Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 09:04, 09 kwi 2024

Do góry
TAR napisał(a)
Zawilce gajowe, przeflancowane zza ogrodzenia, wzielam moze ze 3 sadzonki ubieglej wiosny i juz tak sie pieknie rozeszly, zamierzam z tych moich juz kolene sadzonki sama robic po kwitnieniu, pieknie wygladaja pod brzoza i daja tam rade

Witaj Tar,

piękny ogród tworzysz.

Też chcę przesadzić trochę zawilców gajowych. One mają kłącza? Jak duże sadzonki wykopywałaś? Próbowałam jeden wykopać i trochę mi się urywały. Czy to trzeba wykopać na sztych łopaty? To moje pierwsze podejście do zawilców
Anna i Ogród 2 08:56, 09 kwi 2024

Do góry
Teraz tył. Ten sterownik czarny po prawej to pozostałość po starej pompce. W tej chwili jest odłączony bo zwykła pompka tego nie potrzebuje. Po lewej są przełączniki. Jeden uruchamia wodę a drugi światło ledowe. Wylewkę kupiliśmy w podświetleniem. Prąd musi być pociągnięty.

Tu jest całe serce tej ścianki. Główny wąż od pompki rozchodzi się na dwa cieńsze węże za pomocą trójnika

I rozchodzi się do wylewki
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:55, 09 kwi 2024

Do góry
Hej, kochani
Mieszkam w bloku, na ogròdku mam klon, który rozsiał się po całym trawniku. Ma ktoś sprawdzony pomysł na pozbycię się ich z trawnika czy zostało mi ręczne pielenie?

Dzięki
Anna i Ogród 2 08:50, 09 kwi 2024

Do góry
To wylewka. Widać sztukowanie ale nic się złego nie dzieje bo to stal nierdzewna
Anna i Ogród 2 08:49, 09 kwi 2024

Do góry
Fundament był zalany.
Niecka ma luz do okola żeby mogła pracować (tak po 2cm z każdej strony na bank). Stoi na betonie.

Niecka dociśnięta jest stalowym kantownikiem. Stalowa konstrukcja była spawana pod wymiar. Ma na celu ustabilizowanie całej niecki żeby się nie przesuwała. I taka prostokątna konstrukcja została wypchnięta w nieckę a górą przykręcona do betonu. Bo tylko ścianka jest z pustaka. Zbiornik jest z betonu.

Takiego węża użyliśmy
Anna i Ogród 2 08:47, 09 kwi 2024

Do góry
To jedyne zdjęcie jakie znalazłam. Wychodzi na to że najpierw mój eM postawił ściankę a potem wykopał dół i zalał betonowe ściany pod nieckę
Zieleń, drewno i antracyt 08:37, 09 kwi 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Zuzia, jak Ty to wszystko tak szybko ogarniasz ? Mnóstwo masz ciekawych roślin.

Ewa, no właśnie nie ogarniam...
Ale to nic, ważne że ogród, życie w nim cieszy
Widziałam u Ciebie nową wisienkę. Też jej poszukuję w pobliskich szkółkach i tylko jedną marną sztukę widziałam w zeszłym roku. Poczekam, na pewno kiedyś trafię na odpowiednią
Teraz cieszą mnie również kwitnące jabłonki, te ozdobe i spożywcze

Zielonym do góry... 08:28, 09 kwi 2024

Do góry
i takie tam pozostałe

Zielonym do góry... 08:27, 09 kwi 2024

Do góry
tam gdzie teraz leza gumy ma byc huśtawka nowa a po drugiej stronie tez rabata ale nie mam na razie pomysłu na nią bo są tam juz nasadzenia i na razie nie chce tego ruszac tylko dojechać czyms do ściezki ...czy powtórzyć to co w trójkącie czy to co koło basenu?

tak z góry tak to widać...dzis rano zdjęcie robione więc troche ciemno było
poszerzona tez rabata na środku...przeniosłem tam klona i porozrzucałem troche rozliny...

Zieleń, drewno i antracyt 08:25, 09 kwi 2024

Do góry
SylwiaBe napisał(a)

Piękna!

Też tak myślę
Oczywiście ukochany Ukon też miał zrobione zdjęcia z tej perspektywy.

Spełnianie marzeń - ogród czas start 08:24, 09 kwi 2024

Do góry
Chyba trochę przesadzacie z tym rzekomym tempem prac, ale dziękuję, to motywujące

Dla Was moja wiosna w domu
Zieleń, drewno i antracyt 08:23, 09 kwi 2024

Do góry
Specjalnie dla Ciebie zrobiłam im poranną sesję (zanim kwiaty się otworzą). Oceń sama. Dla mnie liście wyglądają na niepotargane
Zielonym do góry... 08:22, 09 kwi 2024

Do góry
No dawno mnie nie było ale u Was siedzę regularnie i podziwiam ... troche roboczo... poszerzone rabaty.. horki przesunięte bliżej i troche nasadzeń aby między ściezką a tujami była rabata...
Ola ładnie kwitnie co mnie cieszy bo rok temu w lecie chorowała i myślałem ze po niej.

Ogródek Gosi 08:16, 09 kwi 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Tajemniczy ogród .
Świetny klimat!
Magary Dramaty z Rabaty 23:56, 08 kwi 2024

Do góry
Nie napiszę co dziś zrobiłam ogrodowo, ale zrypana jestem na maksa. Jutro ma być 27 na plusie. Piekło i szatani.
A pojutrze ma być 10.

Moją pocieszkę wstawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:22, 08 kwi 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, dziwna ta wiosna. Niby fajnie, że jest, przecież na to co roku czekamy, ale trochę to jednak jest niepokojące... Że tak nagle, że tak szybko...
U nas oczywiście później niż na południu czy zachodzie Polski, ale i tak wcześniej
W zeszłym tygodniu byłam w Gdańsku - tam na rabatach miejskich tulipany już w pełnym rozkwicie i czosnki, które za chwilę zakwitną. Normalne to chyba nie jest. Strach się bać co lato przyniesie. Że o jesieni nie wspomnę

Niepokoje mamy podobne. Krzewy i drzewa liście będą trzymały, bo to uzależnione jest od ilości godzin słonecznych. Martwią mnie nieco byliny. Zawsze najbardziej kolorowy miałam czerwiec. Potem w lipcu ogród nieco przygasał kolorystycznie. Cebulowe kwitły do maja. Pewnie zaburzy się kompozycja rabat.

PS. Wciąż siedzisz w łazience?
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:17, 08 kwi 2024

Do góry
Ja tak miałam z różami, o mało oczopląsu nie dostałam- tyle odmian
Z cebulowymi było mi jakoś łatwiej, na forum wypatrzyłam kilka odmian powtarzających kwitnienie i z nich wybrałam.

Zakwitły u mnie także Exotic Emperor. Miałam ostatnio wrażenie, że chyba jest ich mniej niż posadziłam. Przeszukałam zdjęcia sprzed roku i miałam rację: zaginęła mi cała kępa. Podejrzewam, że nornica dostała się do koszyka i zeżarła wszystkie cebule. Niestety nie udało mi się go odnaleźć, więc na razie dowodów brak

A tu kwitnąca jabłoń ozdobna Royalty

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 23:13, 08 kwi 2024

Do góry
Yenna napisał(a)
Widzę, że u Ciebie też wszystkie rabaty na raz U mnie o tyle łatwiej, że eMuś się zapowiedział, że nawadnianie ogarnie.

Co ze ścianką wodną planujesz?

Dwie już mam założone w zeszłym roku i czekam na efekty. Teraz mam trzy w trakcie. Do końca jeszcze daleko, bo w kolejce czekają: przedpłocie, zachodnia, poprzeczna z elementem wodnym, poprzeczna ze słupami, piwoniowa, trzcinnikowa z pergolą, narożnik stipowy, narożnik ze ścieżką.

Rabata z elementem wodnym jest jeszcze wielką niewiadomą. W zeszłym roku w czerwcu powstał taki szybki szkic tyłu ogrodu przy okazji wybierania kształtu rabat i rozmieszczania elementów małej architektury (huśtawka finalnie idzie w inne miejsce i doszła rzeźba w połowie rabaty z brzozami).

O ile inne rabaty gdzieś się po mału klarują na forum czy wstępnie w wyobraźni tak nad tą rabatą mam pustkę. Tak samo z tą obok po prawej. Pewna jestem, że ta po lewej ma mieć element wodny, obie muszą mieć w plecach jakąś formę przesłony/żywopłotu by stwarzać wrażenie pokoi ogrodowych i nie ujawniać od razu co tam z tyłu jest. Mam stare zdjęcie, gdzie jeszcze był poplon na rabatach, ale widać na nim wyjście z tarasu i widok na rabatę. Siedząc na kanapach słychać by było szum wody, bo rabata jest oddalona o 5 metrów od domu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:06, 08 kwi 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Czytam o galopującej wiośnie, północ Polski zdecydowanie chłodniejsza chociaż dzisiaj i wczoraj tez było bardzo ciepło. Moje czosnki jeszcze nie mają pączków a róże dopiero zaczynają wypuszczać listki.

Te róże, które przezimowały bez szwanku, są już całe ulistnione. Te, które poprzemarzały, wypuszczają listki z pączków i od korzenia.
Nie lubię upałów. Zdecydowanie odpowiadałaby mi zwykła wiosenna temperatura w okolicach 15 stopni.
Od wczoraj podlewam warzywnik. Wcześniej niż w ubiegłych latach wysiałam buraki. Wsadziłam już do gruntu selery korzeniowe i pory, bo miałam problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności rozsady w domu. Z ziemi wylazł już groszek, bób, pietruszka naciowa. Cebula dymka już ma szczypiorek. Kwitną truskawki. Cuda.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:54, 08 kwi 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
U Ciebie Haniu hosty już rozwinięte, a u mnie dopiero wystawiają czubki z ziemi . Ale najlepsze jest to, że znalazłam dwie małe doniczusie z zeszłego roku (z hostami) za garażem . Spadły mi ze stołu roboczego na worki z korą i tak przeleżały jesień, zimę i pół wiosny. Myślałam, że już po nich, ale też wychodzą kły .

Niestety ciepła wiosna ma też swoje minusy. Np bardzo krótkie kwitniecie drzew.

Mam nadzieję, że zapylacze zdążą zrobić, co trzeba, żeby w sadzie były owoce.
Hosty to terminatorki. Takie odkrycie pewnie bardzo Cię ucieszyło. U mnie część jest jeszcze w fazie kła, a część ma już liście. Czekam na nie niecierpliwie, bo zadarniają mi puste miejsca na rabatach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies