Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:59, 16 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
dereń jadalny już cały w kwieciu

Piekny ten dereń Ale bratki jak Ci juz urosły Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 18:58, 16 mar 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Cudne te hosty ale ta jak trawka to ciekawa .

no właśnie bardzo ciekawa.Dlatego ją kupiłam,że taka inna i do trawki podobna.
Mayesty ładnie rośnie.

Kwiatuszkowych zdjątek nie mam.
Tylko Fiona w kadr weszła
Moja glebo terapia 18:55, 16 mar 2019

Do góry
Róże też już dość mocno puszczają pąki, na jutro ciepło zapowiadają i mam zamiar z nimi porządek zrobić

Cierpliwie czekałam na forsycje, no może jeszcze nie kwitnie jakoś obficie ale jak by się ktoś pytał, to pierwszy kwiatek już jest

Na magnolii też już duże pączki widać

Tak samo na azalii o borówkach

Chaos nie ogród 18:50, 16 mar 2019

Do góry
Urodziłam plan z próbą inwentaryzacji

Jestem zdumiona ilością roślin, które posadziłam. Teraz dopiero widzę bezsens tych nasadzeń. No, może iglaki chociaż spełnią swoją rolę zasłonią kiedyś od sąsiada i od zachodnich wiatrów. A wydawało mi się, że plan mam w głowie Graby są na brązowo, jako żywopłot przed skarpą z warzywnikiem i przy płocie od wschodniej strony czyli od warzywnika. Tak lubię graby, że posadziłam jeszcze trzy od frontu przed domem i mam zamiar ich koronę ciąć w kulę, chociaż nawet nie wiem czy tak można! Niebieskie punkty od frontu to krzewy: krzewuszki 3 szt., irga, tawuła. Ten głóg to 'Paul's Scarlet' to takie wspomnienie z dzieciństwa, które bardzo chciałam mieć. Tak niestety, "ja kupować, kupować i kupować, bo mi się roślinka podobać". Tawuły van Houtte'a to marzenie o cudownym widoku na rząd białych krzewów - tylko szkoda, że one tak krótko kwitną.
Samochody mają dojazd od frontu do garażu i drewutni, nic nie ogranicza nasadzeń.
Teraz potrzebne szczegóły:
- odległość od domu do ogrodzenia od płn i zach - 30 m i 22 m.
- wymiary domu i tarasu - 14,6 x 9,6, taras 4 x 7
- odległość lipy od tarasu i od ogrodzenia - dane na rysunku
- odległość skarpy z brzozami od tarasu - dane na rysunku, mam nadzieję, że widać.
Altana może kiedyś będzie, miejsce na ognisko też by się przydało, grilujemy na tarasie.

To stare zdjęcia, tutaj jeszcze bez tarasu, który się właśnie robi
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:44, 16 mar 2019

Do góry
Powojniki

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:43, 16 mar 2019

Do góry
Moje ciemierniki biedne w tym roku

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:41, 16 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Magnolię,różaneczniki i hortensje staram się podlewać deszczówką.jedynie jak mi zabraknie to idzie z kranu....reszta ogrodu oczywiście z kranu...
Mam zbiornik 1000l podpięty do rynny ....jest to rozwiązanie tymczasowe .bo kiedyś planuję nawadnianie ze studni głębinowej...

Wiola, czytasz w moich myślach, szukam czegoś takiego. Czy możesz zrobić ujęcie z daleka? Nie mam gdzie odprowadzić wody z rynien w jednym miejscu i chce właśnie taki zbiornik. On ma kranik, czy masz tam pompę?
Moja glebo terapia 18:41, 16 mar 2019

Do góry
Chyba jednak nie lubię marca pomimo tego, że początek wiosny i gdzie nie gdzie widać ewidentne oznaki wiosny. To jednak ogród sprawia wrażenie raczej ponurego i pustego.
Trawa bardziej bura niż zielona, pozostałości z tamtego roku w postaci traw i hortensji zniknęły więc na rabatach pusto, choć nowe życie widać

Tulipany już sporawe choć mam wrażenie, że chyba trochę mniej niż w tamtym roku ale zobaczymy jak wszystko wyjdzie

Ciemiernik też zaczyna puszczać pączki, mój jest jakiś późniejszy i kwitnie dopiero w marcu/kwietniu, w styczniu kopiłam i posadziłam białego ale na razie puki co zamarł mam nadzieję, że nie na zawsze

Czosnki też sobie dobrze radzą i chyba z roku na rok jest ich więcej dwa lata temu sadziłam po jednej cebulce

A tu za jedną fotką widać malutkie orliki, kocimiętkę i róże

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:37, 16 mar 2019

Do góry
No niestety - fotki dzisiejsze mam w aparacie któremu coś się stało z karta i muszę pokombinować albo jutro zrobić nowe.
Starym aparatem zrobiłam jedną z dzisiejszych robótek w saloniku (ja mówiłam że jest skończony?) No to jeszcze zapomniałam o regaliku - dziś powstał na szybko z itongów, w skrzynkach będą duże kwiaty

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:37, 16 mar 2019

Do góry

Ogród pod Górą 18:33, 16 mar 2019

Do góry
Kwiatki kwitną a wierzba ma kotki
ogród (nie)Mocy 18:32, 16 mar 2019

Do góry
Moje siewki- jedne są maciupeńkie, drugie wybujałe Cynie mi chyba raczej na pewno się za bardzo wyciągnęły, czy coś z nich będzie jeszcze czy takie cienizny porosną? Mam tylko jeden parapet od strony południowej, ale i to okno jest na podcieniu tarasu, więc światła dociera mniej. Jedna ostróżka się wybija, ale na razie cieniuśka jak igiełka.

Widziałam w K..ndzie takie regały 4-półkowe, z folią taką, jakby mini szklarnie. Czy one nadają się na uprawę na zewnątrz? Bo wtedy mogłabym wynieść te wszystkie siewki do takiej szklarenki na taras i miałyby słońce tylko czy taki foliowe szklarnie dają radę?

Stipa

werbena

jeżówka

i wybujała cynia

Ogród pod Górą 18:27, 16 mar 2019

Do góry
Bambusy przezimowaly na nowym stanowisku idealnie

Inności
Ogródek Iwony II 18:26, 16 mar 2019

Do góry
Basiu, Odessanum rośnie mniejszy, można go ciąć, w szkółce prowadzony jest w kulkę
czerwiec 2018

Ten przy tarasie faktycznie może rosnąć duży, u mnie od domu rośnie w odległości 5 metrów i pokrój korony ma jak rozłożysty kielich.

W przyszłym roku już go przytnę. W tym roku się zgapiłam, bo teraz na cięcie klonów jest już za późno. Jak był czas na cięcie, M był uziemiony przez chorobę, a ja za krótka jestem
Szczepione faktycznie rosną mniejsze. U mnie ma robić za parasol.
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:25, 16 mar 2019

Do góry
To wszystko z tej jednej rabaty

Ogród pod Górą 18:23, 16 mar 2019

Do góry
Troszkę fotek bo ostatnio jakoś tak biednie robione wieczorem
Jeszcze troszkę i będzie widać czosnki

A takie mam bagienko że woda stoi

Troszkę wiosny
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:23, 16 mar 2019

Do góry
Przełamałam się i poszłam podziałać w ogrodzie.
Trochę się ociepliło po obiedzie.
Udało mi się uprzątnąć kolejną rabatę.

Dziwne fotki robi mój telefon po zmierzchu. Brzydkie kolory.

Moja glebo terapia 18:20, 16 mar 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
W tym roku jakos przedwiośnie nie służy krokusom - ciągle sa zamknięte, bo jak nie mżawka to deszcz na całego Ja tez na początku nie sadziłam tak grupami dużo, tylko malutko, ale spokojnie one sie rozrastają z roku na rok i w końcu można się ładnej kępki doczekać

U mnie w ogóle nie dość, że mam ich nie wiele to chyba jakieś zwierzątko mi te resztki powyjadało Z tyłu ogrodu miałam kilka kępek a teraz raptem dwa albo trzy sztuki ledwo wyszły.

Ogródek Iwony II 18:17, 16 mar 2019

Do góry
Fotki dla Ewy Bacowej:
Moje - Twoje ciemierniki

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:16, 16 mar 2019

Do góry
Anemony

Różyczki

Irysy

Miniaturowe narcyzki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies