Latem poświęciliśmy sporo czasu na utworzenie nowych rabat z piwoniami, miskantami, hortensjami, trochę to pracy kosztowało. Chcemy się osłonić trochę i za rok pasuje przygotować glebę przy ogrodzeniu. Użyjemy glebogryzarki separacyjnej, dzięki
Patrycja za podsunięcie myśli o oszczędzaniu kręgosłupów.
Budowa domu nie ruszy przez kilka lat, więc przez ten czas chcę się nacieszyć ładnym ogódkiem.

Zrobiłam plan, co i jak zasłonić, ale nie mogę się zdecydować jak zaplanować 2 rabaty wzdłuż ogordzenia. Zrobiłam mapkę, aby było prościej planować.
1 - szklarnia
2 - WC
3 - big bag z trocinami iglastymi
4 - domek
5 - rabata przy ujściu wody, sa na niej miskany Grazziela, piwonie, jeżówki i cebulowe
6 - rabata podzielona na 2 części,
węższa ma piwonie, goździki brodate, rozchodniki i cebulowe
szersza ma miskanty Morning Light, hortensje Annabell Strong, jeżówki, rozchodniki, seslerie jesienne, werbena patagońska i cebulowe
7 - tutaj ma być żywopłot i rabata
8 - żywopłot z miskanta Memory
9 - żywopłot z miskanta Memory
10 - żywopłot z miskanta Memory
11 - żywopłot z miskanta Morning Light
12 - brama wjazdowa
Mam prośbę o pomoc z rabatami 7 i 10.
7 - Rozważam proso rózgowate Nothwind (jest sztywne i znosi wiatry) i hortensje Wim's Red oraz Polar Bear + werbena patagońska.
(wymiary 2x14m)
10 - Rozważam kwiaty jednoroczne przed miskantem Memory lub sam miskant. Ewentualnie miskant i Wim's Red.
(wymiary 2x17m)
Hortensje Wim's Red i Polar Bear lubią czyste słońce, Annabell Strong niekoniecznie, choć w naszym mieście rośnie super.
Z roślin, które mam jeszcze do zagospodarowania to forsycja, bez fioletowy, świdośliwa, jaśminowiec i jesion (miał być bzem

), hortensje Wim's Red (4 sadzonki, zrobiłam 9 odłożeń z gałązek), Polar Bear rozmnażam w patyczków. Ewentualnie jeszcze 4 drzewka dzikich brzoskwiń.
Będę wdzięczna za pomoc.