Mój kompostownik teraz pęka z dumy hihi
Dzieki
Ognisko można palić, normalnie można zgrabić na kupkę i pyk, tylko wypalać traw nie wolno.
I kto to mówi...? Błyskawica jakich mało
Ale, tak. I cieszę się, że w końcu jest zrobione, wygrabione wszystko aż do łąki. Mi się podobają też takie krokusy ciemno fioletowe jak Ty masz, więc muszę kupić na jesieni
Również radości w te święta!
Dziękuję. Krokusy są niesamowite wystarczą 2 dni cieplejsze ze słońcem i wybuchają kwieciem Faktycznie u mnie mają słonecznie cały czas, bo brzozy po lewej stronie oczka jeszcze cienia nie rzucają.
Bardzo dziękuje dla Ciebie również radości i zdrowia
Oooo jarząb mączny jest śliczny wiosną, a kalina to raj dla ptaków. Sąsiad ma i to słychać Super. Podoba mi się ten plan.
Brzozy mam też zaplanowane na tył, więc jest gdzie sadzić.
Ewa, a co to jest za duże zielone drzewko po lewej przy żywopłocie?
To moje propozycje drzew. Wiązu nie uwzględniłam jakoś. Hmm, sama nie wiem czemu... Chyba jest wg mnie zbyt żółty i będzie się gryzł z kolorem Pissardi
Przy parkingu zmieści się tylko jedna brzoza Doorenbos. One mają lekko 5 m średnicy.
"Posadziłam" dwie Pissardi, dwie świdośliwy lamarckie, jednego jarząba mącznego i Viburnum kwitnące i pachnące zimą. Wtedy powrót do domu sprawia jeszcze więcej radości
Ewa, jesteś Wielka. Śliwy pewnie będą Pissardi, ponieważ Nigra jest trudna u nas do kupienia. Posadziłam dzisiaj rośliny za domem i padam. U nas jest glina i kopanie to masakra. Masz rację, że za dużo tych śliw. Może wiąz wredei? Kupiłam trzy brzozy Doorenbos
Ewa moje drzewka byłyby nie tak duże na tle brzóz z tyłu Faktycznie widok jest fajny, ale boje się, że chwilowo. Działka sąsiada podzielona pomiędzy rodzinę i jak zaczną się budować już tak pięknie nie będzie Moja fotka z góry to tez inna perspektywa, a ja mam niziutkie ogrodzenie. Zawsze też mogę dać jedno drzewo
Dziękuję, że zajrzałaś do mnie. Kilka stron wcześniej pisałam do Ciebie w temacie róż super porady, podpytywałam jeszcze w jakich odległościach posadzić i jak je ułożyć. Mam rabatę 3,20 x 3m przy czym z tyłu jest żywopłot cisowy. Mogę też trochę jeszcze powiększyć
Taki widok tego tyłu dominuje przez okno kiedy siedzę przy stole, zwłaszcza jak gołe brzozy.
Jasne, ale w planach można już uwzględnić, żeby przez pomyłkę nie posadzić tam jakiegoś drzewa.
Z tylu będziesz miała brzozy, lipy i buki. A jakie drzewa chcesz mieć z przodu? Wzdłuż chodnika jako szpaler, czy porozrzucane?
Witam serdecznie wszystkich i bardzo proszę o Waszą pomoc w zaaranżowaniu miejsca przed domem. Wjazd na działkę jest od strony północno-wschodniej. Pełny cień jest tylko pod domem na linii ok 1-1,5 metra. W pozostałej części słońce cały dzień wędruje. Po lewej stronie jest oczyszczalnia i przyłącza.
Rośliny, które wstępnie wybrałam to:
cisy,
świerki serbskie,
brzozy Doorenbos,
śliwy wiśniowe Nigra,
hortensje bukietowe,
jabłonki Ola,
róże okrywowe Fairy,
mam jedną wiśnię piłkowaną Amonagawa,
U sąsiadów przy ogrodzeniu rosną rządkiem tuje.
Dom jest drewniany. Marzy mi się ogród pełen kwiatów, swobodny, wiejski...