Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Przerwa na kawę... 22:44, 30 maj 2020

Do góry
Rabata pod oknem kuchennym straciła jedną różę. Jak tak dalej pójdzie dwa angielskiie potwory zdominują przestrzeń. Chyba się tu za dobrze czują. A ja nie wiem co zrobić z miejscem po róży. Innej tu nie wsadzę. Reszta bylin za chwilę znowu będzie duża ale na razie nie powala.

Szałwia czeka na wsadzenie
W samym słońcu 22:32, 30 maj 2020

Do góry
sarenka napisał(a)

Narazie moje myśli krążą przy grabach fastigiata. Nie wiem czy coś innego tam znajdę...

Ale za to znalazłam miejsce na rabatę z różami jak tylko taras zostanie zrobiony wtedy mogę zrobić kompozycje Pomponell i z lawenda, sesleria jesienna, szałwia i białymi jezowkami.

U mnie Pomponellki zasuwają dzięki tobie jak głupie
W samym słońcu 18:43, 30 maj 2020

Do góry
ajka napisał(a)
Klony globosum przysłony ci raczej nie zapewnią.

Narazie moje myśli krążą przy grabach fastigiata. Nie wiem czy coś innego tam znajdę...

Ale za to znalazłam miejsce na rabatę z różami jak tylko taras zostanie zrobiony wtedy mogę zrobić kompozycje Pomponell i z lawenda, sesleria jesienna, szałwia i białymi jezowkami.
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:36, 30 maj 2020

Do góry
Tutaj też zaczęły cisy jeszcze niedoskonałe,ale już uwielbiam tę rabatę

Memory Potffory

Tutaj czochy kończą a zaczyna szałwia

Pierwszy kwiatuch

Miłej soboty !
Z ogródka na wsi 08:54, 30 maj 2020

Do góry
Przed samą maturką, chwila od rana, żeby wyskoczyć do ogrodu porobić zdjęcia...

Małe zmaihy w tym roku...usunięta ścieżka że Żwirki i plastrów drewna, w ogóle usunięte wszelkie kamienie. A nie, jednak nie wszystkie...został fragment ścieżki do szopki (niestety zabrakło cegły), ale ona też pójdzie do wymiany na ceglaną...ogólny cel był taki żeby było łatwiej w obsłudze no i ładniej oczywiście...

Ja jestem zadowolony, mam nadzieję że wam też się spodoba...

Na rabacie rosną wszystkie rośliny, które były do tej pory, tylko wiadomo, że inaczej posadzone...kocimiętki, szałwia, krwawniki, krwawnice, firletka chalcedońska, astry, ostróżka, jeżówki A ostatnio dosadzilem dalie i łubiny...aaa no i jeszcze kłosowce o niebieskich kwiatach....

Na ściany przydałoby się jeszcze dać róże...Ghiselki I Lykkefund

Hortensjowo 22:28, 29 maj 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Szałwia też mnie zauroczyła ja ją z pomarańczowym kolorem łaczę w słońcu wygląda cudnie.

To jest bardzo dobre połączenie. Ona wszędzie dobrze wygląda.
Hortensjowo 22:24, 29 maj 2020

Do góry
Szałwia też mnie zauroczyła ja ją z pomarańczowym kolorem łaczę w słońcu wygląda cudnie.
Dom w Mirabelkach - ogród małymi kroczkami... 12:30, 29 maj 2020

Do góry
Conice zatakował nam przędziorek, a raczej cała armia - dzięki Bogu udało mi się namówić męża, aby się jej pozbyć, bo jednak psuła mi koncepcje, a zgodziłam się na nią tylko dla niego.

W zeszłym roku zaczęłam już porządkować tę rabatę, został oczywiście mój ukochany rododendron, na tył pod okno posadziłam 2x trawy morning light, a przed po łuku dosadziłam 3x hortensje sundae fraise. Nie kwitły jakoś spektakularnie, ponieważ wsadziłam je dosyć późno (sierpień) i były słabo przycięte ze szkółki.

W tym sezonie dosadziłam kolejną hortensję, a teraz po dosadzeniu kolejnego jałowca moonglow (chce aby utworzyły taką ściankę osłaniającą rododendrona od wiatru) okazało się, że mam miejsce jeszcze na jedną. Pewnie jutro po nią pojadę i wsadzę.

Mam jeszcze trochę miejsca na roślinę na równi z rododendronem, co prawda mam luźną azalię w donicy, ale jakoś za nią nie przepadam i myślę co by tu dać...

Optymalnie byłoby gdyby była to roślina kwitnąca po rododendronie lub kwitnąca dopiero po hortensjach czyli bardziej na jesień. Myślałam o tawułce Little Princess (jednak ona nie spełnia żadnego z powyższych wymagań), opcjonalnie trzmielina, ale obawiam się że może być trochę za agresywna kolorem ulistnienia.

No i jeszcze obwódka rabaty. Najchętniej zimozielona, więc jakbym miała się zdecydować to prawdopodobnie cis hoseri, jednak kusi mnie też szałwia na obwódkę. Muszę zajrzeć do waszych ogrodów, zainspirować się
Ogród niby nowoczesny ale... 09:50, 29 maj 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Graby to nie kulki tylko podusie milusie Głowę bym próbowała położyć... takie zachęcające

Jak to Ci szałwię wcięło????
I nawet siewek nie ma??
A jaka to była szałwia?
Szukam takiej najmniej siejącej się. Bo u mnie sryliony...

A ogólnie to masz bardzo oryginalny ogród.
Lubię takie inne niż wszystkie

Szałwia deep blue...no nie wiem co się z nią stało. Ni ma ani jedneja było kilka między montaną
Ogród niby nowoczesny ale... 09:25, 29 maj 2020

Do góry
Graby to nie kulki tylko podusie milusie Głowę bym próbowała położyć... takie zachęcające

Jak to Ci szałwię wcięło????
I nawet siewek nie ma??
A jaka to była szałwia?
Szukam takiej najmniej siejącej się. Bo u mnie sryliony...

A ogólnie to masz bardzo oryginalny ogród.
Lubię takie inne niż wszystkie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:06, 28 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Polinka cudownie. Ty to masz rękę do traw. Mam pytanie.co ile posadzilas tu seslerie i szalwie? To caradonna? I co ile posadzilas seslerie w pierwszym ogrodzie że chcesz je teraz przerzedzac?

Aga, w drugim ogrodzie nie ma co się sugerować odległościami bo tu wszystko dzielone co roku
W pierwszym, seslerie mam posadzoną co 50 cm i myślę, że spokojnie mogłaby być co 70 cm. Z tym, że ja nie lubię buszu na rabatach i chyba dlatego wydaje mi się, że jest za ciasno. A szałwia to Deep blue.
Trawy na okrągło - czyli nowoczesno - naturalno - przytulny - ogród dla zapracowanych rodziców ;) 19:09, 28 maj 2020

Do góry
Jeśli te hortki są takie malutkie to rzeczywiście lepiej dać je gdzieś indziej. Jak trawy już posadzone to dać lepiej inne hortki przed nimi. Na przemian żeby przesłonić dziury do ogrodzenia.

A na niższe piętro możesz pomieszać z seslerią.Jej nie mam, ale ona chyba dość niska jest. Sadzenie na przemian powinno być rytmiczne, ale nie musi to być 1 sesleria, 1 szałwia. Możesz np dać 3 seslerie, 2 szałwie, 3 seslerie...etc .
Trawy na okrągło - czyli nowoczesno - naturalno - przytulny - ogród dla zapracowanych rodziców ;) 14:20, 28 maj 2020

Do góry
Stefka napisał(a)
Podpowiedzcie - Hortki sądzić przed grackami ( wersja po lewej) czy na przemian z grackami ( wersja po prawej). Na najniższych piętrze może szałwia lub lawenda ...

Horki przed, bo gracki to potwory i się rozrastają i zacienią te hortki z boku. No i kępy potem duże się im robią. Dużo szybciej niż myślisz. Miałam.

Przed zrobiłabym mix: szałwia i hakonechloa macra aureola, ona ładnie może wylegać lekko na trawę [wkurza w trakcie koszenia, ale pieknie wyglada i wybaczam to leżenie - zawsze można dać większy dystans do trawy i wtedy będzie zwiewnie wylegiwać na rabacie].
Lawenda przez ten niebieskawy kolor liści nie jest wdzięczna/łatwa do łączenia z innymi roślinami.
Trawy na okrągło - czyli nowoczesno - naturalno - przytulny - ogród dla zapracowanych rodziców ;) 13:50, 28 maj 2020

Do góry
Podpowiedzcie - Hortki sądzić przed grackami ( wersja po lewej) czy na przemian z grackami ( wersja po prawej). Na najniższych piętrze może szałwia lub lawenda ...
Ania z Zielonego Wzgórza 13:42, 28 maj 2020

Do góry
Roślinki, z ostatnich zakupów, które już rosną
Wielosił

Lobelia

Kuklik

Szałwia
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:19, 28 maj 2020

Do góry
Nie ma chętnych Trudno ,pomyślimy koło jesieńi

szałwia już tuż tuż ,róże też

Tu narazie jest ściernisko... 11:02, 28 maj 2020

Do góry

Szałwia już startuje.
Ogród bez reguł 19:20, 27 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Czyściec włochaty już w progach startowych

Bób na razie bez mszyc - biedroneczki, dziękuję baaardzo

Szałwia omszona Ostfriesland coś się ociąga...

a mój ussuryjski komuś zasmakował...

Ussuryjskiego wycina pewien gatunek osy ziemnej ona te listki do norek zabiera jako pokarm dla larw.Musisz drobniutka firankę zarzucić to poleci szukać gdzie indziej
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:57, 27 maj 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
takie coś ???
kulki to buksy/cisy, tawułki i szałwia ???

Domi, a może kulki bukszpanowe z hacone all gold?

W ogrodzie Przemka - Ogród mały, ale pojemny już hacone rozrośnięte, a bukszpany w nich są zatopione. Super to wygląda. Zobacz może to będzie dla Ciebie inspiracja - dla mnie była
Ogród bez reguł 13:25, 27 maj 2020

Do góry
Czyściec włochaty już w progach startowych

Bób na razie bez mszyc - biedroneczki, dziękuję baaardzo

Szałwia omszona Ostfriesland coś się ociąga...

a mój ussuryjski komuś zasmakował...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies