Patrycja_KG_Lu
17:52, 08 kwi 2024

Dwie, a raczej trzy mam w toku nasadzeń.
1. rabata wschodnia (bordowo-biała). Zasadzone już mam tam wiśnie piłkowane Royal Burgundy oraz berberysy Chocolate Summer. Białe hortensje w trakcie ukorzeniania. Kulka tujowe kupiona, czeka na sadzenie. Sesleria będzie z rozmnażania. Brakuje żywopłotu i zakupienia żurawek. Jej część dalsza, czyli krzewiasta prawie gotowa. Rosną od jesieni dwie kaliny koralowe Roseum, lilaki węgierskie już chyba wysłali przesyłką.
2. Dwa trójkąty frontowe. Posadzone już mam ciemierniki biedronkowe oraz „Muszelkowe”. Jesienią zawitały tam 3 szt. świdośliwy lamarckiej. Wczoraj 4 kule tujowe posadziliśmy, 1 na mały trójkąt i 3 na większy. Cały czas poluje na duże sadzonki miskanta Malepartus, ale nie mam szczęścia. Specjalnie w święta nie spałam do północy, bo 1 kwietnia o północy miał się na wiosnę otworzyć sklep z trawami. Zaledwie 4-8 minut po północy wykupiły się wszystkie Malepartusy. Zdążyłam wsadzić do koszyka jeden, a potem mi wyskoczył komunikat by usunąć z koszyka niedostępne produkty. Hakonechloa Greenhills u tego samego sprzedawcy co kupowałam na jesieni jest jeszcze niedostępna, a proponowana cena jest większa od tej jesiennej o 3 zł na sztuce.
3. Brzozowa. Mam już rozchodniki od teściowej, rozplenice od Justyny, derenie, cisy. Jedna dobra dusza z O. zaproponowała nadmiarowe siewki swoich jeżówek. Hortensje w trakcie produkcji w cieniu pergoli w doniczkach z ziemią.
Moje myśli powoli krążą już wokół rabaty ze ścianką wodną zamiast brać się za kompletowanie systemu nawadniania do tunelu.