Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Przedogródek i drewniany domek. 22:26, 31 mar 2021

Do góry
Oooo jarząb mączny jest śliczny wiosną, a kalina to raj dla ptaków. Sąsiad ma i to słychać Super. Podoba mi się ten plan.
Brzozy mam też zaplanowane na tył, więc jest gdzie sadzić.
Ewa, a co to jest za duże zielone drzewko po lewej przy żywopłocie?
Przedogródek i drewniany domek. 22:01, 31 mar 2021

Do góry
AnnaLew napisał(a)
Ewa, jesteś Wielka. Śliwy pewnie będą Pissardi, ponieważ Nigra jest trudna u nas do kupienia. Posadziłam dzisiaj rośliny za domem i padam. U nas jest glina i kopanie to masakra. Masz rację, że za dużo tych śliw. Może wiąz wredei? Kupiłam trzy brzozy Doorenbos

Też mam glinę Witaj w klubie

Gratuluję zakupu. One pójdą do głownego ogrodu?

To moje propozycje drzew. Wiązu nie uwzględniłam jakoś. Hmm, sama nie wiem czemu... Chyba jest wg mnie zbyt żółty i będzie się gryzł z kolorem Pissardi

Przy parkingu zmieści się tylko jedna brzoza Doorenbos. One mają lekko 5 m średnicy.

"Posadziłam" dwie Pissardi, dwie świdośliwy lamarckie, jednego jarząba mącznego i Viburnum kwitnące i pachnące zimą. Wtedy powrót do domu sprawia jeszcze więcej radości

Przedogródek i drewniany domek. 18:55, 31 mar 2021

Do góry
Ewa, jesteś Wielka. Śliwy pewnie będą Pissardi, ponieważ Nigra jest trudna u nas do kupienia. Posadziłam dzisiaj rośliny za domem i padam. U nas jest glina i kopanie to masakra. Masz rację, że za dużo tych śliw. Może wiąz wredei? Kupiłam trzy brzozy Doorenbos
Pomysł na... Przedogródek! 19:02, 30 mar 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Hej ja mam w ogrodzie brzozy i Graby

Ja też
Pomysł na... Przedogródek! 18:11, 30 mar 2021

Do góry
Hej ja mam w ogrodzie brzozy i Graby
Ogrodowe wariacje 17:18, 30 mar 2021

Do góry
Ewa moje drzewka byłyby nie tak duże na tle brzóz z tyłu Faktycznie widok jest fajny, ale boje się, że chwilowo. Działka sąsiada podzielona pomiędzy rodzinę i jak zaczną się budować już tak pięknie nie będzie Moja fotka z góry to tez inna perspektywa, a ja mam niziutkie ogrodzenie. Zawsze też mogę dać jedno drzewo

Dziękuję, że zajrzałaś do mnie. Kilka stron wcześniej pisałam do Ciebie w temacie róż super porady, podpytywałam jeszcze w jakich odległościach posadzić i jak je ułożyć. Mam rabatę 3,20 x 3m przy czym z tyłu jest żywopłot cisowy. Mogę też trochę jeszcze powiększyć

Taki widok tego tyłu dominuje przez okno kiedy siedzę przy stole, zwłaszcza jak gołe brzozy.
Brzozowy raj 16:52, 30 mar 2021

Do góry
Piękne brzozy Też mam aż 4 i je uwielbiam
Ładną masz wiosnę w ogrodzie
Przedogródek i drewniany domek. 16:51, 30 mar 2021

Do góry
Jasne, ale w planach można już uwzględnić, żeby przez pomyłkę nie posadzić tam jakiegoś drzewa.
Z tylu będziesz miała brzozy, lipy i buki. A jakie drzewa chcesz mieć z przodu? Wzdłuż chodnika jako szpaler, czy porozrzucane?
Brzozowy raj 16:45, 30 mar 2021

Do góry
Efffa napisał(a)
Gosia co ile masz posadzone brzozy?

Te brzozy ze zdjęcia posadziłam co 1,5m. To jest dość gęsto, ale o to mi chodziło

Wczoraj sądziłam nowe brzozy w nieco innej kompozycji. Dwa rzędy i odstępy między brzozami 3m. Natomiast między rzędami 1m. Rosną na mijankę.

Pozdrawiam serdecznie
Brzozowy raj 16:40, 30 mar 2021

Do góry
Efffa napisał(a)

Piękna rabata,też mam pole carexowe ,ale ha tam chciałam graby,patrząc na Twoje zdjęcie chyba tam dam brzozy.

No brzozy bardzo polecam. Ale graby też piękne
Przedogródek i drewniany domek. 15:17, 30 mar 2021

Do góry
Witam serdecznie wszystkich i bardzo proszę o Waszą pomoc w zaaranżowaniu miejsca przed domem. Wjazd na działkę jest od strony północno-wschodniej. Pełny cień jest tylko pod domem na linii ok 1-1,5 metra. W pozostałej części słońce cały dzień wędruje. Po lewej stronie jest oczyszczalnia i przyłącza.
Rośliny, które wstępnie wybrałam to:
cisy,
świerki serbskie,
brzozy Doorenbos,
śliwy wiśniowe Nigra,
hortensje bukietowe,
jabłonki Ola,
róże okrywowe Fairy,
mam jedną wiśnię piłkowaną Amonagawa,

U sąsiadów przy ogrodzeniu rosną rządkiem tuje.
Dom jest drewniany. Marzy mi się ogród pełen kwiatów, swobodny, wiejski...

Z góry pięknie dziękuję za wszelkie sugestie.
Brzozowy raj 00:05, 30 mar 2021

Do góry
Gosia co ile masz posadzone brzozy?
Brzozowy raj 00:01, 30 mar 2021

Do góry
Gochna napisał(a)
Będę sadziła brzozy doorenbos. Już mam kilka takich posadzonych w innym miejscu

Pozdrawiam

Piękna rabata,też mam pole carexowe ,ale ha tam chciałam graby,patrząc na Twoje zdjęcie chyba tam dam brzozy.
Pomysł na... Przedogródek! 22:22, 29 mar 2021

Do góry
Kaha565 napisał(a)
Dziękuję Asiu za odwiedziny! Młodzież dziś rano współpracowała i udało się na szybko coś narysować nawet w skali 1 kratka 1 metr

Z istniejących roślin.... Na działce rosną brzozy. Wiąz camperdowni w przedogródku. Wzdłuż ogrodzenia szpaler hortensji limelight i lawenda przy palisadzie obok wejścia do domu.
Na większości działki posiany jest już trawnik. Jedynie za domem w części gospodarczej brak trawy, nierówności i wykopy tam jest już warzywnik, szklarnia i w tym roku powstanie wiata na drewno/domek narzędziowy/kurnik/ zwał jak zwał

Priorytetem jest dla mnie fron: przedogródek nr 1, rabaty pod oknami nr 5, taras 2 i kolejno rabaty od południowej części domu 3 i 4 (tu bym chciała stipowisko).

Teren trudny na górce, nieosłonięty, piaszczysty, dużo słońca. Podobają mi się wysokie trawy ale boje się czy silny wiatr nie będzie ich pokładał. Ostatnio tak wiało że bałam się o mojego wiąza.
Większość rabat jest nawadnianych, jedynie ta przy tarasie i pod oknami nie ma nawadniania.

Edit: na czerwono w obrysie domu, zaznaczylam okna z których widok będzie najważniejszy

No i super!

1.
To po pierwsze przedgródek mamy gotowy

5.
Jeśli chodzi o 5, to tu powtórzyła bym seslerie i szałwię z przegródka i na szerszej części dodała np. trzy kulki z bukszpanu i jedną wysoką trawę do tego plus hortensję. Np. gracka lub ML jako soliter oraz hortensję. Między bukszpanami też szałwię.

2.
wokół tarasu posadziła bym wysokie trawy, np ML, albo molinię ED. Navi ma taką wokół tarasu, wygląda super.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3516

3, 4
No i na rabatach 3 i 4 niezależnie, co tam będzie, posadź koniecznie kilka drzew

W Dolinie Muminków 13:08, 29 mar 2021

Do góry
Ale ładna forsycja ja przyniosłam sobie gałązki brzozy i nie zauważyłam, że niektóre były uschnięte, czekam czekam na listki i nic
Pomysł na... Przedogródek! 11:15, 29 mar 2021

Do góry
Dziękuję Asiu za odwiedziny! Młodzież dziś rano współpracowała i udało się na szybko coś narysować nawet w skali 1 kratka 1 metr

Z istniejących roślin.... Na działce rosną brzozy. Wiąz camperdowni w przedogródku. Wzdłuż ogrodzenia szpaler hortensji limelight i lawenda przy palisadzie obok wejścia do domu.
Na większości działki posiany jest już trawnik. Jedynie za domem w części gospodarczej brak trawy, nierówności i wykopy tam jest już warzywnik, szklarnia i w tym roku powstanie wiata na drewno/domek narzędziowy/kurnik/ zwał jak zwał

Priorytetem jest dla mnie fron: przedogródek nr 1, rabaty pod oknami nr 5, taras 2 i kolejno rabaty od południowej części domu 3 i 4 (tu bym chciała stipowisko).

Teren trudny na górce, nieosłonięty, piaszczysty, dużo słońca. Podobają mi się wysokie trawy ale boje się czy silny wiatr nie będzie ich pokładał. Ostatnio tak wiało że bałam się o mojego wiąza.
Większość rabat jest nawadnianych, jedynie ta przy tarasie i pod oknami nie ma nawadniania.

Edit: na czerwono w obrysie domu, zaznaczylam okna z których widok będzie najważniejszy

Bluszcz pospolity - Hedera helix 12:42, 28 mar 2021

Do góry
Temat - ocalenie brzozy od bluszczu.

Bluszcz się rozpanoszył i pożera brzozę. Na brzozie zależy mi znacznie bardziej.

Jak się go skutecznie pozbyć?
Piłką obcięłam bluszcz z każdej strony pnia brzozy i starałam się go odczepić jaknajwyżej mogłam dostać - czyli niezbyt wysoko.

Czy to wystarczy, żeby góra uschnęła? Czy on już czerpie pokarm z brzozy i przeżyje mimo tych podcięć?
przydatny do podwadzania był szpikulec do sadzenia cebul.

Jak pozbyć się bluszczu z ziemi? Tylko wyrywanie?

Dziękuję za pomoc.

Ogród z uśmiechem 12:37, 28 mar 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)
A ja wszystkie liście zostawiam na rabatach, tylko trochę je przemieszam. Są naturalną ściółką, chwasty mniej rosną, a próchnica sama się robi

Jolu, czytam że miałaś trociniarkę na brzozach, ja też z nią walczę, moje brzozy 20 paro letnie, nie chciałabym ich stracić, co będziesz teraz robić żeby ich nie było?
Ja kupiłam taki lep, klej który nie wysycha, mam zamiar smarować pnie drzew żeby ćma się przykleiła i nie mogła złożyć jaj. Może to coś da?

Nie mogę wszystkich liści zostawiać bo to 10-15 cm warstwa Oczywiście, że trochę zostawiam ale większość muszę usuwać bo nic przez nie nie wyjdzie.

Z tą trociniarką to naprawdę kłopot. Ten lep, taśmy klejące to bardzo dobry sposób. Na pewno ograniczy populację. Pytałam w szkółkach co z tym robią. Jeden z panów, zresztą naprawdę znający się na rzeczy, śmiejąc się podpowiedział mi ich „ludowy” sposób na nią. Te dziurki na pniach gdzie ona zeruje pod korą zaklejali po prostu towotem Rozumiem, ze tłuc dziada wszystkim czym się da. Jeśli masz już duże drzewa to może się uda i roślina sobie poradzi. Moje były zbyt młode i zbyt cienkie
Ogród z uśmiechem 12:25, 28 mar 2021

Do góry
A ja wszystkie liście zostawiam na rabatach, tylko trochę je przemieszam. Są naturalną ściółką, chwasty mniej rosną, a próchnica sama się robi

Jolu, czytam że miałaś trociniarkę na brzozach, ja też z nią walczę, moje brzozy 20 paro letnie, nie chciałabym ich stracić, co będziesz teraz robić żeby ich nie było?
Ja kupiłam taki lep, klej który nie wysycha, mam zamiar smarować pnie drzew żeby ćma się przykleiła i nie mogła złożyć jaj. Może to coś da?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies