Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny ogród ze skarpami 10:50, 08 maj 2019

Do góry
Zaczynam od tej rabaty wzdłuż ogrodzenia przy drodze dojazdowej do domu.
To jest strona południowo-wschodnia
Rabata ma 45 metrów długości i 1,60 m (tylko tyle) szerokości

Wiem co chcę posadzić na połowie tej rabaty (na przeciw długiej skarpy) , do momentu gdzie zaczyna się duża ścianka z gabionu (tutaj musi być coś niższego bo chcę żeby gabion był widoczny, bo to dodatkowa forma ozdoby) zaznaczyłam żółtą kreską ten moment, gdzie kończyć się będą wyższe formy, a zaczynać niższe - niezasłaniające widoku na gabion

Pomiędzy śliwami Pissardi chciałabym posadzić (co 3 metry) graby kolumnowe, pomiędzy grabami Miskanty Gracilimusy, no i przed coś niższego ale nie bardzo wiem co.

Obok śliw wiśniowych myślałam o kostkach bukszpanowych połączonych z hmmm... może jakąś trawą..

Chciałabym żeby roślinki zasłoniły ten betonowy murek widoczny z ogrodzenia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:33, 08 maj 2019

Do góry
Aktualny wygląd, kurcze zasiana 03.04!! a tak marnie wygląda, ledwie 5 cm, normalnie to chyba by już było po pierwszym koszeniu, wydaje mi się że za rzadko posiada, chociaż było prawie 6 kg na 200m kw. Co myślicie, robię zdjęcia no i się to powolutku zagęszcza ale marnie to idzie
Pokażę nasz ogród 10:33, 08 maj 2019

Do góry
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:42, 08 maj 2019

Do góry
Oto mój świerk. Niestety cały dół "śpi". Góra ładnie zaczęła wypuszczać młode, cały dół kiepski, czy coś z niego jeszcze będzie ?
Moja bajka 09:41, 08 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kasieńka na pamiatkę

Ha ha ha ..też takie foto na tym trzepaku mam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:38, 08 maj 2019

Do góry
Moje pierwsze piwonie w ogrodzie mają pąki, tak bardzo się cieszę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:37, 08 maj 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Cisy faktycznie tak teraz w szkółkach wyglądają. Ja tez kupiłam przesadzane do donicy, ale zostałam o tym poinformowana. Sadzonki były takie żywe, korzonki ładnie poszły do nowej ziemi... Trzeba zaglądać do donicy bo inaczej kota w worku można kupić Zwłaszcza w marketach.
Niemniej cisy polecam bo one są mega trwałe i na prawdę piękne. Nie zmam szybciej odrastającego iglaka niż one.
O buksy trzeba walczyć i codziennie przeglądać. Anitka z "mój azyl na wichrowym wzgórzu" jako jedyna na osiedlu wygrała i uratowała setki bukszpanów. Szkoda tylko tej chemii lanej do ziemii... No ale cóż robić, chyba Lepinox jest bardziej eko czy SpinTor? A może mylę...
Ewuś marzę już o etapie, na którym będę mogła zakupić korę Postanowiłam sobie, że póki moje remontowane rabatki nie będą skończone ani wora nie kupię

Cisy mają wspaniałe wiosenne przyrosty i są takie szlachetne z wyglądu Taka arystokracja w ogrodzie
Moje buksy mają się dobrze, też jako nieliczne na osiedlu ale pryskam proflaktycznie LEpinoxem, bez stresu że to chemia, bo on jest w 100% ekologiczny, zawiera tyko bakterie. Mam nadzieję, że dalej będzie działał i moje buksy odeprą atak ćmy.
Czytałam właśnie u Anitki, że jako jedyna ma buksy na ulicy, strasznie to smutne.

Myślałam dzisiaj jadąc do pracy, że powinna być przeprowadzona szeroko zakrojona kampania informacyjna nt. ćmy i Lepinox Plus w małych opakowaniach powinien niezwłocznie zostać wprowadzony do sprzedaży w PL!

Wiesz, jeśli chodzi o korę, to ja ciągle coś zmieniam na rabatach i w sumie, jak bym czekała na koniec, to chyba nigdy bym się nie doczekała tej kory

Wczoraj trochę rozsypałam, myślałam że te 50 worków to aż za dużo a nie wiem, czy dokupić nie będę musiała

Rano było takie piękne rozproszone światło, że musiałam cyknąć fotkę obkorowanych rabatek

System automatycznego nawadniania 09:30, 08 maj 2019

Do góry
pawel88 napisał(a)
Witam, no i udało się wczoraj uruchomiłem system i... jestem troche zawiedziony wg wszystkich moich obliczeń 2 sekcje z pompy powinny działać, zapotrzebowanie na wodę to 3m3/h a próba na wiaderku pokazywała 3,6m3/h, ciśnienie wg producenta pompy to 4,5 bara lecz ja od zbiornika do pompy mam odcinek 15 metrów więc na pewno mniejsze ale tu nie wiem ile, nie mierzyłem ale wydaje się dość jak odkręce kran. Straty wg obliczeń miały być -1,5 bar w mojej instalacji.

1 linia (5 zraszaczy) działa super, jak zmierzyłem promień podelewania ma te 4,5 metra lecz na ten 4,5 metr spadają już bardzo pojedyncze kropelki. jak włącze 2 linie naraz to promień spada do 2 metrów może niepotrzebnie robiłem 2 linie? teraz woda musi w dwóch rurkach 32 lecieć zanim się tam gdzieś rozgałęzi do zraszaczy a tak by leciała w jednej i może by grało? Mam rację?

Poniżej fotka jak jedna linia jest uruchomiona, zrobiłem dziś rano pod słońce, lepiej widać, zasięg zraszaczy się fajnie pokrywa, tak jak mniej więcej na moim projekcie. Druga linia była w cieniu i na zdj nic nie widac. Postaram się później wrzucić więcej fotek z całej realizacji, wrzucam też fotkę z danymi pompy.

Pawel88 mam pytanie - czy Ty dwie sekcje puszczasz na raz? Czy masz elektrozawory rozdzielające dwie sekcje na dwie odrębne linie nawadniające?
Z Twojego tekstu wychodzi że podlewanie idzie od razu na dwie linie dlatego mocno spadło Ci ciśnienie i zasięg zraszaczy ograniczył się do 1/2.

Pozdrawiam
Do raju daleko - u Ewy 09:15, 08 maj 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kwitnąca rajska jabłoń

O ty masz zupełnie inną jabłoń niż moja.
Też ładna.
Widoczki ogrodowe bardzo ładne.
Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 09:13, 08 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Rzeczywiście widok z tarasu super Tylko siedzieć, wypoczywać i popijać kawkę

Dziękuję bardzo Asiu
Tylko tego czasu na siedzenie jakoś mało .

Jeszcze kwitną i cieszą
Działeczka Asi :) 09:09, 08 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)

Proszę o Wasze uwagi i propozycje

Bardzo ładny widok.
A ta czerwona żurawka , to może Rio ??
A widok tarasowy z baretczkami śliczny
Moja działka na Dębowym Lesie 09:06, 08 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Tulipanki dłużej cieszą jak pochłodniało,masz w ładnych kolorkachCzosnek fioletowy u mnie tez jeden nieśmiało zapowiada resztęA jak Aniu hortki na pniu puszczają listki?

I świetny ten widoczek z tarasu

No jeszcze trochę ich kwitnie.
Zimnica się zrobiła okropna.Niby się ociepla.
Ale te noce są jeszcze strasznie zimne.
Zaraz i inne czosnki będą nas cieszyć.
Aniu, specjalnie dla ciebie wyszłam teraz do ogrodu i cyknęłam fotki hortkon a pniu.
A jednej strony jedna ma dwie pary
A drugiej tylko jedną parę listków na górze.Oczywiście te co były nisko poobrywałam.
A jak tam twoja Tajga ,żyje ?
Moja już się pnie po siatce
Słoneczko, czyli pięknego ogrodu początki 08:49, 08 maj 2019

Do góry
Po zmianach
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:48, 08 maj 2019

Do góry
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, wiosenne i słonecznie

Moja działka na Dębowym Lesie 08:41, 08 maj 2019

Do góry
marba napisał(a)

Bardzo ciekawa ta odmiana hosty z zielonym paseczkiem pośrodku.

zawitka napisał(a)
Właśnie też skradła moje oko ta hosta

Basiu,Halinko to funkia Yellow Polka Dot Bikini.
Ubiegłoroczny nabytek na Gardenii.

Hosty wciąż w różnej fazie wzrostu.

funkia Undulata Albomarginata

Halcyon

hosta Grand tiara
System automatycznego nawadniania 08:26, 08 maj 2019

Do góry
Witam, no i udało się wczoraj uruchomiłem system i... jestem troche zawiedziony wg wszystkich moich obliczeń 2 sekcje z pompy powinny działać, zapotrzebowanie na wodę to 3m3/h a próba na wiaderku pokazywała 3,6m3/h, ciśnienie wg producenta pompy to 4,5 bara lecz ja od zbiornika do pompy mam odcinek 15 metrów więc na pewno mniejsze ale tu nie wiem ile, nie mierzyłem ale wydaje się dość jak odkręce kran. Straty wg obliczeń miały być -1,5 bar w mojej instalacji.

1 linia (5 zraszaczy) działa super, jak zmierzyłem promień podelewania ma te 4,5 metra lecz na ten 4,5 metr spadają już bardzo pojedyncze kropelki. jak włącze 2 linie naraz to promień spada do 2 metrów może niepotrzebnie robiłem 2 linie? teraz woda musi w dwóch rurkach 32 lecieć zanim się tam gdzieś rozgałęzi do zraszaczy a tak by leciała w jednej i może by grało? Mam rację?

Poniżej fotka jak jedna linia jest uruchomiona, zrobiłem dziś rano pod słońce, lepiej widać, zasięg zraszaczy się fajnie pokrywa, tak jak mniej więcej na moim projekcie. Druga linia była w cieniu i na zdj nic nie widac. Postaram się później wrzucić więcej fotek z całej realizacji, wrzucam też fotkę z danymi pompy.

Za drzwiami do ogrodu... 08:24, 08 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Róże pnące pną się wreszcie po murze

Na te zimne noce ,,doniczkowe były w ogrodzie ?
Ja swoje zabierałam .
Mój ogrodowy pamiętnik 08:23, 08 maj 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Coraz bardziej zielono się robi i kolorowo.

I coraz bardziej pięknie
Tylko,żeby jeszcze było coraz cieplej i z nocami też ;0
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:18, 08 maj 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Jabłonka Rojality.

O to taka jak moja
Ogród w remoncie 08:16, 08 maj 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No właśnie ta pergola musiałaby być masywna. Na razie prowadzę ją w formie drzewka

Właśnie szykuje się do kwitnienia. Zawsze miała tylko po kilka kwiatków a w tym roku jak usłyszała o wykopaniu

duża, okazałą wisteria.
Ja właśnie malutką dostałam .I zastanawiam się gdzie ją tu by posadzić ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies