Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Pszczelarnia 09:54, 19 cze 2020

Ewo (pięknie i kwitnąco - po prostu zawrót głowy, nosa i oczu), jak byś pomnożyła tego konkretnego maka wschodniego - przez siew?

Echium plantagineum 'Blue Bedder' - ten żmijowiec jest dwuletni? Czy dłużej u Ciebie?
Anda 16:53, 19 cze 2020

sarenka napisał(a)
Pięknie, coraz piekniej!
No czekam aż mój ogródek trochę dojrzeje właśnie liczyłam ile jezowek kupić na dwie rabaty

Ewa, masz wilczomlecz? Który polecasz? Jego pszczółki lubią więc chciałabym go u siebie mieć

Dziękuję Ile jeżówek policzyłaś?
Nie mam wilczomleczy, niestety, jeszcze

Kasiolaaa napisał(a)
a co to takiego fiolet ciemny podobne to do bodziszka moze ? jaka konkretnie odmiana ?nie mowie o szalwi ani nie o naparstnicach boskie polaczenia ❤

Kasiu, to bodziszek wspaniały Kwitnie pięknie, ale krótko. Połączenia dziękuję

abiko napisał(a)

Wiem Przesadziłam ją z rabaty, bo nie wyglądała mi na LO. Przeżyła o dziwo. Nie mam pewności,że to jednak ona chociaż zapach ma naprawdę ładny, tylko małe te kwiatki.

LO nie ma wielkich kwiatów. Nie widziałam jej u Ciebie. Muszę jeszcze raz pooglądać Twoje fotki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:04, 19 cze 2020

kasiab napisał(a)
Chciałam coś zacytować jednak Twój ogród jest tak piękny że nie potrafiłam się zdecydowac... do tego cudowne zdjęcia... Coś wspaniałego! Im więcej Twoich ujęć tym bardziej chce mi się takiego bogatego ogrodu.... Bosko masz!

Dziękuję, bardzo się cieszę, że Ci się podoba Sadź dużo bylin i trochę jednorocznych, to też tak będziesz miała. Jeszcze trochę i u Ciebie też będzie busz

Helen napisał(a)
Ewa, przepięknie
Śliczne kolorki, kompozycje, struktury i w ogólne całość bardzo gratuluję

I jeszcze mam pytanie o przywrotnika ostroklapowego - czy jeżeli kupiłam z m-c temu, to też powinnam już ciąć?

P.S. Caradonny jednak ścięłam tylko połedyncze łodyżki z przekwitniętymi kwiatkami a resztę zostawiłam zobaczę jak to się sprawdzi

Dziękuję serdecznie
A przywrotnik już kwitł? Może kupiłaś go już kwitnącego? Bo jeśli tak, to tnij.
Caradonnę tak też można ciąć, jeśli wolisz.

Juzia napisał(a)
Też uwielbiam Princess AoK, chociaż w tym roku moja mizerna, bo coś podmarzła.

A teraz pytania...
1. Co to za rozchodnik taki mocno bordowy??? On chyba niski jest?
2. Jaka to malwa? Też jakaś niska się wydaje... mogłabym mieć, bo śliczna

Pięknie masz!

1. to Artur Brunch, ma ok. 30-40 cm
2. malva ta ciemnofioletowa? to Malva sylvestris var. mauritiana
a te różowe przy SS to jakaś Lavatera olbia hybryda i Malva moschata

Dzięki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:10, 19 cze 2020

antracyt napisał(a)
Olbrzymia dawka cudownych inspiracji Aż mnie oczy rozbolały
Szałwię muszkatołową uwielbiam, za formę i zapach. Jak tylko koło niej przechodzę, to muszę pomacać, aromat zostaje na dłoniach

Oj, mam nadzieję, że oczy wróciły do równowagi
Szałwia dziś rano jeszcze stała, a teraz nie wiem, bo znów przyszła ulewa (lało jak z wiader) i być może poległa, jak inne szałwie.

kaz742011 napisał(a)
Nacieszyłam oczy przepięknymi obrazkami. Róże masz cudowne. Dzisiaj i u mnie na rożach pokazały się pierwsze kwiaty .

No nareszcie. Teraz możesz się upajać ich zapachem Co roku całą zimę czekam na zapachy wiosny i lata Dziękuję Ci

Margerytka40 napisał(a)
Jak patrzę u Ciebie to żałuję teraz, że nie mam SS, ta jej ognista barwa jednak by mi się przydała, teraz to widzę. Cudne zestawienia, nic tylko kopiować. Nawet przypadkiem mam u siebie zestaw szałwia, bodziszek

SS jest niesamowita. Nie ma drugiej takiej róży Jakby Ci coś wypadło na tej rabacie to polecam U Ciebie są już cudne zestawienia, a z kopiowania to ja się cieszę.

Anda 17:18, 19 cze 2020

lilarose napisał(a)
Ewo, masz w ogrodzie wszystko to co kocham
Chciałabym, by kępy moich bylin były już tak grube.
Po naparstnice muszę sie udać do angielskich sklepów jednak, ależ mnie denerwuje, że u nas nasiona w takim nędznym wyborze. I nie chodzi mi tylko o naparstnice. W angielskich sklepach wyselekcjonowane odmiany a u nas mieszanki kolorów, jak od sąsiadki z ogródka. Cynie, czarnuszka, maki i wiele innych.
Tak bardzo jesteśmy w tyle
Już układam listę zakupów na następny rok.

