Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:29, 27 kwi 2021

Wiolka5_7 napisał(a)

Chorowała ostatnio na moniliozę,więc za pewne to ją zabiło

O matko! Kolejna oza. Odechciewa się chcieć. Zaczynam mieć stany lękowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:38, 27 kwi 2021

Księżyc jakiś pełnisty jest, noce z przymrozkami, ale po południu było przyjemnie, słonecznie i 15 stopni na plusie.

Śliwy wiśniowe ładnie się prezentowały na tle lazurowego nieba.

Kwitną brunnery. Ich listki zrobia sie duże i ozdobne dopiero po zakończeniu kwitnienia.

Zazielenił się nieformowany żywopłot z krzewów różnej maści. Ten formowany z buków dopiero teraz się przerzedza z powodu zrzucania starych liści.Ciemiernikom przybyło towarzystwo pierwiosnków, żonkili i śniedków.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:43, 27 kwi 2021

Jak ich nie mieć w ogrodzie?

Kwitną nawet na półcienistej garażowej. Kwiaty pojawia się jednak trochę później niż na słonecznych stanowiskach.

Gosiek33 05:46, 28 kwi 2021

Ptaki są szybsze niż ja w podjadaniu owoców świdośliwy
kasia1 06:00, 28 kwi 2021

Haniu, dziękuję za fotki. Takie odrosty mnie w ogóle nie przerażają . Chyba dołączę do posiadaczy świdośliwy. Szukałam niewielkiego, ażurowego drzewka. Na początku zastanawiałam się nad czymś zimozielonym, ale tak jak pisałaś - kwitnienie wiosną i kolory jesienią, ta różnorodność ma znaczenie.

kasia1 06:23, 28 kwi 2021

Propo rozmiarów, to staram się sadzić we właściwych odległościach, czytam, liczę. Na przykład mam posadzonego dęba czerwonego jako soltier na środku mojej łąki. I rośnie sobie metrowy bidulek, samotnie ... Naprawdę trudno w tym momencie wyobrazić sobie, że to będzie ogromne 20 metrowe drzewo. Może mu chociaż obwódkę przekopię, żeby miał jakieś byliny do towarzystwa. Mam posadzonych chyba z 12 brzóz, które mają stworzyć mały brzozowy lasek. Też rosną sobie patyczki ... Kanzany sadziłam co 6 metrów. Wg literatury i tak powinny się kiedyś "spotkać". Ale na razie jest baaardzo pusto i bardzo trudno sobie te drzewa wyobrazić w docelowych rozmiarach albo przynajmniej tych, co najczęściej się wskazuje, czyli po 10 latach.
TAR 09:59, 28 kwi 2021

kasia1 napisał(a)
Propo rozmiarów, to staram się sadzić we właściwych odległościach, czytam, liczę. Na przykład mam posadzonego dęba czerwonego jako soltier na środku mojej łąki. I rośnie sobie metrowy bidulek, samotnie ... Naprawdę trudno w tym momencie wyobrazić sobie, że to będzie ogromne 20 metrowe drzewo. Może mu chociaż obwódkę przekopię, żeby miał jakieś byliny do towarzystwa. Mam posadzonych chyba z 12 brzóz, które mają stworzyć mały brzozowy lasek. Też rosną sobie patyczki ... Kanzany sadziłam co 6 metrów. Wg literatury i tak powinny się kiedyś "spotkać". Ale na razie jest baaardzo pusto i bardzo trudno sobie te drzewa wyobrazić w docelowych rozmiarach albo przynajmniej tych, co najczęściej się wskazuje, czyli po 10 latach.

nawet sie nie obejrzysz kiedy urosna, brzozy to sprinterki jak maja dobre warunki, dąb czerwony o ile kojarze tez dosc szybki. po 2 - 3 latach juz beda efekty a czas niestety szybko leci.
Gruszka_na_w... 10:52, 28 kwi 2021

kasia1 napisał(a)

Nasz Asia /Makadamia pisała ostatnio o tym artykuł.

U siebie wybrałam opcję uzupełniania luk między roślinami tanimi zapychaczami. Większość z nich samoistnie wyginęła, część wysadzałam.
Gruszka_na_w... 10:53, 28 kwi 2021

kasia1 napisał(a)
Haniu, dziękuję za fotki. Takie odrosty mnie w ogóle nie przerażają . Chyba dołączę do posiadaczy świdośliwy. Szukałam niewielkiego, ażurowego drzewka. Na początku zastanawiałam się nad czymś zimozielonym, ale tak jak pisałaś - kwitnienie wiosną i kolory jesienią, ta różnorodność ma znaczenie.

Ona ma tendencję do bycia krzakiem, ale obcinając boczne gałązki (podkrzesywanie) można z niej zrobić wielopienne drzewko.
Gruszka_na_w... 10:55, 28 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)
Ptaki są szybsze niż ja w podjadaniu owoców świdośliwy

Wiem coś o tym. U mnie w ciągu jednej doby potrafią opędzlować dwa duże derenie i aronię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies