Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 21:01, 18 paź 2024

I nie patrzysz na to gdzie są oczka?
Kordina 21:18, 18 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
I nie patrzysz na to gdzie są oczka?

Nie. One i tak kwitną na jednorocznych pędach w porównaniu z ogrodówkami
AgaBoso 06:51, 19 paź 2024

Potrzebuję uporządkować wiedzę, aby się nie pomylić.
Zatem Annabell Stong są ogrodowe i będą kwitły na pędach dwuletnich a Wim's bukietowe i kwitną na pędach jednorocznych.

Annabell przytnę jesienią, chyba widziałam ten sam filmik.

Wim's Red przytnę wiosną.

Dobrze to widzę?
Juzia 07:36, 19 paź 2024

Anabelle są krzewiaste To jeszcze inne
Ale tnie się jak bukietówki, bo też kwitną na jednorocznych.
Kordina 11:09, 19 paź 2024

Wszystkie anabelki to odmiany zwane krzewiaste lub drzewiaste, kwitną na jednorocznych, a ogrodówki mniejsze kolorowe krzaki (różowe, niebieskie, fioletowe) - tym wycinam tylko kwiatostany. Niektóre do teraz wyglądają fajnie i przebarwiają się ciekawie.
ElzbietaFranka 10:10, 20 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Hortensje dostały dziś pod korzenie przekompostowne trociny i kompost, dookoła miskantów, jeżówek sesleri rozłożyłam kupny kompost.

Pełne kosmosy

Obawiam się, że na pierwszej focie trochę za gesto, ale zawsze można przesadzić 2-3 lata może być.
Budowanie nowych rabat zawsze odbywa się z problemami. Też poprawiam, przesadzałam palczatki i chyba źle posadziłam gdyż słońca w jesieni mało. Muszą być w słońcu aby się dobrze wybarwiły.
Kosmos z kosmosu przepiękny. Czy on z siewu, jeżeli tak to jakie to nasiona chętnie bym wysiała. Ciekawe czy można je suszyć do suchych bukietów.
AgaBoso 19:07, 20 paź 2024

Juziu, Bożenko dziękuję za naprowadzenie co i jak.

Elu, w ubiegłym roku kupiłam jedne nasiona pełnych kosmosów. Nie pamiętam czy te sadzonki były z rozsady czy po prostu rozsypałam nasiona.

Moje nie zawiązują za bardzo nasion, mam odrobinę zebrane w tym roku i mam nadzieję że dobrze je oznaczyłam. Na kilku kwiatkach zawiązałam woreczek na biżuterię z nadzieją złapania nasionek.
Kordina 22:10, 20 paź 2024

Mnie dzisiaj udało się zebrać z 2 zaschniętych kwiatków białego kosmosu trochę nasion, jak nie będzie wilgotno, to może się uda dalej
AgaBoso 09:38, 22 paź 2024

Bożenko, czy każdy kwiatek tworzy u Ciebie nasiona?
AgaBoso 09:57, 22 paź 2024

Latem poświęciliśmy sporo czasu na utworzenie nowych rabat z piwoniami, miskantami, hortensjami, trochę to pracy kosztowało. Chcemy się osłonić trochę i za rok pasuje przygotować glebę przy ogrodzeniu. Użyjemy glebogryzarki separacyjnej, dzięki Patrycja za podsunięcie myśli o oszczędzaniu kręgosłupów.

Budowa domu nie ruszy przez kilka lat, więc przez ten czas chcę się nacieszyć ładnym ogódkiem.
Zrobiłam plan, co i jak zasłonić, ale nie mogę się zdecydować jak zaplanować 2 rabaty wzdłuż ogordzenia. Zrobiłam mapkę, aby było prościej planować.

1 - szklarnia
2 - WC
3 - big bag z trocinami iglastymi
4 - domek
5 - rabata przy ujściu wody, sa na niej miskany Grazziela, piwonie, jeżówki i cebulowe
6 - rabata podzielona na 2 części,
węższa ma piwonie, goździki brodate, rozchodniki i cebulowe
szersza ma miskanty Morning Light, hortensje Annabell Strong, jeżówki, rozchodniki, seslerie jesienne, werbena patagońska i cebulowe

7 - tutaj ma być żywopłot i rabata
8 - żywopłot z miskanta Memory
9 - żywopłot z miskanta Memory
10 - żywopłot z miskanta Memory
11 - żywopłot z miskanta Morning Light
12 - brama wjazdowa

Mam prośbę o pomoc z rabatami 7 i 10.
7 - Rozważam proso rózgowate Nothwind (jest sztywne i znosi wiatry) i hortensje Wim's Red oraz Polar Bear + werbena patagońska. (wymiary 2x14m)
10 - Rozważam kwiaty jednoroczne przed miskantem Memory lub sam miskant. Ewentualnie miskant i Wim's Red. (wymiary 2x17m)

Hortensje Wim's Red i Polar Bear lubią czyste słońce, Annabell Strong niekoniecznie, choć w naszym mieście rośnie super.

Z roślin, które mam jeszcze do zagospodarowania to forsycja, bez fioletowy, świdośliwa, jaśminowiec i jesion (miał być bzem ), hortensje Wim's Red (4 sadzonki, zrobiłam 9 odłożeń z gałązek), Polar Bear rozmnażam w patyczków. Ewentualnie jeszcze 4 drzewka dzikich brzoskwiń.

Będę wdzięczna za pomoc.