Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Moja działka na Dębowym Lesie 18:51, 26 lut 2020

Do góry
Aniu u mnie drzewek owocowych nie ma. Ryzyko duże moja działka jest w szczerym polu co prawda oslonieta rosnącymi ok 4 m tujami, ale mimo wszystko wiosna pąki marzną.
Miałam 3 szt gruszki konferencja które uwielbiam ale 3 llawa pod rząd w czasie kwitnienia marzła. Wykopałam i wywiozlam do znajomych i tam rosną od 5 lat i owocują.
W zeszłym roku przecież była piękna pogoda wystarczyl 1 noc przymrozku w maju i pomarzly mi kwiaty bzu wszystkie jakie mam polibin taki duży przyjechałam a on brązowy.

Jeżeli chodzi o Promanal to opryskuje świerki zwykle na ochotnika..
Świerki są ładne,ale atakuje je ochojnik. EM się uparł i posadził a ja robię koło nich.
Tydzień temu przycięłam je wszystkie gałązki wysokie na 5 m. Kupiłam pile do wysokich drzew ciężki jak cholera, ale z przerwami zrobilam. Trzeba teraz wszystko zgrabić i opryskać. Cholewcia, ale jak tu pryskać jak to ma być dokładnie a wieje wiatr.
Aniu zobacz w necie tam na śliwki też można pryskać.

A ja jak się wkurzę to zacznę te świerki pojedynczo wycinać i posadzę serby,z którymi nie ma problemu.

Jeszcze mam do pryskania buki i lipy bo mają jakieś robactwo.
Aniu liliito jeszcze w międzyczasie dokupiłem w necie bo mi się jeden kolor podobał.
Napisz mi czy te lilie się u ciebie rozrastają?
Moje posadzę w kępach niech rosną.

Teraz w sklepach są nasiona na łaczki kwiatowe. Już kupiłam,ale bardzo mi się podoba maczek kalifornijski i przedwczoraj zamówiłam i jeszcze jakieś tam nasiona dalie zmienna kolnierzykowe, drakiew purpurowa, gomfrene fioletowa, suchokwiat, a jeszcze fasolnik egipski.

Jeszcze chce kupić ale to już w albamarze " świerzbnice macedońska, Aster wrzosolistny płożący, Aster bocznolistny.

Tyle tego ale powoli będę zapychac dziury i potem basta.
A jeszcze czekam na jeżówki Annabel zamawiała i się dołączyłam takie ekstra flance.

Pozdrawiam
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:59, 26 lut 2020

Do góry
Trochę wiosny

Liliowce

Naparstnice

Ostróżka

Lilie a za nimi zimozielone złocienie
Moja działka na Dębowym Lesie 10:59, 26 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Aniu, a nie jest to przypadkiem lilia królewska Lilium regale? Takie mam poważne podejrzenia
Kupiłam sobie pierwsze martagony! Czy one potrzebują czegoś extra? czy tak, jak inne lilie?

Asiu nie wiem. Może i ona .
Ja wszystkie lilie traktuję jednakowo.
Fajnie ,że kupiłaś martagony,
Martagonki rosną mi dobrze, bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń
Moja działka na Dębowym Lesie 18:51, 25 lut 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak się zachwycilam liliami w zeszłym jak u ciebie i w innych ogrodach kwitną więc zakupiłam kilka worków w osobie i obusiu.
Dzisiaj znowu dorwałem lilie azjatyckie w Lidlu. Funkie, dalie i jeszcze jakieś nie pamiętam.
Już mam towaru kopiaste 2 siatki. Nasion od groma. Jutro zamawiam w nasiennym.
Będę zakładała laczke kwietna nie wiem co z tego wyjdzie,ale nie ma wyjścia takie suszę to niech przynajmniej coś ozdobnego rośnie. I bzyki będą miały pożytek.

Aniu u mnie jeszcze zastój, ale się rwie do różnych robot. Najgorsze pryskanie Pro molanem nie mogę ruszyć bo wietrznie co chwilę pada. I nie zanosi się na zmianę w pogodzie.

Wchodzę jeszcze raz a to można cebulę lilii trzymać w lodówce. Pytam bo.mam sporo miejsca na wsi i mogę zakupione lilie włożyć do skrzynki na warzywa.
Pozdrawiam Aniu

Elu to fajnie,że zachwyciłaś się liliami.
Oczywiście ,że i lilie i różne kłącza , bulwy można trzymać w lodówce.Np, w szufladzie.
Ja już tak robię ze 4 lata.Rośliny puszczały kły i rośną.A tak w lodówce temperatura jest niższa i tak w górę nie idą i nie wybujeją.
A jak masz miejsce to oczywiście tak zrób.Tylko domowników ostrzeż aby ci nic nie pokroili.
Moi już wiedzą, to nic mi nie ruszają właśnie tej jednej szuflady na warzywa.A czasami jak mam czegoś więcej to i 2 zajmuję.
WAW to sporo ich nakupiłaś. Ja już kilka lat ale po trosze kupuję.
No, no i teraz w Lidlu.No szalejesz z zakupowo Elu.
Ja bardzo rozważnie podchodzę do zakupu nowych roślin.

