Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój ogródek 19:49, 07 kwi 2018

Do góry
Zdaje się, że Miskant może mieć więcej w ofercie, ale i tak na Kłeckowską jeżdżę, z sentymentu chyba.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 18:29, 07 kwi 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
Akcja trzcinnik zakończona. Zebrałam 3 chętne plus trzymam dla Romy-wysylam wszystkie, więc Romciu dawaj adres na priv

Akcja miskant gigant jeszcze w toku. Mam jedną chętna i Romciu.
Jeszcze dwie osóbki może?....

Płuca po 3miesiecznej przerwie jednak zapragnęły wentylacji....

Ja z chęcią przygarnę miskanta
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:10, 06 kwi 2018

Do góry
Akcja trzcinnik zakończona. Zebrałam 3 chętne plus trzymam dla Romy-wysylam wszystkie, więc Romciu dawaj adres na priv

Akcja miskant gigant jeszcze w toku. Mam jedną chętna i Romciu.
Jeszcze dwie osóbki może?....

Płuca po 3miesiecznej przerwie jednak zapragnęły wentylacji....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:52, 06 kwi 2018

Do góry
Proszę o pomoc w skomponowaniu tej rabaty. Przylega ona do ściany i do tarasu. Po prawej stronie jest rząd tuj szmaragd, a za nimi taras. Rośliny, o jakich myślałam to bukszpan, miskant Morning Light, trzmielina na pniu, żurawka bordowa. Nie mam koncepcji, jak rozmieścić to wszystko na tej nieforemnej rabacie. Z góry dziękuję za pomoc.

I w realu
Ogrodowe kreacje 18:22, 06 kwi 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)

1. Dereń biały Sibirica Variegata
2. Hortensja bukietowa - zobaczymy jakie ukorzenię hahahha
3. Rozplenica japońska
4. Macierzanka piaskowa - tutaj pojawia się problem, bo miałam porobić sadzonki, ale mi wymarzła, muszę niestety dokupić
5. Miskant chiński Grosse Fontane
6. Miskant zebrinus
7. Rudbekia
8. Jabłoń ozdobna, a za nią rozchodnik okazały
9. Trzmielina fortunei
10. Rosnący już kasztanowiec

Psze pani

Supcio będzie
Fiu, fiu
Z Pszenicznej ... 12:08, 06 kwi 2018

Do góry
Jakie krokusy! I skrzynie obsiane! Szacunek

Ice dance to turzyca potwór, nie miskant

podglądam, pozdrawiam
Ogrodowe kreacje 10:08, 06 kwi 2018

Do góry

1. Dereń biały Sibirica Variegata
2. Hortensja bukietowa - zobaczymy jakie ukorzenię hahahha
3. Rozplenica japońska
4. Macierzanka piaskowa - tutaj pojawia się problem, bo miałam porobić sadzonki, ale mi wymarzła, muszę niestety dokupić
5. Miskant chiński Grosse Fontane
6. Miskant zebrinus
7. Rudbekia
8. Jabłoń ozdobna, a za nią rozchodnik okazały
9. Trzmielina fortunei
10. Rosnący już kasztanowiec
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:11, 05 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Zgadzam się z Polinką - Red Baron nie złapie czerwieni, berberysy będą cierpieć. Proso też wybitnie światłolubne. Trzy godziny słońca to nawet nie jest półcień (6 godz.)
Zamiast czerwonych akcentów mozna dać żurawkę "Paprika". To powolniak, podobnie jak Citronelka, ale ma piękny, stabilny czerwony kolor. Ja bym dodała średnie hosty z białym kremowo/zółtym dodatkiem (Patriot', 'Queen Josephine', 'Ice&Fire" i ew. żółte, np. "Fire Island"), do tego miodunki, niskie paprocie - języcznik, zanokcica, adiantum, wietlice, carexy, hakonechloa. Można wpleść zawilce wiosenne i jesienne
Trzmielina i bez czarny też światłolubne. Jesli tam nie wieje to może Enkiant Dzwonkowaty lub inny/kolejny klon japoński. Proponuję trzymać się zestawienia niebieski- czerwienie-żółcie. Bez różu. Dodatkowo niezwykle ważny jest aspekt naprzemiennego kwitnienia/przebarwienia.

Rzadko zagladam, bo mam młyn w pracy.

Toszka, dzieki ze zajrzałas - lepiej późno niż wcale...Ja wróciłam po lezeniu plackiem w łózku - diagnoza Lumbago. Nie polecam nikomu!!!
Wracając do projektu to kolorystyka w tej wersji zdaje sie przebijac od poczatku i w sumie bardzo mi odpowiada - co prawda żółtego unikac jak ognia kazała Makadamia
Ale może troszkę tak w oko nie zakłuje
Zamiast berberysu Bagatell - żurawka Paprika - zgadzam się.
Red Baron pozostaje - dlatego, ze mam go juz na tej rabacie i sie ładnie wybarwia. Poza tym to taki " must have" mój
Hosty Partiot mam w duzych ilosciach i do rozsadzenia wiec bardzo mi pasuje abym je gdzies tu upchneła - może jako ta mała kepiasta trawka ?
Kompletnie mi nie leżą miodunki - juz brunnera jest mi bliższa.
Zamówiłam wietlice metaliczna co prawda tylko na próbę z myslą o rabacie lesnej a nie frontowej ale przymierze i zobacze jak wyjdzie.
Iwona mam jeszcze jeden klon podobny do garneta ale ma zielono zółte liście viridis chyba - może jego wykorzystac zamiast trzmieliny?
Carexy, hakone oraz turzyca ice dance - jak najbardziej tak, super. Tylko gdzie to upchnąc? Hakone jako skarpety dla bukszpanów, turzyca przed red baronem a carexy przed zywopłotem z bukszpanu.
Zamiast prosa - miskant variegatus.

Iwona czy dobrze?
Asia pamiętaj, jak ci sie nie bedzie podobało to wal smiało.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:36, 04 kwi 2018

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Fajowe masz lampiony.
Wymyśliłam, że za Cindi posadzę miskanta i spróbuję z rutewką, jeśli dostanę stacjonarnie

Lampiony dziękują upolowałam na wyprzedaży przy zamknieciu na remont naszego ulubionego CO.

Cindi i Miskant ok. Rutewka jeżeli masz na myśli różową, trochę się kolorystycznie zleje z Kopciuszkiem. Jak coś to dwie - po dwóch stronach od krzaczka, bo chyba jedna to za mało (jak na mój gust).
Małymi kroczkami do celu... 21:23, 03 kwi 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Dzisiejsze zamówione zakupy :
- Kocimietka 'walker's low " 4 szt
- Przywrotnik ostroklapowy Alchemilla mollis 4 szt
- Miskant Kleine fontanne 2 szt
- Rozplenica ' big boy ' 2 szt

Czekam teraz na przesyłkę

ostatecznie zdecydowałam,że przed różami posadze przywrotnika, obok w dalszej części Kocimietke, a jeszcze jak mi się uda dostać tą wysoką szałwie, myślę,że powinno być ładnie

na pewno będzie pięknie
gdzie zamawiałaś ?

może od Ciebie odgapię do róż

wpadnij do mnie ,może mi podpowiesz co nieco
Małymi kroczkami do celu... 16:31, 03 kwi 2018

Do góry
Dzisiejsze zamówione zakupy :
- Kocimietka 'walker's low " 4 szt
- Przywrotnik ostroklapowy Alchemilla mollis 4 szt
- Miskant Kleine fontanne 2 szt
- Rozplenica ' big boy ' 2 szt

Czekam teraz na przesyłkę

ostatecznie zdecydowałam,że przed różami posadze przywrotnika, obok w dalszej części Kocimietke, a jeszcze jak mi się uda dostać tą wysoką szałwie, myślę,że powinno być ładnie
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:17, 27 mar 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

No więc, ekhm, na moje kaprawe oko, to na pierwszym zdjęciu nie ma czerwonych roślin (żurawki w cieniu, a jakiś tam klonik za mały jeszcze, żeby stanowił jakieś odniesienie), a na drugim zdjęciu te świerki wcale nie są srebrne.

Słuchaj - ja Ci przecież nie zabronię. Mam różne swoje fobie kolorystyczne (typu właśnie srebrny z bordo albo jasny żółty z różem) które zwalczam gdzie tylko mogę, podpierając się przy tym teorią kolorów, ale prawda jest taka, że udane zestawienie od tylu różnych czynników zależy, że naprawdę trudno tu wydawać jakieś sądy absolutne.

Trzymaj się zatem tych czerwieni i brązów (jeśli tam jest dość słońca - a 13-16 to niezbyt dużo - to rozplenice, red baron, berberysy, pinky winky powinny ładnie wyglądać). Nie jestem pewna, czy z wysokich traw lepszy będzie miskant typu morning light, czy raczej proso rózgowate.

Jak mi się nie będzie podobało, to nie omieszkam powiedzieć

Po mojemu, to masz tam jeszcze miejsce na wyższej półce, zmieści Ci się i garnet i hortki
Miskanty/proso z tyłu, rozplenice z przodu - tutaj dylematu nie widzę
Krzaczora wielkiego potrzeba Z tyłu, bliżej sosen.
Z trzmieliny oskrzydlonej można wielką kulę wystrzyc - tylko za jakieś 30 lat niestety. Może jakiś kwitnący krzew? Bez czarny? Są różne odmiany

Jeśli dobrze Was zrozumiałam dziewczyny to słońce jest tam tylko od 13 do 16?
Jeśli tak to ML będzie wegetował-on jest zdecydowanie słońcolubny Zamiast niego można posadzić Variegatusa. Tylko trzeba pamiętać, ze na niego trzeba przeznaczyć więcej miejsca niż na ML. Z rozplenicami mam podobne wątpliwości-mogą być mizerne bez dużej dawki słońca...
Ogród wśród pól i wiatrów 18:45, 25 mar 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
A florovit to jaki zwykły nawóz w płynie?

Daria, tak. Zwykły płynny florovit.

frezja napisał(a)

Jeżeli mogę pomóc. Tylko nie jestem pewna, czy o tą miksturę Wam chodzi.
Dokładny przepis to:
2 cm w szklance florovitu
2 cm w szklance pinivitu
2 cm w szklance żelaza
i to do 10l konewki
Zalać wodą i można lać po rodkach. Trzy, cztery opryski co 5,7 dni.

Ewusia – dzięki za przypomnienie proporcji do oprysku.

Co do moich rh.. ech, szkoda słów! Percy Wiceman wygląda strasznie. Z pięciu trzy żyją, jeden może, może… się odrodzi, jeden obstawiam że na 98% padł. Będę je reanimować opryskiem od Bogdzi, choć to chyba naiwność i strata czasu Obraz nędzy i rozpaczy!!

Sypałam pod nie kwaśny torf przemieszany z ziemią kompostową, dodałam trochę siarki i trochę obornika. Przez całą zimę były zasłonięte trawami. Miskant do dziś nie ścięty. Nie wiem co robię "nie tak". Chciałam je mieć, ale najwyraźniej bez wzajemności ;( ;( ;(

Rok temu były jednym wielkim przepięknym bukietem.

Ptasi gaj 13:56, 20 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Miskant cukrowy chyba idzie rozłogami.

Posadzkę go w dużej donicy po serbach więc raczej nie przebije ściany.
Ptasi gaj 13:18, 20 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pisze szczerze tak jest u mnie. Moje prosa rosną tam gdzie wszystkie moje trawy są ładne tego nie da się zaprzeczyć ale są łamliwe ciężkie przy ciągłych deszczach i pokładach się. Zmienię im stanowisko nie wyrzucam.

Nie wiem czy już pisałam ale zamiast prosa posadze miskanty "memory" obek tej bordowe trawy z kiściami bordowymi.
I jeszcze chciałam tam posadzić miskanty "cukrowy" też bardzo ładny.
Jeszcze mam jakieś miskanty z zeszłego roku nie pamiętam nazwy muszę sobie odtworzyć z zamówień.

Nad rozplenice obok trawy z prawej strony jest prosto które chce przesadzić.

Tutaj w lewym dolnym rogu

Tutaj nad berberysy tam są dwa krzaki.

Miskant cukrowy chyba idzie rozłogami.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 08:35, 20 mar 2018

Do góry
narysowałam też ten ostatni rząd na skarpie. W tej chwili rośnie tam to co już rosło zanim się wprowadziłam, czyli samosiejki grabów no i klon. Posadziłam tylko świerka serbsiekgo żeby było coś zimozielonego Zastanawiam się właśnie tam nad pęcherznicą z czerwonymi listkami żeby podbić kolor różwoych kwiatów rozchodnika i jeżówek. Obok chciałam dać sadziec purpurowy, ale obawiam się że warunki dla niego mogą być ciężkie i sobie nie poradzi tak samo jak miskant gracimillus. A szkoda bo to zestawienie idealne....
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 14:41, 19 mar 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

No więc, ekhm, na moje kaprawe oko, to na pierwszym zdjęciu nie ma czerwonych roślin (żurawki w cieniu, a jakiś tam klonik za mały jeszcze, żeby stanowił jakieś odniesienie), a na drugim zdjęciu te świerki wcale nie są srebrne.

Słuchaj - ja Ci przecież nie zabronię. Mam różne swoje fobie kolorystyczne (typu właśnie srebrny z bordo albo jasny żółty z różem) które zwalczam gdzie tylko mogę, podpierając się przy tym teorią kolorów, ale prawda jest taka, że udane zestawienie od tylu różnych czynników zależy, że naprawdę trudno tu wydawać jakieś sądy absolutne.

Trzymaj się zatem tych czerwieni i brązów (jeśli tam jest dość słońca - a 13-16 to niezbyt dużo - to rozplenice, red baron, berberysy, pinky winky powinny ładnie wyglądać). Nie jestem pewna, czy z wysokich traw lepszy będzie miskant typu morning light, czy raczej proso rózgowate.

Po mojemu, to masz tam jeszcze miejsce na wyższej półce, zmieści Ci się i garnet i hortki
Z trzmieliny oskrzydlonej można wielką kulę wystrzyc - tylko za jakieś 30 lat niestety. Może jakiś kwitnący krzew? Bez czarny? Są różne odmiany

Asia no u mnie zółty z różowym to tez nie idzie w parze jakos Ale srebrny z czerwonym/brazem nie razi mnie oczy. Ale jezeli jest inne lepsze zestawienie kolorów, które mnie powali to i owszem.
Dasz rade mi na tym rysunku chociaz miejscami zaznaczyc gdzie widzisz proso ( bo owszem super jest ) gdzie rozplenice, hortki a gdzie krzaczora?

I jak mi sie nie bedzie podobało to tez Ci powiem

Asia ja mam i trzmieline oskrzydloną - rosnie w miejscu z którego napewno wyleci, bo za duzo cienia tam ma- i bez black lace. To którys moze tam wyladować.

Wiesz ja zupełnie nie wiem co ma być na wyższej półce. Wiem, że napewno chce tam obwódke z bukszpanu, tylko inaczej bedzie przebiegała niz teraz.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 13:09, 19 mar 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

https://pl.pinterest.com/pin/532761830909713123/ - -borówcowy raj
https://pl.pinterest.com/pin/346284658835267926/ - ogród Dominiki

Izabela36 napisał(a)
Hortki uwielbiam i w sumie to byłoby mi bardzo na reke zeby tam były Tylko w jakim kolorze?
To jak hortki to nie klon garnet w to o to samo miejsce chodzi.
Trawy super, chce tam wpleść, czy miskanty czy rozplenice ...
Z tyłu brakuje mi tam krzaka, ale jakiego on ma byc wymiaru? Bo jezeli krzaczor wielkoscia jak obecnie białobok, to musze cos nabyc...a jak to ma byc cos mniejszego to moze hortki rozciagnac tam az po całości i żeby wchodziły zawijasem przed białoboka....tylko czy nie za małe one?

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:30, 19 mar 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Dziewczyny wykombinowałam jeszcze takie cos na moja frontową. Środek swierk białobok - jego miejsce jest constans. Obok niego klon palmowy atro ( ten wiekszy) oraz mniejszy klon garnett ( mniejszy czerwony). Są też cisy kolumnowe( z jednej strony zielone, z drugiej żołte Dawid , ale moga byc tez wszystkie takie same ). Z tyłu miskant. Kulkowisko w postaci kul z bukszpanu róznych wielkosci. Jako wypełniacze dałam polecane przez Toszkę liliowce d"oro - one sa chyba tylko żołte , berberys bagatella oraz funkie. Rabata ma odczyn zasadowy, półcień.

Klony na zasadowej rabacie są niezgodne z teorią ogrodniczą, ale skoro rosną tu już dość długo i mają się dobrze - to może to takie dziwaki i można je zostawić.

Kompozycyjnie: podobają mi się te pionowe akcenty z cisów (na pewno jedna odmiana), garneta i cisy przy kamieniu dałabym bardziej z tyłu, żeby tego kamienia nie zasłaniać. Brakuje nasadzeń na górnej części rabaty. Duże krzewy z tyłu (ten wiąz, którego masz?), a na przodzie niskie kulki, jak przy podjeździe.

Kolorystycznie: tutaj mam nierozwiązany do tej pory węzeł gordyjski. Żółcie i czerwienie pasują do piaskowca i elewacji, ale ten srebrny białobok nijak mi z nimi nie gra. Rady na to nie mam.
róże New Dawn na trzcinniki 08:07, 16 mar 2018

Do góry
Nie wiem co cię interesuje ale jeśli trawy to mogę wymienić Stipa capillata 4 sadzonki, eragrostis trichodes mam w kilku miejscach, miskant malepartus tylko jedną mogę dać, miskant flamingo mam kilka niewielkich sadzonek,to bardzo ładny miskant taki eteryczny, patyczki hortensji Bobo niezwykle urocza kompaktowa odmiana,turzyca palmowa mam tego sporo, trzcinnik ostrokwiatowy 'Overdam' mam jedną sporą kępę ale mogę pół odstąpić, mam miskanty gracilllimus w kilki miejscach, morning light kilka sadzonek, graziella ale do podziału jedną kępę niewielka , rotsilber mogę podzielić kilka, variegatus jedna kępa mogę coś ukopać, zebrinus jedna kępa ale mogę ukopać, grosse fontaene kępa do podziału mogę też dorzucić Karl Foerster, mam u mamy dwie odmiany rodgresji prawdopodobnie pierzasta i stopowcowata.
Ale trzeba poczekać jeszcze trochę z trawami chodzi o miskanty i zobaczyć jak przeżyły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies