Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 21:31, 20 maj 2019

tulucy napisał(a)
To mój kolega z pracy jakiś nadgorliwy tatuś chyba, bo sam poleciał dziś składać za córkę

A wiesz, że też miałam taki zamiar, ale się na szczęście opamiętałam.

Z tego co widzę to rodgersje generalnie dosyć późno startują. Ja co roku wypatruję czy wylezą wreszcie czy nie.

Bluszcz w tym roku oszalał z ilością nowych liści

mrokasia 21:35, 20 maj 2019

Powiem Ci, że moje bluszcze też w tym roku jakiegoś popędu dostały.
Zana 21:37, 20 maj 2019

Iwonka no to ja Ci nie dorównam w takim dzieleniu hortek. Ale z jednej zabidzonej tiarelki zrobiłam właśnie chyba 8 sadzonek, wszystkie poszły na ruderową.

Mrokasia mam nadzieję, że uda się jeszcze jakieś spotkanie, no naprawdę mamy fajną ekipę warszawską.

A tawułka nie ma prawa marudzić, już ona się napatrzyła na wykopane rośliny, które rosną sobie mimo to, tak więc szkolenie teoretyczne odbyła, teraz stosuje metody przetrwania w praktyce. U mnie nie już wiele roślin taką szkołę przetrwania przeszło.
Zana 21:38, 20 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Powiem Ci, że moje bluszcze też w tym roku jakiegoś popędu dostały.

No kurcze, z lekka mnie przerażają. Przez parę lat jakoś tak niemrawo się wspinały a w tym roku takie wścieknięte.
Wiolka5_7 21:58, 20 maj 2019

Zana napisał(a)

No kurcze, z lekka mnie przerażają. Przez parę lat jakoś tak niemrawo się wspinały a w tym roku takie wścieknięte.

Ten typ tak ma
mrokasia 22:02, 20 maj 2019

Zana napisał(a)

Mrokasia mam nadzieję, że uda się jeszcze jakieś spotkanie, no naprawdę mamy fajną ekipę warszawską.

Też mam nadzieję na kolejne spotkania .

A zajrzałabyś do mnie i wypowiedziała się o kloniku???
tulucy 22:04, 20 maj 2019

Zana napisał(a)
no naprawdę mamy fajną ekipę warszawską.

i pod-warszawską
Zana 22:12, 20 maj 2019

No dobra, żeby nie było tak kolorowo z tymi fotkami, co to tylko takie klimatyczne są.
Aktualny stan ruderowej, ujęcie en face nie prezentuje się najlepiej, eufemistycznie rzecz ujmując można by określić "nooooo tak sobie". Dla pocieszenia powiem, że na zdjęciu wygląda jakoś gorzej niż w realu.

Dla przypomnienia: Nigry były kupowane wysoko szczepione ponieważ pierwotnie pod siatką było posadzone trochę tujek i ich korony miały być ponad tujkami. Za siatką było zielone tło, zostało wycięte w pień. Jak widać coś tam odbija niczym feniks z popiołów.
Z tujkami nigdy się nie lubiłam (ze wzajemnością zresztą) i się w zgodzie pożegnaliśmy. Nigry są jakieś kostropate, już je cięłam, może kiedyś będą z nich ludzie, tzn. porządne drzewka. Świdośliwy widać dwie, trzecia jest jeszcze z prawej strony. No niemożliwym jest zrobienie zdjęcia od przodu, żeby ująć całość, to długa rabata. Z tyłu rośnie żywopłot, kiedyś urośnie.

Nigry chciałam oddać, eM się nie zgadza.

W nieco węższych kadrach jest już trochę lepiej. Strasznie się narobiłam przy tej rabacie, praktycznie powstała od nowa. W ostatnią sobotę urobiłam wreszcie glebowo ostatni kawałek i wszystko zostało posadzone (no dobra, dwie wykopane jarzmianki jeszcze zostały). Dosadziłam podzieloną tiarellę Pink Skyrocket (jak napiszę, to może zapamiętam nazwę), na razie widać takie pojedyncze kwiatki, ale fajnie bo coś tam będzie o tej porze kwitło. Na przodzie jeszcze jest trochę miejsca, coś muszę dokupić, na olśnienie czekam co tam dosadzić.

Kokesz 22:30, 20 maj 2019

Ślicznie

Anula, co to za paprocie i limonkowa trawka, też szukam takich na moją cienistą rabatę.
Zana 22:31, 20 maj 2019

Ale można już zrobić takie ładne kadry mini.