Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:27, 27 lut 2013

Do góry
Wspaniała szklarnia Aniu
i jak profesjonalna charakterystyka techniczna
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:21, 27 lut 2013

Do góry
dżizas jaka szklarnia, cieplarka czy tam coś!!!! piękna!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:15, 26 lut 2013

Do góry
Jolu dziękuję, wzajemnie!! Szklarnia - moje marzenie! Ja w tym roku inspekcik i skrzynie, za rok szklarnię dostawię przy garażu - może w końcu z tą działką od sąsiada coś załatwimy? Muszę znów właściciela najść... może coś ruszyło.. ech
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:28, 23 lut 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania dzisiaj pokazywali "Rok w ogrodzie" nowe odmiany dereni można ciąć na wiosnę przy samej ziemi najbardziej podobał mi się ten o dwukolorowych łodygach
ten też był niezły -dereń biały 'Baton Rouge'

Derenie są za rozłożyste, chcę coś co będzie węższe.. no i po ścięciu wiosną będzie łyso..
Kolejny pomysł na szklarnię to wrzucić ją w róg działki i obok zrobić warzywnik... wydzielić chcę jedna cześć ogrodu przeznaczona na ogród gospodarczy... Rabaty bylinowe z różami jakoś rozplanuję wokół warzywnika i przed szklarnią. Obok warzywnika jest sad... Będzie tworzyło logiczną całość.
Jednak warzywnik pasuje czymś niewysokim i wąski ogrodzić... i teraz dumam co by to mogło być..

Ups na zdjęciu jak rysowałam było coś widać, a tu ledwo ledwo.... w każdym razie w narożniku szklarnia i obok warzywnik i na zielono zywopłot.

Wydzielenie warzywniaka 19:09, 22 lut 2013

Do góry
Asiu zainteresowała mnie Twoja szklarnia. Korzystasz z niej? Warto taką szklarnię postawić?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 08:34, 20 lut 2013

Do góry
Folia czy szklarnia to moje wciąż nie spełnione marzenie... Będą rosnąć pod chmurką, jak co roku Myślę, że wysieję mniej niż 5, albo coś porozdaję, ale tylu odmian chciałam spróbować, że wyszło jak wyszło.
Ogrody przy zamku Crathes - luty 22:15, 19 lut 2013

Do góry
Zakątek z małym oczkiem wodnym

Szklarnia to obowiązkowy element ogrodów

trochę kolorów

Pokażę nasz ogród 19:26, 17 lut 2013

Do góry
Witaj Wasko, ja również zajrzałam do Twojego ogrodu widzę, że podobnie jak ja pozbywasz się niemodnych już i właściwie nietrwałych palisadek drewnianych. Szpadelek i docinanie kantów załatwiają sprawę oddzielnia trawnika od rabaty

Karolina; szklarenka ma lat 20, przywieziona z jakichś targów ogrodniczych jako powystawowa, więc tańsza.
Jest z profili aluminiowych. Szybki pionowe są wsuwane i zabezpieczane takimi aluminiowymi skówkami. Te na daszku są silikonowane. Bywa nie raz, że szybka się stłucze. Kiedyś zamawiałam nową szybkę u szklarza, co niemało kosztowało, bo był u nas jeden jedyny szklarz, który się cenił. Aż wynalazłam w sklepie panele z poliwęglanu. Kupiłam jeden , docinam nożyczkami i wciskam. Taki panel wystaczył mi na wymiane kilku szybek. Spełnia swoją rolę doskonale.
Ciekawostką jest, że szklarnia przy ziemi ma 4 uchyty i czterech panów może ją przenieść w inne miejsce. Parę lat temu zrobiliśmy to. Ale mąż powiedział, że nigdy więcej. Okazała się potwornie ciężka nawet dla 4 rosłych mężczyzn.

Jolu-Polu - właśnie dziś zabrałam się za wysiewanie pomidorów. Z zeszłorocznych pomidorów zostały mi malinowe i odmiana Ikar. Malinówki wysiałam, a z Ikara zrezygnowałam , bo dość późno owocowały i nie zachwyciły nas smakiem. M właśnie skończył przegląd odmian w interecie i jutro wybiera się po nasiona. Wypisał tyle odmian, że pozostaje pola dokupić
napiszę co wypisał:
kmicic - do suszenia
cherrola - małe na gałązce
bawole serca (bo jego tato się nimi zachwyca
Bohun - jedna z najwcześniejszych odmian
albenga x kosovo - nie wiem czy to jedna odmiana?

ja z tej listy obstawiam: Bohun, cherolla no i kmicic do suszenia
A co będzie w sklepie się okaże.

Pomidory udają mi się odkąd zaczęłam wysiewać sama nasiona. Kiedy kupowałam gotowe sadzonki, zanim zdążyły dojrzeć, zjadała je zaraza. Podejrzewam, że po prostu miejsca w których przygotowywana jest rozsada są po prostu zarażone grzybami. I po pierwszych deszczach rozwijają się one i krzak ginie.
Poza tym po wysadzeniu co dzień oglądam sadzonki, szczególnie po deszczach. Jak tylko widze plamki obrywam wszystkie podejrzane liście i krzewy (niestety) opryskuję preparatem przeciwgrzybowym na zarazę ziemniaczaną. Jeśli jest konieczność liście obrywam , choćbym miała ogołocić cały krzew. Ale ratuje to zbiory.

Do wysiewów używam takich mini szklarenek. Fajnie się sprawdzają, bo są wielorazowego użytku, dzięki przykrywce zatrzymują wilgoć (o co nie łatwo przecież na parapecie nad grzejnikiem), dzieki czemu nasiona łatwiej kiełkują. Jutro wstawię zdjęcia szklarenek.
Żywopłotki cisowe. 08:03, 13 lut 2013

Do góry
Piękny, bogaty w rośliny, kolorowy ogród, Bardzo podobają mi się też kwietne kompozycje w donicach. Wygląda, że masz "zielone palce", bo ukorzenianie cisów to trudna sztuka, a Tobie się udało wyhodować tyle pięknych egzemplarzy. Twój przykład mnie zachęca do eksperymentów. Próbowałam dawno temu z cyprysikiem i jałowcami i udało się, ale one z iglastych najłatwiej się ukorzeniają.
Zdradzisz, co to za wielka szklarnia, którą widać na zdjęciach za żywopłotem?
Nostalgiczny ogródek shabby chic 15:02, 07 lut 2013

Do góry
Anita - super
A ja znalazłam takie coś http://allegro.pl/mini-szklarnia-domowa-ozdobna-schabby-prowansja-i3005332776.html i też pomyślałam że pasuje do tego wątku - choć mnie się też bardzo podoba

Nostalgiczny ogródek shabby chic 13:21, 07 lut 2013

Do góry
Znalazłam coś dla Ciebie w stylu, który lubisz, z myślą o wiośnie

http://allegro.pl/kpl-szklarnia-postarzana-prowansja-schaby-chic-i2960418148.html
Kondziowy Ogród :) 19:49, 05 lut 2013

Do góry
alinak napisał(a)
ta szklarnia u Ani wyglądała porządnie tylko czy ci się taki styl spodoba
Ja chciałem taka szklaną coś podobnego co dałem link
Kondziowy Ogród :) 19:47, 05 lut 2013

Do góry
ta szklarnia u Ani wyglądała porządnie tylko czy ci się taki styl spodoba
Kondziowy Ogród :) 19:39, 05 lut 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Konrad ..szklarnia ..? no proszę znowu coś wymyśla .ale 5 m. to mi się wydaje dużża.
wybierałam się w niedzielę pod halę targowa , ale jak śnieg rano zobaczyłam to wtuliłam się w kołderkę i zapomniałam o pięknych żardinierkach .
Ja tez nie pojechałem
Kondziowy Ogród :) 22:25, 04 lut 2013

Do góry
Konrad ..szklarnia ..? no proszę znowu coś wymyśla .ale 5 m. to mi się wydaje dużża.
wybierałam się w niedzielę pod halę targowa , ale jak śnieg rano zobaczyłam to wtuliłam się w kołderkę i zapomniałam o pięknych żardinierkach .
Kondziowy Ogród :) 22:36, 02 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
Szklarnia aluminiowa, wiec rdza jej nie zje.... wygląd ma fajny..do angielskiego warzywniaka pasuje.... a najlepiej byłoby ja pomacać organoleptycznie... gdzie tym handlują bo nie doczytałam..... i sprawdzić osobiście Ale szklarenka dobra sprawa.... Moja hahra szpeci, ale jest przydatna, nawet meble ogrodowe na zime do niej wstwiłam
Na alllego widziałem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies