Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 10:24, 15 gru 2024

Mówicie że to mróz? Hm, jakoś miałam wyobrażenie,że tak przy budynku to jednak cieplej jest..
Marcin89 10:28, 15 gru 2024

JoanNa napisał(a)
Mówicie że to mróz? Hm, jakoś miałam wyobrażenie,że tak przy budynku to jednak cieplej jest..
Cieplej, jak cieplej. Mroźny wiatr robi największe szkody, a wzdłuż ściany mogą być przeciągi.

Za ciepłą ścianę uważa się tę o wystawie południowej, chyba w filmikach o sadzeniu hortensji ogrodowych przy ścianie budynku, to słyszałem
JoanNa 13:48, 15 gru 2024

No one właśnie eksperymentalnie na południowej ścianie są
Narsilia 19:18, 15 sty 2025

Asia co u ciebie nowego też zasypało śniegiem ?
JoanNa 20:15, 22 sty 2025

Narsilia napisał(a)
Asia co u ciebie nowego też zasypało śniegiem ?

Taak, było fajnie zimowo, jeszcze jakieś resztki zostały w miejscach gdzie z dachu spadły wielkie czapy śniegu. I tu moje rabatki okalające dom dostaną po dupie kazdej takiej zimy, bo nie mamy kratek antyśniegowych na dachu...Jedna Angela właśnie sie złamała w ten sposób
Dawno nie bylo mnie na forum- zawzielam sie i przerysowuję tą frontową rabatę narożną (tą z 3ambrowcami). Jest niedokończona i trudna dla mnie i postanowilam że muszę do wiosny ją zaplanować. Zresztą pozostałe rabaty też...
Narsilia 20:54, 22 sty 2025

Nie martw się u mnie także wychodzi brak sniegolapow w tym roku zasypało mi rodka , choć nigdy nie było tam problemu ze śniegiem to w tym roku skumulowało się w rogu 4 spadowego dachu , jeszcze nawet teraz nie mogę ocenić strat bo zasypany do połowy, a nie chce szarpać tego śniegu żeby nie dobic.

No dawaj , dawaj plany na pewno tu burza mózgów opanuje Twój wątek i będzie można przebierać w pomysłach .

Tu z tego co widzę to już nawet sezon na kupowanie roślin się zaczyna
JoanNa 21:10, 23 sty 2025

Na razie naniosłam rośliny strukturalne typu zimozielona sosna, czy kulki/poduchy cisowe, zywopłot, hortki (jakies wyższe odmiany), z obecnych dereni zostaną tylko 3szt i od zachodniej części chcę tamaryszek francuski. Te 3 ambrowce, którymi tak się zachwycalam pójdą na część 'za domem', bo tu w tym rozstawie nijak mi nie pasują. Tak samo te 3 Doorenbosy. Także przeprowadzki spore przede mną.
Marcin89 23:09, 23 sty 2025

Fajnie się patrzy na czyjeś rysunki Jest zupełnie inne podejście niż u siebie, nie ma takiej spiny.

Podpiszesz drzewa na rysunku? Bo reszta jest wiadoma

Podoba mi się ten zarys. Dodał bym więcej kulek w tych najszerszych częściach.

Jest chodzi o zdjęcie z ogrodu to też mi się podoba. Wszystko do siebie pasuje kompozycyjnie. Ambrowce też Ale jeśli wszystko do zamiany to zarys zimozielony jest ok.
MartaCho 07:43, 24 sty 2025

Jakie ładne rysunki! Brawo Ty! Dobrze rozumiem, że to mocno poszerzana ta rabata na zdjęciu będzie? Będzie pięknie!
JoanNa 17:38, 24 sty 2025

MartaCho, dziękuję, to druga wersja,bo pierwsza wyszła mi jakaś taka no 'buszmeńska' jak to ja mowię tzn.chcę tam busz, nie będzie pod linijkę, bo ja sie do tego nie nadaję, ale coś mi nie pasowało i rysuje od nowa. Poszerzenie będzie tylko w tej środkowej części-żeby była głęboka na 3m,bo same hortki docelowo mają sporą średnicę.
Marcin, drzewa: 2-śś olcholistna, 4- mangolia Susan (do kupienia),3-tamaryszek francuski(do kupienia), no i 'choinka'to moja sosna czarna Oregon Green. Śś też już rośnie, ale jest mała dlatego żeby ją znależć musiałbyś powiekszyć mocno zdjęcie no wlasnie w tej części tamaryszkowo-sosnowej jest głeboka ta rabata i tu nie umiem ogarnąć piętrowości..bo teoretycznie te puste miejsca ciagnące się az do frontu rabaty chcę wypelnic bylinami, ale to nie takie latwe. Mają byc plamy kolorów, bo ta rabatę widzę z okna kuchni,więc plamy konkret żeby byly widoczne.
Nie moge sie zdecydować czy chcę tu obwódkę choćby z seslerii czy lepiej zostawić te plamy bez widocznej 'granicy' z trawnikiem.