Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 18:48, 13 maj 2021

Paprotka zwyczajna wypuszcza nowe liście

Róże przy tarasie rosną

Brzozy, 4 mają liście, jedna startuje a jedna się ociąga

Roocika 18:51, 13 maj 2021

Korzystając z pomocy obu babć, udało mi się popielić przy brzozach, Bo już całkiem zarosły. Jeszcze muszę skończyć

Agatorek 18:55, 13 maj 2021

Ale ładne jabłonki
Ja jeszcze nie mam, może w poniedziałek się gdzieś wybiorę.
Agatorek 18:59, 13 maj 2021

Ps. Zauważyłam, że u mnie jedna brzoza też się ociąga (ale jakieś pączki ma)

I nie wiem, czy moja jedna magnolia ruszy. Jedna z tych pogryzionych przez psa . Pozostałe już pokazują listki, a jedna ...no cóż....
Marlenaa 20:56, 13 maj 2021

Uwielbiam młode liście paproci Dobrze, że możesz liczyć na babcie. U mnie dzieciaki zawsze ze mną w ogrodzie
ajka 23:38, 13 maj 2021

Asia a jakie masz róże przy tarasie? To nowy nabytek? Nie boisz się, że będą kłuć?

Brzozy masz ogromne, zazdroszczę, u mnie wydaje mi się, że jakoś wolno rosną i każda brzoza startuje i rośnie inaczej. A niby wszystkie mam pospolite, nie mieszałam gatunków.
ElzbietaFranka 08:16, 14 maj 2021

Asia co ty za głupoty piszesz nigdy nie kupisz w balotach. A w donicy wiesz co siedzi. Na to nie ma rady. Trzeba wiedzieć kiedy kupować. Twój ambrowiec jak piszesz kupiony jesienią 2019 to kiedy miał się ukorzenic, kiedy miał związać się z ziemią. Czekaj są trudne drzewa które potrzebują więcej czasu na aklimatyzacji. Ambrowiec to nie brzoza która rośnie jak chwast.

Kupowałam świerki w donicach które miały po 2 pędy korzenia nic poza tym. Jak przywieźli to się przestraszyłam pani wszystko się przyjmie. Najgorsze z jednym przyciętym sądziłam z tyłu i wiesz że najładniejsze.

Mam ogrodnika blisko i widzę jak w szkółkach się to odbywać kupują w baletach wsadzają do doniczek i sprzedają o 100 drożej bo w donicy.
Niektórzy klienci nawet nie wiedzą jak korzeń danego drzewa wygląda.

Zakupy traw ładne trawki dopiero startują więc nie ma wyboru to zeszłoroczne trawy które im zostały. Trawy ładne dopiero za miesiąc będą.

Irenka ma ekstra klimat. U niej to wszystko rośnie 2 razy szybciej niż gdzie indziej. Ale trzeba przyznać że hakomy ma piękne zawsze.
Znowu się rozpisałam.
kasia1 08:25, 14 maj 2021

Asiu, naczytałam się o ambrowcu i wybiłam sobie go na razie z głowy. Może kiedyś, jak działka i okolica bardziej zarośnie i będzie zaciszniej i cieplej.

Jabłonki super zakup. Ja mam maleństwa - dwie Ole, ale one cieszą i na wiosnę i potem jesienią.

Z tymi balotami/ doniczkami to Ela ma rację. Ja ostatnio kupiłam tuje Danice w sporych doniczkach, tylko jak je wyjęłam, to się ta cała ziemia rozleciała i zostały małe korzonki. Ale tuje to akurat żywotne są, więc pewnie będzie ok. Tylko chodzi o sam fakt sprzedaży w doniczkach czegoś, co przed chwilą się w niej znalazło dopiero ...

Pozdrawiam
galgAsia 08:25, 14 maj 2021

Asia, u Ciebie zdecydowanie chłodniej, wszystko idzie wolniej niż np. u Irenki czy u mnie. Ale przecież i u Ciebie wiosna ruszy z kopyta Już rusza, jak widać na zdjęciach
Tak sobie myślę, że poczekałabym z ambrowcem w sensie przesadzania, przycięła, dokarmiła i obserwowała. Jak będzie cienki, to chyba należałoby go przesadzić. Bo z naturą nie wygrasz
Buziaki na weekend
Juzia 09:01, 14 maj 2021

Aż poszłam sprawdzić dokładnie swojego, po tych wszystkich wpisach o ambrowcu
No i... widać, że podmarzł ale pąki zielone ma. I tylko pąki. On dopiero się rozbudza, a rośnie u mnie od 2013r.
Jeszcze ciut poczekasz i ruszy. Bo przecież twój też miał pąki zielone, prawda?