Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród Sylwii od początku :) 09:34, 13 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Według mnie ekraniku nie ruszaj - chyba, że będziesz dawać jakieś ogromne

A tamte na skalniaku fajne będą

Sebek , jest ogromna potrzeba ruszenia skalniaka Te koniecznie wykorzystam na kulki cisowe a skalniak będzie jak Dana rozrysowała

Ogrodnik mimo woli 18:09, 12 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)

jejku i Miłka wśród traw!!!

Na ten temat zrobiłam Ci wpis u Ciebie

To ooglądaj, bo je przesaadzam w nowe miejsce w tym roku....... tu są za wysokie i zasłaniaja mi skalniak...

to ja poproszę o ździebko tej MIŁKI
Masz jak w banku..jak zapomnę to przypomnij się.. napewno napisze kiedy grandzę w trawach.

To i ja do Zakonu Żebraczego wstępuje i poproszę o nadwyżki, dam w zamian co tylko mam
Ogród Sylwii od początku :) 17:10, 12 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Kule bukszpanowe zakupione , obecne debatuję nad cisowymi nie koniecznie szczepionymi na pniu (takie również może mi się uda kiedyś kupić niespodziewanie) ...
Tak sobie pomyślałam , że ten mój rozbierany na wiosnę skalniak takowe posiada i jak bym je mocno przycięła jeszcze i może połączyła trzy sztuki ???? to może wyjdą fajne kule ???

No kulki eleganckie
Ogród Sylwii od początku :) 16:54, 12 mar 2012

Do góry
Kule bukszpanowe zakupione , obecne debatuję nad cisowymi nie koniecznie szczepionymi na pniu (takie również może mi się uda kiedyś kupić niespodziewanie) ...
Tak sobie pomyślałam , że ten mój rozbierany na wiosnę skalniak takowe posiada i jak bym je mocno przycięła jeszcze i może połączyła trzy sztuki ???? to może wyjdą fajne kule ???

Ogrodnik mimo woli 16:51, 12 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

To ooglądaj, bo je przesaadzam w nowe miejsce w tym roku....... tu są za wysokie i zasłaniaja mi skalniak...

Masz jak w banku..jak zapomnę to przypomnij się.. napewno napisze kiedy grandzę w trawach.
Ogrodnik mimo woli 13:07, 12 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ogrodnik mimo woli 13:00, 12 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Przedogródek Agniechy973 10:27, 12 mar 2012

Do góry
Ok. Zatem bez ramki, ale z kulkami jako opcja do przemyślenia. Chyba nie bardzo w pomarańcz. Podoba mi się róża z kocimiętką lub lawendą i w białych kwiatach gipsówki, więc może żółte i białe róże. Zastanawiam się nad jakimś bardziej pionowym akcentem w rogu wykuszu (na zdj. 1 w miejscu żylistka). Spodobały mi się też róże pnące i stąd taka wizja, ale to chyba zakłóci kompozycję, która bedzie bardziej płaska.
Zaczynam się martwić o finanse, bo jak napisałam jeszcze chcemy zwiększyć przedogróedk. A z drugiej strony szkoda nie wykorzystać gotowego miejsca na różankę.
W gł. wątku pokazywałam zdj. z prac z soboty (nie ostatniej, jeszcze wsześniejszej). Wkleję i tu.
Usuwamy zarośnięty skalniak i przerzucamy ziemię za dom na rozmnażalnik

Moje poletko 19:47, 10 mar 2012

Do góry
witaj Celinko!
u Ciebie wiosna, drzewka pobielone, podcięte to już start
ja bardzo lubię przedwiośnie , jest szaro a za chwilę pojawią się w krzykliwych kolorach kwiatki,

u mnei dziś było słońce, ciepło piękna pogoda, mycie tarasu, ławeczki, ja przycinałam drobne iglaki i tawuły, poczyściłam skalniak i jak zwykle czasu brakło

ale byłam w sklepie i kupiłam nasionka cyni, onętka, bazylii i ogórecznika lekarskiego - te 2 ostatnie nigdy nie uprawiałam - masz jakieś doświadczenia z uprawą tego ?

Przedogródek Agniechy973 11:35, 09 mar 2012

Do góry
Moje czuwające dobre dusze, poradźcie proszę jeszcze co nieco.
1. Muszę wykopać gdzieś żylistka z miejsca, gdzie był skalniak. A że jest już niemały, to trzeba na miejsce stałe. Tak wygląda na dzień dzisiejszy (rośnie w rogu wykuszu tuż przy oknie).

2. To rabaty biegnące wzdłuż płotu. Myślę, że gdzieś tu go trzeba dać. W następnym poście cd.

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:42, 08 mar 2012

Do góry
Magnolio – bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się napisać.
Ja się właśnie strasznie boję, że ogród zepsuję
magnolia napisał(a)
W kwestii przedogródka. Myślę żeby go nie traktowac jako oddzielną całość, tylko część ogrodu. Dlatego nie podkreślałabym linii płotu od strony podjazdu, a nawet za płotem może da się nawiążać do tego w samym przedogródku.

Czy mogłabyś mi wyjaśnić co miałaś na myśli z tą linia płotu? Czytam, czytam i nic nie rozumiem…
Z miejscem do siedzenia też zaczęłam wątpić czy do dobry pomysł. Pochodziłam tam trochę. Poprzesiadywałam w różnych punktach i stwierdziłam, że taras jest na tyle duży, że kolejne miejsce do siedzenia kilka metrów dalej chyba źle by wyglądało.

Ewalm – myślę, że z podlewaniem w tamtym miejscu większego problemu nie będzie – i tak trzeba będzie trawnik podlewać więc i hortensjom się poleje.

Skalniak likwiduję na pewno. Jest beznadziejnie usytuowany, zasłania mi wszystko z okien. Poza tym trawa i inne badziewie powrastały strasznie między kamienie.
Ogólnie cały ten teren muszę oczyścić, wykopać rośliny, które chcę zachować. Pozbyć się ton kamieni, które tam pod trawą są dosłownie wszędzie – łopaty się przez nie wbić nie da, a potem wszystko przekopać i wyrównać. Inaczej tego nie widzę – to jest strasznie nierówny teren – górki i doły pozarastane trawą bo kosiarka nie dawała rady kosić na takich wertepach. Chodzić się nie da bo się człowiek potyka bez przerwy.

Agata – ja chcę podlewać wodą ze studni. Muszę z TŻ pogadać jak to technicznie rozwiązać żeby te węże nie były widoczne. Jak wygłówkuje i stwierdzi, że to zrobi to możemy zakładać
Ogrodnik mimo woli 13:04, 08 mar 2012

Do góry
Proszę Jeszcze nie obrosła ale ma czas.... a przy okazji widać jak basen i trawy zasłaniają skalniak.
Ogrodnik mimo woli 12:12, 08 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ania, nie daje mi spokoju pytanie. Czemu przenosisz trawy?

Odpowiedż jest prosta..... ze względów estetycznych..... najpierw były trawy, a potem powstał skalniak...i trawy cały skalniak zasłaniają...a jak je przesunę w bok...to odsłonię widok na skalniak, dalej będę widziec trawy... Miałam tam tez latem basen, który tez przesunę w nowe miejsce..bo też zasłania skalniak.
Po przemeblowaniu będę widzieć sklaniak, trawy, a basen częsciowo schowam za koreankami i trawami
Brrr ale zimno...... pobiegąłm cyknać fotkę ... czyli widok z tarasu i z domu...... to koło to miejsce pod basen..który ma wysokosć 1,3m, czyli latem zasłania wszystko. do spółki z trawami. Mam bożonarodzeniową choinkę jeszcze do posadzenia...... na środku , poiedzy skalniakaiem a koreankami rośnie tulipanowiec....teraz go słabo widać..... "pod" żywopłotem z cyprysów mam sad ....

