Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 09:46, 20 sty 2025

Haniu, jaki preparat olejowy stosujesz? Kiedys byl promanal ale go wycofali i jest niby inny ekologiczny Treol.
Patrycja_KG_Lu 10:19, 20 sty 2025

TAR napisał(a)
Haniu, jaki preparat olejowy stosujesz? Kiedys byl promanal ale go wycofali i jest niby inny ekologiczny Treol.

W notatkach z zeszłego roku mam taki wpis Hani. Też planuje się przygotować i zakupić.
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Olejowe preparaty najlepiej stosować, gdy nie ma ryzyka nocnych przymrozków, a temperatura w dzień przekracza 10 stopni. Empular (dawniej promanal) stosuję po opryskach grzybobójczych (miedzian, mocznik). Te można stosować, gdy temperatura jest powyżej 5 stopni.

Z opryskiem olejowym się nie spieszę.

TAR 10:50, 20 sty 2025

Dzieki
Margo2 23:19, 22 sty 2025

Szykuję się do przejścia na 5 papierosów dziennie. Wczoraj, po skręceniu roweru, chciałam się nagrodzić zapaleniem nadprogramowej sztuki , ale dzielnie dałam odpór pokusie.
Słodycze też lubię, ale ich rzucać nie muszę. Strat zdrowotnych i przyrostu wagi nie powodują, więc motywacji ku temu brak.

Za zimnem też nie przepadam, ale wyznaję zasadę, że adekwatny ubiór pozwala go zniwelować. Nie dłubię długo. Przez 0,5-1 h nie zdążę nawet zmarznąć, a samopoczucie mam zdecydowanie lepsze. Polecam.

Właśnie w weekend planuję zastosować Twoją metodę, czyli ubrać się ciepło i popracować choć godzinkę. Podobno u mnie ma być 8 stopni.
Jeszcze nigdy nie sprzątałam w styczniu ogrodu.
Haniu, w styczniu lutym zazwyczaj cięłam czereśnię. Ale wiem, że powinien być mróz. Nie wiem, czy teraz to zrobić. Patrząc na prognozy długoterminowe mrozów w dzień ma nie być, tylko w nocy.
Jak myślisz, ciąć, czy nie. Nie chciałabym czekać z tym do lata, bo czereśnia jest za wysoka i za gęsta
Gruszka_na_w... 09:40, 23 sty 2025

Margo2 napisał(a)

Haniu, w styczniu lutym zazwyczaj cięłam czereśnię. Ale wiem, że powinien być mróz. Nie wiem, czy teraz to zrobić. Patrząc na prognozy długoterminowe mrozów w dzień ma nie być, tylko w nocy.
Jak myślisz, ciąć, czy nie. Nie chciałabym czekać z tym do lata, bo czereśnia jest za wysoka i za gęsta

Cięcia unika się raczej w mroźne lub deszczowe dni. Lepiej zaczekać na słoneczny dzień z lekko dodatnią temperaturą. Jeśli będziesz robiła silne cięcie prześwietlające i odmładzające, to miejsce cięcia na grubszych gałęziach posmaruj Funabenem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 07:21, 24 sty 2025

Nieskromnie napiszę, że udało mi się nieźle zaplanować kształt rabat i nasadzeń na rabatach frontowych. O każdej porze roku to miejsce jest przyjemne w oglądzie.

wiosna (kwiecień)

lato (czerwiec)

lato (sierpień)

jesień

Haniu cytuję w całości, front jest niesamowity o każdej porze roku. Możesz być dumna, gratuluję!!!
No pięknie jest i przyjemnie pooglądać tak soczystą zieleń w styczniu
Pobieliłaś drzewa w sadzie, godzinka pracy w polu o tej porze daje tyle energii.
Kordina 22:54, 27 sty 2025

W zeszłym roku modernizowałam swój pierwszy dwukomorowy kompostownik z palet. Nowy zrobiłam z drucianych paneli. Sprawdził się w użytkowaniu.

Szukając czegoś innego znalazłam taki kompostownik, jak Ci się Haniu sprawdził w praktyce?
AgaBoso 07:16, 31 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie

Pomidory rosną nad wyraz bezobsługowo. Nasionka zostały wysiane do skrzynek i wymagają jedynie podlewania i codziennego obracania skrzynek, co nie sprawia żadnego problemu. W skrzynkach rosną odmiany karłowe i wysokie, stąd różnice wzrostu sadzonek. Dwa razy były podlewane rozcieńczoną herbatką pokrzywowo-skrzypową.

Będą rosły w skrzynkach aż do momentu wsadzenia ich do gruntu.

Haniu, od zawsze wysiewasz pomidory w ten sposób? Nie za ciasno im na rozwój korzenia?

Kiedy planujesz wysiać groszek cukrowy? Ja już nie mogę się doczekać z nim śniadania.
TAR 09:47, 31 sty 2025

Łoo sadzonki pomidorów zacne, ja pewnie kupie gotowce. Planuje w tym roku w duzych donicach kilka krzakow. Do nasionek chyba nie mam cierpliwosci ani ręki
Gruszka_na_w... 20:41, 31 sty 2025

Iwonka napisał(a)
Haniu cytuję w całości, front jest niesamowity o każdej porze roku. Możesz być dumna, gratuluję!!!
No pięknie jest i przyjemnie pooglądać tak soczystą zieleń w styczniu
Pobieliłaś drzewa w sadzie, godzinka pracy w polu o tej porze daje tyle energii.

Front dziękuje za słowa uznania.
Prawie codziennie coś dłubię w ogrodzie. Pogoda bardzo sprzyjała działaniom na zewnątrz. W ogrodzie było bezwietrznie, a temperatura dochodziła do 10 stopni. Ścięłam już wszystkie trawy i większość kwiatostanów hortensji. W wersji na "gotowo" uporządkowałam dwie niewielkie rabaty na froncie: garażową i podokienną z ostrokrzewami i hortensjami. Na tych dwóch rabatach hortensje przycięłam już na docelową wysokość. Dzisiaj zrobiłam też oprysk ostrokrzewom. Zaatakował je jakiś dziwny grzyb powodujący powstawanie czarnego osadu na liściach i dodatkowo są na nich jakieś białe kłaczki. To dziadostwo zaatakowało też trzmieliny i dzwonki Poszarskiego. Doczytałam, że może to być przylepnica szklarniowa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies