Mam pytanie, bo chyba znalazłam miejsce na jeszcze jedno niewielkie drzewo.
Miejsce jest na wprost tarasu, nad mini oczkiem wodnym, 4 m od fasady budynku i ważnych okien..
Są już posadzone dwa klony palmowe Osakazuki - w linii. Myślę o trzecim drzewie by przełamać ołtarzyk nad oczkiem. Chciałabym by nowy nabytek był wyższy docelowo od klonów - taki na 6/8 m.
Czy właściwym wyborem jest VARIEGATA Cornus controversa czy może jednak dodać trzeciego klona palmowego tak by zachować pewien „minimalizm”?
Zależy mi by 2 metrowy mąż przeszedł pod gałęziami (byłby posadzony 1 m od ścieżki i gałęzie powinny zacząć się na 2,20/2,40 m - będę podkszesać), by był piękny okaz też w zimie, by był parasolowaty, osłaniał delikatnym półcieniem taras od słońca zachodniego i by nie miał czerwonych czy bordowych liści w lecie.
Danusiu bardzo proszę o pomoc, bo właśnie robię tą rabatę

Na czerwono planowane miejsce. Tam gdzie jest kora będzie nasypany w przyszłym tygodniu kamień (kora kamienna). Szczegóły nasadzeń na tej rabacie są na 41 stronie u mnie w wątku.
Ps. Drzewo na tej rabacie to wspomniany klon a z boku na lewej zaczyna się szpaler około 20 brzóz youngii szczepionych na 1,6m.