Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:24, 20 sie 2024

Do góry
8h grabkowania I wybierania chwastów. A I tak słońce bylo tylko pol dnia.

Jutro powtórka buahaha

Dzięki Sylwia

Jutro kopiemy staw buahaha
Ogródek Gosi 15:00, 20 sie 2024

Do góry
Ogródek Gosi 14:59, 20 sie 2024

Do góry
Ogródek Gosi 14:58, 20 sie 2024

Do góry
Ogródek Gosi 14:57, 20 sie 2024

Do góry
Ogródek Gosi 14:57, 20 sie 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ooo, to ja też zostawię, część już wycięłam, będę miała porównanie Ale napewno mniej pracy jak nie będę wycinać przekwitłych Raz przed kwitnieniem, tak co któryś zubek uszczypnęłam, miało to przedłużyć kwitnienie, ale efekt średnio mi się podobał, bo w sumie mniej kwiatów było przy pierwszym kwitnieniu, a potem i tak powtarzały.

Pracy zdecydowanie mniej, ale czasem może pojawić się więcej siewek z tego tytułu.

Magara napisał(a)
Gosia, floksy w hortach - super Jola chyba też tak ma i też był zachwyt
Z tym niewycinaniem dostałam do myślenia - zawsze wycinałam, ale może bez sensu???

Spróbuj. Najwyżej za rok wytniesz.
U mnie floksy z reguły są zdrowe i nie dostają mączniaka, więc nie ma sensu wycinać. Muszę stamtąd wykopać 2 floksy. Całe szczęście sąsiadka ma na nie chęć.
Obok posadziłam budleję, ale musi urosnąc. Mam nadzieje, że dopełni kompozycji.
Miałam taki sam krzew budlei pod wynajmowanym oknem w Niemczech, oczywiście już rozrośnięty. Wyglądał pięknie

Wróciłam z wojaży wczoraj w nocy.
Pobyt był rewelacyjny, pogoda dopisał, bo nie było za gorąco, nie padało, ale powrót dał się we znaki.
Wracałyśmy w deszczu, ale padało tylko od Łodzi do Warszawy. Akurat jak przesiadałyśmy się do swoich samochodów lunęło. Jechałam do domu 1,5 godziny cała mokra. Chociaz w Łomiankach już nie padało w ogóle.
Porobiłam kilka zdjęć, bo jak wiecie nie lubię strasznie zdjęć ze swojego aparatu, ale relację zostawiam na zimę.

Powiem tylko, że ogródki niemieckie mało mi się podobały. Nasze są ładniejsze. Może akurat trafiłyśmy na takie? Odwiedziłam w sumie tylko 7 prywatnych ogrodów.
Szkoda, że u nas nie ma takiej idei.

Na razie wracam do lipcowego ogrodu

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:43, 20 sie 2024

Do góry
W końcu powoli powstają rusztowanka na dalie.

Czosnki niesamowicie przyciągają motyle. Zawsze jest na nich chmara
Boso przez ogródek 13:32, 20 sie 2024

Do góry
Moja werbena prezentuje się tak:
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:15, 20 sie 2024

Do góry
Koniecznie, Juzia

Padam na twarz ale coś widać

Niech Wasze rady rozkwitną! 12:23, 20 sie 2024

Do góry
Magdic napisał(a)
MarKra, zobacz jak moje tuje odrosły. Nie mają w ogóle suchego.

Były przycięte niezgodnie ze sztuką, były zupełnie gołe, tylko na górze zostawiłam zielone. Nie wiem, czy znajdę zdjęcia, ale mam to w wątku na pierwszych stronach. Przed przycięciem miały półtora metra szerokości, totalnie suche w środku, wysokie na prawie 4m, zaniedbane.

One nie przypadkiem nazywają się żywotniki.

Magda, dziękuję, jest nadzieja.
To jeszcze popytam, można to zrobić teraz?
Anna i Ogród 2 11:21, 20 sie 2024

Do góry
Mój mąż podjął drugą próbę zrobienia słupków betonowych z kranem. W tych zrobionych rok temu źle wyliczył wlot podłączenia.

Tym razem wszystko się udało i zostało tylko wtopić siatkę i ładnie wykończyć

Niech Wasze rady rozkwitną! 11:16, 20 sie 2024

Do góry
Znalazłam. To są te gołe pnie z zielonymi czuprynami przy płocie. Czupryny zostały na dwa lata, tuje wypuściły gałązki i potem przycieliśmy górę.

Można to jednak było zrobić tak jak Sylwia mówiła - przyciąć do granicy zielonego, potem znowu i znowu. Im częściej przycinasz tym lepiej rosną. Żywotniki takie po prostu. Światło dojdzie do środka i się zazielenią.
Niech Wasze rady rozkwitną! 11:12, 20 sie 2024

Do góry
MarKra, zobacz jak moje tuje odrosły. Nie mają w ogóle suchego.

Były przycięte niezgodnie ze sztuką, były zupełnie gołe, tylko na górze zostawiłam zielone. Nie wiem, czy znajdę zdjęcia, ale mam to w wątku na pierwszych stronach. Przed przycięciem miały półtora metra szerokości, totalnie suche w środku, wysokie na prawie 4m, zaniedbane.

One nie przypadkiem nazywają się żywotniki.
Anna i Ogród 2 11:03, 20 sie 2024

Do góry
To miejsce mnie wciąż dobija.
Miały tu rosnąć jeżówki, rozchodniki i hortensje ale jeżówki zjadły mi ślimaki, hortensje ledwo zipią a rozchodniki powoli zanikają. Nawet wsadzone rok temu krwawniki prawie znikły. Coś z tym miejscem jest nie tak. Rośnie tu sosna i buk i pewnie dlatego jest tu tak ciężko.

A zaraz obok mam busz

Muszę wykopać te hortensje i rozchodniki oraz to co zostało z krwawników i wsadzić od nowa lub skomponować inne zestawienie. Pomyślałam o hostach i werbenach. Te hosty które u mnie rosną są nie do zdarcia więc je rozsadzę.
Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 10:12, 20 sie 2024

Do góry
Do planu dołączam obiecane zdjęcie - widok spod garażu sąsiadów. Chyba najlepsze miejsce na zadumanie się na ławeczce lub leżaku.

Ogród zacząć czas. 09:14, 20 sie 2024

Do góry
To tylko zdjęcia zrobione tuż przy domu, w którym mieszkaliśmy, bo widać, że gospodyni podobnie jak nam tutaj, w duszy gra- na miarę ich warunków klimatycznych- w każdym zakątku jakaś doniczusia wspaniali, serdeczni ludzie!
Ogród zacząć czas. 09:11, 20 sie 2024

Do góry
Kochana, dziękuję, że zaglądasz! Ja właśnie jestem w dwudniowej trasie z południa Chorwacji do domu. Ciekawa jestem bardzo, w jakim stanie ogród zastanę- dam znać!
A tymczasem taka piękna juka przy naszym domku zaczynała kwitnąć:

Bugenwilla zaś już skończyła swój największy szoł:

Oleandry też już po swoim najlepszym czasie:
Blaski i cienie nowego życia 08:47, 20 sie 2024

Do góry
Ostatnie podrygi Śmiałka, bo idzie do ścięcia w tym stanie

Dwa liliowce nadal kwitną. Żal mi że pod ciężarem kwiaty róż zginają łodygi
Blaski i cienie nowego życia 08:43, 20 sie 2024

Do góry

Ogród w malinówkach 08:43, 20 sie 2024

Do góry
Ja jestem za wersją minimalistyczną, czyli:
Twój bok domu - ambrowiec roztrzepany i trzy ambrowce kolumnowe. Jakbyś nie chciał kolumnowych tam to Amanogawy.

Rabata narożna u brata - kupić 3 drzewa w narożniku i wtedy duża część rabaty jest doświetlona lepiej bez cienia, dać jakieś kształtem korony podobne do brzóz. Opcja druga 3 drzewa tylko od lewej strony rozciągnięte na całą rabatę (wtedy forma kulista) bez czwartego, czyli górna część rabaty bez drzewa za to za jakąś wyższą trawą lub może krzewem?

Brzozy spoko. U siebie na długości 18 metrów je rozstrzeliłam na dwa końce (1 + grupka 3), a środek doświetlony dla hortensji plus bylin zostawiłam. Za każdym razem jak ktoś planuje brzozową rabatę to sporo głosów jest o tym jak ograniczają one wybór roślin towarzyszących tym „pijaczkom wody”.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies