Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ptasi gaj 12:59, 04 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)

Piękne wiosenne łany drobnicy Zawilce leśne bardzo lubię, jakąś część też przesadzałam późną jesienią i wyszły. Ale zima była dziwna, sporo roślin mi wypadło. Zawilce mogą być ekspansywne, zwłaszcza gatunek. A na te żółte, które trafiły z korą (bezskutecznie usuwam) jednak uważaj. Owszem, ładnie wyglądają w łanach, ale jak zaczną się wsiewać w inne rośliny to z czasem może być problem. Pięknie rosną Ci powojniki, dbasz o nie jakoś szczególnie?

Wiktoria pisze bo to piękne imię.

Nie dbam specjalnie o powojniki. Wiosna nawoz do powojników jeszcze nie nawiozlam. Później podlewam bananowka raz na miesiąc.
Banan pokrojony wrzucam do słoika po tygodniu mam nalewkę. Później na 10 litrów wody wlewam szklankę płynu z banana i podlewam.
Ostatnio słyszałam, że drożdże też są bardzo dobre na wszystkie kwiaty. Mają dużo witaminy z grupy B.

Ten piękny rośnie w cieniu. Mam 2 szt. Mikstura z bananów mu służy. Zapomniałam jak się nazywa chyba Bolero. Kwitnie non stop.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:50, 04 kwi 2024

Do góry
I zostały takie tamy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:47, 04 kwi 2024

Do góry
Wykorzystuję przyzwoitą pogodę do niespiesznego odświeżenia kancików i wzruszenia ziemi na brzegu rabat. Chwasty (mniszki) są głównie w trawniku. Przy okazji kancikowania wydłubuję je szpikulcem.

W ten weekend rodki powinny już zakwitnąć.

Sporo mam w ogrodzie szafirków.

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 12:41, 04 kwi 2024

Do góry
Znalazłam fotkę tego pionowego kranu. Kamienie maskują podstawę bo wyszła powyżej gruntu i już nie mieliśmy siły na kolejną poprawkę.

Te na poziomie ziemi to po prostu puszki poboru wody z szybkozłączką (my akurat mamy Gardeny). Nie mam fotki .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:40, 04 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To przez te Japońskie spektakle wiśniowe tyle ich u siebie nasadziłam nie muszę jeździć nigdzie by się nimi cieszyć. Ale na efekty trzeba czekać aż się rozrosną

U mnie rośnie tylko jedna Amanogawa. Kiku Shidare jakoś mnie nie uwiodła. Na Kanzana zbrakło miejsca. Kwiecia dostarczają rajskie jabłonki i nasze jadalne wiśnie. Zawsze to coś.

Za drzwiami do ogrodu... 12:27, 04 kwi 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Cieszę się z zajączków jak dziecko, tym bardziej ,że szybko się je robi. Wprawdzie miały powstać z tych dużych styropianowych jaj piękne pisanki, ale oczywiście tyle czasu nie miałam, trzeba się było zająć wypiekami

Ale pyszności Aniu, a co ze słodyczami, których wnuki nie znajdą? Zbierasz potem? Pamiętasz wszystkie miejsca w których schowałaś?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:23, 04 kwi 2024

Do góry
W niedzielę otwarcie sezonu Ogrodu Botanicznego w Lublinie. Przypominam, że mając legitymacje absolwenta UMCS można wejść za darmo.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:06, 04 kwi 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)

Ja też sialam 20 marca ale u Ciebie ładniejsze sadzonki, moje jakoś się wyciągnęły i jak na razie jakoś martwię wyglądają

Zobacz na to - ten sam termin, podlewanie, nasłonecznienie. Różnią się tylko odmianą. Myślę, że gdyby dalej były w tym samym miejscu to skończyło by się na wyciągniętych rozsadach jak w zeszłym roku. Dlatego od dziś dostały doświetlenie. Zobaczę jak to wpłynie na ich „mężność” po pikowaniu i porównam ze zdjęciami z zeszłego roku, bo część odmian mam ponownie tych samych.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:01, 04 kwi 2024

Do góry
Dojechały dziś zamówione berberysy Chocolate Summer. W opisie było wskazane 10-20 cm wysokości. Jestem mega zadowolona i pozytywnie zdziwiona wielkością jakie przyszły. Będzie sadzenie dziś lub jutro
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:42, 04 kwi 2024

Do góry
Jola sa łupki grafitowe i łupki "rdzawe" te beda idealnie pasowac. Widzialam u mojego dostawcy, podjade przy okazji i kupie sobie worek. Lubie go, bo mozna na sztuki kupowac a nie trzeba calej palety.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:27, 04 kwi 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wiatr strąca płatki świdośliw, ale one wciąż nie tracą na urodzie.

