Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 21:40, 16 kwi 2019

Zawirusowanym tulipanom pasiaste mazgaje robią się na płatkach.
Potwierdzam spostrzeżenia innych dziewczyn, że są tulipany z prążkami na listkach.
Sama napisałaś, że od tego przesadzania zrobił Ci się cebulkowy bałagan na rabatach. To widać jest tego efekt.
Te bukszpanowe kuleczki z tulipanami robią dobrą robotę o tej porze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 08:45, 17 kwi 2019

Kasia_CS napisał(a)
A tej jesieni nie sadziłaś żadnych nowych cebulek? może jakaś była pomyłką w paczce?

tylko narcyzy, iryski i krokusy
żadnych tulipanów
makadamia 08:47, 17 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zawirusowanym tulipanom pasiaste mazgaje robią się na płatkach.
Potwierdzam spostrzeżenia innych dziewczyn, że są tulipany z prążkami na listkach.
Sama napisałaś, że od tego przesadzania zrobił Ci się cebulkowy bałagan na rabatach. To widać jest tego efekt.
Te bukszpanowe kuleczki z tulipanami robią dobrą robotę o tej porze.

Czyli wszystko ok? Bo mnie te paski nie przeszkadzają, jeśli nie są objawem choroby.

Też myślę, że kuleczki bukszpanowe robią tu dobrą robotę, mimo że wiele osób się trochę dziwiło, czemu marnuję na nie miejsce
dzika_roza 11:39, 17 kwi 2019

a propos tulipanów
moje tulipany tez mają paseczki, właściwie brązowe smugi - wygląda na to, że dostałam je przez pomyłkę...
zamawiałam zwykłe różowe, dostałam takie:

google mowi, że to są tulipany botaniczne Greiga Red Riding Hood
http://www.oczarjk.pl/?act=2182

też mi to zrobiło misz-masz (sic!) na rabacie ale w sumie ładne są, na jesień dosadzę więcej

dzika_roza 11:45, 17 kwi 2019

makadamia napisał(a)

GoT jest specyficzna. Wiele osób się dziwi, jak to można oglądać takie brutalne widowisko. Ale tak naprawdę, prawdziwą atrakcją nie są tam potoki krwi, tylko nieprzewidywalność. To nie jest film typu "zabili go i uciekł", który oglądasz z przyjemną świadomością, że choćby bohater skakał z helikopteru i uciekał przed gradem kul, to i tak przeżyje i jeszcze dziewczynę po drodze zdobędzie. Przy tym serialu siedzisz na krawędzi kanapy i paznokcie obgryzasz, żeby bohaterowi, któremu kibicujesz, jeszcze raz się udało; żeby złol, któremu wszystkie podłości uchodzą na sucho, w końcu dostał za swoje.
Scena śmierci Eda Starka przejdzie do historii telewizji. To był pierwszy przypadek, kiedy główny bohater ginie zgodnie z logiką sytuacji, a nie jest cudem ratowany, bo tego wymaga opowieść. Tak jak w prawdziwym życiu. W tym sensie serial, mimo smoków i magii, jest bardziej realistyczny niż większość filmów akcji.
Do tego dodaj zróżnicowane i wiarygodne charaktery, które ewoluują i zmieniają się pod wpływem doświadczeń; różnorodne modele społeczeństw (wzorowanych zresztą na prawdziwych), skomplikowaną politykę - i masz mieszankę wybuchową.
A to się rozpisałam

przybij piątkę, my się z mężem nie mogliśmy doczekać finałowego sezonu
koniec OT
Makusia 14:20, 17 kwi 2019

Ja mam takie tulipy z obwódką jasną na liściach, ale zakładam, ze nie w tym rzecz?
makadamia 09:53, 18 kwi 2019

dzika_roza napisał(a)
a propos tulipanów
moje tulipany tez mają paseczki, właściwie brązowe smugi - wygląda na to, że dostałam je przez pomyłkę...
zamawiałam zwykłe różowe, dostałam takie:

google mowi, że to są tulipany botaniczne Greiga Red Riding Hood
http://www.oczarjk.pl/?act=2182

też mi to zrobiło misz-masz (sic!) na rabacie ale w sumie ładne są, na jesień dosadzę więcej

Mam zamiar z jednej rabaty pozbyć się resztek tulipanów dwukolorowych, (tych z pasiastymi liśćmi) i hurtowo posadzić właśnie jakieś botaniczne.
Pod warunkiem, że w końcu będę zadowolona z układu bylin i zakończę nieustanne przesadzanie
makadamia 09:53, 18 kwi 2019

Makusia napisał(a)
Ja mam takie tulipy z obwódką jasną na liściach, ale zakładam, ze nie w tym rzecz?

Nie w tym, choć faktycznie, te co mają paski na liściach, mają jednocześnie jasną obwódkę na kwiatach
makadamia 09:54, 18 kwi 2019

dzika_roza napisał(a)

przybij piątkę, my się z mężem nie mogliśmy doczekać finałowego sezonu
koniec OT

Wrócimy do OT po zakończeniu sezonu
makadamia 10:06, 18 kwi 2019

Dzisiaj chwilowa (mam nadzieję) przerwa w ładnych zdjęciach, bo przychodzę z pytaniem.

Po niedzielnym przesadzaniu roślin na południowej rabacie (czasem dosłownie o 10 cm) wczoraj rozrzucałam obornik i poszły mi dwa worki na 6 mb. Dużo czy mało?
Bo mnie się wydaje że to są jakieś aptekarskie ilości ale z drugiej strony - trudno, żebym sobie podwyższyła rabatę
Tak to wyglądało przed wymieszaniem z ziemią:

Co prawda teraz już nie dosypię tego obornika, bo rozsypałam od razu korę, żeby wilgoć na dzisiejszym słoneczku nie wysychała, ale przynajmniej za rok będę wiedziała ile sypać tego obornika

Johanka, poznajesz swoje overdamy?