No i będzie super Fakt- szałwia na początku sezonu nie powala atrakcyjnością, moje były takie liche, myślałam że nic z nich nie będzie, a teraz takie ogromniaste bujne poduchy się z nich zrobiły
Ktoś poradzi jak ją przycinać w czasie sezonu? Żeby kolejny raz zakwitła..
Po przekwitnięciu same kwiatostany?
Pawle tylko którą wersję wybrać? ??????? Każda interesująca. Ty która byś wybrał? Nie wiem jak to jest z ich kwitnieniem. Bo gdyby się nie pokrywało to nie przeszkadzalyby sobie. Np. Szałwia by przzekwitla a zaczęła jezowka...
Anitka dzieki za informacje o wilczomleczach i fotorelację .Obydwa są super. Choć osobiście wolałabym mniej bordowego. To teraz wybór do seslerii pomiędzy jezowka, szałwia i wilczomleczem ....Ups
Kolorowo - pomyłkowo Próbowałam dopasować tulipany do opakowań i wychodzi na to, że moje rabaty projektuje jakiś roztrzepany pakowacz, więc ja tu za nic nie odpowiadam
A wiesz, że właśnie dzisiaj dotarła paczka z szałwiami - wiem, miałam nie kupować, bo to drogie jak pies, ale wypatrzyłam na jednej rabacie taką straszną dziurę, że musiałam czymś zapchać Wzięłam jeszcze Kisses & Wishes, bo to taki słodki róż...
Pięknie i kolorowo masz z tulipanami i żonkilkami
Podobają mi się oprócz domku Twoje nawierzchnie
Zwinka w zalotach samczyk prawdziwe ciacho
Biedronka cudownie uchwycone, ale chyba azjatycka,
bo ma za dużo kropek i za intensywną czerwień pancerza
Donoszę, że moja szałwia Amistat rośnie ja fariatka
Do siewu nie dodaję nawozów. Zaczynam nawozić dopiero po pikowaniu. W tym roku zaczęłam wcześnie, już w pierwszych dniach stycznia. Begonia, szałwia, pentas, pelargonia potrzebują dużo czasu. Begonia już kwitnie. Pelargonia jeszcze nie a pentas jest malutki.
Bedziesz musiala wybierac, ktore okazy cerinthe zostawic, a ktore nie,powinien byc taki nadmiar. Ale one nie sa jakos uciazliwe, jakby co, na pewno nie inwazyjne.
Dzieki za porade. Z rozami mam problem, bo nie wiem, czy mi sie dopasuja do tego, co rosnie niedaleko, miedzy innymi rhapsody in blue i minerwy. Niedaleko blue for you,eyes for you.
WIem, ze soul to spora roza, ascot dla odmiany tylko wysoka Tylko chyba za bardzo czerwone, chociaz minerwa tez ma czerwony odcien w paku. Nijak nie moglam dopasowac do siebie soul i ascot, na zdjeciach wygladaja podobnie, albo roznie, zalezy od swiatla, ale jak pasuja do siebie, to juz cos. Boje sie, ze beda za czerwone tez dla innych mocnych rozow. Chociaz for your eyes only by byc moze pasowalyOna z kolei pasuje rapsodii ferajny Nie czuje takiego odcienia czerwonego rozu jednak, strazacka potrafie laczyc, ale bordo malina sprawia mi klopoty.
Mam penstemona husker red, dla odmiany, ale do black tower sie przymierzam. Scabiose mam, tyle ze chyba wyladuje blizej domu, tam wedruja bialo kwitnace rosliny, musze rozswietlic, za ciemno mi. TYle ze przesadze pewnie dopiero jesienia, bo nie wiem, czy teraz juz nie za pozno.
Ewo, dzięki, wcale nie za późno, bo rośliny przyszły w piątek.
Zamówiłam przetacznik Christa, będzie tam pasował, bo obok rośnie różowa jeżówka.
Kupiłam też dwie szałwie: okręgową Purple Rain i łąkową Pretty in Pink, one też by się tam zmieściły.
Mam też niskie seslerie, wszystko przymierzę i zdecyduję.
Kochana, w sumie czemu nie! Czemu ja na to od razu nie wpadłam. Mam w sumie sporo siewek malutkich bo mi się szałwia na rabatach sama rozsiewa.
Wpadłam teraz na mały pomysł. Poszerzę lekko ten warzywnik od strony ulicy i zrobię pas na bylinki i jednoroczne a co mi tam. Będę tak czekać aż siostra sprzeda za kilka lat działkę i w końcu nic nie zrobię.
Dzięki!!!
Zdrowia życzę w takim razie. Mam nadzieję, że już wyszłaś na prostą
U nas też susza. Rzeczka niedaleko mnie ma połowę tego co normalnie płynie w korycie.
Cerinthe na razie niech się rozsiewa gdzie chce. Może zbiorę dodatkowo jeszcze parę nasion na zapas i na wszelki wypadek Dzięki
Byle nie z żółtym wg mnie Soul i Ascot kolorystycznie są podobne. Można je zestawiać albo na zasadzie kontrastu, albo w kolorach spokrewnionych. Co gra Ci w duszy? Ładnie wyglądałyby obie na pewno z Penstemon digitalis Black Towers. Obok mojego YL rośnie szałwia Amethyst, różowa i też fajnie się zgrywa. Do tego mam jeszcze Calamintha nepeta. Fajnie podkreśla kolor i jest nienachalna z tymi drobnymi kwiatuszkami Mogłabyś do nich posadzić również Scabiosa caucasica 'Perfecta Alba' . Pięknie wygląda z różami. Verbascum białe lub różowe i Digitalis purpurea też pasują Tu musisz zwrócić uwagę na wielkość oczywiście, bo Soul jest większa od Ascot, ale to na pewno wiesz
Grażynko, trochę spóźniona odpowiedź Wg mnie wszystko, co się podoba. Najlepiej niskiego, bo drzewko pendula będzie zwisać. Zaraz przy pniu lepiej nie sadzić. U mnie rosną jeżówki, ślazy i szałwia sclarea przy jabłonce, ale jeżówki już były zbyt blisko i trochę ich wyplewiłam
Taki był pierwotny plan. Pomiędzy hortensjami, troszkę z przodu, na lekką mijankę miały być jeżówki Big Kahuna. Nie mam z nimi doświadczenia ale na zdjęciach mi się bardzo podobają. Miało być to wszystko co wymieniałaś ale ja będę miała nieco dalej tam w tym rogu widocznym na zdjęciu dużą rabatę bylinową, kolorową i już zwątpiłam czy to nie będzie za dużo. Zbyt pstrokato.
Ale wciąż ta twoja rabata mi siedzi w głowie....
Przyjmijmy, że zestaw roślin byłby taki jak wymieniłaś, jak to posadzić czy jakoś w rzędach czy zupełny mix. Jak uważasz?
Z sadzeniem czekam do środy, jak będzie po przymrozkach, już się nie mieszczę na parapetach, wszędzie jakieś sadzonki
Pomidorki koktajlowe i bazylia
Buraki liściowe i kosmos Cupcakes od Helen przepikowałam go i przycięłam, żeby się ładnie rozkrzewił
Szałwia farinecea, jednak kupiłam bo moje po kolei padają...
Szałwia błyszcząca ciemny fiolet, jestem jej ciekawa bo nasionka zebrałam na wakacjach, papryka i białe petunie bardzo wolno rosną...chyba się nie doczekam
Agapanty
Na moim balkonie każda powierzchnia wykorzystana na maxa pod leżakiem
Świeży nabytek
Dalie, szczawiki, ismeny, mieczyki, calie, nerinie jeszcze w piwnicy...