Kasiu, cieszę się, że kochamy te same byliny. U Ciebie też niedługo będą grube Nasiona możesz kupować też i tutaj w Niemczech Chcesz na priva adresy "moich" sklepów z nasionami? Szukasz nazw po łacinie i masz.

Magara napisał(a)
Ewa, pięknie Jak zawsze zazdroszczę widoczków, które masz na co dzień
Czy masz jakiś sposób na kontrolowany wysiew naparstnic i ich miejsce w ogrodzie???
W 2018 r. dostałam sztuk 7, teraz mam duuużo więcej bo się wysiały a ja im tego absolutnie nie broniłam bo nie wyobrażam sobie czerwca bez kwitnących naparstnic - niemniej jednak byłoby miło jakoś nad tym zapanować

Dziękuję Ci bardzo U Ciebie będzie piękniej, tak myślę. Masz przestrzeń i możesz mieć gest przy nasadzeniach.
Naparstnice możesz przesadzać jak zauważysz małe siewki albo możesz je po prostu likwidować w miejscach nie za bardzo pasujących. Ja na razie nie kontroluję aż tak bardzo

Anda 17:27, 19 cze 2020

Kasya napisał(a)

Dzieliłas ja ? Wydaje się taka zbita u nasady ze nie wiem czy uda się dobrze podzielić...

Nie wiem, czy to można nazwać dzieleniem Po prostu oderwałam kawałek odłogu z boku kępy i wsadziłam do ziemi, i rośnie.

KasiaBawaria napisał(a)
Przecudnie masz powiedz mi, czy ta summer song duza rosnie?Bo szukam rozy o wlasnie takim kolorze

I ten penstemon black tower tez duzy? Bo mialam kupic Husker Red i nie wiem ktory ladniejszy ?

I jeszcze pytanie do naparstnic- kiedy wysiewalas?Bo chce u siebie tez wysiac I duze te rosety lisciowe sa?

U mnie dorasta do 1,2 m Tnę ją co roku na ok. 20-50 cm. Wg mnie 50 cm to za dużo.

Penstemon ma ok. 80 cm. Wg mnie Black Tower ładniejszy. Husker Red ma lekko niebieskawy odcień zanim się rozwinie i mi to akurat nie pasuje.

Moje naparstnice wysiewałam w zeszłym roku i poprzednim. U mnie niektóre rozety mają ok. 20 cm średnicy, a niektóre z 60 cm. Zależy od miejsca
Anda 17:34, 19 cze 2020

inka74 napisał(a)
Caradonna ze stipą i przywrotnikiem mnie urzekła. Tak samo malwa czaruje. Bardzo kwieciście u ciebie już jest. Pięknie!

Ewcia szukam długo kwitnących bodziszków - możesz coś polecić? Na razie mam Rozanne ale maluch i kupiłam niską ciemną odmianę (głównie dla koloru liści) Black Beauty. Ale szukam wyższych kwitnących razem z hortensjami czyli trochę później.

Caradonna w tym roku zrobiła się big i wreszcie przewyższyła przywrotnika. Malwa też się w dobrym miejscu wysiała.

Podobno oprócz Rozanne również Pink Penny, Orion i Blue Sunrise tak długo kwitną. Jednak nie daję gwarancji, bo ich nie mam (tylko Rozanne mam ) a w szkółce prawie wszystko już zeszło.

Basieksp napisał(a)
Wszystko takie ładne, właściwie to trudno się zdecydować, bo naparstnice super takie kępiaste, a i cała reszta pięknie no i róże

Dziękuję Naparstnice grubaski w tym roku. Ciekawe, jakie będą w przyszłym sezonie.
Anda 17:37, 19 cze 2020

Agania napisał(a)
Uwielbiam Ewuś Twoje kompozycje z różami

Agania napisał(a)
Echium plantagineum 'Blue Bedder'...wpadł mi w oko

Agania napisał(a)

Czy te maki to 'Cherry Glow'...wiesz kupiłam nasionka i jakieś typowo makowe kwitną

Aganiu, dziękuję. To Echium wysiewam, bo jest jednoroczne i jakoś mi się nie wysiało albo wypieliłam.
Mak to Pattys Plum. To mak wschodni, bylinowy
inka74 17:38, 19 cze 2020

Anda napisał(a)

Caradonna w tym roku zrobiła się big i wreszcie przewyższyła przywrotnika. Malwa też się w dobrym miejscu wysiała.

Podobno oprócz Rozanne również Pink Penny, Orion i Blue Sunrise tak długo kwitną. Jednak nie daję gwarancji, bo ich nie mam (tylko Rozanne mam ) a w szkółce prawie wszystko już zeszło.
dzięki! W tym roku jakieś szaleństwo zakupowe jest.
Anda 17:40, 19 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)

jeśli pozwolisz to skopiuję sobie gilenię z hostą i linarię - Lucy ukopała mi w zeszłym roku kawałek, teraz mam ładny krzaczek i czekam na rozwinięcie pączków

Gosiu, jasne, kopiuj do woli Cieszę się, jeśli mogę kogoś zainspirować

effka napisał(a)
Ewo, dawno nie widziałam takich cudnych ogrodowych widokówek - bylinówek. Masz dar do komponowania obrazów z bylin, nie mogę wprost się na patrzeć....
Nie umiem tak swobodnie komponować nasadzeń, zazdroszczę! Zapisałam sobie kilka nazw roślin, których nie znałam, np. szałwię muszkatałowa, jest cudna.

Buziaki

Ewuś, dziękuję, staram się
To swobodne komponowanie to przyjdzie z czasem, a Twój ogród przecież już teraz jest piękny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies