Projekt ładny tylko między roślinami od pkt 1-3 musisz dać większy odstęp. Moim zdaniem nie znam metrażu nasadzeń ale rozplenice po 2-3,latach u mnie maja po 2 metry rozpiętości więc sama musisz ile posadzisz rozplenicami i też są wysokie, żeby nie prysloniły hortensję może zrób zamianę miejscami.
Macierzanka piaskowa bardzo silnie się rozrasta. U mnie też nie za bardzo wygląda ale nie o rywal jej bo wypuści na pewno.
nie umiem znaleźc naszych maili. Przesłałabym ci zdjęcia kep roslin jakie Ci wyslę. Dobrz wiadomośc jeżówki startują.
I nie pamiętam jak sie nazywał ten miskant co mi go propnowałes a byl nagrodzony.
Proszę o pomoc w skomponowaniu tej rabaty. Przylega ona do ściany i do tarasu. Po prawej stronie jest rząd tuj szmaragd, a za nimi taras. Rośliny, o jakich myślałam to bukszpan, miskant Morning Light, trzmielina na pniu, żurawka bordowa. Nie mam koncepcji, jak rozmieścić to wszystko na tej nieforemnej rabacie. Z góry dziękuję za pomoc.
I w realu
Toszka, dzieki ze zajrzałas - lepiej późno niż wcale...Ja wróciłam po lezeniu plackiem w łózku - diagnoza Lumbago. Nie polecam nikomu!!!
Wracając do projektu to kolorystyka w tej wersji zdaje sie przebijac od poczatku i w sumie bardzo mi odpowiada - co prawda żółtego unikac jak ognia kazała Makadamia
Ale może troszkę tak w oko nie zakłuje
Zamiast berberysu Bagatell - żurawka Paprika - zgadzam się.
Red Baron pozostaje - dlatego, ze mam go juz na tej rabacie i sie ładnie wybarwia. Poza tym to taki " must have" mój
Hosty Partiot mam w duzych ilosciach i do rozsadzenia wiec bardzo mi pasuje abym je gdzies tu upchneła - może jako ta mała kepiasta trawka ?
Kompletnie mi nie leżą miodunki - juz brunnera jest mi bliższa.
Zamówiłam wietlice metaliczna co prawda tylko na próbę z myslą o rabacie lesnej a nie frontowej ale przymierze i zobacze jak wyjdzie.
Iwona mam jeszcze jeden klon podobny do garneta ale ma zielono zółte liście viridis chyba - może jego wykorzystac zamiast trzmieliny?
Carexy, hakone oraz turzyca ice dance - jak najbardziej tak, super. Tylko gdzie to upchnąc? Hakone jako skarpety dla bukszpanów, turzyca przed red baronem a carexy przed zywopłotem z bukszpanu.
Zamiast prosa - miskant variegatus.
Iwona czy dobrze?
Asia pamiętaj, jak ci sie nie bedzie podobało to wal smiało.
Lampiony dziękują upolowałam na wyprzedaży przy zamknieciu na remont naszego ulubionego CO.
Cindi i Miskant ok. Rutewka jeżeli masz na myśli różową, trochę się kolorystycznie zleje z Kopciuszkiem. Jak coś to dwie - po dwóch stronach od krzaczka, bo chyba jedna to za mało (jak na mój gust).
ostatecznie zdecydowałam,że przed różami posadze przywrotnika, obok w dalszej części Kocimietke, a jeszcze jak mi się uda dostać tą wysoką szałwie, myślę,że powinno być ładnie
Jeśli dobrze Was zrozumiałam dziewczyny to słońce jest tam tylko od 13 do 16?
Jeśli tak to ML będzie wegetował-on jest zdecydowanie słońcolubny Zamiast niego można posadzić Variegatusa. Tylko trzeba pamiętać, ze na niego trzeba przeznaczyć więcej miejsca niż na ML. Z rozplenicami mam podobne wątpliwości-mogą być mizerne bez dużej dawki słońca...
Ewusia – dzięki za przypomnienie proporcji do oprysku.
Co do moich rh.. ech, szkoda słów! Percy Wiceman wygląda strasznie. Z pięciu trzy żyją, jeden może, może… się odrodzi, jeden obstawiam że na 98% padł. Będę je reanimować opryskiem od Bogdzi, choć to chyba naiwność i strata czasu Obraz nędzy i rozpaczy!!
Sypałam pod nie kwaśny torf przemieszany z ziemią kompostową, dodałam trochę siarki i trochę obornika. Przez całą zimę były zasłonięte trawami. Miskant do dziś nie ścięty. Nie wiem co robię "nie tak". Chciałam je mieć, ale najwyraźniej bez wzajemności ;( ;( ;(
Rok temu były jednym wielkim przepięknym bukietem.
narysowałam też ten ostatni rząd na skarpie. W tej chwili rośnie tam to co już rosło zanim się wprowadziłam, czyli samosiejki grabów no i klon. Posadziłam tylko świerka serbsiekgo żeby było coś zimozielonego Zastanawiam się właśnie tam nad pęcherznicą z czerwonymi listkami żeby podbić kolor różwoych kwiatów rozchodnika i jeżówek. Obok chciałam dać sadziec purpurowy, ale obawiam się że warunki dla niego mogą być ciężkie i sobie nie poradzi tak samo jak miskant gracimillus. A szkoda bo to zestawienie idealne....