Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

gosika67 14:01, 13 maj 2021

Witaj Elu , buziaczki, pozdrawiam.
ElzbietaFranka 14:07, 13 maj 2021

gosika67 napisał(a)
Witaj Elu , buziaczki, pozdrawiam.

Witaj, witaj Goniu. Ty wiesz, że nie mogłam sobie przypomnieć tytułu twojego wątku, nie odzywałaś się też się nie odzywałam. Ania była u mnie.
Makao_J 16:58, 13 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Tak to prawda nigdy nie zawodzą, aż są nadgorliwe z wzrostem. Kewalende trzeba umieć uprawiać i bardzo i nie dbać szczególnie wiedziec kiedy przycinac paby kwitły od samego dołu.
Kiedyś miałam dużo lawendy ale to nie ta co powinnam posadzić. Przycinalam kocimiętki to bzyki przenosiły się na lawendy zawsze mi było szkoda je wcześniej przycinać. Przyznała. Później i kwitły dopóki mrozów nie było.lawenda ma zapach i to dla tego zapachu warto ją mieć w Ostródzie.

Przez te kilka dni ciepła wzrost nie do opisania co to znaczy dla roślin słońce i ciepelko.

Potwierdzam. Ja wręcz wolę kocimiętki niż lawendy. Mało kiedy kocimiętka wygląda brzydko. Nawet z cięciem trzeba się śpieszyć bo nim skończy jedno kwitnienie to już wypuszcza pędy na kolejne. I nawozić nie wolno bo zbrzydnie. A lawenda ma momenty kiedy długo szpeci.
Kamcia 18:23, 13 maj 2021

Ja się tez ostatnio zastanawialam nad kocimietka. Dotychczas nie mialam z nia do czynienia ale widzialam, ze u sasiadki pieknie rosnie. No I moje koty bylyby szczesliwe.
daszum 21:49, 13 maj 2021

Ela, syn naprawił pompę i wypompował wodę z oczka. Stwierdził, że nasze oczko ma pojemność max.400 litrów, a nie 1000 l, jak myślałam.
Teraz muszę wejść do oczka i wybrać tą brudną wodę do końca i wyczyścić.

Rośliny od Grzesia czekają
ElzbietaFranka 21:53, 13 maj 2021

Makao_J napisał(a)

Potwierdzam. Ja wręcz wolę kocimiętki niż lawendy. Mało kiedy kocimiętka wygląda brzydko. Nawet z cięciem trzeba się śpieszyć bo nim skończy jedno kwitnienie to już wypuszcza pędy na kolejne. I nawozić nie wolno bo zbrzydnie. A lawenda ma momenty kiedy długo szpeci.

Przesadziłam je w to miejsce bo ns poprzednim piękne były dopóki koty sąsiadów miejsca nie zwęszył. Tak się kotłowały w tej mietce, że przesadziłam ale do ziemi kompostowej i one tak rosną że mogę je ciąć dwa razy. Koty mają wiekszy raj gniazda sobie robią. Żadne środki nie odstraszają

Ostatnio czytałam, że zaparzona herbata w saszetkach odstrasza koty od kocimiętki nie znoszą zapachu herbaty. Więc wczoraj grzebałem w koszu na śmieci i wyciągałam saszetki. Co się okazuje że torebki (saszetki) są ekologiczne rozkładają się po 6 mcach. Fusy z herbaty użyźniają ziemię i należy je wyrzucać na kompost, wsypywać do doniczek.

To jest jeden krzak

daszum 21:55, 13 maj 2021

Ela co to za odmiana kocimiętki?
ElzbietaFranka 22:13, 13 maj 2021

daszum napisał(a)
Ela, syn naprawił pompę i wypompował wodę z oczka. Stwierdził, że nasze oczko ma pojemność max.400 litrów, a nie 1000 l, jak myślałam.
Teraz muszę wejść do oczka i wybrać tą brudną wodę do końca i wyczyścić.

Rośliny od Grzesia czekają

Tak się zastanawiałam jak widziałam twoje oczko moje ma ok. 15 tys.
Szyszkami nie przedobrzysz jak będziesz widziała że woda za bardzo bursztynowa to wycisgaj szyszki.
Czy ty masz swoją studnie?

400 l to jest obrazowo 40 wiader. Lepiej tyle niż nic.
My chyba będziemy w sobotę czyścić. Mamy odkurzacz do oczka.
My wrzucamy pompę do brudnej wody i pod tuje albo w brzozy rosną aż czarne.
Później kamienie czyścimy na półkach pompa chodzi. Na samym dole zostawiamy trochę wody aby flora się utrzymała. Ryb nie wybieram.
Na samym końcu wlewam studzienna wodę.
Makao_J 12:55, 14 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Przesadziłam je w to miejsce bo ns poprzednim piękne były dopóki koty sąsiadów miejsca nie zwęszył. Tak się kotłowały w tej mietce, że przesadziłam ale do ziemi kompostowej i one tak rosną że mogę je ciąć dwa razy. Koty mają wiekszy raj gniazda sobie robią. Żadne środki nie odstraszają

Ostatnio czytałam, że zaparzona herbata w saszetkach odstrasza koty od kocimiętki nie znoszą zapachu herbaty. Więc wczoraj grzebałem w koszu na śmieci i wyciągałam saszetki. Co się okazuje że torebki (saszetki) są ekologiczne rozkładają się po 6 mcach. Fusy z herbaty użyźniają ziemię i należy je wyrzucać na kompost, wsypywać do doniczek.

To jest jeden krzak

I w takiej kompostowej rośnie? Nie pokłada się?
Czytałam że kocimiętek nie wolno nawozić bo właśnie nie utrzymują zwartej formy.

A co do kotów to podobno znaczenie ma jaka to kocimiętka.
Mirka 13:03, 14 maj 2021

Makao_J napisał(a)

I w takiej kompostowej rośnie? Nie pokłada się?

Czytałam że kocimiętek nie wolno nawozić bo właśnie nie utrzymują zwartej formy.
_______________-____________________________________

Ja swoje a mam kilka odmian ze zwykłą włącznie nawożę wiosną i nie rozłazi się wręcz przeciwnie jest zwarta i pięknie wybarwiona.