Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 17:06, 20 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ta ostatnia fotka to dla mnie fantastyczny obraz Twojego ogrodu. To jakby wizytówka zapraszająca do wejścia na górę. Chciałoby się o tej porze przyjechać.

Śliczne tulipanki w skrzyni
Anda 17:10, 20 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Ta ostatnia fotka to dla mnie fantastyczny obraz Twojego ogrodu. To jakby wizytówka zapraszająca do wejścia na górę. Chciałoby się o tej porze przyjechać.

Jestem tego samego zdania

Fotka na avatar

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Urszulla 19:09, 20 maj 2020

Poszukuję inspiracji na zagospodarowanie balkoniku na pietrze długi wąski z zachodnia wystawą pod jaskółką z dachówki ceramicznej. Wymyśliłam, że tylko lawenda i rozplenice dadzą radę w lecie jak temp od południa do wieczora blisko 50 stopni sięgają....a może nie dadzą......
Za lawendą nie przepadam, do tego nie bardzo kolorystycznie mi pasuje do drewnianej ciemnej balustrady podbitki w palisandrze i żółtej elewacji i dachówki w kolorze cegły.
Ktoś coś podpowie, jakieś inspiracje?
Balkon Emus nam remontuje, a ja myślę i nic nie wychodzi mi z tego myślenia. A to co wyszło nie bardzo mi gra.

Musi zimować na balkonie. Przerobiliśmy i jeszcze 4 lata temu się sprawdzało, orliki, irysy syberyjskie, clematisy, róże na pniu, surfinie, pelargonie, tulipany i lilie, potem doszły dwa szmaragdy. Ale przy tych temp. w ciągu ostatnich dwóch lat wszystko padło Musi wytrzymać gorąc (bo chłodniej się raczej nie zrobi, pełne nasłonecznienie od godziny 14.00 do nocy, lubić sucho.....tylko kaktusy mi przychodzą do głowy i sukulenty

Rojniki i stipa
sylwia_slomc... 19:12, 20 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Ula jak minie zaraza, nadrobimy
sylwia_slomc... 19:13, 20 maj 2020

Anda napisał(a)

Jestem tego samego zdania

Fotka na avatar

Miło mi W Avatarze od samego początku miałam jakiś domek dla owadów, ja z tych co się przywiązują do obrazka
sylwia_slomc... 19:23, 20 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Rojniki i stipa

Stipy u mnie przemarzają w zimie, a na balkonie dodatkowo były by masakrowane przez wiatry, bo zapomniałam dopisać z reguły wszystkie wichury wieją od zachodu.
Rojników chyba nie chcę, balkon wąski jak nastawiam dużo donic z niskimi roślinami zrobi się w odbiorze ciężki, tego bym nie chciała.
rozark 21:06, 20 maj 2020

Nowa12 napisał(a)
Sylwia bardzo ładne poidełko. A wcale nie jest łatwo kupić ładne. Sama się naszukałam żeby jakoś wyglądało a nic ciekawego nie znalazłam.

a jakie to ładne?
rozark 21:10, 20 maj 2020

Pamiętam jak tu było zielone "pole". Ile ty tu pracy włożyłaś to tylko inny ogrodnik doceni .
Monia81 21:12, 20 maj 2020

No w sumie na fest nasłonecznione miejsce to przychodzą mi też rozchodniki na myśl u mnie dają bez problemu radę, wiem, że nie lubisz lawendy, a może te niższe perovskie, nie zawodne, białe zwykłe jeżóweczki, gaura i kocimiętce też upał nie przeszkadza, no a do skrzyneczek zwisającego to u mnie co roku od strony południowej tylko pelargonie dawały radę, i nawet wiatry im nie były straszne.... no nie pomogłam chyba... ale pozdrawiam i buziaczki zostawiam
Dorota123 21:29, 20 maj 2020

Piękna kalina, dopiero na forum widzę ile jest różnych rodzai kalin. U mnie tylko ta starodawna.