Toszko to jest ta rabata z drugiej strony. Hortensje, bukszpany, miskant i świerk którego odmiany nie pamietam (mały pokrój płaczący, dorasta do 3 m wysokości) dalej żurawki, umbra i cis, ale jego przesadzę.
a widisz to przy okazji czegoś pożytecznego się dowiedziałam. Ona chyba bardzo podobna do miskanta ? Jeżeli tak to fajnie propozycja na rabatę gdzie jest variegatus a potrzeba jeszcze coć niższego Dzięki! Przyda mi się ta wiedza. Na fotki czekam niecierpliwie
Dorka jeśli piszesz o tej roślince:
to nie jest miskant variegatus tylko mozga trzcinowata variegata. Rośni dużo niższa i ma inne liście. Kupiłam jeszcze trzy do kompletu posadzone dalej na tej rabacie.
Poniżej mozgi ten mniejszy variegatusowy krzaczek to właśnie miskant variegatus.
Chyba powinnam nazwac ta rabatę: VARIEGATA bo derenie elegatissima też variegatkowe.
Fotkę podjazdu dzisiaj cyknę i wstawię uwielbiam go i uważam że to był strzał w 10-tkę. Ludzie z ulicy przychodzą i pytają co to i jak się robi. Jest jedna wada: w szpilkach nie da rady, bo się obcasy zdzierają, chyba że mega mocno zagęszczarkę go zagęścisz, ja tego nie zrobiłam.
Dorka - w żwirowisku rosną główne: szałwia omszona i lawenda (nowe krzaczki, bo stare już za bardzo były wybujałe), jako dodatki: pomarańczowy krwawnik, jakaś miskant variegatus i niedawno dosadziłam stipę; gdzieś tam jeszcze pałęta się bordowa żurawka, no i żywopłocik z bukszpanu. Więcej roślin nie pamiętam, za niektóre moje pomysły nasadzeniowe żałuję, ale postanawiam poprawę
Ból gardła powoli ustępuje,a mnie już w domu zaczyna nosić dzisiaj oddałam na szybko sąsiadce czerwoną azalie, nie wiem czemu, ale jakoś denerwują mnie mocne kolory w ogrodzie, w jej miejsce posadziłam piwonie gardenie będzie miała tam dużo słońca,a chyba piwonie to lubią muszę w końcu zamówić trawy,żeby skończyć koło i mam jeszcze maleńki kawałek do skończenia przy kocimiętce i przywrotniku, ale to na spokojnie muszę tam darń ściągnąć a na to siły jeszcze nie mam. Zastanawiam się, czy nie dać tam zielonę hakone, brązowego rozchodnika i zostanie mi jeszcze miejsce na jedną roślinę i zakończeniem rabaty będzie trawka, jakiś miskant tylko jeszcze nie wiem jaki. Nie wiem co tam dać jakąś hortke? kusi mnie anabell, ale one jakoś u mnie nie chcą rosnąć, nie wiem co robię z nimi źle :/. Co jeszcze może pasować do zielonej hakonki i brązowego rozchodnika?
Potrzebuję pomocy w identyfikacji. Kupiłem sadzonkę, kiedy nie miała jeszcze liście jako morning light.
Teraz zaczęła wypuszczać liście, jednak są one "rurkowe"... zupełnie inne niż inne miskanty.
Czy to miskant morning light? Czy zupełnie inna roślina?
Podlewaj miskant Florovitem do kwitnących, sprawdza się to, moje po przesadzeniu tez niektóre marne. Pod koniec sierpnia, miejsce będzie nie do poznania.
Miskant jest troche marny, ale nje jest tak zle. Poruszaj mu troche ziemie aby troche napowietrzyc moze ma ciezka ziemie a ma tam dosyc slonca? . Nie trac nadziei. Jak sie nazywa?
Ewka, pokażesz zdjęcie co do klona sama jestem zaskoczona jego wielkością, mam atropurpureum już kilka lat i szału z jego przrostami nie ma, wolałabym żeby ten też za dużo się nie rozbestwił kolejna osoba pisze,że jest drogi ile za niego placiłaś? U nas był po 105 zł, Pan 5 zł mi spuścił
U nas po poludniu ciemne chmury z kazdej strony wychodzily i pare kropel spadlo. Jest chlodniej ale nie zimno dzisiaj w cieniu 22 stop.
Kupilam dzisiaj 2 rododendrony libretto i jakis tam van.. Jeden fioletowy a drugi rozowy. Em jak zobaczyl posadzone 3 szt i hosty dal zgode abym jeszcze kupila dwa. Jeden rodek nie zauwazylam pogryzione liscie pewnie opuchlak musze go wytepic w donicy i nakryc siatka aby pszczoly nje siadaly na kwiaty.
Kupilam tez hosty patrioty i trawe miskanta "memory" chce posadzic w miejsce wysadzonego prosa.
Miskant 20 zl ale pieknie rozrosniety a hosty po 13 zl ale ładne kepy zobaczd moze bedzie kepy rozsadzic.
Bardzo sie ciesze, ze udalo nam sie zaplanowane prace zrobic.
Nie napisalam założyłam poletko łączki kwietnej ok 15 m.
Zrobiona na zeszlorocznym komposcie i tegorocznych skoszonych trawach, i rozdrobnionych galazkach wszysko wymieszalam pod spod dalam siatke przeciw kretom wsystko przysypane ziemia. Trawe ozdobna i wszystkie inne nasio ozdobne jakie mialam zmieszalam wszystko i wysiałam co z tego bedzie sie okaze za miesiac.
To wszystko
częściowo było:
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).
Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm