Ale czad! Ja też tak chcę śliczne te kompozycje,jakbyś mi planowała, to pamiętaj.. hehehe . To niebieskie to szałwia chyba, a te malutkie fajne czerwone drobinki ? I to ze srebrzystymi liśćmi, białe to co to jest Asiu? Na drugim zdjęciu fajne masz różowe miotły
Toszko, a czy hortensjom ogrodowym rosnącym pod sosnami przy płocie (czyli warunki w miarę zaciszne, bez silnego słońca), trzeba robić jakieś okrycie? Czy w takich warunkach nie powinny przemarznąć? A jeśli tak to wystarczy stroisz, czy musi być włóknina? Bo nie bardzo lubię - ona brzydka jest. Ta włóknina
Na pierwszym zdjęciu
- różowe chmurki to żurawka krwista - bardzo ją polecam, bo dość długo kwitnie a liście trzymają fason nawet teraz;
- fioletowe to szałwia, mam trzy fioletowe odmiany i jeśli mi się nie pomyliły, co jest możliwe - to najbardziej polecam caradonnę, bo ma najładniejszy pokrój;
- to białe to rogownica - w naszych okolicach jest bardzo popularna ale chyba z niej zrezygnuję, bo w drugiej połowie połowie roku robi się jakaś nieporządna; z tego samego powodu w tym roku nie będzie już u mnie stipy
na drugim zdjęciu jest przetacznik pink goblin lub heideking (nie pamiętam już), niziutki, bardzo przyjemny, pędy kwiatowe lubią się trochę pokładać, co jest zresztą typowe dla większości przetaczników.
na trzecim zdjęciu głównie jeżówki - właśnie przeglądałam początki swojego wątku i z wielką uciechą przeczytałam, że dwa lata temu wcale ich nie chciałam ale podbiły moje serce, bo ściągają chmary bzyczków latem a zimą sztywno trzymają suche kwiatostany
Miałam nie pokazywać, ale skoro ma to służyć celom edukacyjnym to trudno
Basiu, do planowania nasadzeń to ja cienka jestem - zupełnie mi to nie idzie, bo za dużo chcę wcisnąć
Dla potwierdzenia wrzucam "uczciwe" zdjęcia tej rabatki
to chyba z maja
widać różnicę w dwóch odmianach szałwi; prawdę powiedziawszy, na Twoją sześć razy większą rabatę ta po prawej byłaby lepsza
a to z lipca:
gatunków roślin jest tu dużo za dużo, a ja z żadnym nie mogę się rozstać, każdy ma jakieś zalety
jedyna zaleta takiego buszu, to brak pielenia - kwiaty rosną w takim gąszczu, że żaden chwast nie daje rady
tutaj pierwszy listopada
stipa wygląda bardziej jak chwast niż trawa ozdobna
a tu już styczeń
A jest w ogóle jakaś odmiana szałwii która jest niska i nisko i ładnie kwitnie?
Cały czas jak oglądam różne zdjęcia stipy zastanawiam się czemu u Was ona się tak ładnie przewiesza a u mnie stoi cały czas sztywno. I to na pewno jest stipa pony tails .