Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

margaretka3 12:37, 10 maj 2018

A jak cisy? Ich wygląd zadowalający ?
To może odstąpisz, jak masz za dużo?
Wendy79 08:56, 11 maj 2018

Cudownie wczoraj popadało. Ziemia w ogrodzie mokra. O plewieniu mogę zapomnieć dzisiaj, więc skupię się na przygotowaniu w końcu rabaty w warzywnym pod późne kapustne, sadzeniu roślin ( w tym żywopłotu) i przesadzaniu.

Różanki niemal pełne.

Wśród rzeczki bodziszków (których docelowo jednak tu nie będzie ), zapączkowane róże.

Wendy79 09:00, 11 maj 2018

Cisy ładnie przyrastają, w końcu się zadomowiły

Podobnie jak moje młodziutkie piwonie, które po kwitnieniu będę musiałam przesadzić. Ukochane irysy również...

Wendy79 09:05, 11 maj 2018

To jest część koło domu od południa, nad którą teraz pracujemy. Pod ogrodzenie zaraz trafi żywopłot z cisu, a pod ścianę chciałabym szpaler z miskantów. Nie mogę podjąć decyzji: Morning Light czy Gracilimus?
To tutaj nic nie mogliśmy zrobić, bo była taka glina w ubiegłym roku. Przekopana na jesień z piachem, korą, pokosem traw, zmieniła całkiem swoje oblicze - nie do uwierzenia.

Wendy79 09:07, 11 maj 2018

I na koniec mój prywatny, pinterestowy obrazek oraz ukochany przywrotnik, który mógł w końcu "złapać: trochę wody

margaretka3 09:11, 11 maj 2018

Głosowałabym na ML, ale obawiam się, że jego niebieskość zleje się z szarością elewacji. Ciemna zieleń by się chyba przydała. Taka jak te dwie ciemne kępki. Jaka to trawa?
Wendy79 09:17, 11 maj 2018

margaretka3 napisał(a)
Głosowałabym na ML, ale obawiam się, że jego niebieskość zleje się z szarością elewacji. Ciemna zieleń by się chyba przydała. Taka jak te dwie ciemne kępki. Jaka to trawa?

To trzcinnik Karl Foerster, wkopany tu na przechowalnik jesienią przez Maćka, ale nie lubię jego "słomkowego" kwitnienia.
AgataP 10:33, 11 maj 2018

Aga, no w końcu zdjęcia - wiesz że to najbardziej przemawia

Jeśli chcesz trawy to czemu nie z pięknymi kłosami - u mnie rośnie idealnie pierwowzór Memory i miskant Ballerina - w 3 lata jest gigantyczy, albo szarobródek...
ML zleje się z elewacją tak jak już napisała Gosia, a Gracek nie kwitnie niestety...

Ja też nie lubię KF - szybko się robi sianowaty

Ja bym sadziła szarobródka - jest śliczny, widziałaś u mnie
margaretka3 10:37, 11 maj 2018

A masz molinie te wyższe? Np. Transparent? Poszłabym w molinie.
AgataP 10:37, 11 maj 2018

Wendy79 napisał(a)

Dyskusję przeczytałam. Ha ha, czyli mam o połowę za dużo sadzonek.

Tymczasem nowa dostawa bylin, mam nadzieję, że różanka się w końcu zapełni.

Jak rany - znowu zakupy... ja już spasowałam może dlatego, że nie chodzę do ogrodniczego
w planach tylko cisy, jak mnie będzie stać Kupiłaś w doniczkach czy kopane?

Napisz co kupiłaś - oglądając zdjęcie cieszyłam się jakby to do mnie te roślinki przyszły

U mnie pierwszy raz zakwitnie chyba świecznica - na jednej zauważyłam malutkie kwiatostany oby nic jej nie zeżarło, bo na bukszpanach miałam cholerka ćmę bukszpanową - gąsienice - wczoraj potraktowałam je starane