Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:20, 24 maj 2019

ElaS napisał(a)

Co też jest w tym skromnym, delikatnym a jakże urokliwym kwieciu?
A może skojarzenie mnie rozczula?
Moja mama rysowała mi piękne kwiaty. Miała talent. Ja ni w ząb. Każdy obrazek podpisać musiałam, coby wiedzieć, co autor miał na myśli
Ale bratki nauczyłam się rysować: płatki na górze, jeden duży na dole i żółty środek.

Bratki uwielbiam i w tym roku mają się dobrze bo nie ma upałów
te drobne jeszcze długo będą a te duże chyba wymienię
coś zmokły

mira 21:24, 24 maj 2019

ewsyg napisał(a)
Ja w tym roku tez kupiłam Karwińskiego. On niestety u nas nie zimuje. Szkoda

No wiem właśnie i dlatego nie miałam ale Ewa Sierika najpierw podarowała mi nasiona i to mnie pokusiło. Nasiona wysiałam ale jakoś mi się nie udało, kupiłam sadzonkę a tymczasem Ewa była u mnie z Aldoną bo zrobiłysmy sobie male spotkanko jak jeszcze było ładnie i do stałam od Ewy cudowną sadzonkę.

Przy okazji dowiedziałam się że musi mieć stale mokro i koniecznie trzeba nawozić

dziś robiłam fotki - moja jedyna kamasja co roku ma tak i nie zakwitła przez 2 lata

mira 21:27, 24 maj 2019

tulucy napisał(a)
Dziwna dziura to znaczy fachowo ubytek, bo dziura by była na wylot
Może kot - jakby za czymś kopał, ale tak trochę to inaczej wygląda...

Tak słuszna uwaga - to chyba kot tam się wygrzewał

dzisiaj rano przez ogród płynęły strumyki - taki by mi pasował taki malutki i żeby nie wylewał

mira 21:31, 24 maj 2019

Dorota123 napisał(a)
Donic masz dużo, no i własnego wysiewu mnóstwo pikówek. Te cieszą najbardziej. Ja w tym roku wysiałam nasionka surfinii, które zebrałam w ubiegłym roku. Mam ze 150 małych pikówek. Część będzie w donicach i skrzyneczkach, a reszta powędruje na rabatki.

Podobno bardzo łatwo się właśnie sieją - w ub roku dostałam z takiego siewu sadzonki i super były

donic mam dużo i dużo pochowałam przed deszczem i całe szczęście

pomidory zgromadziłam przed wejściem i nie wiadomo kiedy je wysadzę

jutro pikuję 3-ci raz i część postawię pod domem - sadzić będę po deszczach w czerwcu - chyba kiedyś przyjdą suche dni

mira 21:36, 24 maj 2019

Urszulla napisał(a)

To bogaty zestaw chyba za bogaty taką bylinówkę z wszystkiego robię z tyłu domu i wiem jak to ciężko dobrze skomponować.

W tym roku bez specjalnych szaleństw wysiałam:
stipę( już siedzi w gruncie),
trawę cytrynową ( mam 2 sadzonki bo ja pikuję rośliny w takie małe kupki),
Szałwię okręgową z nasion od Agatki ( też wyszły 2 sadzonki)
Pomidory do rozdania
Heliotrop ( próbuję 2 rok z rzędu i coś nie wychodzi, małe siewki nie za bardzo chcą rosnąć)

A przede mną: ogórki, cleome, kosmosy ( mam własne nasiona z tych żółtych i czekoladowego??), do gruntu cynie. W zeszłym roku nie udała się lobelia, nie powtarzam więc.

Wolę robić sadzonki rośliny z siewów z poprzednich lat fajnie się mają np. Kłosowce, przetaczniki.

Ula ja wysiałam ze 3 metry kosmosu i jakiś innych pierzastych i cudnie mi wzeszły - nasiona zbierałam chyba ze 2 lata od ludzi i miałam sporo
ja się patrzę dzisiaj a one pod wodą - były za małe więc nic z tego...trudno

mira 21:40, 24 maj 2019

Mala_Mi napisał(a)

Pora to zmienić

A wiesz że te się mają dobrze nadal ale zmienię tylko nie wiem na co - może lobelie bo mam ich sporo z własnego siewu

kilka azalii mam nowych z ub roku i tego

Nabucco ma cudowne pąki - azalie mają ładniejsze pąki niż kwiaty jak dal mnie

mira 21:42, 24 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ta dziura to może być dzieło kota, który odkrył, że gdzieś w okolicy skrzyni grasują myszki. Mój tak czasem działa.

Tak to możliwe bo jest kot sąsiada którym się czasem zajmuję i on znosi nornice może tam czatował

kolejna azalia za chwilkę rozgrzeje zimny i mokry ogród - a ja nie wiem gdzie dałam metkę i teraz się głowię jak się nazywa

mira 21:47, 24 maj 2019

Milka napisał(a)
Bratki i doniczki, stale się zachwycam. Warzywnik tez robi wrażenie a ta dziura w nim, to może być mieszkanie ropuchy ziemnej. U mnie tak to wygląda i one tam mieszkają

Hmmm - w ub roku była a w tym jej nie widziałam

warzywnik robi wrażenie to fakt
wreszcie ziemia w skrzyniach mi nie przesycha i odpoczywam od podlewania
no i pozytyw posiadania skrzyni - rośnie nie zalane /dziś rano - tak od kilku dni/

mira 21:51, 24 maj 2019

Gardener27 napisał(a)

Bratki w tym roku w donicach będą długo cieszyć nasze oczy, chłodny maj wydłuży ich żywot. Za dwa tygodnie planuję jechać po rośliny balkonowe na targ jak przekwitną moje tulipany w pojemnikach odzyskam sporo miejsca pod nowe nasadzenia więc będę robił mixy.

Dorodne masz już skrzynie z warzywami, wcześnie zaczęłaś więc wszystko masz już ładnych rozmiarów. Cykam się z sadzeniem rozsad pomidorów do gruntu, poranki dość zimne, z nieba siąpi … to chyba nie będzie dobry rok dla pomidorro.

Widzę że pędzisz dalie w doniczkach, to dobry sposób by wcześniej zakwitły. Ciekaw jestem na jakie kolory się zdecydowałaś i odmiany ?

Bardzo przyjemnie spaceruje się po Twoich włościach a jeszcze lepiej czyta Twoje opowieści. Wytrawny ogrodnik z Ciebie w spódnicy

Ho ho bardzo dziękuję za wytrawny

Ja pomidorów jeszcze nie wysadziłam i nie wiem kiedy to zrobię.
Dalie mi nie wschodzą te które posadziłam no może połowa a połowa ledwo co bo chyba zimno - dziś 13 stopni.
Te w donicach są spore już więc będę podmieniać - kupowałam sporo czerwonych i jakiś postrzępionych - ale co zakwitnie się okaże

za chwilkę ogród różami zakwitnie, podlane dobrze trzeba by teraz zasilić

mira 21:53, 24 maj 2019

Bogdzia napisał(a)
Ta dziura to kot najpewniej,a na dole nornice . Brateczki czarujace.

Nornice mnie irytują...

Bogdzia czekam na piwonie jeszcze mi nie kwitną - dziś zerwałam do wazonu żeby się szybciej choć jedna otworzyła

pozdrawiam