Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:02, 14 maj 2020

Do góry
Też jestem za tą opcją, szałwia ta wyższa i sesleria. Ta niska szałwia powolna jest. A ja dalej nic nie wydumalam u siebie.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:20, 14 maj 2020

Do góry
No i będzie super Fakt- szałwia na początku sezonu nie powala atrakcyjnością, moje były takie liche, myślałam że nic z nich nie będzie, a teraz takie ogromniaste bujne poduchy się z nich zrobiły

Ktoś poradzi jak ją przycinać w czasie sezonu? Żeby kolejny raz zakwitła..
Po przekwitnięciu same kwiatostany?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:19, 13 maj 2020

Do góry
Jeśli szałwia ma byc za seslerią to posadź Caradonnę,bo tej Compacta nie będzie widać a jesli szałwia przed seslerią ymto ta niska odmiana
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:30, 13 maj 2020

Do góry
Agi, idź w szałwie.
Jest wdzięczna, kwitnie 3-4 razy w sezonie.

Lawenda po 4 latach robi się dość trudna, środek wysycha. Taka już jest.

No i szałwia szybsza od jeżówki - to też atut.

Twoje nasadzenia są super! Dumnam!
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:14, 13 maj 2020

Do góry
Pawle tylko którą wersję wybrać? ??????? Każda interesująca. Ty która byś wybrał? Nie wiem jak to jest z ich kwitnieniem. Bo gdyby się nie pokrywało to nie przeszkadzalyby sobie. Np. Szałwia by przzekwitla a zaczęła jezowka...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 18:47, 13 maj 2020

Do góry
a może tylko jeżówka i sesleria, szałwia i sesleria lub lawenda i sesleria?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 20:54, 12 maj 2020

Do góry
Anitka dzieki za informacje o wilczomleczach i fotorelację .Obydwa są super. Choć osobiście wolałabym mniej bordowego. To teraz wybór do seslerii pomiędzy jezowka, szałwia i wilczomleczem ....Ups
Sałatka pokrzywowa 20:05, 12 maj 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Pięknie i kolorowo masz z tulipanami i żonkilkami
Podobają mi się oprócz domku Twoje nawierzchnie
Zwinka w zalotach samczyk prawdziwe ciacho
Biedronka cudownie uchwycone, ale chyba azjatycka,
bo ma za dużo kropek i za intensywną czerwień pancerza
Donoszę, że moja szałwia Amistat rośnie ja fariatka

Kolorowo - pomyłkowo Próbowałam dopasować tulipany do opakowań i wychodzi na to, że moje rabaty projektuje jakiś roztrzepany pakowacz, więc ja tu za nic nie odpowiadam

A wiesz, że właśnie dzisiaj dotarła paczka z szałwiami - wiem, miałam nie kupować, bo to drogie jak pies, ale wypatrzyłam na jednej rabacie taką straszną dziurę, że musiałam czymś zapchać Wzięłam jeszcze Kisses & Wishes, bo to taki słodki róż...
Sałatka pokrzywowa 19:53, 12 maj 2020

Do góry
Pięknie i kolorowo masz z tulipanami i żonkilkami
Podobają mi się oprócz domku Twoje nawierzchnie
Zwinka w zalotach samczyk prawdziwe ciacho
Biedronka cudownie uchwycone, ale chyba azjatycka,
bo ma za dużo kropek i za intensywną czerwień pancerza
Donoszę, że moja szałwia Amistat rośnie ja fariatka
Ogród kwiatowy 09:55, 12 maj 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Viola, ależ ty masz rękę do siania
Musiałaś chyba bardzo wcześnie robić wysiewy, że rośliny już takie duże
Dużo nawozisz po posianiu?

Do siewu nie dodaję nawozów. Zaczynam nawozić dopiero po pikowaniu. W tym roku zaczęłam wcześnie, już w pierwszych dniach stycznia. Begonia, szałwia, pentas, pelargonia potrzebują dużo czasu. Begonia już kwitnie. Pelargonia jeszcze nie a pentas jest malutki.
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:22, 11 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Byle nie z żółtym wg mnie Soul i Ascot kolorystycznie są podobne. Można je zestawiać albo na zasadzie kontrastu, albo w kolorach spokrewnionych. Co gra Ci w duszy? Ładnie wyglądałyby obie na pewno z Penstemon digitalis Black Towers. Obok mojego YL rośnie szałwia Amethyst, różowa i też fajnie się zgrywa. Do tego mam jeszcze Calamintha nepeta. Fajnie podkreśla kolor i jest nienachalna z tymi drobnymi kwiatuszkami Mogłabyś do nich posadzić również Scabiosa caucasica 'Perfecta Alba' . Pięknie wygląda z różami. Verbascum białe lub różowe i Digitalis purpurea też pasują Tu musisz zwrócić uwagę na wielkość oczywiście, bo Soul jest większa od Ascot, ale to na pewno wiesz

Bedziesz musiala wybierac, ktore okazy cerinthe zostawic, a ktore nie,powinien byc taki nadmiar. Ale one nie sa jakos uciazliwe, jakby co, na pewno nie inwazyjne.

Dzieki za porade. Z rozami mam problem, bo nie wiem, czy mi sie dopasuja do tego, co rosnie niedaleko, miedzy innymi rhapsody in blue i minerwy. Niedaleko blue for you,eyes for you.
WIem, ze soul to spora roza, ascot dla odmiany tylko wysoka Tylko chyba za bardzo czerwone, chociaz minerwa tez ma czerwony odcien w paku. Nijak nie moglam dopasowac do siebie soul i ascot, na zdjeciach wygladaja podobnie, albo roznie, zalezy od swiatla, ale jak pasuja do siebie, to juz cos. Boje sie, ze beda za czerwone tez dla innych mocnych rozow. Chociaz for your eyes only by byc moze pasowalyOna z kolei pasuje rapsodii ferajny Nie czuje takiego odcienia czerwonego rozu jednak, strazacka potrafie laczyc, ale bordo malina sprawia mi klopoty.
Mam penstemona husker red, dla odmiany, ale do black tower sie przymierzam. Scabiose mam, tyle ze chyba wyladuje blizej domu, tam wedruja bialo kwitnace rosliny, musze rozswietlic, za ciemno mi. TYle ze przesadze pewnie dopiero jesienia, bo nie wiem, czy teraz juz nie za pozno.
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:30, 11 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Grażynko, trochę spóźniona odpowiedź Wg mnie wszystko, co się podoba. Najlepiej niskiego, bo drzewko pendula będzie zwisać. Zaraz przy pniu lepiej nie sadzić. U mnie rosną jeżówki, ślazy i szałwia sclarea przy jabłonce, ale jeżówki już były zbyt blisko i trochę ich wyplewiłam

Ewo, dzięki, wcale nie za późno, bo rośliny przyszły w piątek.
Zamówiłam przetacznik Christa, będzie tam pasował, bo obok rośnie różowa jeżówka.
Kupiłam też dwie szałwie: okręgową Purple Rain i łąkową Pretty in Pink, one też by się tam zmieściły.
Mam też niskie seslerie, wszystko przymierzę i zdecyduję.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:49, 10 maj 2020

Do góry
oliwka napisał(a)
Ewa ale może wysiejesz wkoło szalwie jako obwódkę?
Ladnie to wygląda na tym wiejskim warzywniku kilka postów wyżej...
Nie wiem czy jeszcze można wysłać szałwię chyba tak?

Kochana, w sumie czemu nie! Czemu ja na to od razu nie wpadłam. Mam w sumie sporo siewek malutkich bo mi się szałwia na rabatach sama rozsiewa.
Wpadłam teraz na mały pomysł. Poszerzę lekko ten warzywnik od strony ulicy i zrobię pas na bylinki i jednoroczne a co mi tam. Będę tak czekać aż siostra sprzeda za kilka lat działkę i w końcu nic nie zrobię.
Dzięki!!!
Ogród bez reguł 20:31, 10 maj 2020

Do góry
Powojnik całolistny Blue Ribbons

szałwia Ostfriesland

i takie tam...
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:22, 10 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)

Dlugo by gadac, w kazdym badz razie wrocilam do ogrodu, po miesiacach zaniedban W kazdym badz razie operacje w czasach zarazy najprzyjemiejsze nie sa.

Cerinthe jeszcze dlugo bedzie piekne,potem sie po prostu wyrywa i wyrzuca, mozna wtedy wytrzepac resztki nasion, ktore sie nie rozsialy prosto na rabate, albo zebrac w b cywilizowany sposob. Mam w tym roku tylko kilka, rozsianych chyba przez ptaki/wiatr, co chcialam byc porzadna i zebralam nasiona, ktore pozniej moj maz wyrzucil

Mam nadzieje, ze u Was mniejsza susza, u nas byla mega mokra jesien i zima, ale skonczylo sie sucha wiosna. Podlewam ogrod, niestety. Roze zaczynaja kiwtnac,niektore, bo inne zmuszona bylam przyciac do zera pod koniec kwietnia.

