Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Dragonka 09:31, 15 sty 2019

makadamia napisał(a)
Wszędzie podsumowania, piękne zdjęcia, chciałam i ja coś pokazać, znalazłam ledwie trzy sztuki warte publikacji:

Wszystkie trzy z mojej najmniejszej rabatki. Niech się lepiej reszta ogrodu poprawi i doskoczy do tego standardu, bo będzie źle

Ale czad! Ja też tak chcę śliczne te kompozycje,jakbyś mi planowała, to pamiętaj.. hehehe . To niebieskie to szałwia chyba, a te malutkie fajne czerwone drobinki ? I to ze srebrzystymi liśćmi, białe to co to jest Asiu? Na drugim zdjęciu fajne masz różowe miotły

Czytam tez o pierisach, bo chciałam u siebie.
Brzozowadzie... 10:51, 15 sty 2019

Toszko, a czy hortensjom ogrodowym rosnącym pod sosnami przy płocie (czyli warunki w miarę zaciszne, bez silnego słońca), trzeba robić jakieś okrycie? Czy w takich warunkach nie powinny przemarznąć? A jeśli tak to wystarczy stroisz, czy musi być włóknina? Bo nie bardzo lubię - ona brzydka jest. Ta włóknina
makadamia 11:42, 15 sty 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Toszko, a czy hortensjom ogrodowym rosnącym pod sosnami przy płocie (czyli warunki w miarę zaciszne, bez silnego słońca), trzeba robić jakieś okrycie? Czy w takich warunkach nie powinny przemarznąć? A jeśli tak to wystarczy stroisz, czy musi być włóknina? Bo nie bardzo lubię - ona brzydka jest. Ta włóknina

No właśnie Toszka ostrzegała przed włókniną, bo jak zmoknie, to może przymarznąć do liści

Obstawiam, że jak zacisznie i bez słońca, to nie ma potrzeby. Dopiero wiosną, jak pąki nabrzmieją, to trzeba będzie pilnować przymrozków
Kokesz 11:46, 15 sty 2019

Toszka napisał(a)
Tnijcie brabanty. To doskonała roslina do nauki, eksperymentów i wyciągania wniosków.
I przy "okazji jest okazja" do nabrania wprawy i odwagi w pracy z nozycami.
Brabant lubi cięcie i najlepiej wtedy wygląda...taki uczesany w kancik

Moje pierwsze cięcie było na brabantach sąsiadki
Ładnie się po nim zagęściły a ja nabrałam odwagi i wprawy w cięciu już moich bukszpanów
makadamia 12:24, 15 sty 2019

Dragonka napisał(a)

Ale czad! Ja też tak chcę śliczne te kompozycje,jakbyś mi planowała, to pamiętaj.. hehehe . To niebieskie to szałwia chyba, a te malutkie fajne czerwone drobinki ? I to ze srebrzystymi liśćmi, białe to co to jest Asiu? Na drugim zdjęciu fajne masz różowe miotły

Na pierwszym zdjęciu
- różowe chmurki to żurawka krwista - bardzo ją polecam, bo dość długo kwitnie a liście trzymają fason nawet teraz;
- fioletowe to szałwia, mam trzy fioletowe odmiany i jeśli mi się nie pomyliły, co jest możliwe - to najbardziej polecam caradonnę, bo ma najładniejszy pokrój;
- to białe to rogownica - w naszych okolicach jest bardzo popularna ale chyba z niej zrezygnuję, bo w drugiej połowie połowie roku robi się jakaś nieporządna; z tego samego powodu w tym roku nie będzie już u mnie stipy

na drugim zdjęciu jest przetacznik pink goblin lub heideking (nie pamiętam już), niziutki, bardzo przyjemny, pędy kwiatowe lubią się trochę pokładać, co jest zresztą typowe dla większości przetaczników.

na trzecim zdjęciu głównie jeżówki - właśnie przeglądałam początki swojego wątku i z wielką uciechą przeczytałam, że dwa lata temu wcale ich nie chciałam ale podbiły moje serce, bo ściągają chmary bzyczków latem a zimą sztywno trzymają suche kwiatostany
makadamia 12:53, 15 sty 2019

Miałam nie pokazywać, ale skoro ma to służyć celom edukacyjnym to trudno
Basiu, do planowania nasadzeń to ja cienka jestem - zupełnie mi to nie idzie, bo za dużo chcę wcisnąć
Dla potwierdzenia wrzucam "uczciwe" zdjęcia tej rabatki

to chyba z maja
widać różnicę w dwóch odmianach szałwi; prawdę powiedziawszy, na Twoją sześć razy większą rabatę ta po prawej byłaby lepsza

a to z lipca:

gatunków roślin jest tu dużo za dużo, a ja z żadnym nie mogę się rozstać, każdy ma jakieś zalety
jedyna zaleta takiego buszu, to brak pielenia - kwiaty rosną w takim gąszczu, że żaden chwast nie daje rady

tutaj pierwszy listopada

stipa wygląda bardziej jak chwast niż trawa ozdobna
a tu już styczeń

kasiab 12:59, 15 sty 2019

Piękne ja lubię Twoje rabaty brak chwastów to zaleta
Nowa12 13:02, 15 sty 2019

makadamia napisał(a)
Miałam nie pokazywać, ale skoro ma to służyć celom edukacyjnym to trudno
Basiu, do planowania nasadzeń to ja cienka jestem - zupełnie mi to nie idzie, bo za dużo chcę wcisnąć
Dla potwierdzenia wrzucam "uczciwe" zdjęcia tej rabatki

to chyba z maja
widać różnicę w dwóch odmianach szałwi; prawdę powiedziawszy, na Twoją sześć razy większą rabatę ta po prawej byłaby lepsza

a to z lipca:

gatunków roślin jest tu dużo za dużo, a ja z żadnym nie mogę się rozstać, każdy ma jakieś zalety
jedyna zaleta takiego buszu, to brak pielenia - kwiaty rosną w takim gąszczu, że żaden chwast nie daje rady

tutaj pierwszy listopada

stipa wygląda bardziej jak chwast niż trawa ozdobna
a tu już styczeń

A jest w ogóle jakaś odmiana szałwii która jest niska i nisko i ładnie kwitnie?
Cały czas jak oglądam różne zdjęcia stipy zastanawiam się czemu u Was ona się tak ładnie przewiesza a u mnie stoi cały czas sztywno. I to na pewno jest stipa pony tails .
Kokesz 13:19, 15 sty 2019

Szałwia odmiany Sensation Deep Blue jest niska i zwarta.
makadamia 13:26, 15 sty 2019

kasiab napisał(a)
Piękne ja lubię Twoje rabaty brak chwastów to zaleta

Ale chaos to wada