Basen się lekko schowa po prawej za koreankami.... a tulipanowca, na lewo posadzę choinkę..... i to wszystko wezmę w jedną rabatę od koreanek, aż po nową choinke..... wsadzę tam trawy i coś jeszcze....
Choinka i tulipanowiec mają mi zasłonić chałupe , która jest centralnie na widoku.... A miałam tam taką piękną panoramę na cała okolice

Anula, czy to jest pergola? Możesz w wolnej chwili pokazać ją w całości. Jestem na etapie zakupu - albo pergoli albo altanki a ten kawałek Twojej ładnie się prezentuje
Ogrodnik mimo woli 12:01, 08 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, nie daje mi spokoju pytanie. Czemu przenosisz trawy?

Odpowiedż jest prosta..... ze względów estetycznych..... najpierw były trawy, a potem powstał skalniak...i trawy cały skalniak zasłaniają...a jak je przesunę w bok...to odsłonię widok na skalniak, dalej będę widziec trawy... Miałam tam tez latem basen, który tez przesunę w nowe miejsce..bo też zasłania skalniak.
Po przemeblowaniu będę widzieć sklaniak, trawy, a basen częsciowo schowam za koreankami i trawami
Brrr ale zimno...... pobiegąłm cyknać fotkę ... czyli widok z tarasu i z domu...... to koło to miejsce pod basen..który ma wysokosć 1,3m, czyli latem zasłania wszystko. do spółki z trawami. Mam bożonarodzeniową choinkę jeszcze do posadzenia...... na środku , poiedzy skalniakaiem a koreankami rośnie tulipanowiec....teraz go słabo widać..... "pod" żywopłotem z cyprysów mam sad ....

Basen się lekko schowa po prawej za koreankami.... a tulipanowca, na lewo posadzę choinkę..... i to wszystko wezmę w jedną rabatę od koreanek, aż po nową choinke..... wsadzę tam trawy i coś jeszcze....
Choinka i tulipanowiec mają mi zasłonić chałupe , która jest centralnie na widoku.... A miałam tam taką piękną panoramę na cała okolice

Hirutkowy raj:)) 21:14, 07 mar 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Witaj Krysiu! Pozwoliłam sobie odwiedzić Twój ogród i już wiem dlaczego to Hirutkowy raj Piesek rzeczywiście cudny. I mieczyki! Cieszę się,że je u Ciebie zobaczyłam. Gratuluję pracy,którą wykonałaś w swoim ogrodzie. Widać jak pięknie powstaje coś praktycznie z niczego. I już jestem ciekawa wiosennych zdjęć Twojego raju Pozdrawiam serdecznie!

Dzięki Maja za odwiedziny Hiro ma już ograniczone terytorium ,to jest milusiński łobuziak Mam w planie trochę przemeblować mój niby skalniak Mieczyki to też moje ulubione kwiaty ,choć nie wiem jak się przechowają ,leżą sobie w piwnicy w pierzynce z wiórek Obecnie ziemia zamarznięta ,dzisiaj było u nas -5 ech .Posadziłam trochę wiosennych kwiatów Najbardziej jestem ciekawa czy wypuszczą czosnki ozdobne ,kupiłam ich sporo a do nich mam kupione w Poznaniu trawy Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:53, 05 mar 2012

Do góry
To jeszcze obiecane zdj. z prac przy domu z soboty. Rozbieramy zarośnięty skalniak i robimy na płasko. Przesadzę tu część roślin z przedogródka, żeby można było zacząć coś działać na froncie. W miejsce skalniaka posadzę kosodrzewiny i dołożę lawendę, bo tam gdzie jest jest już jej źle. W sumie to nie wiem czy będzie co przesadzać. Docelowo marzy mi się tu różanka i lawenda, bo to bardzo słoneczne miejsce.

Ziemię ze skalniaka przerzucamy za winkiel, bo tam i tak trzeba podsypać wokół okienek do piwnicy. Tu powstanie dodatkowa przechowalnio-namnażalnia, bo jest tu trochę cienia i bedzie blisko pod ręką, łatwiej będzie przypilnować i podlać. Będę dzielić i rozmnażać trawy na potrzeby tej cudnej rabaty w formie półkola z grabami i bukszpanami. Tu mam zamiar namnożyć bukszpanów i próbowac formować poduchy (na początek podusiątka). Dwa bukszpaniątka już widać z poprzedniego sezonu. Przywieźliśmy też gumy, żeby zakryć trawę na jakiś czas co by łatwiej było ziemię przekopać. Przy okazji jak zawsze okazało się, że coś trzeba wkopać i na razie się trochę przedłużyło. I tyle z soboty. Będzie jakiś konkurs na najbrzydsze otoczenie domu?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:30, 02 mar 2012

Do góry
Eh wiosną to będzie skalniak do przerobienia. Mam już pomysł w głowie i na papierze.
Ale jakbyście miały jeszcze jakieś sugestie to zapraszam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1544-co-z-tym-skalniakiem

Z grubsza plan jest taki żeby wyrzucić kamienie, powiększyć w stronę oczka i za pergolę. Zrobić rabate w takim troszkę sródziemnomorskim stylu. Rośliny które chce zastosować to cisy kolumnowe, cisy takie krzaczaste które będę mogła dowolnie przycinać, róże, lawenda, rozchodniki, trzmielina i może jeszcze jakieś trawki. Myślicie że dobór roślin odpowiedni?
A i jeszcze jakieś drzewko liściaste nie za wysokie. Myślałam o brzozie takiej płaczącej.
Wyobraźcie sobie, ze tu nic nie ma... 17:34, 01 mar 2012

Do góry
witaj!
jestem od niedawna fanką ogrodowiska i po pracy sie relaksuję - właśnie
nie mam niestety jeszcze swojego wątku - ale uwielbiam wszelkie rewolucje
nie mam pewnośici czy chodzi o rabatę na wprost tarasu - ale zakładam że tak
mam 3 propozycje rewolucji

1] kwitnącą pachnącą rabatę - nestety sezonowa - ale można coś z tych nasadzeń też wykorzystać - pelna tulipanów , narcyzów wiosną, potem róże , liliowce, zioła, jeżówki, hosty a na brzegach poziomki -to wersja pracowita w utrzymaniu

2/ płaski skalniak trochę terenem podziałac - płaskie kamienie i w to wrzosty, wrzośce, trawy, i wykorzystać troche tych nasadzeń

3/ bez rewolucji dosadzić iglaki , trawy, hosty

tak sobie pomyślałam pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 09:00, 01 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ania a swoją nową hortensję w jakim miejscu posadzisz? Tzn jaka strona świata?

Marzenko, ja nie jestem ogrodowo tak zaplanowana jak Ty U mnie jest swobodna aranżacja, dusza artystyczna i chaos twórczy. Jak już przyjdzie wszystko co zamówiam, wezmę doniczki.. uruchomię wyobraźnie i bedę komponować Ale wystawa najprawdopodobniej wyjdzie południowo-zachodnia... ale postaram sie ja troszkę ocieniować jodełkami w sąsiedztwie... Mam rabatę z trawami, która po kolejnych modyfikacjach ogrodu zasłania mi widok na skalniak...wiec chce to przesunąć w inne miejsce i powiekszyć ilość traw... a ja ktu bedzie żle to ..... coś sie znajdzie ....
Ogrodnik mimo woli 22:45, 26 lut 2012

Do góry
Aniu, pięknie prezentuje się Twój skalniak.... mieliście przy nim niemało pracy. Owoce smakowite.... trochę nie w porę,.... bo zapomniałam kupić jabłka.... a teraz chętnie bym zjadła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies