Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:46, 13 kwi 2020

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Przetacznik, szałwia i lawenda.
No właśnie ten dół szpeci, ale nie lepiej dać coś zimozielonego?

Ja bym dała trawy, będzie lekko. A zimą zwiążesz w piękne snopy.

Dość już masz tam tych zimozieloności
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:08, 13 kwi 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jesoooo!!! Jak ta skarpa zarosła!
A masz tam szałwię czy jakieś inne punkty kwietne? Bo tak mi się pamięta...

Ja bym coś tam w stópki dała. Posadź coś tuż pod skarpą, będziesz miała z głowy dół. Rozplenice czy hakone.

Przetacznik, szałwia i lawenda.
No właśnie ten dół szpeci, ale nie lepiej dać coś zimozielonego?

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:47, 13 kwi 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Czemu zrezygnowałaś z bergenii przy murku? Jest niezawodna, da geometryczny kształt
Turzyca Evergold też jest świetna. Do towarzystwa może być też żurawka - dla kontrastu turzycy. Polecam Rio. Jest naprawdę świetna i ze wszystkich które miałam najlepiej wygląda po zimie. Te trzy pozycje dadzą Ci ozdobę na cały sezon, łącznie z zimą.
Nie bój się Red Barona. Rozrasta się korzeniami ale niezbyt daleko i niezbyt intensywnie. Łatwo się go pozbyć. Wbić szpadel i wyrwać nadmiar z korzeniami. Płytko się korzeni. Tylko musi mieć światło by się wybarwić.
Nie wiem w końcu co z tym miskantem. Idzie w nogi ambrowców?
Mógłby, bo drzewa są wysoko szczepione.
Ładne i ładnie zapalikowane. Hortensje Limelight też tam idą?
Nie wiem czy różaneczniki dadzą radę w nogach umberek gdzie są jeszcze inne trawy. Bardziej na azalie bym stawiał jeśli już.
bergeni przeniosłam przed dom tam będzie więcej cienia.

Rio nie znam masz fotki???

Miskant jest z boku, bo on dość wysoko rośnie, a w nogę jednego ambrowce poszły rozplenice i obok szałwia. Hortensje są z tyłu.

Różaneczniki pójdą na próbę, a w nogach umerek mam hortensje, a przed nimi po sztuce ML
Między brzozami 21:37, 13 kwi 2020

Do góry
A korzystając z dzisiejszej brzydkiej pogody zabrałam się za pikowanie

Pomidorki...

i szałwia w ilościach hurtowych nie sądziłam ze wszystkie nasiona wzejdą hihi za to cynie i aksamitki w tym roku słabo

Na koniec jeszcze bratki w końcu wsadziłam do skrzynki, ale nockę jeszcze spędzą w garażu bo przymrozić ma i nie chce ich już mocniej stresować
Ogrodowo zakręcona. 21:29, 13 kwi 2020

Do góry
Mama pytanie do Was, czy byłoby tak dobrze?

Białe kółka hortensja Phantom, żółte kółka sesleria jesienna.

Pomiędzy seslerie szałwia Caradonna, albo rozchodniki.

Zastanawiam się czy hortensje posadzić zaraz przy placyku, czy powinno być jakieś niższe piętro? Nie chciałabym, żeby rośliny właziły na placyk.

Chciałabym gdzieś dać miskanty Morningh light, ale nie wiem, czy gdzieś by pasowały, np. za hortensjami na mijankę?

Duże limonkowe kółka- buk Dawyck gold , zielona linai cis baccata.
W samym słońcu 11:27, 13 kwi 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Jutro o pracy to zrywać darni nie będę, dopiero jak na opiekę znowu pójdę, fajnie, nie mogę się doczekać.

Czy kolory: biały,różowy,niebieski ( fioletowo niebieski)będą współgraly?

Białe hortensje
Rozowe- rozchodniki, Pomponella
Niebieskie lub niebiesko fioletowe- szałwię

Jeżówki biale czy różowe?

Dziewczyny jakie odmiany szałwi omszonej są niebieskie??
I fioletowo- niebieskie

Jakie rośliny miododajne można byłoby dorzucić?

Te trzy kolory zawsze współgrają

Jeżówki jakie chcesz. Wg mnie oba kolory będą pasować
Szałwia niebieska to np. Blaukoenigin lub Blauhuegel. Tylko że one wszystkie mają taki leciutki odcień fioletowawy. Fioletowa i ciemna to np. Caradonna.
Zarówno szałwie jak i jeżówki są miododajne. Ewentualnie mogłabyś dorzucić tam jeszcze Calamintha nepeta.

Wzgórze chaosu 10:45, 11 kwi 2020

Do góry
Następnego dnia kolejna demolka
Przenoszę tutaj jeszcze 10 sadzonek szałwii caradonna. Miejsce w którym były dotychczas, jest coraz bardziej cieniste. A przecież szałwia kocha słońce. Stipy i sesleria również. Dlatego mam nadzieję, że będzie im tu dobrze.

Stan na dziś, znów przejrzyście bo stipy przycięte.

Nie jestem przyzwyczajona do takich tłumów na rabacie, chociaż na razie niewiele widać.

Podsumowując rabatę "wykuszową":
-baza na zimę to stożki i kule cisowe
-nieco cienia i dynamiki w sezonie daje miłorząb
-lekkości: stipa i sesleria
-kwiatów: szałwia caradonna, zawilce whirlwind
-dosadzić: jeżówek ( białych lub różowych) i tulipanów
Czy rady Danusi udało się wcielić w życie...? Oby choć troszeczkę Lubię kopać w ziemi, ale bez przesady
Przedziwny Ogród 12:24, 08 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Agatko same piękności tu nam pokazujesz wianek śliczny ,ta okienna dekoracja cudnaaa
imponująca ilość wysiewów

Tyle pochwał..... Jakież to jest budujące.... Dziękuję bardzo
Z wysiewami dopiero się rozkręcam. Została mi jeszcze szałwia, trawa Rozplenica, lewkonia.
Do gruntu kapusta ozdobna, jeżówka i maciejka.
Kaczuszki kupiłam w hurtowni ozdób i dekoracji w Sandomierzu. Teraz się wycwanili i sprzedają tylko właścicielom kwiaciarni.
Pozdrawiam cieplutko i zapraszam

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 15:49, 07 kwi 2020

Do góry
Anuska2507 bardzo dziękuję za wizytę, będę wpadać do ciebie

Muszę zrobić jeszcze mały update frontu, bo też trochę się pozmieniało, tyle co sama wymyśliłam

Tu posadzona jest szałwia omszona w trzech kolorach: biała, różowa i niebieska bodajże, ślicznie kwitła, ale nie mam zdjęcia niestety. Myślę co posadzić za nią.

Pod warzywniakiem też trochę zmian, mam nadzieję, że wszystko ruszy na wiosnę:

Napisów nie widać więc wygląda to tak:
czerwone - wrzosy
zielone - hortensja grandiflore
żółta - krzewuszka nana purpurea
niebieskie - tawuła goldflame
czerwony przy warzywniaku - dereń elegantissima
Osiedlowy ogródek 07:04, 07 kwi 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

A ja właśnie skończyłam czytać Twój wątek z nowym ogrodem. Szkoda, że już go nie ma, fajnie się zapowiadał...
Moja szałwia omączona ładnie wzeszła ale połowa siewek padła
Za to szałwia błyszcząca rośnie jak szalona
Najwięcej mam salaty ale nie wiem czy to był dobry pomysł bo siewki są wyciągnięte, trzeba było siać od razu do gruntu.
Rzodkiewkę też mus posiać, jak wyjdą same liście bo trochę ciepło się robi, to moje zwierzaki chętnie je wciągną

Co do szałwii to niezbyt dobrze to wróży moim siewkom. Będę obserwować co dzieje się dalej. Na sałatę jest za zimno. Za to u mojego taty wszystko rośnie pod folią. Ma tunel foliowy A do tego wczesne uprawy jak rzodkiewka przykrywa starymi oknami. Rzodkiewka już jest ale my nie korzystamy w tym roku.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 00:25, 07 kwi 2020

Do góry
Ogród nie miał być w tym roku priorytetem, ale plany się zmieniły, więc jestem z powrotem. Trochę poczytałam, trochę pomyślałam, trochę odgapiłam i zaprojektowałam przedogródek. Chciałam, żeby było elegancko, ale nie nudno. Oto efekt mojej radosnej twórczości. Rabatę przed domem ustawiłam w kształcie litery Z, aby "wchłonęła" szambo. Z tego powodu nie ma tu drzew.

1. Żywotnik wschodni Aurea Nana
2. ciemnobordowa żurawka,
3. Trzmielina na pniu (a może coś innego?)
4. Róża rabatowa w obwódce z bukszpanu
5. Lawenda lub szałwia omszona
6. Różnych rozmiarów kulki i stożki z bukszpanu i cisa (mam 6 bukszpanów, które formuję w kulki, przesadzę je wszystkie na tą rabatę i dokupię stożki)
7. Miskanty
8. Trzmielina Fortune'a (a może jakieś trawki?)
9. Obwódka z barberysu
I na końcu, przy furtce jakiś lizak na pniu.

Bardzo proszę o opinie i sprowadzenie mnie na ziemię Starałam się dobrać niezbyt wymagające rośliny na słoneczne stanowisko.
W kolejnych postach wrzucę pomysły na kolejne rabaty przed domem.
Osiedlowy ogródek 23:30, 06 kwi 2020

Do góry
oliwka napisał(a)
Renia, u Ciebie trawka najladniej świeci w ogródku. Widać że jest zadbana. Ile ty masz siewek, zazdroszczę cierpliwosci. Ja w tym roku wydialam tylko rzodkiewke na balkonie, szczypior w ogole nie wyszedl i znalazłam nasiona szałwią omączonej też ją wysialam i kilka siewek weszło ale nic spektakularnego:0)

A ja właśnie skończyłam czytać Twój wątek z nowym ogrodem. Szkoda, że już go nie ma, fajnie się zapowiadał...
Moja szałwia omączona ładnie wzeszła ale połowa siewek padła
Za to szałwia błyszcząca rośnie jak szalona
Najwięcej mam salaty ale nie wiem czy to był dobry pomysł bo siewki są wyciągnięte, trzeba było siać od razu do gruntu.
Rzodkiewkę też mus posiać, jak wyjdą same liście bo trochę ciepło się robi, to moje zwierzaki chętnie je wciągną

Osiedlowy ogródek 15:54, 05 kwi 2020

Do góry
Wzięłam się wczoraj za pikowanie...masakra...takie małe dziubdzie...i to jeszcze nie wszystkie

Szałwia błyszcząca ciemny fiolet

Pomidorki i aksamitki Vanilla

Sałata, jak zwykle przesadziłam z ilością

I tak czeka mnie kolejne pikowanie

Jeżówkowe-Love 12:03, 05 kwi 2020

Do góry
sarenka napisał(a)

Myślałam,że ta rudbekie wysiewalas,a może zapamiętałam,że chciałaś wysiewać kiedyś. Z szałwia widocznie pomyślałam z kimś innym

Każdemu może się pokićkać tu na O.jest Nas tak dużo ,że czasami trudno ogarnąć co kto i kiedy
W samym słońcu 11:55, 05 kwi 2020

Do góry
Cześć Ewa
Podoba mi się Twój pomysł, też coś podobnego chodziło mi głowie, właśnie usiadłam i zaczęłam znowu rysować

Powiedz mi, bo nadal nie ma, więc można jeszcze pozastanawiac- czy sadzić tam po całości tuje? Bo na ogrodzeniu będzie płot lamelowy,a tuje to wiem,że to straszne pijusy i będą konkurować z drzewami, hortensjami i innymi roślinami

Tak myślałam by w plecach posadzić w razie co te moje Gracki bo nie mam pomysłu gdzie je posadzić.

Teraz rośliny z najniższego piętra szukam co prócz rozchodnikow,które późno kwitną można posadzić.

Z tych co znam i lubię to niebieska szałwia, jeżówki biale albo różowe , mam też chyba czyśćca wełnistego lub coś podobnego co nie wiem co to, mam tawułki arendsa w ilości 2 sztuk bulwę, mam tawuły japońskie różowe.
Jeżówkowe-Love 11:13, 05 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Yyy nie wiem o co pytasz
..jeżeli o wysiewy to..nie siałam teraz szałwii ani cherry brandy ,kiedyś szałwie tak ..bardzo ładnie i szybko wschodzi i rudbekia też (ale mam tylko tą zwykłą żółtą ) ładnie przezimowała

Myślałam,że ta rudbekie wysiewalas,a może zapamiętałam,że chciałaś wysiewać kiedyś. Z szałwia widocznie pomyślałam z kimś innym
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:09, 02 kwi 2020

Do góry
Fajna pogoda dziś. Zimny wiatr ale cieplej niż w ciągu ostatnich dwóch dni.

Całkiem dużo zrobiłam.

Pograbkowane koleiny po koparce

Posiałam 4 kilo trawy, pewnie za zimno i za sucho. Jutro podleję całość.

Obsadziłam rabatkę na zioła. Jakoś mało tych ziół mięta, tymianek, szałwia w obwódce że szczypiorku. I tyle

Tulipany botaniczne w doniczkach buahaha.
Powoli kończę obsadzać przód, myślę że grupę tam posadzę

Posadziłam też większość hortensji w żywopłocie, zaczyna to wyglądać 8

Cieszę się z postępów
Pamiętajcie o ogrodach 20:01, 02 kwi 2020

Do góry
Tak dziś pierwsza balia wyciągnięta a w niej szałwia wodna, tylko ona ponieważ rozrasta się niebotycznie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:30, 01 kwi 2020

Do góry
AlinaP napisał(a)

Fabiano, proponuję zmienić lokalizację choinki, gdyż od frontu będzie przysłaniała róże i okno. Róże przenieść na środkowa rabatę i otoczyć niskim zywoplotem. Pod domem zastosować miskanta(y) i jakieś niższe trawy, turzyce.
Natomiast w rabacie początkującej od lewej: karłowe sosny lub inne zimozielona, szałwia, zurawki wytrzymujące nasłonecznienie, zimozielona turzyca.

Ilość roślin dostosujeszdo wielkości rabat.
Pozdrawiam

Może ktoś ma jakieś inne koncepcje jak to urządzić.

Fabiano
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:52, 31 mar 2020

Do góry
Ewa, a jeszcze tak myślę te miskanty to nie będą takie olbrzymy przy wszystkich pozostałych roślinach? bo suchodrzew to raczej niski będzie, szałwia i stipa też. Tylko mieczyki, werbena i czosnki będą im dorównywały, ale to wypełniacze. Myślisz, że nie będzie wrażenia takiego dużej różnicy wysokości?
już sama nie wiem kombinuję jak koń pod górę, a rośliny już zamówiłam, buahaha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies