Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:36, 04 lut 2019

Do góry
to miejsce wypoczynku

nauki

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:30, 04 lut 2019

Do góry

no....

Sezon 2017 u Hanusi 18:29, 04 lut 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękujemy, rymujemy, to znak, że wiosnę czujemy! Póki co na parapecie.

oczy słoneczne parapetowe cuda
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:27, 04 lut 2019

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:26, 04 lut 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Zakwitł oczar. Pzresadziłam go gdy powstał pomysł z salonem. Mam nadzieję że będzie mu tu dobrze

Piękny oczar. Ja jeszcze nie mam żadnego.
Ciekawe donice się zapowiadaja .
Ciemierniki też widzę u ciebie kwitną.
Ale żadnych oznak zimy nie widzę. Nie to co u mnie .
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:24, 04 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mira, zdziwisz się ale nie mam nic narysowane, zaplanowane. Będzie spontan (ot lata praktyki).

Zaczęłam listę nasion, czyli nowych nabytków, żeby stwierdzić, co musi być wysiane na parapet (nastawiam się na siewy do gleby, wiec mam dużo czasu) a co potem po kolei (sieję kwiatki na ogół w 2 rzutach na raz: koniec kwietnia i koniec maja).

Wiem, że coś tam trzeba już wysiać i wystawić na mróz - ale nie mam kiedy.

Kupiłam sałaty do siewu w szklarni.

A pierwsze cebulowe kupię i wyciągnę ze szklarni (do pędzenia) pod koniec lutego, żeby zrobić miejsce sałatom i listeczkom.

Trzeba by zrobić jakieś plany wyjazdowe, chyba.

A ja rysuję,czytam,grzebię po nasionach, myślę o wysiewach
mało tego wczoraj i dziś troszkę pograbiłam część trawnika, wycinałam przy okazji byliny czy co tam - wyszło spontanicznie bo niosłam do ostrzenia sekatory ale jeden zostawiłam no i pooooszło

nie jestem przekonana do tego czy teraz jest koniec zimy czy zima się dopiero zacznie - zatem nie zwracam uwagi że początek lutego bo w marcu może nie zrobię nic

żeby przerwać te wątpliwości pogodowe coś dla oka

Wisley - chyba najbardziej znany ogród, ponoć jeden z największych na świecie
czego tam nie ma - nie wiem - jest wszystko co się wiąże z ogrodnictwem
szkółka z roślinami, sklep ogrodniczy w którym boli brzuch, sklep taki z pamiątkami , książkami, obrazkami w którym boli głowa, szklarnie wielkie, różne tematyczne ogrody wszelkiego rodzaju - chyba nie ma anglika który nie wie co to Wisley - sprawdźcie.

Na tej ścianie to głównie groszki pachnące od różnych producentów

sklep z pamiątkami

wejście

tradycyjnie bruczki i donice mnie zachwycają

Za drzwiami do ogrodu... 18:04, 04 lut 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Kiedyś robiłam tartę z kwiatem dyni, ale nie bardzo był widocznytrochę ją za mocno przypiekłam

A kwiaty to można też z różnych warzyw i owoców wyczarować

Nawet z resztek do wyrzucenia...( jak się ma w głowie same kwiatki)

Ale cuda : Śliczne
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:02, 04 lut 2019

Do góry
Aniu z Dębowego Lasu i Nikitko - fotek zimowych nie robię bo zaganiania jestem i ogród tylko przez szybkę oglądam i to rano bo wieczorem już ściemnia się jak wracam. Ale dla was - mój mili gośce dziś rano strzeliłam kilka ujęć, proszę bardzo oto moja kraina lodowa z dzisiejszego ranka ( też tylko przez okno cyknięta)

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:55, 04 lut 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Spontanicznie człowiek czasem w takie miejsca dotrze, że można mieć banana na twarzy Tulipany na pewno będę u ciebie podziwiać, u mnie nadal cebule nie wsadzone. Może jesienią się uda

Sezon 2019 faktycznie rozpoczęty Widzę, że mocno podcięliście brzozę. Czy tę z tyłu też planujecie? Mam dwie takie coraz wyższe i waham się co zrobić. Widziałam też przycięte suszki, czy miskanty już można?

Iwonko posadź jeszcze teraz cebulowe w donicach. Postawisz przy drzwiach później lub na tarasie. Jakoś z tym sezonem tak wyszło

Obcięliśmy tylko taki duży czubek tej zwisającej, bo się w górę pokierował. Dość spory, z liśćmi jeszcze więcej by ważył. eM musiał wyjść na brzozę, bo z drabiny nie dostawał. Nie mam zdjęcia, bo trzymałam drabinę i podawałam mu narzędzia, a później łapałam spadający konar. To zdjęcie, które mu zrobiłam to jak już zabezpiecza ranę maścią ogrodniczą pędzelkiem przymocowanym do długiego drążka. Tych pozostałych nie tnę na razie. Może w lecie zrobię jakieś korekty drobne. Brzozą lepiej jest ciąć gałęzie jak są młode, ciękie niż później grube.

Proszę mnie nie naśladować - miskantów i rozplenic jeszcze nie tniemy. Ja tylko niektóre bylinki wycięłam. Trawy nie ruszone. Jak ci miskanty fruwają to je powiąż na razie.

...uDany ogród 17:50, 04 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nasypało obficie Pięknie znów zaczarowało, a tu serce ku Wiośnie się wyrywa.
U nas też pobieliło, ale tylko delikatnie ze 2 cm może. Już sie topiło dzisiaj

Sylwuś nasypało ze 30cm, pięknie to wyglądało. Cały dzień utrzymywało się na drzewach, bo mrozik -3 trzymał. Bajkowo!
Popołudniu trochę wiatr strącał śnieg z gałęzi, ale dalej jest biało

Za drzwiami do ogrodu... 17:11, 04 lut 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
O Aniu z tej strony Ciebie nie znałam

Cóż...po trochu się tu poznajemy Nie często zdarza mi się tak pogwiazdorzyć kulinarnie

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:05, 04 lut 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:01, 04 lut 2019

Do góry
mira napisał(a)
Wspaniałą relację nam zaserwowałaś. Ciekawe opisy i fajne kadry. Wietnamki przepiękne - taki chyba kraj skrajności wydaje mi się.
Aż zachciało mi się posiać jakąś sałatę .
Czyli celozja - kupiłam nasiona i mam chęć posiać.
Czy tam jest smog bo wiele osób jest w maskach ?
Dzisiaj też sekator przykleił mi się na chwilkę jak niosłam do naostrzenia
i biedronkę tez widziałam.
Jak tam przebiśniegi wychodzą? u mnie te stare jeszcze nie i zastanawiam się czy im susza nie zaszkodziła choć kilka kwitnie i to chyba nowych.
Jest jeszcze za wcześnie na nie, za to krokusy są bezwstydne bez zahamowań . Czekam na Twoje tulipany i przebiśniegi.

pozdrawiam

a! te donice tam....trzeba było im powiedzieć żeby cały samolot załadowali to by sobie wiele skuterów kupili

Chyba cała Azja to takie skrajności. Czyli celozją się zachwycałam. Dobrze wiedzieć.

Myślę, że jak by te donice przyleciały to na pewno ceny byłyby europejskie

Zanieczyszczenie powietrza w dużych miastach jest bardzo duże, że po 1-2 godzinach na mieście szczypały nas oczy i drapało w gardle, spaliny są mocno wyczuwalne. Ale nie ma się czemu dziwić jeśli np. w Hanoi mieszka oficjalnie 7 mln ludzi i jest zarejestrowanych 5 mln motorków i skuterków w różnym stanie technicznym. Autobusami mało kto jeździ - zawsze są wolne miejsca siedzące do wyboru. My tak
Niebo ma taki charakterystyczny odcień, słońca nie widać.

Przebiśniegi to nawet nie mają szans jeszcze u mnie na jakąkolwiek prezentacje, 10-15 cm biała warstwa je pokrywa, przed domem tam śnieg z odśnieżania dajemy

Pod magnolia trochę lepiej, może będą za jakiś czas - mam taką nadzieje

Za drzwiami do ogrodu... 16:59, 04 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Aniu na fotkach można faktycznie zachwycić się nawet sucharkiem .....co i tak nie zmienia faktu ,że masz romantyczny ,kwiatowy ,kolorowy ,piękny ogród
Pozdrawiam cieplutko

Żeby móc się zachwycać tymi sucharkami to jednak wcześniej muszą być te kolorowe widoczki np. jeżówek

Miło że zaglądasz z ciepłym słówkiem Madziu

Moja działka na Dębowym Lesie 16:47, 04 lut 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękne masz te maki. Zachwycają mnie te pełne, ale pojedyncze też są cudne i te kolory Rewelacja

Maki są piękne. Oby się wysialy to będą i w tym roku.
Ja lubię i te pełne i te puste
Pełne mają dłuższy okres kwitnienia
Ogród pod Górą 16:37, 04 lut 2019

Do góry
Czy to już wiosna?
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:32, 04 lut 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Mira! To u Ciebie śniegu nie ma?

A wracając do tematu krzesełka... Kupiłaś też tę ławkę? Czy jeszcze czeka na właściciela?

Gosiu ławki nie kupiłam tej od krzesełka bo cena nie do zaakceptowania a ponadto mi chodziło o krzesełko tak gdzieś do posiedzenia - mam mały ogród i łatwo zagracić.
A czy czeka nie wiem. U mnie śniegu teraz nie ma a i wtedy nie było.

Basilikum napisał(a)
to i ja pochwale krzeselko sliczne jest
kolorowa rabata super wyglada w tym zestawieniu

Czy montane tez sie tnie? moja wyrosla na potwora az do dachu i chyba zawolam strazakow a jak to wszystko zakwitnie to bedzie szal.
*Doczytalam o cieciu montany, bedzie lipiec wiec choc nie lubie po drabinie skakac

Musze jutro sie porozgladac po ogrodzie co u mnie sie juz pcha. Posadzilam wiosna troche przebisniegow od sasiadki, ciekawa jestem jak przetrwaly to suche lato.
Epimedium (u nas sie nazywa kwiat elfow i bardzo mi sie ta nazwa podoba) tez mam, jedno zolte na rabatce przy plocie i jedno biale przy tylnym wyjsciu z domu. To z tylu mi panowie troche zmasakrowali przylaczajac nasz dom do wodociagu i mam nadzieje, ze przezylo jednak.

Ja przebiśniegi podlewałam latem te wsadzone. A najlepiej do jesieni przechować w donicy to wiadomo że będą ok.
Też jestem ciekawa jak epimedia wystartują bo za bardzo uwierzyłam że to do suchego cienia.

szukałam epimediów a znalazłam bratki
to już naprawdę niedługo no chyba że rozgości się zima w marcu tak jak w ub
roku

Ogrodowo zakręcona. 16:20, 04 lut 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
a to wspomniany widok z salonowego okna

Tak jak podejrzewałam
Okno jest na tyle wysoko, że rabaty nie widać, więc tak naprawdę nie ma znaczenia, czy ta ścieżka będzie metr w prawo czy metr w lewo.
Dla widoku z okna różnicę zrobi dopiero posadzenie drzew pod płotem: czyli nie dwie umbry po bokach (plus amanogawa w rogu) tylko więcej, na wprost okien.
Ja rzecz jasna jestem za sadzeniem drzewek, ale Magda chciała mieć rabaty bylinowe a one potrzebują słońca.
W cieniu drzew mogą rosnąć hortensje i hakonki ale szałwie, rozplenice i lawendy już nie.
Pamiętajcie o ogrodach 15:52, 04 lut 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Trochę lata zawędrowało do salonu

Powiedz proszę jak należy pielegnowac ten kwiatuch ładny?
...uDany ogród 15:50, 04 lut 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zima wróciła do Ciebie. U mnie też jeszcze śnieg leży.
Piękne masz zdjęcia ogrodu - nawet zimowe

Ewciu wróciła i to ze zdwojoną mocą.
Miałam nadzieję na wiosnę, ale tak jak napisałam niech teraz kiedy ma być zima jest zimno, a wiosny potem już nic nie przerywa
Dziękuję pięknie!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies