Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stwórz ze mną mój ogród 22:13, 26 lut 2019

Do góry
a na sam koniec perełki czyli
magnolia

bez

klon

i pierwsze nieśmiałe krokusy

aha a trawa wygląda tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:12, 26 lut 2019

Do góry

myślałam, że mam zdjęcie zepsute, a to odblask od blatu
wrzosy od Piotrka ładnie mi się zasuszyły i teraz dopasowały się kolorem
Majówka na Majówce 22:12, 26 lut 2019

Do góry
Fotka powojnika Summer Snow dla Agaty tu w październiku, było sucho więc połowa kwiatów już się obsypała

Przedziwny Ogród 22:09, 26 lut 2019

Do góry
jeszcze chwilka ...

ale już jest coraz lepiej
Stwórz ze mną mój ogród 22:08, 26 lut 2019

Do góry
w obawie, że się nie zmieści wszystko w jednym poście ciąg dalszy:

przed chatką narazie zbieranina a w projekcie co? 3 kosodrzewiny coś dużo tej kosodrzewiny teraz jest jakaś kosodrzewina, jakaś tuja kulka i 2 jeżówki i przetacznik kłosowy, oby ładnie urosły w tym roku, a przed nimi wsadziłam cebule żonkili a z boku rojniki, tktórych nie widać

i doszliśmy do rabaty wzdłuż lewego ogrodzenia, gdzie nic nie ma, tylko jeden bez. Jest on tak posadzony, żebym go widziała z jadalni. W projekcie są tu serby ale stwierdziliśmy z mężem że za wąsko tu na serby (1,4m) i myślę że będzie tu " luźny żywopłot" z miskanta klaine fontane tzn, od frontu do bzu miskant, hortensja, miskant, hortensja (może vanille fraise), a za bzem do chatki same miskanty co metr

tu, gdzie sąsiada trzmielina -> miskant klaine fontane, tam gdzie jałowce -> hortensja bukietowa (limelight lub vanille fraise)

i na koniec front

bukszpanów niestety nie przyciełam w lato - jakoś przespałam a potem już się bałam. Lawendę dosadzę do końca rabaty z klonami, a tą co jest przytnę w marcu(?) rozplenice utnę w kwietniu (?)
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:08, 26 lut 2019

Do góry
i jeszcze paprocie i miscanty( znowu wiatr połamał i porozwalał)

mój kącik ogrodniczy znowu się zmienia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:02, 26 lut 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:00, 26 lut 2019

Do góry
A wygrzebałam też koszyczek z lawendą , którą cięłam 4 lata temu nim ją zapomniałam na amen

Ogólny widok raczej przyjemny

do bazi dołożone leszczyny

Stwórz ze mną mój ogród 21:58, 26 lut 2019

Do góry
tak więc oto stan teraźniejszy, zapraszam do zwiedzania: (uwaga tylko dla ludzi o mocnych nerwach)

Rabata przy wejściu (ona będzie robiona ostatnia bo po elewacji)

oczyma wyobraźni widzimy tu 3 miskanty zebrinus (pod wąskim oknem) i na rogu brzozę pendulę youngii plus kosodrzewiny... wrzosy do wyrzucenia

po drugiej stronie bocznych schodów mamy taką zbieraninkę

i teraz rabata wzdłuż prawego ogrodzenia na froncie klon globosum a pod nim.. kamienie z parkingu efekt odśnieżania - mam plan zaciągnąć moje dzieci (6 i 2,5 latka) i im zapłacić za wybieranie tych kamieni - teoretycznie są chętni ale jakoś się nie garną

tu wg projektu ma iść tylko jedna kosodrzewina i jakoś mi to za pusto się wydaje..

druga strona drewutni i mój piękny powojnik. którego w lato fotografowałam ale nie umiem znaleźć zdjęcia. Myślę, że spróbuję go przesadzić na tą frontową część. Problemem okazało się, że on się nie łapie tych moich desek na drewutni i go jakoś sznurkami wiązałam macie lepsze pomysły jak go namówić żeby się tam trzymał?

obok powojnika dostałam od teściowej rozchodnik, narazie pomnik przyrody ale coś puszcza od dołu, nic nie ścinałam na jesień bo się bałam że przemarznie albo coś

ah wzdłuż parkingu bergenie, które myślałam, że są sercolistne a tu takie małe wypierdki, trzeba je gdzieś przesadzić a tu dam rozplenice. Na końcu bergenii żurawki od sąsiadki i następne morze kamieni

płynnie możemy przejść do prawego rogu, gdzie następna rabata żyje własnym życiem

narazie panuje tu piaskownica plus moja radosna twórczość czyli dwie tuje, które posadziłam w ziemi, żeby nie zdechły w doniczkach i tak są dwie bez sensu, w projekcie tu gdzie te dwie tuje są 3 miskanty , posadzona też jest magnolia, świerk srebrny i stanie tu też buk purple fountain lub śliwa Pissardi (a buk wtedy na front między rozplenice a bukszpany)

Rabata pod lasem to mój warzywnik, za którym są maliny (próbują być) a w projekcie cisy kolumnowe i dalej póki co 1 świerk a będą 3 a między nimi hortensje bukietowe limelight a przed nimi miały być azalie natomiast zmienione zostały na kosodrzewiny - tylko czy kosodrzewina urośnie w cieniu?

za warzywnikiem 3 kocimiętki niestety nie kwitły latem (chyba przez cień)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:55, 26 lut 2019

Do góry
kolejna podkowa zmieniła miejsce, a na jej wskoczyła lampa

i rojniki w woreczkach zmieniły miejscówkę

te w koszyczkach też
Samotnia pod lasem 21:51, 26 lut 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Masz piękne rabaty, ale ta trawiasta..... po prostu rozwala po system !

Mówisz i masz

Teraz troszkę ją poszerzyłem, rozsadziłem red barona, żeby poszerzyć czerwony łan i dosadzę na jesień cebulowych, bo wiosna troszkę łyso ...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:50, 26 lut 2019

Do góry

bałam się, że typowy czerwony zrobi mi kącik patriotyczny, a nie ogrodniczy
szafka też ma takie szuflady od dzisiaj

wiciokrzew startuje
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:46, 26 lut 2019

Do góry
teraz widzę, że pod kolor bratków

to ten ze skrytka w środku

stół dostał nowy kolor blatu bo po umyciu okazało się, że eM ubrudził go jakąś farbą olejną

i już z szufladą

Ogrodowe przygody 21:44, 26 lut 2019

Do góry
Agata doskonale to rozumiem i choć mąż zakazał mi dokupywania róż, ciągle kilka chodzi mi po głowie
A Tobie co wpadło w oko?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:43, 26 lut 2019

Do góry

potem poszalałam z kolorami w sprayu
Samotnia pod lasem 21:42, 26 lut 2019

Do góry
Tarasowo

O wschodzie ...

czasami trzeba odpocząć

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 26 lut 2019

Do góry
wawrzynki na starcie

a te cuda będą kwitły przed domkiem w pojemnikach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:36, 26 lut 2019

Do góry

dalej nie wiem co mi to zakwitnie

ciemierniki kolejne pączkują

runianka w pączkach cała
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:33, 26 lut 2019

Do góry

narcyzy coraz wyższe, ciekawe czy zakwitną w tym roku, sadzone jesienią.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:31, 26 lut 2019

Do góry

i lepiężniki już kwitną więc wiosna pewna i na stałe

na wierzbach coraz więcej kotków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies