Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Blaski i cienie nowego życia 19:00, 25 lis 2018

Do góry
Stipa szalenie mi się podoba
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:23, 24 lis 2018

Do góry
Dorotko dawno mnie u Ciebie nie było. Ogród podrósł. Stipa fantastyczna dodaje uroku.I te ptaszki cudo.

Pozdrawiam
Zielonym do góry... :) 19:01, 19 lis 2018

Do góry
stipa z rozchodnikiem to jest to co lubię bardzo
Ogród z rzeźbą 19:07, 17 lis 2018

Do góry
Kasya co mam w doniczkach? Hmmm, trochę tego jest...

No to lista:

Trawy
2x miskant Morning Light
1x miskant Kleine Silberspinne
7x stipa Jana
3x molinia arundinacea Fontane
3x hakone Greenhills

Hortensje:
3x Magical Moonlight
3x Little Quick Fire
2x Bobo
1x Early Harry (to jakaś nowość, ponoć ma kwitnąć od maja)

Byliny:
6x małe parzydła, nie pamiętam odmiany
3x trytoma Ice Queen
4x krwawnica pospolita Robert
3x przetacznikowiec wirginijski Roseum
2x przegorzan Blue Glow
3x coś od April, nie pamiętam co, chyba firletka

Inne:
1x perukowiec od April
1x dereń cousa Satomi
1x palibin
2x bez koralowy (nie pamiętam odmiany Gold... coś tam)
1x Prunus serrula

Ostateczne podsumowanie: 52 sztuki (o ile dobrze policzyłam).
Wszystko w doniczkach zadołowane w ziemi, mam nadzieję, że przeżyją.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 17:51, 16 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Obalam mity coby stipa wszędzie jednoroczną była. Przynajmniej w dwóch ogrodach, które znam zimuje z powodzeniemjeden pokazywałam u siebie latem. Tam były kilkuletnie kępy

A jakie to rejony, jeśli można wiedzieć. Na moim biegunie zimna z większością jest ruletka. Może są jakieś sposoby na jej ochronę zimą?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 16:58, 16 lis 2018

Do góry
Obalam mity coby stipa wszędzie jednoroczną była. Przynajmniej w dwóch ogrodach, które znam zimuje z powodzeniemjeden pokazywałam u siebie latem. Tam były kilkuletnie kępy
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:43, 16 lis 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Cudo, szkoda, że stipa jednoroczna jest

Nie u wszystkich podobno, ja u siebie testuje kilka sadzonek. Zobaczymy czy przezyje, moze sie rozsieje?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 12:28, 16 lis 2018

Do góry
Caradonna ze stipa Ladnie to wyglada.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 12:27, 16 lis 2018

Do góry

Cudo, szkoda, że stipa jednoroczna jest
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:43, 16 lis 2018

Do góry
Ta stipa jest dosc wysoka (100-140cm z kwiatem), ale posadzona tak jak te kola na ponizszym zdjeciu (no moze troche blizej siebie) nadalaby ladnego pietra. Dalabym do niej jezowki supreme elegance (one rosna tak do 70/80cm) i ta jasna szalwie, moze werbene. Chcialabym widziec ta rabate zza zywoplotu z cisa (przynajmniej poki nie urosnie)

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:21, 16 lis 2018

Do góry
Ta stipa będzie wysoka. Chcesz taką wysoką trawę tam?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:18, 16 lis 2018

Do góry
MartaKozak napisał(a)
O prosze, nie bylo mnie chwile a taka ciekawa konwersacja

Podoba mi sie tem pomysl, ale chyba bym tam widziala Stipe brachytricha zamiast moliny czy rozlenic, i moze cos bialego?

Jeżeli stipa miałaby wyglądać jak np.: u Siakowej to jestem za (u mnie wygląda brzydko). Tylko wtedy też trzeba by było posadzić jej dużo więcej, niż trzy sztuki, tak jak rozplenicy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:33, 14 lis 2018

Do góry
Nawet suchy ogród, można powiedzieć prawie martwy, a żyje

Stipa i wilczomlecz

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:21, 13 lis 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale oczyściłaś teren i miejsce na nowe jak znalazł.
Super,że wybrałas miskanty.
Skłaniasz się ku kwitnącym czy idziesz w kolorowe, a może pokrój fontannowy?

Idę w kwitnące, tutaj mi do tego miejsca pasują, na pewno w przyszłym roku traw też przybędzie ciekawa jestem czy też mi stipa przeżyje, bo puściła siewki, akurat w miejscu gdzie bym potrzebowała więcej a chcę ją w ogrodzie, będzie w połączeniu z liatrami, floksami i jarzmiankami, zobaczymy co mi z tego wyjdzie będą na pewno eksperymenty nowych połączeń roślinnych
Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:24, 13 lis 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale widoki. oczsy nacieszyłam i szerszy kadr z placem się znalazł.
cis w stipie brzmi wybornie. Dostojny ziemny cis i tańcząca frywolna stipa. Lubie takie kontrasty.
a co do wiśni - każda z nas już ukatrupiona została po wielokroć przezyjesz
na np dziś bez wyrzutów wywaliłam kilkadziesiąt stip (słabo tam rosły) i kilkanaście róż (jeszcze dwie artemis na weekend sobie zostawiłam). od razu lżej na duszy

Asia ja juz ten sezon zamknęłam Ale jak przyjdzie wiosna to się zacznie od nowa pewnie
Ogród w remoncie 09:53, 06 lis 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Stipa u mnie rozwala się niemiłosiernie
Ale rośnie w dobrze przygotowanej rabacie

Jeśli chcesz mieć tą rabatę taką bardziej zwiewną, ale jednocześnie trzymającą fason, to inspiruj się zestawieniami Oudolfa. On dobiera rośliny głównie pod tym kątem

No, u mnie niestety gleba też jest dla tych małożarłocznych zbyt bogata, może jakbym piachu dosypała
Ogród w remoncie 09:40, 06 lis 2018

Do góry
Stipa u mnie rozwala się niemiłosiernie
Ale rośnie w dobrze przygotowanej rabacie

Jeśli chcesz mieć tą rabatę taką bardziej zwiewną, ale jednocześnie trzymającą fason, to inspiruj się zestawieniami Oudolfa. On dobiera rośliny głównie pod tym kątem
Ogród w remoncie 09:34, 06 lis 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Perovskia, stipa i lawenda to w sumie straszny bałagan...piękne na pinach zestawienie, ale prędzej czy później rozłożą się...nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... w kontekście uporządkowanej rabaty jak na twoim pinie. Piszę z autopsji i moich obserwacji tych roślin. Tu faktycznie poduchy cisowe mogą wprowadzić porządek i wizualną "podporę" takiego zestawienia.

Twój pin ewidentnie jest po świeżo założonych rabatach...zresztą jak większość fot na pintereście. Drugi, trzeci sezon już taki fajny nie będzie...
to byłam ja- głos rozsądku
(może wcale niepotrzebnie o tym piszę...hm?)

Potrzebnie, potrzebnie, nic do mnie bardziej nie przemawia jak porządek na rabatach , nie znoszę rozwalonych roślin. Tu nie zgodziłabym się co do stipy i lawendy, one się rozwala ją.? Lawendę tnę niemiłosiernie i jest ładna. Mam chyba z 10—cio letnie i są zgrabnymi kulkami. No trochę znów się co prawda w tym roku zaczęły rozchodzić ale wiosenne golenie załatwi sprawę. A stipa? Kurcze uwielbiam ją i chyba nawet taka rozwichrzona mi nie bije po oczach. Choć wiadomo, ja się nie upieram przy tym zestawieniu, jak znajdę inny zestaw (porządny) na pewno skorzystam
Ogród w remoncie 09:17, 06 lis 2018

Do góry
Perovskia, stipa i lawenda to w sumie straszny bałagan...piękne na pinach zestawienie, ale prędzej czy później rozłożą się...nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... w kontekście uporządkowanej rabaty jak na twoim pinie. Piszę z autopsji i moich obserwacji tych roślin. Tu faktycznie poduchy cisowe mogą wprowadzić porządek i wizualną "podporę" takiego zestawienia.

Twój pin ewidentnie jest po świeżo założonych rabatach...zresztą jak większość fot na pintereście. Drugi, trzeci sezon już taki fajny nie będzie...
to byłam ja- głos rozsądku
(może wcale niepotrzebnie o tym piszę...hm?)
Ogródek Iwony II 18:24, 05 lis 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Molinia Variegata

Trzcinnik FC

Stipa

Perłówka orzęsiona Melica ciliata - pokłada się, ale w nieregularnych nasadzeniach jest świetnym uzupełnieniem dla róż. Kilkakrotnie kwitnie w ciągu sezonu

Iwonko cudownie pospacerowałam u Ciebie...bardzo ładnie trawy wyeksponowałaś FC..u mnie zaniknął...za duży areał do przypilnowania
w tym roku posadziłam hacone, molonię bardzo lubię

Piesa jak widzę lubię ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies