Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Podmiejski ogródek 13:02, 15 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Miałam nie pokazywać, ale skoro ma to służyć celom edukacyjnym to trudno
Basiu, do planowania nasadzeń to ja cienka jestem - zupełnie mi to nie idzie, bo za dużo chcę wcisnąć
Dla potwierdzenia wrzucam "uczciwe" zdjęcia tej rabatki

to chyba z maja
widać różnicę w dwóch odmianach szałwi; prawdę powiedziawszy, na Twoją sześć razy większą rabatę ta po prawej byłaby lepsza

a to z lipca:

gatunków roślin jest tu dużo za dużo, a ja z żadnym nie mogę się rozstać, każdy ma jakieś zalety
jedyna zaleta takiego buszu, to brak pielenia - kwiaty rosną w takim gąszczu, że żaden chwast nie daje rady

tutaj pierwszy listopada

stipa wygląda bardziej jak chwast niż trawa ozdobna
a tu już styczeń

A jest w ogóle jakaś odmiana szałwii która jest niska i nisko i ładnie kwitnie?
Cały czas jak oglądam różne zdjęcia stipy zastanawiam się czemu u Was ona się tak ładnie przewiesza a u mnie stoi cały czas sztywno. I to na pewno jest stipa pony tails .
Podmiejski ogródek 12:53, 15 sty 2019

Do góry
Miałam nie pokazywać, ale skoro ma to służyć celom edukacyjnym to trudno
Basiu, do planowania nasadzeń to ja cienka jestem - zupełnie mi to nie idzie, bo za dużo chcę wcisnąć
Dla potwierdzenia wrzucam "uczciwe" zdjęcia tej rabatki

to chyba z maja
widać różnicę w dwóch odmianach szałwi; prawdę powiedziawszy, na Twoją sześć razy większą rabatę ta po prawej byłaby lepsza

a to z lipca:

gatunków roślin jest tu dużo za dużo, a ja z żadnym nie mogę się rozstać, każdy ma jakieś zalety
jedyna zaleta takiego buszu, to brak pielenia - kwiaty rosną w takim gąszczu, że żaden chwast nie daje rady

tutaj pierwszy listopada

stipa wygląda bardziej jak chwast niż trawa ozdobna
a tu już styczeń

Między polem, a lasem. 11:46, 15 sty 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
poczytaj też tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa

Czytam
Z roboty mnie jak nic wywalą

Za kilka dni, jak już moja zawierucha życiowa się uspokoi wstawiłabym swoje rysunkowe wypociny nasadzień.
Zerkniecie i zweryfikujecie?
Między polem, a lasem. 11:11, 15 sty 2019

Do góry
poczytaj też tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa
Między polem, a lasem. 09:48, 15 sty 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ja osobiście rozplenicę wysiewałam i wzeszło mi tylko kilka sztuk - ale się udało i dzisiaj sa coraz większe kępy - a jaka jestem dumna, ze to z własnej hodowli

a jeżeli chodzi o stipe to szkoda kupować gotowe sadzonki - siej sama - spokojnie dasz radę - stipa też sama się lubi rozsiewać zresztą jak wszystkie trawy

ML i trzcinnika nie wysiewałam sama ale jakaś odmiana miskanta sama mi się wysiała i mam kilka ładnych sadzonek za free - zobaczymy jak z nimi będzie po zimie

Będę próbowała, najwyżej się nie uda
Musze jeszcze nasion poszukać, a coś nie widzę ML i trzcinników.
Między polem, a lasem. 09:36, 15 sty 2019

Do góry
kawa8002 napisał(a)
To ja jeszcze z jednym pytaniem. Planuję posadzić duuuuuużo rozplenicy, trzcinnika, Morning ligt i stipy. Przy tej ilości, którą planuję będzie to spory koszt. Pomyślałam, że może by wysiać. Warto w ogóle się w to bawić?
ja osobiście rozplenicę wysiewałam i wzeszło mi tylko kilka sztuk - ale się udało i dzisiaj sa coraz większe kępy - a jaka jestem dumna, ze to z własnej hodowli

a jeżeli chodzi o stipe to szkoda kupować gotowe sadzonki - siej sama - spokojnie dasz radę - stipa też sama się lubi rozsiewać zresztą jak wszystkie trawy

ML i trzcinnika nie wysiewałam sama ale jakaś odmiana miskanta sama mi się wysiała i mam kilka ładnych sadzonek za free - zobaczymy jak z nimi będzie po zimie
Między polem, a lasem. 09:14, 15 sty 2019

Do góry
Kasiu, jak wiesz, ja się nie znam ale, ale..wyczytałam właśnie ostatnio u Eli Mariposy, że np. rozplenice dziewczyny wysiewają tak skutecznie, że aż ok 50 sadzonek mają, więc chyba warto. Z tego co pamiętam, stipa też ładnie się wysiewa i dziewczyny mają dużo sukcesów w tym temacie. Próbuj! Ja lubię bardzo jak mi coś wzejdzie, radość i dla oczu i dla portfela

Tu jest link :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8102-motylogrod?page=77
Motylogród 21:01, 14 sty 2019

Do góry
Urośnie tylko zabawy z tym Jest. Ja w pierwszym roku się bawiłam w takie rzeczy A teraz one same się sieją. Stipa też
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:45, 13 sty 2019

Do góry
mira napisał(a)

też zapomniała
ale mam - orlaję, 3 nasiona jakiegoś pomidora z tych wyfikanych
a masz stipę, jakiś szarłat te będą w każdym ogrodzie
a ja muszę znieść z góry nie wiem co mam - ogarnęłam warzywa a pudła kwiatowego jeszcze nie
za to zaznaczyłam w katalogu dziś

- cynię pomarańczową kaktusową
- szarłat trójbarwny early splendor - hmm sama nie wiem nie miałam
- lewkonia karminowa aż 3.60 zl może rzeczywiście wyselekcjonowana i same pełne
będą
- celjozja srebrzysta empres
- stipa 2,90 zł
- nasturcja karłowa cherry rose

jej aż 6 opakowań kwiatków o warzywach nie wspomnę
obrazki robią na mnie wrażenie - umie czytać zdjęcia ale mimo to poddaję się

mam postanowienie żeby w tym roku w moim warzywniku było więcej warzyw a mniej kwiatów - tylko taka na mnie rada - trzymać się tej myśli

Orlayę miałam na łączce. Mam nadzieję, że się rozsiała, bo była piękna. O wiele ładniejsza od aminka, który i tak już jest śliczny
Moją liste nasion mam u mnie. W tam roku mam dużo, jak na moje możliwości
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:32, 12 sty 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Nasiona dzisiaj przytargałam z piwnicy, ileż tego, nie do ogarnięcia, masz jakieś życzenia, pamiętam zaledwie szałwię szkarłatną.

też zapomniała
ale mam - orlaję, 3 nasiona jakiegoś pomidora z tych wyfikanych
a masz stipę, jakiś szarłat te będą w każdym ogrodzie
a ja muszę znieść z góry nie wiem co mam - ogarnęłam warzywa a pudła kwiatowego jeszcze nie
za to zaznaczyłam w katalogu dziś

- cynię pomarańczową kaktusową
- szarłat trójbarwny early splendor - hmm sama nie wiem nie miałam
- lewkonia karminowa aż 3.60 zl może rzeczywiście wyselekcjonowana i same pełne
będą
- celjozja srebrzysta empres
- stipa 2,90 zł
- nasturcja karłowa cherry rose

jej aż 6 opakowań kwiatków o warzywach nie wspomnę
obrazki robią na mnie wrażenie - umie czytać zdjęcia ale mimo to poddaję się

mam postanowienie żeby w tym roku w moim warzywniku było więcej warzyw a mniej kwiatów - tylko taka na mnie rada - trzymać się tej myśli

Podwórkowa rehabilitacja 20:10, 10 sty 2019

Do góry
ryska ku pamięci
Zamówiłam nasiona warzyw i kwiatów.
Tak to sobie wyobrażam w tym roku.
Szklarnia:sprawdzone odmiany pomidorów plus bakłażany w donicach do góry nogami.
Skrzynie: bób, fasola tyczna, burak ćwikłowy, burak liściowy, jarmuż, marchew, seler naciowy, skorzonera.
Skorzonera ponownie, ponieważ bardzo nam smakowała, pozostawiła niedosyt wręcz.
Pomidory koktajlowe w tym roku to Malinowy Kapturek(rosnąć będą w każdym wolnym miejscu). Gruntowy zaś Malinowy Retro.

Małe skrzynki to dynia i cukinia.

Nowe nasiona kwiatów:
-groszek pachnący karłowy jako dodatek do trąb anielskich,
-kobea pnąca fioletowa na pergolę, której jeszcze nie ma ,
-maciejka tu i tam,
-stipa tu i tam,
-pelargonia biała, doświadczalnie wysieję, jak się uda to do donic na balkon,
-sasanka, pożądana roślina przeze mnie ale ciągle pada, też doświadczenie.
(brzydkie słowo) heliotrop peruwiański miałam jeszcze zamówić, bo zapodziałam swoje nasiona, zresztą stare już były.
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:56, 08 sty 2019

Do góry
mira napisał(a)

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

Dziękuję, spróbuję jeszcze raz. Dotychczas udanymi sadzonkami, były u mnie samosiejki
Podpowiedz mi jeszcze odnośnie do narcyzów bożonarodzeniowych. Już przekwitły, zaczęły zasychać im liście. Ścięłam je i teraz mam je wykopać z donicy, podsuszyć i na wiosnę do ogródka ? Jak byś zrobiła ?

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:49, 07 sty 2019

Do góry
Stipa z siewu jest super, dużo lepiej u mnie zimuje niż kupowana, dwa lata pod rząd siałam, zawsze 4 lutego nie pamiętam czemu.
Warzywnik z opisu brzmi super, to wstaw zdjęcia, proszę.
Dalie, piwonie, maliny, porzeczki... jak u mnie
Buziak na dobranoc
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:16, 07 sty 2019

Do góry
Rench napisał(a)
Samych udanych nasadzeń życzę w tym Nowym Roku
Wyczytałam, że siejesz stipę z dobrym efektem, powiedz jak to robisz ? Masz od razu duże kępki ? Ja kilka razy próbowałam i same pojedyncze kłami mi wyrastają.

Renia jak miło że zajrzałaś. Również najlepszego w Nowym Roku.
Stipa tak kiełkuje takie pojedyncze włoski. Następnie te włoski łapiesz albo łyżeczką np. wydziobujesz takie kępki ile chcesz i to pikujesz do doniczek bynajmnie nie po jednym kłaku. Tak samo z lobelią.

18 marca miałam takie - w sam raz do pikowania do doniczek.

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 21:17, 04 sty 2019

Do góry
Październik 2017

Króluje Stipa, która wypłowiała efektownie.

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:47, 04 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Stipa fajnie ze śniegu wystaje Piękne Berneńczyki Parka?
dzięki
nie to nie parka to dwa psy
Ja i mój ogródek, a może ogród 00:21, 04 sty 2019

Do góry
Stipa fajnie ze śniegu wystaje Piękne Berneńczyki Parka?
Mój ogrodowy pamiętnik 12:02, 28 gru 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A może by lilowce połączyć z lawendą, może irysami niskimi i ze stipą ???

Przyznasz Dominika, że nie jest to proste? Nie wiem, czy liliowce o raczej ciepłych kolorach będą pasować do chłodnych odcieni? Może ktoś ma takie zestawienie? Stipa jest dobra do wszystkiego ale czy nie będzie za wysoka? Może jakaś niższa trawka...
Ja mam liliowce obok fioletowego hibiskusa Blue Chiffon i trochę się gryzą te kolory.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:37, 27 gru 2018

Do góry
ta dalia mega wytrzymała
piękna, aparat tego nie umie pokazać lub kiepski ze mnie fotograf..
psy w biegu ciągle ją łamały, a ona wtedy jeszcze bardziej kwitła i wypuszczała nowe pędy
..miejsce wybrałam fatalne, zapóźniona, wetknęłam, gdzie bądź, aby bulwę nie zmarnować...

a w niebieskim, perovska, trawy i róże
białe malowanie się starzeje, patyna i jakiś brud znowu, co rok odświeżać, to już mi się nie chce..

a jak czyścić tu kamyki, igieł od groma, liści, konarów, no i zgroza, siewki!
stipa zaczyna być upierdliwa..
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:11, 19 gru 2018

Do góry
Minął miesiąc od ostatniego wpisu. Odpoczywam ogrodowo. W między czasie kopczykowałam róże, związałam kilka traw ale nie wszystkie. Stwierdziłam, że rośliny muszą same sobie porać.
Ania stipa u mnie prawie każda przetrzymuje zimę. Wystarczy wiosną ściąć. Wszystko zależy od tego jaką będziemy mieli zimę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies