało jej tak jak to pod brzozą. Teraz czekam cierpliwie na kwiatuszki.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:16, 14 maj 2019

Do góry
na koniec relacja z bukowej
po trzech tygodniach od posadzenia, w końcu buki ruszyły, ale z różnym tempem - trzymam za nie kciuki. Wydaje się po pąkach, że wszystkie ruszą, ale ja to cały czas myślę, że były takie tanie, bo coś z nimi nie tak
Listki nie są tak soczysto-zielone, zobaczymy jak będą wyglądać za miesiąc
na pewno zdam relację.

Rododendronowy ogród II. 14:11, 14 maj 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Bogdziu, widzę, że Twoje azalie pięknie kwitną. A jak te pod oknem, przy domu?
Moje bardzo ucierpiały przez te kwietniowo- majowe przymrozki. Szkoda bo zimę przetrwały bardzo dobrze.
Pozdrawiam ciepło.
U nas 9 stopni, zimnica brrr.

Te pod oknem, zakwitna w tym roku na dwie zmiany, Meliny juz zaczynaja a Kermesiny jeszcze w pąkach, to ich zdjecia:

U mnie podmarzła Tylko nowa magnolia Laura i jedna piwonia koperkowa, ale dzis bardzo zimno oby się cos nie wydarzyło, chociaz nie zapowiadaja przymrozków.
Słoneczny Ogród 14:10, 14 maj 2019

Do góry
Tutaj miałam matę i kamyczki, musiałam gdzieś wsadzic rodka, więc agrotkaninę zdjęłam, dosadziłam rodka do drugiego, który w tym zakątku rośnie.

Przy ściółkowaniu tuj zauważyłam te białe tłuste larwy tylko w dołkach pod tujami, potem pod hortensjami co rosną w pobliżu, potem hortensjami w szpalerze...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 14:10, 14 maj 2019

Do góry
no a skoro mowa o drzewach to oczywiście cudne w swym pokroju drzewa oliwne

i gaje oliwne
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:06, 14 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Gosiu, wklejam Ci fazy tawułowe

Początek kwietnia 2019 (mocno cięłam je w marcu):

Początek maja 2019 (poczochrańce na maxa, wiekie odrosty):

Początek września 2018

Koniec września 2018

No to ja nie wiem co robię zle? W marcu mocno ciachałam i na początku kwietnia wygladałay podobnie jak Twoje,ale na początku maja Twoje poczochrane ,ale nadal kuliste a moje już nie Ciachnać im te młody przyrosty do starego drewna czy wszystkie nowe pędy skrócić tylko trochę zachowujac kształt kulki?

We wrześniu to moje nigdy nie były tak gęste!
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:04, 14 maj 2019

Do góry
Jak to u mnie, przy okazji czekania na kamień zacznę robić rabatę 1,5x2m przy tarasie.

Marzy mi się tam brzoza o strzelistym pokroju, żeby kiedyś gałęzie zaglądały mi do sypialni (to okno na górze po lewej stronie) , ale chyba za duża będzie i zaburza proporcje - nie wygląda to dobrze . A na dole wsadzę moje rozplenice + barwinki + wiosną tulipany i konwalie. Byłoby nawiązanie do rabaty biało-zielonej, która powstanie po prawej stronie. Obie rabaty zrobiłyby taką ramę do wejścia na ogniskową
wiosna

lato

dziewczyny, czy brzoza fastigiata się sprawdzi, czy jednak za wielka i za blisko domu? odległość od domu ok. 1,5m może jakiś krzew ?

a może takie drzewko, już kiedyś pokazywałam - podoba mi się przy budynku - ma fajny pokrój. Teraz wklejam zdjęcie lepszej jakości - może rozpoznacie.

Ogród z łezką II 14:03, 14 maj 2019

Do góry

Upitalam jakbym cięła kulki buksowe. Nie patrzę co tnę, po prostu formuję w półkule. I kwitną co roku. Potem, do kwitnienia, znowu są troszkę rozwichrzone. I znowu tnę

Kasiu czy dobrze zrozumialam po okwitnieciu rozanecznikow na focie tniesz je nozycami i one odrastaja i tak pieknie wygladaja i kwitna w nastepnym roku?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:03, 14 maj 2019

Do góry
I 13.05.2018, piękniutkie po cięciu. Dobrze, że zobaczyłam to zdjęcie, bo to oznacza, że pora na ponownego fryzjera

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:01, 14 maj 2019

Do góry
Gosiu, wklejam Ci fazy tawułowe

Początek kwietnia 2019 (mocno cięłam je w marcu):

Początek maja 2019 (poczochrańce na maxa, wiekie odrosty):

Początek września 2018

Koniec września 2018

...uDany ogród 13:58, 14 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Czy Ktoś wie gdzie kupić takie popiersie?

nie wiem gdzie znaleźć ale znalazłam pracownię robiącą kopie
Tajemniczy Ogród 13:56, 14 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Co to za kulisty, zielony krzaczek pomiędzy trzmielinami?
Słoneczny Ogród 13:55, 14 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Pięknie wyglądają ... Już bym chciała, żeby moje były takie piękne.

Chyba też spróbuję z nicieniami. Zamawiałaś online?

Urosną Ci , ja juz swoje podcięłam boki i górę.

Kupowałam stacjonarnie na zamówienie, one mają krótki czas przydatności i w szkółce wydali mi z lodówki, pół zużyłam drugie pół w lodówce siedzi ale w tym tyg. muszę wykorzystać.

Teraz deszcz pada więc jestem dobrej myśli, że się ładnie przyjmą.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:52, 14 maj 2019

Do góry
skończyłam zrywanie darni z miejsca na ognisko i rabatę żwirową. Przy furtce też będę ściągać trawę, w tej chwili wygląda tak:

jeszcze muszę to podrównać i zobaczyć, czy ściągnąć więcej ziemi. Zamawiam kamień, a nasadzenia troche przemyślałam i jednak dam trzcinniki, ale nie na tle maty bambusowej tylko bardziej na obrzeżach jako takie osłony przy ławkach. W kącik pójdą seslerie, bo szybko startują, będa ładnie odbijać i nie zabiorą światła milinowi, który się będzie tam piął na boki.

Teraz jeszcze ławeczki szt. 3 muszę się zastanowić jakie wybrać.

Tajemniczy Ogród 13:50, 14 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

[img

Te przyrosty na chojnach sa przepiekne, takie koronkowe.
Czubajkowy Ogród 13:49, 14 maj 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Zagadkowe baldachy: czy to arcydzięgiel?

Brawo, Haniu!!! Tak, to arcydzięgiel Jesteś jedyną, która wiedziała Z tych pięknych pąków wkrótce rozwiną się olbrzymie, kuliste kwiatostany:

Posadziłam jedną sadzonkę z ciekawości pięć lat temu i to powyższe zdjęcie jest właśnie sprzed 5 lat. Po przekwitnięciu kwiatostany nadal zdobiły, więc ich nie usuwałam chyba aż do jesieni. I ciekawostka, że wysiał się dopiero w ubiegłym roku! Czyli długiej przerwy potrzebowały nasionka, albo dobrych warunków? Teraz w drugim roku rośliny zakwitną - bo jest ich obecnie kilka w różnych miejscach rabaty. Podobają mi się, więc pozwoliłam im rosnąć tam gdzie chcą. Niestety, nie przewidziałam, że rodgersja kasztanowcolistna nie wytrzyma konkurencji i w tym roku nie pojawiła się wcale zdominowana przez arcydzięgiel, który wysiał się tuż obok niej Oto winowajca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies