Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:11, 24 maj 2019

Do góry
Mam cos podobnego jak Jasia. Nawoziłem w sobotę, od razu podlałem trawnik, w niedzielę poprawiłem. Wtorek i środa ciągłe opady i mam takie oto coś? Zgniła trawa? Za sucha?

W tym roku jakoś wgl mi ciężko dojść do ładu z trawą, a zaczęło się po wertykulacji. Dosiałem trawę w pustę miejsca, ale że koszę co 4-5 dni to pewnie te siewki zanim wyrosły to już zostały wyrwane i nadal łyso, mimo, że przysypane były ziemią.
Męczy mnie też nawożenie " z ręki". Myślałem nad jakimś siewnikiem ręcznym, ale znowu jak to właściwie wyliczyć tego nawozu, żeby ani nie zabrakło ani nie przedobrzyć. Macie może jakiś filmik instruktażowy?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:08, 24 maj 2019

Do góry
Tkwię w oczekiwaniu na czerwcowe kwiecie.
Majowe ostatki

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:07, 24 maj 2019

Do góry
vita napisał(a)
U mnie też jakaś cisza, złowroga po siewach warzywnych.
Ale może lada dzień coś drgnie? Co, Mira?

No...musi być cieplej - jutro ma być u mnie i tak do wtorku a potem znów deszcz

uznałam w tym roku że agapanty to kwiaty warzywne i tam je wyniosłam - to moje dwie wypasione - czekam na kwitnienie - nie pytaj o nazwy - jedna Ewa druga Aldona tak nazwałam

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:04, 24 maj 2019

Do góry
Sebek napisał(a)
Mira kiedy siałaś warzywa? U mnie cisza od 2 tygodni w skrzyniach - może za zimno?

Sebek ja siałam, nawet po kilka razy - pietruszkę bo nie weszła chyba ze 3 razy, groszek cukrowy 2 razy, a tak to wysiewałam co jakies 2 tygodnie co tam żeby było w różnym terminie - za zimno
kwiecień był nocami bardzo zimny a maj jest mokry za bardzo i zimny też
taki klimat

trzeba pomyśleć o jakimś tunelku albo coś..

woda jest to warzywka rosną

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:03, 24 maj 2019

Do góry
Kawa napisał(a)
widzisz Haniu ja perovskią na patelni posadziłam a i tak zastrajkowala i padła cos ewidentnie jej nie lezy

Zawsze jest w ogrodzie jakaś czarna owca. U mnie taka rolę spełnia rodgersja kasztanowcolistna. Po 6 latach coś takiego!

Wszystko inne rośnie jak na drożdżach.

Drugi półksiężyc w tym sezonie ładnie zakamuflował warzywnik.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:03, 24 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Mąż zwija a ja półksiężycem podcinam korzenie z ziemią

Pierwsza rolka gotowa. Zostało jeszcze z 6 ... Ciężka robota ale warto.

Matko jaki trawnik Może tak w paczkę i w Małopolskę wyślecie Przy takim trawniku żadna rabatka nie potrzebna Szacun! Męża chwalę!!!
Skąpana w słońcu 22:02, 24 maj 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zaglądam z rewizytą i podziwiam sasanki, konkurencje robisz dla Agnieszki z Jurajskiego Ale u was wapienna gleba to rosną

Aniu, Jurajski jest bezkonkurencyjny

Kolejne roślinki zakwitają.

Podmiejski ogródek 22:01, 24 maj 2019

Do góry
O masz. po ptokach? za szybko, za szybko!
A ja się przed chwilą pobawiłam zanim doczytałam ostatnie strony - ale to bardziej o plamy koloru chodzi - już zeby wietlic nie zabierać (za późno )
opcja nr 1 z dodatkową hakonką i miodunką

opcja nr 2 z powtórzoną giga hostą, miodunką i paprocią przed bodziszkiem
Moja ostoja 21:58, 24 maj 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Ula - liczę, że niedługo ruszą
12 czerwiec 2018 pierwsza kwitnąca jeżówka. W tym roku tak nie będzie.

Nie koniecznie, bo od jutra ma być ciepło
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:57, 24 maj 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)

Świerki mam i pospolite i kłujące. Część ma już z 7 metrów. Za późno zaczęłam czytać ogrodowisko
Chociaż ostatecznie uważam, że świerki są ok, bo dają efekt, gdy reszta roślin jeszcze śpi, do tego bajkowy krajobraz zimą.

Młode świerki są OK. Pod dużymi niestety nic nie chce rosnąć i łysieją w środku. Z atawistycznej potrzeby posiadania własnego świerka kłującego wyleczyłam się ostatecznie w grudniu. Jeden został drzewkiem świątecznym u sąsiadów, drugi rośnie u nich jako soliter, a trzeci mocno przycinany w stożek jeszcze u mnie jest. Nie wiem, czy zostanie.
Mam kilka serbów- zdecydowanie przyjemniej się je pielęgnuje- mięciutkie są.

Bez Palibin polecam. Warto go mieć. Dla kwiatów i jesiennego przebarwienia.

i najzwyklejsze orliki

Krzewuszka variegata jako pojedynczy akcent też jest fajna. Po kwitnieniu ozdobne są liście.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 24 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękna ta stokrotka - przymiotno Karwińskiego przynajmniej tak zrozumiałam.
Delikatna. Zasiałam w tym roku, ale są bardzo delikatne jako siewki. Nawet zraszanie je powala. Coś tam rośnie ale co z tego wyjdzie najwyższy wie.

Podobna rolę pełni w moim ogrodzie smagliczka nadmorska fioletowa.
Sama się wysiewa i rośnie gdzie tylko znajdzie sobie miejsce.

Pozdrawiam

No to może ja je zniszczyłam podlewaniem - faktycznie delikatna - ciekawa jestem jak Ci poszło

od tygodnia zachwyca nas głóg - nigdy tak nie kwitł

Ogród prawie romantyczny 21:54, 24 maj 2019

Do góry
Napia napisał(a)

Bardzo proszę. ma trzy duże kwiatki, ale - obok dużych pąków wykształciła duzo małych pączków i tak się właśnie zastanawiam, czy nie są to odrosty z podkładki i czy nie należałoby ich usunąć. Może ktoś wie i podzieli się wiedzą

Cudna ale rzeczywiscie puszcza z podkładki , powinnas usunac te odrosty bo zdominuja rosline, ja bym jej nie wykopywała tylko wyłamac te odrosty i wyżej zimi nasypac to mniej będą puszczac, przy sadzeniu powinna byc głębiej posadzona.Widok bajeczny.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:53, 24 maj 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ta dziura to kot najpewniej,a na dole nornice . Brateczki czarujace.

Nornice mnie irytują...

Bogdzia czekam na piwonie jeszcze mi nie kwitną - dziś zerwałam do wazonu żeby się szybciej choć jedna otworzyła

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:51, 24 maj 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Bratki w tym roku w donicach będą długo cieszyć nasze oczy, chłodny maj wydłuży ich żywot. Za dwa tygodnie planuję jechać po rośliny balkonowe na targ jak przekwitną moje tulipany w pojemnikach odzyskam sporo miejsca pod nowe nasadzenia więc będę robił mixy.

Dorodne masz już skrzynie z warzywami, wcześnie zaczęłaś więc wszystko masz już ładnych rozmiarów. Cykam się z sadzeniem rozsad pomidorów do gruntu, poranki dość zimne, z nieba siąpi … to chyba nie będzie dobry rok dla pomidorro.

Widzę że pędzisz dalie w doniczkach, to dobry sposób by wcześniej zakwitły. Ciekaw jestem na jakie kolory się zdecydowałaś i odmiany ?

Bardzo przyjemnie spaceruje się po Twoich włościach a jeszcze lepiej czyta Twoje opowieści. Wytrawny ogrodnik z Ciebie w spódnicy

Ho ho bardzo dziękuję za wytrawny

Ja pomidorów jeszcze nie wysadziłam i nie wiem kiedy to zrobię.
Dalie mi nie wschodzą te które posadziłam no może połowa a połowa ledwo co bo chyba zimno - dziś 13 stopni.
Te w donicach są spore już więc będę podmieniać - kupowałam sporo czerwonych i jakiś postrzępionych - ale co zakwitnie się okaże

za chwilkę ogród różami zakwitnie, podlane dobrze trzeba by teraz zasilić

Ogród na piasku i z wielkim murem 21:48, 24 maj 2019

Do góry
Skorzystałam z bezdeszczowej pogody i ogoliłam bukszpany - kulki i obwódki.
Wywaliłam też żółte chwaściory, które pojawiły się w zamian wielu rosnących w tym miejscu w ub, roku bodziszków.
Scięte wierzchołki bukszpanów powsadzałam do ziemi, ciekawe ile się ukorzeni.

Clematisy kwitną pojedynczymi kwiatkami - na razie, ale pąków sporo.

Ogród Małej Mi 2017 21:48, 24 maj 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Potwierdzam za koleżankami, jest pięknie.

Podziękował..
W cieniu - zacieniona 21:47, 24 maj 2019

Do góry
Zaczyna Percy W.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:47, 24 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Bratki i doniczki, stale się zachwycam. Warzywnik tez robi wrażenie a ta dziura w nim, to może być mieszkanie ropuchy ziemnej. U mnie tak to wygląda i one tam mieszkają

Hmmm - w ub roku była a w tym jej nie widziałam

warzywnik robi wrażenie to fakt
wreszcie ziemia w skrzyniach mi nie przesycha i odpoczywam od podlewania
no i pozytyw posiadania skrzyni - rośnie nie zalane /dziś rano - tak od kilku dni/

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies