Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:41, 20 maj 2019

Magleska napisał(a)
Sylwuś wpadłam na serial ,a tu nie ma ….

a jak na Waszym ogrodzie sytuacja ? wyczytałam ,ze zeszło i że beton przy domku ….

a roślinki w rowie żyją ? mam nadzieję ,że tak ….

Buziaki

Madzia floksy sie zbieraja pomału, kaczeńce też powinny dac radę, niezapominajki najsłabiej na razie, ale jak coś to wysieje nowe...co poradzę
Serial pewnie bedzie w wątku spotkaniowym, wczoraj już coś tam wrzucać zaczęli
sylwia_slomc... 21:42, 20 maj 2019

marba napisał(a)

Nawy rzeczywiście nadawane z fantazją i humorem, np. "Śledzik lubi pływać", "Musztarda po obiedzie", "Tramwaj zwany pożądaniem", "Łabędź w szuwarach". Mnie najbardziiej rozbawił ten:

Sylwio, jeśli chcesz to usunę fotkę.

Zostaw, ale macie pamięć, mnie się bardzo nazwy podobały, ale nie zapamiętałam, ani jednej
Ciekawa jestem kwitnienia tej kolekcji
Rumianka 21:48, 20 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj Eliska chętnie bym część tej wody oddała do Was i wszyscy by byli zadowoleni, pamiętam jak rok temu wyczekiwaliśmy deszczu jak zmiłowania.

Jeszcze o godz, 11 narzekałam, że od kilku dni niebo raczy nas tylko delikatną mżawką i nie namoczyło ziemi...porządnym deszczem. W złą godzinę to wypowiedziałam, gdyż nawiedziła nas taka straszna ulewa z gradem, że nie tylko zalało doszczętnie cały ogród, ale również zalany mamy garaż oraz piwnicę na ok 20cm . Emuś wypompowuje wodę pompą głębinową... zdjęć nie mam, gdyż nie było czasu na fotografowanie. Woda naniosła błota i wygląda to fatalnie. Kora z rabat pływa po całym ogrodzie...Płakać mi się chce...
sylwia_slomc... 22:00, 20 maj 2019

Rumianka napisał(a)

Jeszcze o godz, 11 narzekałam, że od kilku dni niebo raczy nas tylko delikatną mżawką i nie namoczyło ziemi...porządnym deszczem. W złą godzinę to wypowiedziałam, gdyż nawiedziła nas taka straszna ulewa z gradem, że nie tylko zalało doszczętnie cały ogród, ale również zalany mamy garaż oraz piwnicę na ok 20cm . Emuś wypompowuje wodę pompą głębinową... zdjęć nie mam, gdyż nie było czasu na fotografowanie. Woda naniosła błota i wygląda to fatalnie. Kora z rabat pływa po całym ogrodzie...Płakać mi się chce...

O Matko, teraz u Was
Współczuję, wiem jak się czujeszRęce opadają
Waclaw 22:11, 20 maj 2019

Rumianka napisał(a)

Współczuję
Mala_Mi 23:37, 20 maj 2019

Iwonka napisał(a)
Ale wam dolało, masakra jakaś!!! Bardzo miejscowe te anomalia, u nas troszkę kropnęło i tyle. Dobrze, że na tym się skończyło! Nie myśl, że następne zaraz do was przyjdzie, tego nie wie nikt na ziemi
Nie wiedziałam, że aż takie problemy są z tymi rowami u was. Patrząc na skalę zjawiska trzeba faktycznie działać nie tylko lokalnie u siebie, ale i ogólnie na całym terenie. Dzieje się coś w tym temacie? Przecież nie tylko was zalewa, prawda?! Jak myślisz Sylwia, czy jeszcze mocniejsze pogłębienie rowu u ciebie coś by więcej dało? Kopaliście w zeszłym roku ręcznie, może trzeba było wziąć koparkę i bardziej pogłębić... Ludzkie ręce nie przerobią tak ciężkiej ziemi. Bo jeśli faktycznie jeszcze głębszy rów u was plus zapora chociaż na nowy ogród coś by dała to może zróbcie to teraz. Rośliny masz nie zakorzenione a wał przy rowie myślę, że fajnie obsadzony nie szpeciłby...

Pogłębianie już nic nie da.. trzeba zrobić szybszy odpływ i to tak by leciało niżej niż działka Sywlii. Mówiąc brutalnie, zrobić odpływ do morza przez działki sąsiadów, bo u nich jest mniejszy przepływ albo są wyżej. Woda zawsze leci gdzie niżej.. prawa fizyki.
A ubezpieczenie to lepiej nie pokazuj jak zalewa, bo albo składkę podniosą albo odmówią ubezpieczenia Domu może nie odmówią, ale reszty mogą nie chcieć.
sylwia_slomc... 23:52, 20 maj 2019

Też uważam , ze większe pogłębianie nie ma sensu, teraz gmina musi pogłębić na dalszym odcinku, jak zbiorą chwasty z ziemią co przez ostatnie lata naniosło to powinno byc lepiej my w tym sezonie przepust u nas powiększamy, taki jest plan

Do ubezpieczenia wysłałam tylko to jak zalało i co, reszty nie bo to do szacowania nie potrzebne, teraz kwestia czy uznają szkodę.
sylwia_slomc... 23:53, 20 maj 2019

Tu zamieściłam pierwszą część relacji z wyprawy naszej grupy do Wojsławic na rododendrony
https://www.ogrodowisko.pl/watek/9814-wojslawice-maj-2019-rododendrony?page=11#post_3
sylwia_slomc... 00:10, 21 maj 2019

Trochę fotek od nas z części gdzie wody nie było

rozbieramy namiot

uwolniona

sylwia_slomc... 00:14, 21 maj 2019