Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

la_estrellita 19:15, 12 maj 2018

makadamia napisał(a)

Jak wyliczałam te gatunki, to z każdym słowem sama byłam coraz bardziej przerażona. Ale jakoś to ogarnę.
Agnieszka mi tu proponuje zostawienie mikołajka, kłosowca, jeżówki i śmiałka.
Z tego wszystkiego śmiałek jest elementem najbardziej "niepewnym" i wolałabym go zamienić na szałwię, która już zaczęła kwitnienie i będzie kwitła długo.
Zawilca bardzo by mi było żal

Pomysł Agatki Brzozowej? Chodzi o obwódkę? No to jest rozsądny pomysł, do którego trudno mi się przekonać. A mogłaby być z tej rogownicy lub przetacznika niskiego?

Szałwię białą albo różową. Ja bym dała na wiosnę cebule. Tulipany liliokształtne najlepiej albo narcyzy białe. A obwódkę przycinaną z rogownicy widziałam i ładnie to wygląda. O zawilcach nic nie pisałam bom świerzak jeszcze i nie do końca wiem jak to wygląda .
makadamia 19:16, 12 maj 2018

natka098 napisał(a)
Ja bym chyba nawet nazw tych roślin nie zapamietała. podobają mi się takie rabaty ale to już wyższa szkoła jazdy, za malućka ma główka na to. Ja mam problem z utkaniem 3 gatunków na 1.

Wiesz Natko, do jakiego wniosku doszłam?
Im mniejsza rabata, tym trudniejsza do zrobienia.
Ta druga, pod ogrodzeniem, jakaś lepsza mi się wydaje. Mimo, że na niej też jest mnóstwo gatunków, to daje się zrobić powtórzenia i przez to wprowadzić minimum porządku. A tutaj klops
makadamia 19:22, 12 maj 2018

Toszka napisał(a)

Myślę, że przegladając internet o jednej rzeczy zapominasz - 3/4 tych zestawień to albo świeże nasadzenia=kompozycje, albo po prostu rosliny wraz doniczkami postawione, zamaskowane doniczki i zrobione foty pieknych kompozycji.
Czaczasmi zwijam się ze śmiechu jak oglądam inspiracje z jakiś wystaw/pokazów ogrodniczych, bo, ponad połowa zestawień nie jest kompatybilna okresem wegetacji/kwitnienia z tym co jest pokazane. Np na CFS wszystkie rosliny przecież są sezon wcześniej zamawiane u producentów i specjalnie pędzone na show. No, a potem my na siłę próbujemy zrobić rabatę np. kwitnącej stipy i łanów czosnków.

To fakt, sama kiedyś zwróciłam na to uwagę
Co więcej, sama przecież mam doświadczenie z inspiracją brunnera/tiarella, więc powinnam być mądrzejsza

Toszko, a skoro do mnie wpadłaś, to mam pytanie: zrobiłam wczoraj oprysk tą miksturą mocznikową i dzisiaj na liściach są białe plamy. Tak jakby mocznik zasechł na nich.

Za słabo rozpuszczony? Za duże krople oprysku? A może to naturalne przy takim stężeniu?
A najważniejsze: ten osad spłynie po podlewaniu, ale czy rośliny coś z niego przyjęły?
makadamia 19:25, 12 maj 2018

la_estrellita napisał(a)

Szałwię białą albo różową. Ja bym dała na wiosnę cebule. Tulipany liliokształtne najlepiej albo narcyzy białe. A obwódkę przycinaną z rogownicy widziałam i ładnie to wygląda. O zawilcach nic nie pisałam bom świerzak jeszcze i nie do końca wiem jak to wygląda .

No to bieda, bo akurat najwięcej mam fioletowej

Jakieś tulipany tu były wiosną, w niewielkiej ilości, bo nie wszystkie cebule zakwitły:/. Dużo było samych liści:/.
W tej upalnej pogodzie wytrzymały parę dni i padły. A potem przyszła wiadoma koleżanka i "nic nie kwitnie".

I teraz punktem honoru jest dla mnie, żeby przez cały sezon coś kwitło
makadamia 19:28, 12 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

I jak dla mnie tu po prostu rozwaliłaś system! Moje marzenie-bralabym ale nie wiem, czy Asia podziela mój zachwyt

Dla mnie wisteria z tymi kwiatami wiszącymi jest cudowna, ale i sam pień taki powykręcany to majstersztyk! Sam w sobie jest ozdobą

I pewnie nawet dałaby u mnie radę, bo to miejsce jest ciepłe i zaciszne

Ale konstrukcja na wistrię musiałaby być bardzo porządna, zintegrowana z planowanym zadaszeniem tarasu. Dopóki tego nie wymyślę, żadnych takich konstrukcji nie mogę zrobić.
Kasia_CS 19:31, 12 maj 2018

makadamia napisał(a)

Pomogłaś, pomogłaś - ciągle sobie układam w głowie różne opcje i dyskusja mi w tym pomaga

Wysokie piętro - jeden wysoki punkt by się przydał; po całości bym nie chciała. Jak planowałam w zeszłym roku tą rabatę, to miał być stożek i miskant - obydwa "pionowe". Stożka kazałyście mi wywalić a miskant wyleciał z planów chyba ze względu na szerokość odpuściłam. Ale może warto go ponownie przemyśleć? Bo i tak jeden z trzech mi bardzo slabo rośnie na obecnej miejscówce?

Buksy są mi potrzebne - wnoszą element "stabilizujący", który bardzo się przydaje w tych rozwichrzonych bylinówkach. Problemem jest sąsiedztwo dla nich i tu właśnie wchodzą te niskie przetaczniki

Nie wiem jak to się stało, że na skutek wiosennych przesadzek, cały środek został pusty

A ja mam super niskiego przetacznika,jego listki moze raptem na kilka cm wysokości rosną, ktory mocno kontrastuje z zielenią buksa-kolorem pasuje do rogownicy. Tylko mi trochę slabo kwitnie, nie wiem czy ten typ tak ma, czy umnie mu sie nie podoba. Może byś chciała sadzonkę na sprobowanie-nazywa sie silberteppich (a miało byc ograniczenie gatunków )

Miskant spory, ale moze to właśnie sposób na Ciebie? Mniej miejsca, mniej gatunków-minus taki, że późno rusza, wiec wiosną długo pusto.
makadamia 19:39, 12 maj 2018

Ach Tyyyy!
To ja tu ciężko walczę o ograniczenie gatunków, a Ty mi kolejny proponujesz? Taka koleżanka z Ciebie?!
Ja tu wszystko mam "na spróbowanie" i sama widzisz, jaki potem problem z wyautowaniem tych "prób"

A najgorsze jest to, że on ma chyba srebrne liście, więc rozwiązałby mi dylemat obwódkowy: heideking (bo niski, porządny) czy rogownica (która wyróżnia się ulistnieniem i wprowadza kontrast kolorystyczny)
Kasia_CS 19:51, 12 maj 2018

No to pomyśl, jakbyś chciała, to się podzielę sadzonką, tym bardziej jeśli Ci pomoże rozwiać wątpliwości jak będziesz przy okazji w moich okolicach, to się umówimy
Toszka 20:35, 12 maj 2018

Asiu
Zlej wodą, to nadwyżka spłynie i nawiezie odkorzennie

Małe rabaty mają to do siebie, że bardzo źle znoszą nadmiar. Lepiej dać mniej gatunków, ale ze zmiennością kwitnienia. Ja bym postawiła na rosliny długo kwitnące. Ale co, to nie wiem, bo ja ostatnio mam fazę żółci

Jakie kolory masz w założeniu?

Kasiu, a ścinasz ten przetacznik po przekwitnięciu? Też mam niski (nazwy teraz nie pamiętam) i go uwielbiam. Kwitnie tuż po szałwiach. Po kwitnieniu ścinam na kilka cm, tak by nie wiązał nasion. Teraz możesz zaaplikować mu np. florowit.
jolanka 21:03, 12 maj 2018

Asia, ja bym dała na niej coś wyższego szczepionego. Może jakiegoś klona, miłorzęba albo coś innego dobranego kolorystycznie z bylinami.
Większości tych, które masz nie znam ale jak kolor to dla równowagi jakieś trawy(miscanty). Może na obwódkę cietą trzmielinę, jest zimozielona.