Muszę jeszcze uporządkować rabaty, poprzesadzać,,i zobaczymy co ja będzie rosło i się prezentowało.
Ale jeszcze w planach zakup klonika palmowego mam.
Z nasionami ,,dopiero parę paczek kupiłam . to warzyw.
Łączkę też mam w głowie.W tym roku jeszcze nie.Może na drugi rok.

Hmm Promanalem chyba nigdy nie opryskiwałam.
A na te szkodniki też muszę. I na śliwy później masę mszyc i czegoś mi tam wchodzi.
I na Jałowcu Blue Arrow miałam ochojnika.Ale czy jeszcze jest nie wiem.
Warto ponownie coś zastosować.
A on skuteczny jest ??
A na jakie drzewka owocowe jeszcze go stosujesz ??
Na wszystkie można ??

A róże teraz to chyba lepiej miedzianem ??
Też muszę te opryski zrobić.Ale to po niedzieli.

Dziękuję i pozdrawiam cieplutko.
Moja działka na Dębowym Lesie 17:10, 25 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Kasiu, niestety nie wiem dokładnie co to za odmian trąbkowej lilii.

Aniu, a nie jest to przypadkiem lilia królewska Lilium regale? Takie mam poważne podejrzenia
Kupiłam sobie pierwsze martagony! Czy one potrzebują czegoś extra? czy tak, jak inne lilie?
Ogród bez reguł 11:43, 25 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kasiu, dalie mam na co dzień w ogrodzie u Mamy. Zawsze przed sezonem przygotowuję miejscówkę. Mama sama sobie sadzi i się nimi zajmuje. Jesienią, po pierwszych przymrozkach, muszę je wykopać. Po wysuszeniu, idą na zimowisko do piwnicy. Ot, i cała filozofia W mojej ocenie, nie są bardzo absorbujące. Warto spróbować z 1-2 roślinkami, żeby się przekonać.
Co od martagonów, też nie powinny być trudne, podobnie jak inne lilie. Trzeba im znaleźć miejscówkę, posadzić... i czekać na kwitnienie
Życzę Ci powodzenia

Asiu, to wszystko co w przydomowym ogródku wydaje się proste na działeczce może być kłopotliwe- w razie nagłego pogorszenia pogody, sezon musimy kończyć w wielkim pospiechu- zamykanie chatki na RODOS to kupa roboty, prace w ogrodzie ograniczam wtedy do minimum. Odmówiłam więc sadzenia kan, mieczyki zimują sobie w ziemi. Ale daliom postanowiłam dać szansę -odmiana Café au Lait śni mi się po nocach. W towarzystwie z białego kosmosu chcę posadzić. Może stipa do tego?
Ogród bez reguł 11:14, 25 lut 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Asiu czy masz pewność że owa trzmielowa się obudziła ? pozycja ciała nie wskazuje na to

ps.zakupy zacne ..Lilie bardzo bardzo ładne

Hahaha, ja też tak wyglądam zaraz po obudzeniu Jeszcze trzymam w łapkach kubek kawy Daj spokój, ma dziewczyna czas, wiosna dopiero w drodze... chociaż... zaraz coś pokażę...

Te martagony chodziły za mną od paru sezonów, jakoś nie miałam śmiałości... A lilię candidum mam jedną i dokupiłam do towarzystwa, bo w stipie ona mnie rozwala

Ogród bez reguł 11:05, 25 lut 2020

Do góry
lilarose napisał(a)
lilie cudo- ja martagonów jeszcze nie mam, ale zamierzam w tym roku się poprawić. Mam w koszyku Snowy Morning i Pink Morning.
Dalii tez nigdy nie sadziłam, bo zarzekałam się że nie będę wsadzać czegoś, co trzeba co roku wykopywać- ale... wlazłam na stronkę Sarah i pękłam. Zakochałam się.
No i jeszcze Anda cały zeszły sezon kusiła i kusiła tymi daliami.
Przetestuję swoją zdolność do ich obsługi
Kasiu, dalie mam na co dzień w ogrodzie u Mamy. Zawsze przed sezonem przygotowuję miejscówkę. Mama sama sobie sadzi i się nimi zajmuje. Jesienią, po pierwszych przymrozkach, muszę je wykopać. Po wysuszeniu, idą na zimowisko do piwnicy. Ot, i cała filozofia W mojej ocenie, nie są bardzo absorbujące. Warto spróbować z 1-2 roślinkami, żeby się przekonać.
Co od martagonów, też nie powinny być trudne, podobnie jak inne lilie. Trzeba im znaleźć miejscówkę, posadzić... i czekać na kwitnienie
Życzę Ci powodzenia
Ogród bez reguł 09:30, 25 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Obudziła się pierwsza Trzmielowa Królowa

Asiu czy masz pewność że owa trzmielowa się obudziła ? pozycja ciała nie wskazuje na to

ps.zakupy zacne ..Lilie bardzo bardzo ładne
Ogród bez reguł 00:08, 25 lut 2020

Do góry
lilie cudo- ja martagonów jeszcze nie mam, ale zamierzam w tym roku się poprawić. Mam w koszyku Snowy Morning i Pink Morning.
Dalii tez nigdy nie sadziłam, bo zarzekałam się że nie będę wsadzać czegoś, co trzeba co roku wykopywać- ale... wlazłam na stronkę Sarah i pękłam. Zakochałam się.
No i jeszcze Anda cały zeszły sezon kusiła i kusiła tymi daliami.
Przetestuję swoją zdolność do ich obsługi
Moja działka na Dębowym Lesie 23:41, 24 lut 2020

Do góry
Tak się zachwycilam liliami w zeszłym jak u ciebie i w innych ogrodach kwitną więc zakupiłam kilka worków w osobie i obusiu.
Dzisiaj znowu dorwałem lilie azjatyckie w Lidlu. Funkie, dalie i jeszcze jakieś nie pamiętam.
Już mam towaru kopiaste 2 siatki. Nasion od groma. Jutro zamawiam w nasiennym.
Będę zakładała laczke kwietna nie wiem co z tego wyjdzie,ale nie ma wyjścia takie suszę to niech przynajmniej coś ozdobnego rośnie. I bzyki będą miały pożytek.

Aniu u mnie jeszcze zastój, ale się rwie do różnych robot. Najgorsze pryskanie Promanalem nie mogę ruszyć bo wietrznie co chwilę pada. I nie zanosi się na zmianę w pogodzie.

Wchodzę jeszcze raz a to można cebulę lilii trzymać w lodówce. Pytam bo.mam sporo miejsca na wsi i mogę zakupione lilie włożyć do skrzynki na warzywa.

Pozdrawiam Aniu
Moja działka na Dębowym Lesie 17:48, 24 lut 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Kusi kusi liliami. Jestem ciekawa jak w tym roku będzie.
\
ja bardzo lubię lilie.
Ja w tym roku będzie >
Na pewno zakwitną i będą cieszyć jak i w poprzednich latach

A taki datalam prezent od siostry 7 lilii ( z Gardenii ) i 1 agapant.; )
Na razie trzymam w szufladzie w lodówce.

Zszywkowy ogród marzeń :) 23:19, 23 lut 2020

Do góry
Rośliny budzą się do życia, zdjęcia z wczoraj idzie wiosna, hip hip hura Ale Dziś straszna wichura, nie było prądu ale naprawili... Strach żeby czegoś nie zniszczyło Nie lubię takiej pogody, nie wiadomo co będzie rano

Trochę pozytywów, drzewa mają sprężyste pączki i sporo ich, czekam na klona Hermitage w tym roku bo nic nie podrósł w zeszłym sezonie, Golden Globa będę musiała podciąć w sezonie, nie chce żeby mi płakał. Lipa, hmm dziewczyna nawet pączki ma pomarańczowe czekam aż pokaże na co ją stać. Jeszcze nic nie wycinałam, czekam na miłą pogodę a nie takie wiatry bo zimno i o chorobę łatwo, a tego nie chcemy

Tulipany już wschodzą w różnych miejscach, szafirki nieśmiało, krokusy już się cisną, nie wszędzie ale powoli się pokazują. Na szczęście lilie i czosnki siedzą w ziemi ładnie, tylko czosnek główkowaty już się ładnym szczypiorkiem zrobił niektóre piwonie pokazują kiełki, parzydło w gotowości, hortki pnące również ładne pączki posiadają, róże to samo. Chciałabym już je przyciąć ale boje się ze już ruszą na całego więc grzecznie czekam niezawodna kocimiętka i rozchodniki również w gotowości