Śliczna, podoba mi się kształt pni.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:27, 04 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sposobów wykorzystania darmowych skrzyneczek od Was wiele. Dzięki za podzielenie się.

To dzisiejsze foto pomidorków - tych co skiełkowały jako pierwsze. Kwalifikują się już do pikowania, czyli o wiele wcześniej niż w zasadzie 3x15 (u mnie teoretycznie 3x20, bo siałam 20 marca).

Ja też sialam 20 marca ale u Ciebie ładniejsze sadzonki, moje jakoś się wyciągnęły i jak na razie jakoś martwię wyglądają
Za drzwiami do ogrodu... 11:24, 04 kwi 2024

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 11:22, 04 kwi 2024

Do góry
April napisał(a)
O ile żółty to nie mój kolor, to z przyjemnością podziwiałam u ciebie. Wiosna ma jednak swoje prawa
Wczoraj też przyszły do mnie truskawki, dziś muszę posadzić choć plan również niezbyt klarowny. A wszystko przez koleżanki z forum
Te pnące truskawki dałam do donic zamiast kwiatów jednorocznych
Proszę! Są też inne kolorki!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:17, 04 kwi 2024

Do góry
Wiatr strąca płatki świdośliw, ale one wciąż nie tracą na urodzie.

Nieformowany żywopłot się zagęszcza. Powoli regeneruje się trawiasta ścieżka. W sezonie sporo jest na niej cienia. Co roku wiosna trzeba robić na niej sporo dosiewek.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:10, 04 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Pomarzyć sobie można

Oj można.
Mnie czasem zadziwia to, że ten przodujący w zastosowaniu nowoczesnych technologii naród, tak bardzo skupiony na pracy, skrywa w sobie tak wiele romantyzmu. Trudno wyobrazić mi sobie tabuny Polaków pielgrzymujących po Polsce w poszukiwaniu podobnych doznań.

Jak to dobrze, że nie muszę pielgrzymować, żeby podziwiać dzieło wiosny.

klon ściętolistny

kalina angielska

kalina Mariesii

klon Ginnala i obiela

Pierwsze kukliki pod wisienką.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:01, 04 kwi 2024

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moja koleżanka właśnie ogląda te japońskie cuda na żywo. Pojechała specjalnie na kwitnienie wiśni. Oczywiście przy okazji zwiedza Japonię - wybrała się na 3 tygodnie. Nie pytałam o koszt imprezy, na wszelki wypadek . Zadowolę się fotkami, które przysyła i swoimi wiśniami jak już zakwitną .

Szczęściara z tej Twojej koleżanki.
Siebie pocieszyć mogę takimi zaokiennymi widokami. Zawsze to coś innego niż beton.

Za drzwiami do ogrodu... 10:47, 04 kwi 2024

Do góry
Nie ma to jak własna rzodkieweczka. Szkoda, że nie posiałam w dwóch terminach w szklarni. Bo na tą wysianą w gruncie trzeba będzie jeszcze poczekać.
April podbija las... 10:28, 04 kwi 2024

Do góry
Klona Orange Dream nie widać na tle berberysów. Muszę je rozdzielić czymś wyrazistym.

Drugi Orange Dream na tle cisów znacznie lepiej. Wszystkie od Olcimanolci. Buziak.

Jeszcze majątkowe hiacynty

I na koniec, nie wiem skąd....
April podbija las... 10:24, 04 kwi 2024

Do góry
Miedziane irysy od Moni super się zaaklimayyzowały

Ciemierniki weszły w moją ulubioną fazę kolorystyczną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies