Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Tess 22:26, 17 sty 2025

Super te porównania - takie napawające optymizmem.
Powinny być obowiązkowe do obejrzenia dla nowych i początkujących (zdołowanych po oglądaniu wielu pięknych ogrodów na O. )
Margo2 14:11, 24 sty 2025

antracyt napisał(a)

Gosia, rzeczywiście siewki maków już rozpoznaję, same się dobrze sieją. Jednak w miejsce gdzie chcę je dodać wolę wsadzać młode sadzonki. Takie miejsca przeważnie muszę wcześniej lekko przekopać, bo chwastów u mnie tyle samo co siewek porządanych
Dawn Crest masz u siebie, czy tylko na zdjęciach Ci się podoba? Dla mnie zapach ma rewalacyjny, a to bardzo duża, dodatkowa zaleta

Ja nie mam Dawn Crest. Podoba mi się na Twoich zdjęciach. Gdzie kupowałaś, bo nie widzę w sprzedaży
antracyt 17:05, 24 sty 2025

Muszę się przyznać, że nie pamiętam... Możliwości są 3: Rozarium, Rosarium lub od Małgorzaty Kralki
antracyt 17:10, 24 sty 2025

Tess napisał(a)
Super te porównania - takie napawające optymizmem.
Powinny być obowiązkowe do obejrzenia dla nowych i początkujących (zdołowanych po oglądaniu wielu pięknych ogrodów na O. )

Jest taki porównawczy wątek Rzeczywiście, dla początkujących ogrodników, powinien być to obowiązkowy element przeglądu forum
antracyt 17:29, 24 sty 2025

Nie wiem jak Wy, ale ja dzisiaj ruszyłam w ogród i kilka taczek suszu wywiozłam z samej starej różanki Do tego skończyłam cięcie drzewek owocowych i winorośli. Od razu mi lepiej, bateryjki naładowane
Jutro zamierzam dalej ciąć i jak pogoda się utrzyma, to może do wiosny ogarnę suchulce w całym ogrodzie Potem zostaną już tylko porządne porządki na rabatach, z odchwaszczaniem, ściółkowaniem i cięciem róż.

Przy okazji odkryłam na leśnej pierwsze przebiśniegowe akcenty

Magara 23:08, 24 sty 2025

Z jednej strony zazdroszczę, a z drugiej cieszę się błogim lenistwem U mnie warunków na sprzątanie nie ma (śnieg) więc każdego dnia hołd oddaję Hani Gruszce, że za jej przykładem maksymalnie dużo ogarnęłam jesienią

Zuzku, co cięłaś z owocowych? Domyślam się, że jabłonki, a co jeszcze?
antracyt 08:24, 25 sty 2025

Myślałam, że już się całkiem tych zwałów śniegu pozbyłaś. Może po weekendzie już będziesz mogła do ogrodu wejść suchą stopą, wszędzie temperatury w okolicach 10 stopni zapowiadają.
Cięłam jabłonie, grusze, śliwy, nawet pigwie 3 gałązki ciachnęłam - tyle z drzew. Z krzewów zdążyłam porzeczki i agresty, a dzisiaj planuję maliny i przypomniałam sobie o pigwowcach. Za dużo tego już mam
Drobnopestkowce, tzn czereśnie i wiśnie tnę po owocowaniu. Tzn w teorii, bo w praktyce przeważnie o nich zapominam i mam bardzo źle przycięte(a właściwie prawie wcale).
Magara 22:57, 25 sty 2025

Śnieg jeszcze jest, w niektórych miejscach więcej, w innych mniej. Ale po takich opadach to o suchej stopie mogę zapomnieć, tak gdzieś do czerwca
U nas teraz 9 na plusie. Może jutro też do cięcia pójdę, o ile nie będzie padać.
Z Twojej listy mam jabłonie, grusze i śliwy.
Porzeczek i agrestów nigdy nie cięłam - co im trzeba zrobić?
Maliny wycięłam już w listopadzie
Basieksp 08:58, 26 sty 2025

Też mam do cięcia, grusze, jabłonie , maliny, jeżyny i winogrona. Chyba wszystko, a jeszcze mamy w planach mocno wierzbę przyciąć, ale to trochę większe cięcie, o ile zdążymy i chęci nie uciekną Chciałam dziś podziałać, wczoraj mi się udało trochę posprzątać, dziś pada, taka mżawka.
Patrycja_KG_Lu 09:09, 26 sty 2025

Magara napisał(a)
Śnieg jeszcze jest, w niektórych miejscach więcej, w innych mniej. Ale po takich opadach to o suchej stopie mogę zapomnieć, tak gdzieś do czerwca
U nas teraz 9 na plusie. Może jutro też do cięcia pójdę, o ile nie będzie padać.
Z Twojej listy mam jabłonie, grusze i śliwy.
Porzeczek i agrestów nigdy nie cięłam - co im trzeba zrobić?
Maliny wycięłam już w listopadzie

Szukając informacji o cięciu porzeczek czarnych spodobały mi się te dwa filmiki Zielonego pogotowia:
1. omówienie wyglądu pędów od jednorocznych do czteroletnich https://www.youtube.com/watch?v=oriBCJP-Xwo
2. cięcie na żywym egzemplarzu https://www.youtube.com/watch?v=v0br6hYbAio