Widziałam, że tam są te śliczne różowe, dlatego pomyślałam o Green Jewel,bo:
1. Mają proste kwiaty
2. Mają zdecydowanie inny kolor, limonkowy - zgrają się z hortkami
3. Te różowe przysłoni chyba rozplenica jak pójdzie do donicy
4. A Green Jewel rosłyby poziom niżej. Nie musisz ich dawać dużo, może ze dwie sztuki między trawkami.
Rozplenicę miałam zamiar podzielić i dosadzić do donicy więc powiedzmy, że ok, przesadzam całą. I co w jej miejsce ? Tam wspinać się będzie Giardina, nie może być za bardzo zasłonięta
Ed. no i tak, rozplenica z brzegu donicy a dołem przy róży jeszcze coś ? nie pokłóci się to wszystko ?
Kasia, u mnie miałam kocimiętkę ale rozkładała się we wszystkie strony Widziałam wczoraj, że ruszyła ostro do przodu Rozsiewa sie wszędzie
A ta mała rozplenica to bylaby fajna ja tez przecież kupiłam tylko na razie nie widać czy przeżyła
nowa mini rabatka bedzie miala 2 x 0,6 m
zmiesci sie tylko kilka roslinek
nie mogą byc wysokie
1.bedzie maly lilak na pniu...a reszta do ustalenia
chetnie rozwaze rozne propozycje
duzo slonca tam bedzie
2.poki co mysle o 1 malej hortensji (moze silver dollar)
lilak na pniu sie nie liczy bo zajmuje tylko gorne pietro
3. a reszta to jakies upychacze:
rozchodnik i trawa
zastanawiam sie nad rozplenica i hakone, hakone jest bardziej niezawodna ?
czy zje rozchodnika jesli urosnie ? (najwyzej go zabiore)
Bardzo mi się podoba koncepcja Twojego szaleństwa
U mnie zemsta ogrodnika już powoli wychodzi ale część przejechałem dzisiaj glebogryzarką skracając poletka między trawiastymi alejkami więc będzie tego dobrodziejstwa mniej
Wszystko żyje
Zawilce, jarzmianki, orliki, stipa, rozplenica (już przycięta), sesleria, molinia zaczyna, miscanty ok, RB rusza ... jednym słowem to była dobra zima dla roślin
Reniu te tuje się nie urwały, zaraz wstawię ciąg dalszy "przodka" On jeszcze nie jest dokończony, właśnie zaczynam przy nim grzebać
Ja nie lubie takich równiutkich tujek na całej dlugości Wcale nie chcialam tak się zasłaniać - lubię widok do przodu Ponieważ duje wzdłuż ulicy baaardzo, drzewka składało mi przy każdej okazji. Były Pisardi - musiałam przesadzić.
Jest więc kilka szmaragdów, przed nimi tulipanowiec, potem w tej niby przerwie jest świerk inversa, są pnące róże i powojniki, za świerkiem jest pęcherznica diabolo, potem tuja Europe Gold, za nią dereń elegantisima ale chyba wyleci przed nimi jodła koreańska, dalej przy ogrodzeniu kolene szmaragdy, przed którymi są cisy elegantisima .O wypełniaczach nie piszę, są trawy, stipa, żurawki, cebule.
Potem będzie mały smietnik (kostka i krawężniki jak widać są.
Potem jest brama techniczna i na końcu widać choiny kanadyjskie Uff
Od strony domu do ogrodzenia jest nierówny spadek, dlatego widać takie kamyki stanowiące ścieżkę i dzielące to miejsce na 2 części, inaczej trzeba by było murować murek oporowy. W wyższej części są niskie iglaki, białe róże, rozplenice.
Jak widać popracować to jeszcze baaaardzo trzeba. Przesadzanko będzie az milo
Przemku Drogi, myślę że już w tym tygodniu coś wymyślę Gorączki już nie ma, więc życie we mnie też wraca. Jeszcze tylko noga musi "wrócić do siebie"
Oczywiście wizje jakieś są. Jedną stronę ogrodu, na początek miałabym ogarniętą. Przynajmniej na jakiś czas.
Druga, mega słoneczna strona pozostaje w mega rozsypce. Tu chciałabym nieco poszaleć. Tu chciałabym przesadzić ze środka ogrodu piwonie, lawendy które w tym roku powinny już zakwitnąć. Jeżówki, trawy - rozplenica Autumn Magic, bukszpaniki, zawilca mam, orliki i żurawki rosną. Mam nadzieję że zemsta Ogrodowiska mi się rozsiała
Kupiłam w czwartek paletkę białych stokrotek, nie mogłam się zdecydować jaki inny kolor, jakie bratki.....i na razie kompozycje nie pełne
wymyśliłam że w tym roku wsadzę w 3 donice tą fajną brązową wysoką trawę którą często widziałam tutaj na ogrodowisku, dobrze znalazłam w necie to rozplenica Vertigo?
ktoś ją miał? - gdzie kupujecie? w necie?, bo ja ja widziałam u nas w ogrodniczych zawsze pod koniec sezonu - i szkoda mi było kupować skoro ją trzeba traktowac jako jednoroczną roślinę.....chyba że komuś zdarza się ją przezimować?
Łukasz jak przeczytasz - Ty ją chyba miałeś rok temu przy wejściu?
Jolu
A czemu tam po prawo tuje urwały się w pewnym miejscu?
Jesli chodzi o tą rabatę to ja bym nie sadziła tujek.
Ale intryguje mnie ten inversa ... on tam ma pewną miejscówkę? bo pasowałby mi tu na ta rabatę ale jesli pozamiatane to ... pomyślalam ,tak jak dwie czy trzy osoby juz tutaj typowaly, o magnolii Nie widzi mi się tutaj drzewo szczepione ... dosadziłabym jeszcze ze trzy kulki niesymetrycznie w stronę ogrodzenia a pomiędzy może sesleria, może stipa albo rozplenica.
Aguś Jedno wychodzi, inne nie. Moja rozplenica z kłącza raczej padła. A jak Twoje?
Właśnie odwiedził mnie kurier Bartosz Zamówienie bylinowe zrealizowane. Trochę stresu miałam, co przyjdzie. Pierwszy raz w necie byliny zamawiałam. Ale sadzonki ładne, duże. Iryskom tylko trochę ucierpiały liście, ale wszystko żyje
Zoja - po drugiej stronie (na prawo od furtki ) jest bez, glediczja, dwa dość duże bukszpany, no i cebulowe.
jest też trawa, rozplenica Ledy U, ale nie wiem jak z nią będzie po zimie.
Dopisuję jeszcze 3 średnie hibiscusy