Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Rojodziejowa 17:01, 22 sty 2025

Od razu je z tego torfu pootrzepuj.
Kordina 17:55, 22 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
...Czyli i u mnie zaczęły się zakupy roślinne

No i dołączyłeś do grona szaleńców zakupowo-ogrodowych jak miło
JoanNa 20:18, 22 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Jasne, że tak Ale potem uświadomiłem sobie, że miałby ciężko ten dąb błotny na moich piaskach.

Marcin,moze sie mylę ale coś mi świta że błotny jest tylko z nazwy...wcale nie wymaga mega wilgotnej gleby...?
Marcin89 22:47, 22 sty 2025

JoanNa napisał(a)

Marcin,moze sie mylę ale coś mi świta że błotny jest tylko z nazwy...wcale nie wymaga mega wilgotnej gleby...?
Jedne źródła podają, że lubi gleby podmokłe, a nawet okresowo zalewane. A inne, że umiarkowanie wilgotne. Ale każde jedno źródło podaje, że nie lubi gleby suchych i tam słabiej, wolnej rośnie.

Tak, czy inaczej uparłem się na graby lub wiśnie. I tak ciężki wybór
Patrycja_KG_Lu 07:35, 23 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Jedne źródła podają, że lubi gleby podmokłe, a nawet okresowo zalewane. A inne, że umiarkowanie wilgotne. Ale każde jedno źródło podaje, że nie lubi gleby suchych i tam słabiej, wolnej rośnie.

Tak, czy inaczej uparłem się na graby lub wiśnie. I tak ciężki wybór

"Dąb błotny lepiej niż inne drzewa radzi sobie na glebach podmokłych, ale rosnąć może na każdej lekko kwaśnej glebie, nawet na bardzo suchej. Najszybciej rośnie na żyznych glebach umiarkowanie wilgotnych. Nieodpowiednie dla dębów błotnch są gleby wapienne o odczynie zasadowym." - sadowniczy.pl
Marcin89 09:46, 23 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

"Dąb błotny lepiej niż inne drzewa radzi sobie na glebach podmokłych, ale rosnąć może na każdej lekko kwaśnej glebie, nawet na bardzo suchej. Najszybciej rośnie na żyznych glebach umiarkowanie wilgotnych. Nieodpowiednie dla dębów błotnch są gleby wapienne o odczynie zasadowym." - sadowniczy.pl
No masz, znowu coś innego. Tak podświadomie czuję, że piaszczyste i suche, a przy tym jałowe gleby to słaby wzrost tych dębów. Ale mogę się mylić.

A tak z innej strony, to obok jest ambrowiec z liśćmi powcinanymi. Tu chętniej dam gatunek z innym kształtem liści.
Marcin89 17:47, 23 sty 2025

Niedługo zamierzam przyciąć jodłę, tak będzie ok?

LIDKA 19:48, 23 sty 2025

Bedzie dobrze.

Moja tne piłą. Chodze w koło i jade z góry na dół. Jak kupiłam moją była podobnej wielkości. W tym roku juz mnie przerośnie.
Marcin89 20:38, 23 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Bedzie dobrze.

Moja tne piłą. Chodze w koło i jade z góry na dół. Jak kupiłam moją była podobnej wielkości. W tym roku juz mnie przerośnie.
Dzięki Lidka Fajnie, że podpowiadasz, bo masz zgrabną jodełkę. Moja ma tak mniej więcej 140-150 cm z tym długim wierzchołkiem.
LIDKA 21:22, 23 sty 2025

Ok to moja miała metr. Wg mnie cięcie jej dobrze zrobi.