Zdrowia życzę w takim razie. Mam nadzieję, że już wyszłaś na prostą
U nas też susza. Rzeczka niedaleko mnie ma połowę tego co normalnie płynie w korycie.

Cerinthe na razie niech się rozsiewa gdzie chce. Może zbiorę dodatkowo jeszcze parę nasion na zapas i na wszelki wypadek Dzięki

Poppy napisał(a)
Ewus, ja jeszcze po prosbie
Z czym bys zestawila roze Soul?
Kolorystycznie. Z jakimi innymi kolorami roz i nie tylko.
A ascot?
Tak mnie naszlo na kolorystyczne rozwazania

Byle nie z żółtym wg mnie Soul i Ascot kolorystycznie są podobne. Można je zestawiać albo na zasadzie kontrastu, albo w kolorach spokrewnionych. Co gra Ci w duszy? Ładnie wyglądałyby obie na pewno z Penstemon digitalis Black Towers. Obok mojego YL rośnie szałwia Amethyst, różowa i też fajnie się zgrywa. Do tego mam jeszcze Calamintha nepeta. Fajnie podkreśla kolor i jest nienachalna z tymi drobnymi kwiatuszkami Mogłabyś do nich posadzić również Scabiosa caucasica 'Perfecta Alba' . Pięknie wygląda z różami. Verbascum białe lub różowe i Digitalis purpurea też pasują Tu musisz zwrócić uwagę na wielkość oczywiście, bo Soul jest większa od Ascot, ale to na pewno wiesz

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:53, 10 maj 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Ewo, co można posadzić pod rajską jabłonką pendula, żeby kwitło i nie zaszkodziło drzewku?
Miałam parę lat temu ośmiał, wysiał się u mnie mocno, a ja wyplewiłam, bo myślałam, że to chwasty i nie mam

Grażynko, trochę spóźniona odpowiedź Wg mnie wszystko, co się podoba. Najlepiej niskiego, bo drzewko pendula będzie zwisać. Zaraz przy pniu lepiej nie sadzić. U mnie rosną jeżówki, ślazy i szałwia sclarea przy jabłonce, ale jeżówki już były zbyt blisko i trochę ich wyplewiłam

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 15:29, 10 maj 2020

Do góry
Sama tu zamieszkała z nasion szałwia muszkatołowa i tak została się rozsiewać

Osiedlowy ogródek 14:37, 10 maj 2020

Do góry
Renia, dobrze że podpowiadasz, że mam przyciąć kosmosy. Szałwia omączona - super.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:05, 10 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Gosiu piękna rabata się tworzy

Dobrze kombinujesz ..posadź te seslerie ,rozchodniki koniecznie szałwia też jak najbardziej ..bukszpanów bym nie sadziła..może tuje danica lub cisy formowane w kulkę

No i nie byłabym sobą gdybym nie poleciła jeżówek może zwykłe białe? alba? albo pełne może Meringue ..wiesz te które mam u siebie

Taki był pierwotny plan. Pomiędzy hortensjami, troszkę z przodu, na lekką mijankę miały być jeżówki Big Kahuna. Nie mam z nimi doświadczenia ale na zdjęciach mi się bardzo podobają. Miało być to wszystko co wymieniałaś ale ja będę miała nieco dalej tam w tym rogu widocznym na zdjęciu dużą rabatę bylinową, kolorową i już zwątpiłam czy to nie będzie za dużo. Zbyt pstrokato.
Ale wciąż ta twoja rabata mi siedzi w głowie....
Przyjmijmy, że zestaw roślin byłby taki jak wymieniłaś, jak to posadzić czy jakoś w rzędach czy zupełny mix. Jak uważasz?
Osiedlowy ogródek 11:54, 10 maj 2020

Do góry
Z sadzeniem czekam do środy, jak będzie po przymrozkach, już się nie mieszczę na parapetach, wszędzie jakieś sadzonki

Pomidorki koktajlowe i bazylia

Buraki liściowe i kosmos Cupcakes od Helen przepikowałam go i przycięłam, żeby się ładnie rozkrzewił

Szałwia farinecea, jednak kupiłam bo moje po kolei padają...

Szałwia błyszcząca ciemny fiolet, jestem jej ciekawa bo nasionka zebrałam na wakacjach, papryka i białe petunie bardzo wolno rosną...chyba się nie doczekam

Agapanty

Na moim balkonie każda powierzchnia wykorzystana na maxa pod leżakiem

Świeży nabytek

Dalie, szczawiki, ismeny, mieczyki, calie, nerinie jeszcze w piwnicy...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies