zrelaksowałam się u Ciebie .... piwonia , lelije .... przywrotnik ..... łał jak to wszystko pięknie rośnie .... a szklarenka .... szklarnia ogromnie imponująca ..... A tulipanowca czymś naturalnym możesz chyba potraktować aby go przestało coś podżerać i aby nie zaszkodziło oczku ... pozdrawiam Aniu
W deszczu tez pieknie u Ciebie No i nawet lilie juz u Ciebie kwitną U nas zimno, dzis slonecznie ale i sucho i szkoda,, ze nie padało.Masz ładne powojnikiPozdrawiam
Aniu dzięki że zajrzałaś do mnie i napisała o tej lewizji to jednak ja ją żle posadzilam,bo na płaskim
a jakbym w kamykach bo te mam największe rozumie żeby rozeta nie dotykała ziemi posyłam fotke wykasuj żeby nie zaśmiecała
Baptysja u Ciebie już kwitnie? Na zdjęciach nie widzę, a piszesz że jest. U mnie same zielone łodygi z liśćmi, w zeszłym roku wcale nie kwitła.
"Trumienki' warzywne Aniu nie sprawiają kłopotu, nie wysychają wcale szybciej, o ile są zrobione jak u mnie na wysokość dwóch desek. A są dużo łatwiejsze w obsłudze właśnie i rośnie w nich mniej chwastów, jak się wrzuci na wierz dobry kompost. Będę Cię namawiać.
Fajny też duży tunel, moja pomidorowa za mała stanowczo, wolałabym większą, taką dłuższą o 1,5-2 metry. Powiedz mi jeszcze na czym to jest zamontowane, na jakiś kotwach wbitych w ziemię, na fundamencie?
Rozeta może dotykać ziemi, byle tylko korzenie nie stały w wodzie (woda musi szybko odpływać) i woda nie może stać w rozetce liściowej.
Najlepiej jak jest pod kątem posadzona.. na jakiejś skarpie.. kwitną przepięknie.... warto o nią zadbać I potrafią powtarzać kwitnienie
Gabrysiu.... do trumienek trzeba mieć włąsnie ziemię dobą lub kompost, a tego to ja nie mam... moja pierwsza przygoda z kompostem zakończyła się fiaskiem.. co tego gnoju się poprzenosiłam aby zutylizować to moje.. ziemi kompostowej u nas nie kupi.. A ziemie ze sklepu nakupić aby zapchać takie skrzynki to też trochę kosztuje. Wiec na razie będzie jak jest.
Moja szklarnia jest na stelażu z profili cienkościennych stalowych, wiec jest sztywna, dodatkowo usztywnia ją poliwęglan. My ułożyliśmy krawężniki betonowe na piasku i postawiliśmy luzem szklarnię. Stoi pod swoim ciężarem.
Masz tu zbliżenie... rama stalowa oparta na krawężnikach, a raczej obrzeżach chodnikowych grubość 5 lub 8cm (nie pamiętam) , długość 1 metr i wysokość chyba 30 cm. Wkopane lekko w ziemię i wypoziomowane na piasku..
I zbliżenie na baptysję.. może Twoja jest jeszcze za młoda, ja swoja kupiłam rok temu i już kwitła.. ale sadzonka była duża.. a nawet 3
Ptaszkom trzeba wodę, krzaki i dokarmiać zimą... i będzie ich ho, ho, ho... no i brak kota
I czekam na truskawki.... bo czereśnie pierwsze jak zwykle poszły dla ptaków
I robię hostowisko w miejscu gdzie dokarmiamy ptaki..... i nie będzie problemu z porządkowaniem terenu po zimie I z deptaniem zimą.... pierwsze kandydatki do przesadzenia już mam..