Witam serdecznie
Pod koniec zeszłego roku stałam się posiadaczką ogródka działkowego ROD. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że mam w końcu kawałek swojej ziemi, na który będę mogła uciec od zgiełku miasta i spalin.
Nie mam żadnego doświadczenia w uprawianiu ogródka, ale za to mam mnóstwo energii i chęci, by poświęcić mu bardzo dużo czasu i pracy.
Zwracam się do Was, bo przeglądając forum, widziałam, jak świetne macie pomysły i dzięki Wam dochodzi tu do istnych ogrodowych metamorfoz.
Byłabym niezmiernie wdzięczna, jakby jakaś pomocna dusza, pomogła, mnie ogrodowemu laikowi, w rozplanowaniu mojego ogródka, który ma podejrzewam około 300 m2.
Chciałabym by była to działka głównie rekreacyjna, z małym warzywniakiem i kącikiem na zielnik.
Marzy mi się jakiś mały skalniak i dosadzenie 2-3 drzewek owocowych- śliwka i wiśnia.
Jednocześnie mam ograniczony budżet, w związku z tym zależy mi by projekt zadazenia był jak najprostszy i jednocześnie niedrogi w wykonaniu.
Będę wdzięczna za wszelkie Wasze pomysły
Poniżej wstawiam zdjęcia mojego ogródka, by zobrazować jak to wszystko wygląda:
widok na ogródek od strony domku:
widoczny tu inspekt już jest rozebrany
widok od strony furtki ( wiatrak widoczny na zdjęciu kiedyś pompował wode, teraz jest zepsuty i na wiosnę idzie do rozbiórki)
widok na prawą stronę ogródka ( domek za plecami)
widok na lewą stronę ogródka
z prawej strony domku chciałabym mieć jakieś proste zadaszenie ( jest to powierzchnia około 3,5 na 4,5 m2), lub taką małą enklawę, w której możnaby się spokojnie opalać, z dala od sąsiadów.
widok na lewą stronę płotka stojąc frontem do wejścia na działkę
widok z alejki
i mała panorama
wiatrak:
Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc, zaproszę na dobrego grilla z wyśmienita sałatką
Olga