Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 14:01, 14 maj 2019

Gosiu, wklejam Ci fazy tawułowe

Początek kwietnia 2019 (mocno cięłam je w marcu):

Początek maja 2019 (poczochrańce na maxa, wiekie odrosty):

Początek września 2018

Koniec września 2018

Zakrecona 14:01, 14 maj 2019

effka napisał(a)

Ehehe dobre dobre przepraszam i zapraszam do pomocy. A zresztą Ty to dopiero szalejesz. Wczoraj próbowałam u Ciebie ogarnąć wzrokiem nowe plany i poległam...

Dobre, ja szaleję, motam się jak bąk w tulipanie

Gdzie posadziłaś jaśminowce? Widziałam ostatnio na żywo, ładne były
eVka 14:03, 14 maj 2019

I 13.05.2018, piękniutkie po cięciu. Dobrze, że zobaczyłam to zdjęcie, bo to oznacza, że pora na ponownego fryzjera

malgol 14:06, 14 maj 2019

effka napisał(a)
Gosiu, wklejam Ci fazy tawułowe

Początek kwietnia 2019 (mocno cięłam je w marcu):

Początek maja 2019 (poczochrańce na maxa, wiekie odrosty):

Początek września 2018

Koniec września 2018

No to ja nie wiem co robię zle? W marcu mocno ciachałam i na początku kwietnia wygladałay podobnie jak Twoje,ale na początku maja Twoje poczochrane ,ale nadal kuliste a moje już nie Ciachnać im te młody przyrosty do starego drewna czy wszystkie nowe pędy skrócić tylko trochę zachowujac kształt kulki?

We wrześniu to moje nigdy nie były tak gęste!
mrokasia 14:08, 14 maj 2019

malgol napisał(a)

No to ja nie wiem co robię zle? W marcu mocno ciachałam i na początku kwietnia wygladałay podobnie jak Twoje,ale na początku maja Twoje poczochrane ,ale nadal kuliste a moje już nie Ciachnać im te młody przyrosty do starego drewna czy wszystkie nowe pędy skrócić tylko trochę zachowujac kształt kulki?

Pokaż te swoje.
malgol 14:13, 14 maj 2019

zrobię im dokładne fotki po robocie.Ale cięcia wiosennego nie fociłam to nie będzie co porównywać
eVka 14:19, 14 maj 2019

Zakrecona napisał(a)

Dobre, ja szaleję, motam się jak bąk w tulipanie

Gdzie posadziłaś jaśminowce? Widziałam ostatnio na żywo, ładne były

Ja zaraz też będę się motać...

Jaśminowce mam maluchy na różance, sztuk 3, całe oblepione czarna mszycą, wczoraj pryskałam eko środkiem na mszyce.
Mają piękne kwiaty i tylko dla nich je trzymam, bo same krzczki mało urodziwe.

mrokasia 14:34, 14 maj 2019

effka napisał(a)

Jaśminowce mam maluchy na różance, sztuk 3, całe oblepione czarna mszycą, wczoraj pryskałam eko środkiem na mszyce.
Mają piękne kwiaty i tylko dla nich je trzymam, bo same krzczki mało urodziwe.

Co to za jaśminowce? Mam jednego, zwykłego, rośnie bestia wielka, 2 lata temu w lato drastycznie go przycięłam, w zeszłym roku był jeszcze mały ale w tym znowu wyrósł mi potwór - ma ponad 2,5m wysokości i z 1,5m szerokości. Czekam na kwiaty i po kwitnieniu znowu go drastycznie ogolę.
eVka 14:51, 14 maj 2019

malgol napisał(a)

Gosia, ciachaj je kiedy chcesz, one uwielbiaja cięcię do drewna, mocno się wtedy zagęszczają. Nie ucinaj odrobinę, od razu na docelowy kształt. Tnę ok. 3-4 razy w sezonie. Zajmuje mi to godzinę, dwie a warto, bo ładnie wyglądają
eVka 15:01, 14 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Co to za jaśminowce? Mam jednego, zwykłego, rośnie bestia wielka, 2 lata temu w lato drastycznie go przycięłam, w zeszłym roku był jeszcze mały ale w tym znowu wyrósł mi potwór - ma ponad 2,5m wysokości i z 1,5m szerokości. Czekam na kwiaty i po kwitnieniu znowu go drastycznie ogolę.

No własnie chyba Snowbelle ale nie jestem pewna, tak mi pasuje po kwiatach i liściach i że miał mieć kompaktowy pokrój. Wsadziłam go dopiero w zeszły roku.
Ponoć osiąga 1-1,5 m wys. i 1 m szer.