W samym słońcu 20:17, 23 lut 2020

Do góry
Jarzmianka na słońcu będzie kiepska, ona woli półcień / cień. Wymień ją na coś innego. Cebulowe na wiosnę? Lilie? Scabiosa? Knautia?
Ogród pod Górą 17:55, 21 lut 2020

Do góry
Sylwia jutro zrobię bo nie mam fotek a co do cebulek to już spokojnie można sadzić lilie
Ogród pod Górą 17:33, 21 lut 2020

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Witam wszystkich odwiedzających wreszcie jutro przywożą belki na dach oraz murarz będzie stawiał ścianki działowe oraz ściany szczytowe
A z ogrodowych informacji jutro będę przesadzał Parrocje perska a dzisiaj posadziłem lilje oraz cebulki irysów

Super informacja bo też lilie kupiłam i zastanawiałam się czy już sadzić czy jeszcze za wcześnie
Moja działka na Dębowym Lesie 16:57, 21 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Liliowce, lilie i kompozycje kwiatowe masz niezwykłe i zdjęcia jakie robisz

Agatko, dziękuję bardzo
To jeszcze deko wspomnień liliowcowych
W tym roku też takie zestawienie zrobię.Powinno być ich więcej.
Bo tutaj nie wszystkie moje umieściłam.

Każdy jest inny Ale w danym dniu, nie wszystkie kwitły.
Podmiejski ogródek 14:17, 21 lut 2020

Do góry
Wyjątkowe świństwo Ci zrobił! Za karę powinien przełożyć je tam, gdzie trzeba.

Ale tak ogólnie, to gdybym miała robić jeszcze raz, to bym zrobiła obrzeże z taśmy metalowej....

Przyznam się Wam do czegoś.
Ponieważ plany nowej rabatki upadły (ale żałuję nieustannie), plany okołościankowe czekają na przypływ gotówki, a mnie nadal nosi, to wpadłam na pomysł, żeby przerobić rabatę kwaśną. Potrzebuję Waszej akceptacji

Oglądałam zdjęcia z zeszłego roku, i z rabat słonecznych, w tym z mikrorabatki, mam mnóstwo zdjęć. A z tej kwaśnej - prawie wcale. Nudna jest jak nie wiem co. A ona ma już trzy lata i czas najwyższy, żeby coś pokazała.

No więc, wymyśliłam, żeby trochę tam namieszać. Dać więcej bylin, a zabrać trochę azalii.
Azalie posadziłabym gdzieś pod lipami. Jakby mniej obficie kwitły, to może byłoby nawet lepiej, bo te żarówiaste kule jakoś przestały mi się podobać.

A na kwaśnej bym na pewno posadziła z jedną hortensję (za dużo nie mogę, bo przecież orszelina urośnie w duży krzak, i rodek też, a ich nie chcę zabierać). Co jeszcze bym mogła tam dać, najchętniej z tych kwiatów, które już mam?

Na pewno chcę na brzegi rabaty przesadzić tiarellę, bo jej jasnoróżowe kwiaty nie pasują na lipowej, i tą fioletową paproć, co ją w zeszłym roku przesadzałam.

Przydałyby się jakieś wyższe byliny na czerwiec. Lilie orientalne podobno lubią kwaśne. Zawilce honorine jobert podobno nadają się jako towarzystwo do wrzosowisk, ale u mnie jakieś marne są. Jakieś rady?
W samym słońcu 13:34, 21 lut 2020

Do góry
April napisał(a)

Coś by się z pewnością przydało, bo hortensje kwitną też później. Wyjątkiem jest Anabelle, ona wcześniejsza. Ale jak wcześniej pisałam, nie polecam na słońce. Umęczysz się i ty i ona.

Znasz czyściec humello? Polecam.
Może lilie, floksy, bodziszki, kolorowe trawy np red baron, szałwie.
No i bardzo polecam rdesty himalajskie np Blackfield.
Wszystko zależy od koloru jaki chcesz, czy chcesz różnorodnie czy stonowanie, nowocześnie czy z nutą szaleństwa angielskich ogrodów.

Czyśćca nie znam, ale już sprawdziłam,że ładnie się prezentuje kolor mi się podoba.

Wiem,że ta szałwia jest jednoroczna, ale kolor mi się jej spodobał i będę wysiewać w weeken d

Kolorystyke w ogrodzie mama biało-rozowo- niebieską i chyba korzystniej by wyglądało jeśliby ta rabata też była w tych barwach, niekoniecznie od razu we wszystkich tych barwach, ale któreś z nich połączenie.
Co o tym myślisz?
Moja działka na Dębowym Lesie 13:25, 21 lut 2020

Do góry
Liliowce, lilie i kompozycje kwiatowe masz niezwykłe i zdjęcia jakie robisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies