Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Gożdzikowa - wiejski ogród 23:18, 09 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dzięki Bogu wszystko na dobrej drodze.
Wszystkiego dobrego dla was Basiu.

Dokładam się do życzeń

Nerwów i stresu rzeczywiście nikt chyba nie zazdrości...dobrze że już po wszystkim...teram może być już tylko lepiej
Moje małe królestwo 22:29, 09 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To fakt, ze problemowe. Mimo to zgromadzilam ich chyba 8. Część chyba te sztywniejsze. Czekam na poczatek września (jesli wytrzymam, bo ręce mnie swędzą).
Wtedy wszystkie posadzę obok siebie w szpalerze. I dam im podpory. Moze im będzie lepiej tak.
Mają jeden poważny plus. Kwitną szybko i zachwycają kwiatami, gdy inne w powijakach.

Nie da się ukryć,że głównym atutem anabellek jest to,że szybko zaczynają kwitnąć.U mnie w jednym miejscu rosną 4 sztuki a w drugim 3szt myślałam aby przed nimi posadzić rozchodnika to może trochę je podtrzyma.
Podwórkowa rehabilitacja 22:01, 09 sie 2017

Do góry
Reniu, piękne zdjęcia na plaży. To w zachodzącym słońcu wyjątkowe. Tak uchwycić chwilkę tylko Ty potrafisz.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:39, 09 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Deski trzeba wytrzeć benzyną ekstrakcyjną, by rozpuścić zywicę. Nie wiem, jak zachowa się lakierobejca.
U mnie kilkuletnią ławkę i stół malowane wcześniej farbą akrylową przemalowalismy farbą z lakierem. I dopiero teraz, jak deski nie miały warstwy przepuszczalnej zaczęła wychodzić zywica
Będziemy szlifować deski i malować od nowa akrylwm...

Dzięki Iwonko za radę
Jutro spróbujemy z tą benzyną
Na huśtawce miło płynie czas... 21:26, 09 sie 2017

Do góry
Czemu Phantom leży? On ma sztywne pędy. Na pewno to on? Pokaż go proszę.
Co do róż się nie wypowiem.
Jednak Heidi ma Ewa777 i stwierdzam, ze bardzo ladnie wygląda kilka jednakowych krzaczkow, czyli ta sama róża powtorzona. Nie wiem, dlaczego na siłę dobieramy kilka roznych roz? Ja tak zrobiłam i żałuję. Tam, gdzie mam kilka takich samych, jest lepszy efekt.
Hustawka pięknie się prezentuje
Działeczka Asi :) 18:45, 09 sie 2017

Do góry
Asiu, perovska z hortkami rośnie?
Ogródek Iwony II 17:13, 09 sie 2017

Do góry
Reniu, jesteś niezawodna
Czy u as gdzieś można taką kratk kupić, czy trzeba zrobić?
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:23, 09 sie 2017

Do góry
Dzięki Bogu wszystko na dobrej drodze.
Wszystkiego dobrego dla was Basiu.
Moje małe królestwo 14:11, 09 sie 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

A co do hortensji - najmniej zadowolona jestem z Anabelki, liście szybko więdną jak tylko ma mniej wilgoci, w ogóle się pokłada Pozostałe wszystkie są śliczne

To fakt, ze problemowe. Mimo to zgromadzilam ich chyba 8. Część chyba te sztywniejsze. Czekam na poczatek września (jesli wytrzymam, bo ręce mnie swędzą).
Wtedy wszystkie posadzę obok siebie w szpalerze. I dam im podpory. Moze im będzie lepiej tak.
Mają jeden poważny plus. Kwitną szybko i zachwycają kwiatami, gdy inne w powijakach.
Ogródek Iwony II 13:16, 09 sie 2017

Do góry
Łucjo, coś w tym jest, co piszesz. Rura drenarska ma też za zadanie pobierać wodę i osuszać teren, gdy jest pusta.
Zapomniałam o tym.
Kiedyś na ulicy robilismy drenaż za pomocą tych rur, bo woda w piwnicach stała. Gmina dała materiał, mieszkańcy byli siłą roboczą...
Ogródek Iwony II 11:27, 09 sie 2017

Do góry
O beczkach i rurze drenarskiej myślę intensywnie. Tylko te beczki są mało reprezentacyjne. Nadają się na tyły...
Mam 3, ale teraz gnojowka w nich jest. Muszę opróżnić choć jedną i przetestować.
Ogródek Iwony II 11:12, 09 sie 2017

Do góry
O powojnikach muszę się doszkolić. Mirkaka z Wszystkiego po trochu ma ładne.
Ogródek Iwony II 10:46, 09 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę o rynnach. Na kratce drucianej moznaby powojnik puscić

Od razu tak pomyślałam. Są takie specjalne kratki okalajace rurę. Nie mogę teraz znaleźć tej inspiracji,ale na pewno wiesz o co chodzi.
Jaką masz tam wystawę? Bo w razie co, będę podglądać jaki wybrałaś powojnik. Bardzo je lubię.
Z Pszenicznej ... 09:51, 09 sie 2017

Do góry
Ode mnie 77 km
Dzięki za namiary.

Aga, o beczkach i rurze drenarskiej myślę intensywnie. Tylko te beczki są mało reprezentacyjne. Nadają się na tyły...
Mam 3, ale teraz gnojowka w nich jest. Muszę opróznic choc jedną i przetestowac

Fotki możesz cyknąć. Nigdy wiedzy nie za dużo
Ogródek Iwony II 09:02, 09 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Łucjo, wiem, ze chcesz dobrze i doceniam to. Nie wszystko jednak da się ukryć do perfekcji. Zbyt wiele jest jeszcze do zrobienia, czasami myślę, ze życia zbraknie I wtedy mam ochotę odpuścić. Tak jest z rynnami właśnie. Chyba nawet nie chcę ich ukrywać. Jak przyjdzie czas, ładnie je pomaluję, by pasowały do dachu. Może za rok.... Jak oglądam projekty domów, rynny są i trzeba je zaakceptować.
Wolałabym w zastępstwie otrzymać odpowiedź, jak wykonać odprowadzenie od rynny ..., do szamba odpada, nie będę sobie robić dodatkowych kosztów wywozu czystej wody...
Rynien mam 8. 4 na domu i 4 na budynku gospodarczym. Kilka ma odprowadzenie, przy budynku gospodarczym prowizorycznie zbieram z jednej rynny do pojemnika, a potem podlewam warzywa konewką. Fajny sposób, bo warzywnik blisko i nie muszę biegać z wężem. Zimą będę myśleć nad odzyskiem wody deszczowej

Muszę obejrzeć ten odcinek Maji
http://majawogrodzie.tvn.pl/310,Ogrod-przeplatany-bukszpanem-odc-582,odcinek.html

Iwonka u mnie podobnie z rynnami 4 na domu i 4 na gospodarczym.
Gospodarczy - jedna wychodzi na trawnik, wszystko wsiąka, druga jest od północnej strony więc zrobiliśmy odprowadzenie rurą drenarską, ale bez dziurek aż pod siatkę. Za gospodarczym tego nie widać więc mnie to nie irytuje. Trzecia puszczona luzem i tu kombinuję by podstawić dużą bekę z kranikiem na dole ( beczka metalowa jest, kranik kupiony też), czwartą mam odprowadzoną do pojemnika 1000 l, który stoi na podwyższeniu tak na 1 metr.
Tam mam wąż i mogę nalewać do konewki lub podłączyć dłuższy i nalać wody do beczki w warzywniku. Dumam by zrobić porządek za całym gospodarczym domkiem i dostawić tam jeszcze kilka takich pojemników + pompa. Ale to pieść przyszłości.
Dom - dwie rynny z tyłu wychodzą na trawnik, wszystko wsiąka, hosty się cieszą, z przodu pod rynnami wykopałam wielkie doły, zakopałam beczki, wysypałam je kamieniami, rynny rurami wchodzą w beczkę, wierzch beczki zakryty pokrywą i zasypany korą i to jest mój odpływ. Radzi sobie w deszcze, jak jest oberwanie chmury to woda stoi chwileczkę i za moment wsiąka. Ja sobie chwalę mój system.
Jak będziesz chciała zrobię Ci zdjęcia poglądowe, bo może nie wyjaśniłam dobrze
Ogród bacowej 08:50, 09 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, masz liszki na różach? Male i zielone?
Zastanawiam się, czy mospilanem prysnąć?

Miałam do wczoraj, dzisiaj już są po drugiej stronie tęczy

Śmiałek tegoroczny dobrze wygląda, ten na zdjęciach to 3 -letnie sadzonki .
Ogródek Iwony II 08:46, 09 sie 2017

Do góry
Tak sobie jeszcze myślę o rynnach. Na kratce drucianej moznaby powojnik puscić
Ogród bacowej 08:44, 09 sie 2017

Do góry
Ewa, masz liszki na różach? Male i zielone?
Zastanawiam się, czy mospilanem prysnąć?
Ogród bacowej 08:41, 09 sie 2017

Do góry
Pięknie. Twoje hortki wypasione. Są mocno zaawansowane w kwitnieniu. Moje słabiej.
Ten smiałek jest tegoroczny?
Mój ładnie się prezentuje. Aż jestem zdziwiona, bo więcej osób na śmiałka narzeka.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:21, 09 sie 2017

Do góry
Deski trzeba wytrzeć benzyną ekstrakcyjną, by rozpuścić zywicę. Nie wiem, jak zachowa się lakierobejca.
U mnie kilkuletnią ławkę i stół malowane wcześniej farbą akrylową przemalowalismy farbą z lakierem. I dopiero teraz, jak deski nie miały warstwy przepuszczalnej zaczęła wychodzić zywica
Będziemy szlifować deski i malować od nowa akrylwm...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies