Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z rzeźbą 12:05, 14 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)
I tujki kulki Miriam coś podsychają, czy to grzyb?

Aniu to grzyb. W ogóle mam wrażenie, że jest ciężki czas dla tujowatych. Ja w zeszłym roku takiego grzyba na moich tujach zwalczyłam RT. W tym roku mam zaatakowane wszystkie tuje, i te duże i te małe, więc Mazan zalecił chemię
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 12:00, 14 maj 2019

Do góry
A za to kocham moje miasto mieszkam na obrzeżach, do centrum na piechotę 15min, a codzienny spacer z psem mogę odbywać w takich okolicznościach przyrody

a to widok z tarasu, co prawda na pierwszym planie mam jeszcze ogrodzenie ale za nim dwa duże dęby, gigantyczna lipa, a po lewej bardzo stare wierzby ogolone w zeszłym roku na zero - odbijają

prawda, że zielony uspakaja?
Słoneczny Ogród 11:56, 14 maj 2019

Do góry
estre napisał(a)

U mnie też te paskudy, już mi pożarły żurawki ostatnio i hakonki.
Ciekawa jestem czy ten Larvanem coś da.
Drogie to strasznie, a w sumie tak myślę, że owszem, wybije mi to co mam, ale przecież nowe przyjdą od sąsiadów. Czy źle myślę?

Nie wiem, możliwe...
Chrabąszcz majowy to takie brązowe bąki, jak kwitną akacje to aż się roi od nich przy tych kwiatach, one pewnie składają jaja w ziemi, więc zawsze mogą wrócić.
Jak będzie wilgotno to nicienie też będą żyły i chroniły, pewnie dłużej niż polanie chemią.
Cena... faktycznie, chyba złoto jest tańsze.

Ja mam nadzieję, że to pomoże i zabezpieczy na najbliższy czas.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:50, 14 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
OO nowa rabata się szykuje A już myślałaś, że nie masz miejsca na kolejne drzewam a tu BANG!

Kasiu, ta rabata się planuje od listopada zeszłego roku ale poddałam się na wiosnę jak eMek stwierdził, że nic z tego, nie odda trawnika. Aż tu nagle pyta kiedy rabatę na nowe drzewo robimy No to ja szybciutko wzięłam się za planowanie
Tylko co tam dać?
Ta rabatka po prawej w lecie zeszłego roku wyglądała tak (dosadziłam jesienią jeszcze jeden trzcinnik Overdam na końcu rabaty, żeby nie było tak łyso):

Na brzegu tej rabaty od strony przyszłej wąskiej ścieżki rosną kostrzewy niedźwiedzie futro, które są beznadziejne, przynajmniej u mnie kiepsko rosną i nie są takie ładne jak pokazuja w internecie. Może bym je wymieniła na jakąś ładną obwódkę. Na cisową nie ma tam miejca bo jest naprawdę wąziutko. Sama nie wiem.
Od drugiej strony, od tarasu rosną liliowce, których nie ruszam bo je uwielbiam wiosną i latem. No i wielka budleja.
Nie łatwo będzie zakomponowac nową rabatę, żeby grała z tą budlejową...

Masz jakiś pomysł?
Słoneczny Ogród 11:49, 14 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Daria, niesamowicie wyglądają te wiązy na tle pochmurnego nieba...

Robali nie zazdroszczę, sama mam, wprawdzie chyba niewiele ale zlać czymś muszę. Sama nie wiem czym...

Wiązy ładnie świecą na ciemnym tle, uwielbiam je, właśnie takie złotolistne drzewa podobały mi się od początku.

Jak zobaczyłam te robale to doznałam szoku, ale wkrótce się ogarnęłam i szybko postanowiłam zadziałać.

Nicienie to naturalna biologiczna ochrona zabijająca larwy.
Rozpuszcza się w wodzie, konewką podlewa zaszczepiając do gleby, gleba musi byc wilgotna przez co najmniej 2 tygodnie, bo jak będzie sucho to nicienie zginą.

Nasz przydomowy ogródek 11:46, 14 maj 2019

Do góry
Aniu dobra rada nie jest zła - pozdrowienia.

Dorotko kos się schował bo pada rzęsisty deszcz który szkodzi jedynie piwonii drzewiastej. 5 stopni tylko na cyferblacie. Kupiłem dziś porządną obrożę przeciw kleszczom Barusiowi. Stosowany płynny środek słabo działał.

Robi się gnojówka ( pokrzywa+ wrotycz+ mniszek ). Będzie nawóz ekologiczny.

Słoneczny Ogród 11:40, 14 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
ja zlałam Decisem ,a teraz mam nastawioną gnojówkę z wrotyczu …..masakra z tymi robalami ….larvanu nie stosowałam -daj znać ,czy działa

piękne te fotki niebne…..

i szpaler bzu teraz daje cudny efekt -pewnie pachnie niesamowicie

Też muszę wrotycz przynieść i ukisić, nigdy go nie używałam.

Decis podobno łagodniejszy od Dursbanu, bo ten zabija wszystko a więc dżdżownice też, a ja jak nigdy mam takie śliczne dżdżowniczki

Gacie mi się zatrzęsły ze strachu, oby się udało...

A wczoraj takie było niebo.

Przyłącze do kranu- na sztywna PE , czy waż elektryczny ??? 11:37, 14 maj 2019

Do góry
Oprzeć całe nawadnianie . Wydajność z tego zaworka to 10l/21 sekund . Nawadnianie projektowała mi firma -4 sekcje
Hortensjowo 11:34, 14 maj 2019

Do góry
Zmierzyłam pH gleby. Wychodzi na to, że obojętna.
Ogród z rzeźbą 11:33, 14 maj 2019

Do góry
I tujki kulki Miriam coś podsychają, czy to grzyb?

Moja działka na Dębowym Lesie 11:32, 14 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

A któż Ci to Aniu tak w hostach zaparkowałTrzeba mu było machnąć rowerek na biało ,jak już taka dekoracja ma stać w kwiatach
Ogród z rzeźbą 11:31, 14 maj 2019

Do góry
Kasia, Łucja to jest jakaś sprawiedliwość, u Kasi LO niedługo będzie kwitła, u Łucji cicho jeszcze siedzi, ale za to inne już za chwileczkę, za momencik.

U mnie pączków różanych z lupą można szukać, ale za to nimułka poszalała, sporo tego oberwałam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:21, 14 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cos słonecznego po takim zimnym pochmurnym dniu

widać już z daleka brzozy w brzeziniaku

Przekolorowo jest w donicach, super wyglądają te poduchy
Frądy paproci i klonik tak podświetlone słońcem wyglądaja zjawiskowo trudno oczy oderwać
Sylwuś jak Ci te brzozy śmignęły, gdzie nie popatrzę wszystkim rosną rosliny jak na drożdżach, a u mnie rośliny gniją, albo znikają za sprawą nornic i karczowników
Hirutkowy raj:)) 11:16, 14 maj 2019

Do góry

Hirutkowy raj:)) 11:12, 14 maj 2019

Do góry
zimno,mało deszczu,ale trochę już się zaczyna kolorowo

Rubens nie zawodzi

Tajemniczy Ogród 11:05, 14 maj 2019

Do góry
I jeszcze zaległe Stasiowe, na jednym bystre oko znajdzie nowego bożykwiata Wszystkie już mają nowe miejscówki. Ale mam z tym synkiem dobrze, ja zwykle nie mam czasu biec po aparat, a tu proszę, fotki się robią Muszę Go jeszcze pogonić na front

Tajemniczy Ogród 10:58, 14 maj 2019

Do góry
A dziś seria nieostrych deszczowych fotek zza szyby Ale ten deszcz cieszy! Poprzednie ławeczki wróciły do właścicielki,a mi w TkMaxx udało się upolować w fajnej cenie białe, muszę je posrebrzyć
Zimozielony ogród przy białym domu 10:37, 14 maj 2019

Do góry
Czy mogę dowiedzieć się co zostało posadzone w tych donicach? Też mam takie w tarasie i nie mam na nie pomysłu, a to wydaje się być idealnym rozwiązaniem - zresztą, jak wszystkie Pani rozwiązania Pani Danuto.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:36, 14 maj 2019

Do góry
no nie brakuje. i jeszcze ich będzie w sezonie sporo .
Ale ja właśnie tak lubię

pracusie latają nad moim niebem, pracuj, uszczelniaj swoje gniazda.

A tyle patyków gałęzi wyzbierałam na nowym areale i spaliłam.
Moze trzeba boćkom to zostawić, to wyzbieraliby mi.
Ale ze 40 taczek to wątpię
Hortensjowo 10:31, 14 maj 2019

Do góry
Tutaj dorysowałam furtkę i wejścia do domu.
i jeszcze zdjęcie jak to wygląda gdy się wychodzi z domu (klon byłby wtedy w lewym górnym rogu)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies