Piękne są!
Ostatnio widziałam u ogrodnika skrzyp zimowy, taki do oczek właśnie, też fajnie wygląda, ale strasznie drogi, o ile pamiętam ponad 150 zł! Podoba mi się taka kompozycja - pionowych listków z okrągłymi, ciekawe jak się będą rozrastać. W ogóle woda w ogrodzie mi się podoba. Jeszcze nie mam
O selerach napisałam u Ciebie.
Klona ussuryjskiego chyba niechcący za bardzo rozreklamowałam. 5 lat temu na forum był, oprócz mojego, tylko jeden egzemplarz.
A Jordana rozreklamowała Anulka-Zana swoimi cudownymi zdjęciami. Forumki mają olbrzymią moc nabywczą, a jeśli dodać do tego bezwątkowych czytaczy, to robi się całkiem pokaźna grupa nabywców.
A tak serio, to ten rok jest specyficzny, jeśli chodzi o zakupy roślinne. Naród rzucił się na uprawy ogrodów.
A ten klonik- to bardzo udana wersja drzewka.
Między dwoma powojnikami zrobiło mi się okienko widokowe.
Szałwia jadalna. Szkoda, że tak niewiele jest słońca. Bzyczki miałyby używanie.
Mam dwie balie. Pogubilem karteczki co gdzie jest, w tej drugiej szałwia na pewno a tej pierwszej powinien być oczar i coś jeszcze, ciekawe czy coś zakwitnie
Oczko... jestem z niego bardzo zadowolona ♥
Hehe no właśnie dofinansowania, grzech nie skorzystać, a jak!
Jak Ci sie podoba to odgapiaj.
Oczko powstało poprzez wykopanie dołu z półkami, w sumie z jedną półką wkoło i na tej półce stoją kamienie, które zanurzone są we wodzie maskując brzeg. A całe oczko jest wyłożone folią EPDM. Wkoło oczka jest położona mata szkółkarska żeby kamienie nie przecięły foli, no bo ja tam wszędzie chodzę wkoło i depczę po brzegu, z resztą podchodzę stale bo tą wodą z oczka podlewam.
Teraz szałwia się rozkwieciła i fajnie wygląda taka gęsta kępa, a z seslerią jesienną nie dosyć że kontrastuje to rozmiarowo pasują do siebie.
Jej! Ale się ciepło robi na sercu, jak patrzę na Twój ogród i to, jak dojrzał. Ślicznie masz i zdjęcia piękne!
PS. Wiesz może, co to za szałwia? Kupiłam taka ostatnio, ale niestety nazwana była "szałwią".
Ale z Was wiariatki . Jedna Kasia co się oparła temu szaleństwu .
Ja mam do posadzenia jeszcze sporo darów, które na razie siedzą w doniczkach więc nie mam takiej napinki. Wczoraj też bym nic nie posadziła, ale Lucy obdarowała mnie sadzonkami fiołków i trzeba je było na cito posadzić bo by się zmarnowały więc nie miałam wyjścia . Ale to co czeka chciałabym posadzić dziś i jutro by zdążyć przed tymi zapowiadanymi upałami.
Wczoraj u mnie nieźle popadało. Na szczęście obeszło się bez burzy i gradu jak u niektórych. Ale szałwia nn i tak leży - muszę ją koniecznie wymienić na niską zwartą odmianę a tę dać gdzieś na tyły rabaty bo teraz leży mi na trawniku. Jak obeschnie muszę jej dać obręcze.
Reszta towarzystwa w niezłej kondycji na szczęście, ślimaków tfu tfu jakoś nie widać za dużo...
Asiu, Aniu, Kasiu, Monia, Wiolu dzięki Joasiu nic z choinami nie robię, chyba im dobrze u mnie. O dziwo rosną w pełnym słońcu. Reniu na tej rabacie nie mam tawuł. W sumie to nigdzie ich nie mam, zrezygnowałam po tym jak poczytałam o nich opinie na forum Tam rosną cisy, bukszpany, hosty ciemierniki i paprocie Agato, szałwia to deep blue
To fajnie Edenka potrafi zadowolić kwiatem i szybko zaczyna.
A u mnie szałwia szaleje nie spodziewałam się już szałwie prawie wywalałam. One lubią wodę...ciekawe....myślałam że to roślina na suche miejsca. A Sylwia też pisała że swoją przywiozła z rowu.
Muszę ją przesadzić do tyłu i drugą też przytargać. Czekam aż przestaną kwitnąć ale one nie chcą