Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 21:48, 20 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Stipy u mnie przemarzają w zimie, a na balkonie dodatkowo były by masakrowane przez wiatry, bo zapomniałam dopisać z reguły wszystkie wichury wieją od zachodu.
Rojników chyba nie chcę, balkon wąski jak nastawiam dużo donic z niskimi roślinami zrobi się w odbiorze ciężki, tego bym nie chciała.

Zimniejsze wiatry są wschodnie ja raczej nie widzę nic co by zimowało. Trzeba co roku zmieniać roślinki. Masz ogród pełen dobra, zawsze coś znajdziesz. Wiem że nawet tuje na balkonach murowanych przemarzają. Trzeba specjalne ocieplane donice robić i też nie wiem czy pomoże.
sylwia_slomc... 22:38, 20 maj 2020

rozark napisał(a)

Pamiętam jak tu było zielone "pole". Ile ty tu pracy włożyłaś to tylko inny ogrodnik doceni .

Nawet ostatnio wspominalismy z Emusiem, jak czekaliśmy żeby tuje z trawy było widać
A teraz to już dojrzewający z roku na rok ogródŚrednie piętro już jest jeszcze czekamy na drzewa....obstawiam za trzy sezony już będą ładnie widoczne
sylwia_slomc... 22:43, 20 maj 2020

Monia81 napisał(a)
No w sumie na fest nasłonecznione miejsce to przychodzą mi też rozchodniki na myśl u mnie dają bez problemu radę, wiem, że nie lubisz lawendy, a może te niższe perovskie, nie zawodne, białe zwykłe jeżóweczki, gaura i kocimiętce też upał nie przeszkadza, no a do skrzyneczek zwisającego to u mnie co roku od strony południowej tylko pelargonie dawały radę, i nawet wiatry im nie były straszne.... no nie pomogłam chyba... ale pozdrawiam i buziaczki zostawiam

Monia pelargonie niestety w tych obecnych temperaturach nie dawały rady.
Szmaragdy mimo podlewania codziennego uschły na wiór, wszystko się gotuje. A miałam kiedyś taki ładny zielony balkon. Każda podpowiedź pomocna, bo ja pomysłów nie mam co by mi tam zdało egzamin i pasowało. A chciałabym ładnie od wiosny do jesieni.
sylwia_slomc... 22:44, 20 maj 2020

Dorota123 napisał(a)
Piękna kalina, dopiero na forum widzę ile jest różnych rodzai kalin. U mnie tylko ta starodawna.

Tą starodawną, mam i ja i to jest chyba roseum o ile dobrze ja identyfikuję
Moja babcia w górach zawsze miała tą kalinę. Moja miłość do kalin, lilaków, piwonii i róż to po babci właśnie
sylwia_slomc... 22:46, 20 maj 2020

Urszulla napisał(a)

Zimniejsze wiatry są wschodnie ja raczej nie widzę nic co by zimowało. Trzeba co roku zmieniać roślinki. Masz ogród pełen dobra, zawsze coś znajdziesz. Wiem że nawet tuje na balkonach murowanych przemarzają. Trzeba specjalne ocieplane donice robić i też nie wiem czy pomoże.

Ja miałam przez 4 lata tuje tam i zimowały donice były od srodka wyłożóne styropianem, z tym nie było problemu, zimowały orliki, lilie, tulipany clematisy do momentu skoku temperatur w lecie. Od dwóch sezonów nic nie daje rady jak upały przychodzą
deszczowymaj 22:51, 20 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
To ten stolik został wymieniony

O taki japoński klimacik się stworzył

Piękny ogród Sylwia
sylwia_slomc... 22:56, 20 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)

O taki japoński klimacik się stworzył

Piękny ogród Sylwia

Bardziej o leśny niż o japoński mi chodzi w tym miejscu, ale klony i rodki tak się akurat kojarzą
hankaandrus_44 23:10, 20 maj 2020

Ja proponuję bluszcz hedera helix- już drugą zimę przetrzymał. a wiosna dosadzisz pelargonie i już.
sylwia_slomc... 23:10, 20 maj 2020

Miałam dzisiaj przygodę w ogrodzie

Do tej pory jaszczurki były tylko w ogrodzie sąsiadki na południowym stoku, a u nas nie. Do dzisiaj. Moja czarna kotka Dżuma przyniosła dziś w zębach ślicznego zielonego samczyka, najpierw myślałam, że nałapała w pysk koników polnych bo szła miauczała, a to się jej w pyszczku zielone wiło. Jak podeszłam wypuściła na ziemię ja zaniemówiłam - jaszczurka!!!
Pozwijana do góry brzuchem z 15 cm miała, myślałam, że nie żywa bo się nie ruszała, ja ja za ogon, a ta smyr i już pod forsycją na rabacie. Tak szybko się to działo, ze fotki nie ma żadnej bo nawet nie zdążyłam aparatu wyjąć. Kota przegnałam od niej i tym sposobem gdzieś w podwórku będzie mieszkać jaszczur

A i zapomniałam powiedzieć, że w budkach na drzewie na stodole pisklęta się drą i rumor jak nie wiem co, a rodzice się uwijają z donoszeniem jadła jak w ukropie
Czyli pomysł się sprawdził
sylwia_slomc... 23:13, 20 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Ja proponuję bluszcz hedera helix- już drugą zimę przetrzymał. a wiosna dosadzisz pelargonie i już.

Haniu hedera byłby dobry pomysł i jeśli o mnie chodzi to jak najbardziej, ale tato by mnie chyba ukatrupił jakbym bluszcz po ścianie puściła U siebie sobie mogę w ogrodzie i nawet już mi się wspina, ale elewacja wspólna na całym domu to już nie to samo
A do skrzynek na wisząco to znów się boję, że pod ciężarem bluszczu przy wichurze skrzynki mi polecą.