Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Madzenka 21:00, 26 maj 2013

Aniu zachwyciłam się katalpą. Dopiero na tym zdjęciu widać jaka jestolbrzymia.
Co do warzywnika - u Ciebie mi nie pasują trumienki tak jak zrobiłaś jest idealnie!!!

I nie narzekaj na robotę, cieszmy się że ją mamy i jest na kwiatki... Ostatnio rozmawiałam z koleżanką pracującą w budzetówce, każda z nas miała powody do narzekania, każda inna, ale w świecie pelnym poważniejszych problemów, tragedii życiowych, nieuleczlanych chorób, bezrobiocia, kłótni... cieszmy się że jest praca i możemy chociaż przez chwilkę zrelaksować się na forum Cieszmy się kaźdą chwilą którą możemy spędzić w naszych ogrodach.

Ps gdyby nie forum miałbyśmy więcej czasu
Gabriela 21:10, 26 maj 2013

asc napisał(a)

Gabrysiu.... do trumienek trzeba mieć włąsnie ziemię dobą lub kompost, a tego to ja nie mam... moja pierwsza przygoda z kompostem zakończyła się fiaskiem.. co tego gnoju się poprzenosiłam aby zutylizować to moje.. ziemi kompostowej u nas nie kupi.. A ziemie ze sklepu nakupić aby zapchać takie skrzynki to też trochę kosztuje. Wiec na razie będzie jak jest.

Moja szklarnia jest na stelażu z profili cienkościennych stalowych, wiec jest sztywna, dodatkowo usztywnia ją poliwęglan. My ułożyliśmy krawężniki betonowe na piasku i postawiliśmy luzem szklarnię. Stoi pod swoim ciężarem.
Masz tu zbliżenie... rama stalowa oparta na krawężnikach, a raczej obrzeżach chodnikowych grubość 5 lub 8cm (nie pamiętam) , długość 1 metr i wysokość chyba 30 cm. Wkopane lekko w ziemię i wypoziomowane na piasku..

I zbliżenie na baptysję.. może Twoja jest jeszcze za młoda, ja swoja kupiłam rok temu i już kwitła.. ale sadzonka była duża.. a nawet 3

No tak, żeby kupić ziemię do skrzyń, to fakt - kosztowna inwestycja. Ja moje wymyśliłam sobie, bo miałam górę kompostu do zagospodarowania i to było najprostsze. Ciekawe dlaczego u Ciebie nie wyszło z kompostem, przecież to się robi właściwie samo, tylko trzeba pamiętać żeby warstwami przesypywać. Co w takim razie robisz z odpadkami ogrodowymi, odbierają to u Was w gminie?

Baptysja młoda, prawda i rośnie z różą Schneewitchen i melisą, już widziałam te biele,błękity i zielenie a na razie - gucio.

Szklarnia rewelacyjna, następną zamówię u Ciebie.
Mala_Mi 21:15, 26 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
Co do warzywnika - u Ciebie mi nie pasują trumienki tak jak zrobiłaś jest idealnie!!!

I nie narzekaj na robotę, cieszmy się że ją mamy i jest na kwiatki... Ostatnio rozmawiałam z koleżanką pracującą w budzetówce, każda z nas miała powody do narzekania, każda inna, ale w świecie pelnym poważniejszych problemów, tragedii życiowych, nieuleczlanych chorób, bezrobiocia, kłótni... cieszmy się że jest praca i możemy chociaż przez chwilkę zrelaksować się na forum Cieszmy się kaźdą chwilą którą możemy spędzić w naszych ogrodach.

Marzenko.. jest dokładnie jak piszesz.. poza tym ja jestem typem pracoholika.... i jedyna rzecz jaka mnie ostatnio dręczy to nie to , że pracuję, tylko to ,ze mam zawalone terminy i muszę się wstydzić, schylić głowę i słuchać słusznych zarzutów. Wiec walczę z pracą ,a ogród leży odłogiem i z doskoku... w ramach odprężenia. Ale nikt nie przewidział kłopotów zdrowotnych.. że firma straci przez pół kadrę pracowniczą i trzeba będzie jakoś radzić.. Ale chora połowa po rehabilitacji już coraz lepiej Wiec nie ma powodów do zmartwienia Jakoś dam radę Wychodzimy na prostą

A forum zajmuje trochę czasu, ale telewizora nie oglądam (ostatni raz gdzieś na początku marca przy Wielkanocy), w gości nie chodzę, do kina, po sklepach.. taka jedyna rozrywka ro ogród i forum....
I zupełnie mi to wystarcza Gdzie ja takich fajnych ludzi i znajomych znajdę I czekam na kolejne spotkanie
Mala_Mi 21:19, 26 maj 2013

Garysiu.. nie ma sprawy ze szklarnią...... do Ciebie nie mamy tak daleko ..

Do kompostownika M wrzucał skoszoną trawę której u nas jest pod dostatkiem... ilość pozostałych składników była za małą na tę ilość trawy. U mnie glina, wykopaliśmy dołek w ziemi, wiec wszytko się zbierało i po prostu gniło.... mało tego zrobiliśmy kompostownik szczelny, bez przerw miedzy deskami.. i uzbieraliśmy kilka metrów sześciennych ..gnojowicy. Fujj.. ale dałam radę.. wykopaliśmy wielki rów.. pod sadzonym żywopłotem z choiny kanadyjskiej..... jak korzenie tam dojdą to dostaną takiego przyspieszenia że hej.
Mala_Mi 21:20, 26 maj 2013

gierczusia 21:22, 26 maj 2013

Nooo i Ania wszystko pięknie podsumowała ... Cieszę się ,że kadra kierownicza dochodzi do Siebie ... I wiem jak to jest z zawalonymi terminami i ciężko jest pochylić głowę i słuchać prawdziwych zarzutów ... Ale mimo tego ,że to forum to jednak połykacz czasu , to jest to dla mnie , podobnie jak dla Ciebie Aniu miejsce relaksu i spotkań ciekawych i życzliwych ludzi na dodatek zakręconych w tą samą stronę , co i ja

Więc cieszmy się .. Usmieszek na buzinkę , zwłaszcza ,że to święto wszystkich Mam

Buziam Aneczko
gierczusia 21:25, 26 maj 2013

Uśmiałam się ,z Twego opowiadania o kompoście .. Przypomniało mi moje perypetie w tym zakresie

Ale mam takich przyjaciół , którzy mają tylko ogródeczek ale za to robią prawdziwy kompościor ... Dostaję go od nich w prezencie ... Wiesz jakie to głupie uczucie , kiedy wychodzisz z gościny dzierżąc w łapce worek kompostu z bananaem na buzince ??
Mala_Mi 21:28, 26 maj 2013

Gierczuś wiem... znajomym rok temu wywiozłam cały zawalony kompost.. oj dużo tego było... połowę dla nich po rabatach i pomagałam kosić działkę, a w zamian drugą połowę zabrałam dla siebie
W tym roku już nie pomagam, ale życie przycisnęło i nie jestem w sanie ..... uciekam... trochę uporzadkować papiery na jutro..
Kasiek 21:35, 26 maj 2013

Jakbym ja swojej szklarni nie umocowalan na amen do podloza...to przy tutejszych wiatrach znalazlaby sie w ...Tokio
agata19762 22:01, 26 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

bardzo mądre słowa........