Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 10:16, 12 maj 2021

Anda napisał(a)

Asiu, to niedobrze, że tam jest ziemia jest taka mokra. Ambrowce nie lubią zbyt sucho, ale za mokro też nie.
Najlepszą opcją byłoby, tak jak dziewczyny już pisały, przycięcie wszystkiego co wygląda żle lub niezbyt dobrze i przesadzenie go do dobrze przygotowanej gleby. Najlepiej już zaraz.

To miejsce po nim spróbowałabym porządnie ulepszyć wsypując tam dużo materii organicznej. Z drugiej strony, jeśli tam po prostu naturalnie jest taka gleba, bardzo mokra i bliska wód gruntowych, to posadzilabym tam drzewo lubiące takie warunki, np. wierzbę lub Taxodium distichum albo może olchę (są też trochę mniej wysokie odmiany).

Wiem Ewa, trochę się sugerowałam opisami, że lubi mokro.
W katalogu znalazłam jednak info, że nie toleruje zalewania.
Muszę porozmawiać z mężem.
Chyba nie damy rady go przesadzić teraz, bo są inne sprawy (Młodszy chory).
Ale jak dotrwa do jesieni to przesadzimy go przed bramę, tam nie będzie miał stojącej wody, ale świeżą dostawę wilgoci spływającej z góry.
W dolnym ogrodzie obok rośnie grujecznik, radzi sobie dobrze, 3 małe zadołowane przetrwały zimę.
Myślisz, że da radę mały grujecznik się tam przystosować? Poleprzymy mu ziemię, zrobimy drenaż, posadzimy wyżej.
A teraz to możemy zrobić tam odprowadzenie nadmiaru wody do rzeczki (studnia i rura drenarska).
Przygotowanie miejsca przy bramie zajmie nam zbyt dużo czasu
Roocika 10:16, 12 maj 2021

edi75 napisał(a)
Asia super masz ten lasek...jeszcze chwile to fajnie porośnie

Dziękuję Edyta. Jak widzisz ćwiczę cierpliwość, wszystko ubiegłoroczne
Roocika 10:20, 12 maj 2021

Juzia napisał(a)
Poczekaj jeszcze ciut. Mój ambrowiec też jeszcze śpi.
Pierwsze lata też miał przyrosty po 5cm.... czyli takie niezauważalne. W zeszłym roku poszedł już o jakieś 20cm
A mam go... to moje pierwsze drzewo

Juziu, widziałam u Ciebie, już okazałe drzewo. Oglądaliśmy też tego co rośnie w szkólce, już wypuszczał listki, piękny.
Martwi mnie, że te nowe przyrosty zamierają, tak jakby nie umiał ich "wykarmić".
Strasznie mnie te drzewa w tym roku podminowały. Mam ochotę sobie odpuścić cokolwiek w ogrodzie.
Roocika 10:22, 12 maj 2021

Dziewczyny, dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi. Jeszcze przedyskutuję z mężem nasze możliwości.
Muszę ostudzić swój entuzjazm
edi75 10:34, 12 maj 2021

Roocika napisał(a)

Dziękuję Edyta. Jak widzisz ćwiczę cierpliwość, wszystko ubiegłoroczne

Ja ma problem z cierpliwością..
Juzia 10:40, 12 maj 2021

Roocika napisał(a)

Juziu, widziałam u Ciebie, już okazałe drzewo. Oglądaliśmy też tego co rośnie w szkólce, już wypuszczał listki, piękny.
Martwi mnie, że te nowe przyrosty zamierają, tak jakby nie umiał ich "wykarmić".
Strasznie mnie te drzewa w tym roku podminowały. Mam ochotę sobie odpuścić cokolwiek w ogrodzie.

Mój nie ma listków.
Dopiero pąki gdzieniegdzie.
No chyba, że zmarzł

Nie dołuj się. Musisz po prostu dobierać rośliny do swoich warunków.
Na mokradła

Ja kupiłam sobie dwie wiśnie i śliwę wiśniową i teraz płaczę, że nie kwitną, bo piach ich nie wykarmia. Bywa
Martka 11:19, 12 maj 2021

Asia, moje ambrowce - zakupiłam dwa - siedzą i prawie nic się nie dzieje. Nie wiem, co im nie tak, czy może po prostu później startują, bo nie miałam wcześniej i nie znam zachowań. Grab jeden też nic nie rusza, jak kupiłam z pąkami, tak siedzą cicho, a pozostałe już w listkach. Ale może nie trzeba się tak za bardzo i od razu przejmować, pójdą to dobrze, nie to trudno, trzeba będzie coś nowego, żeby tylko takie problemy były choć wiadomo, że to pieniądze i praca, ale natura czasem przeznacza coś na straty, tak być musi, nie poddawaj się 
Zakrecona 17:10, 12 maj 2021

Asia z ambrowcem współczuję problemów. Rozumiem, że on korzenie miał w porządku jak sadziłaś?

Ja miałam problem z wiśnią taki, że była kopana z gruntu i nawet przy sadzeniu jakieś korzenie były, ale po odkopaniu okazało się, że nie ma nic, goły patyk

Mrówek też u mnie ogrom
Agatorek 19:08, 12 maj 2021

Roocika napisał(a)

Asia, nie odpuszczaj. Chyba że nie na zawsze .
Przecież to lubisz .

I jeśli teraz nie masz czasu, żeby go przenieść, to zrób to spokojnie na jesieni. To chyba nawet lepsza pora na przenosiny drzewa.
Ja swoje pozostałe tuje (które muszę przenieść) będę kopać we wrześniu.

Może się tak zdarzyć, że ambrowiec nie przeżyje. Zdarza się. Niestety. I nie będzie to ostatnia roślina, która nie „ruszy”, czy zachoruje.

Tylko trochę dziwi mnie ta brzoza, pisałaś że z jedną jest coś nie tak. Brzozy na ogół lubią tereny mokre.

Roocika 19:11, 12 maj 2021

Juzia napisał(a)

Mój nie ma listków.
Dopiero pąki gdzieniegdzie.
No chyba, że zmarzł

Nie dołuj się. Musisz po prostu dobierać rośliny do swoich warunków.
Na mokradła

Ja kupiłam sobie dwie wiśnie i śliwę wiśniową i teraz płaczę, że nie kwitną, bo piach ich nie wykarmia. Bywa

Juzia masz rację.
Była dyskusja i stwierdziliśmy, że poprzycinamy ambrowca i zostanie do jesieni.
Jak nie przeżyje to znaczy, że tak miało być.
Szkoda twoich śliw i wiśni...