Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Działeczka Asi :) 09:01, 06 lut 2017

Do góry
Asiu, ja w zasadzie nie widzę problemu z zasłonięciem.

Tujki posadzić w L, tak jak tu omawiacie, w rogu posadzić drzewko, żeby zasłoniło domek na kurzej stopce a pod spodem zrobić rabatę. Na prawo od wędzarni dalej ciągnąć żywopłot, a przed nim dać jakieś krzaki, które zasłonią kompostownik od strony działki.

Sama wędzarnia jest ładna i nie ma potrzeby jej zasłaniać.

Jedyna rzecz, na którą zwróciłabym uwagę, to żeby zostawić w tym osłoniętym rogu więcej miejsca:

Na kompost potrzebujesz co najmniej jeszcze jedną taką komorę jak już masz, a przy wędzarni też jakieś miejsce na stolik trzeba wygospodarować.

(już nie wspomnę o tym, że jak mój mąż chodzi do kumpla wędzić swoje mięso, to się wtedy robi wydarzenie towarzyskie, ławeczka jest potrzebna, i stolik na napoje...)
Działeczka Asi :) 20:14, 05 lut 2017

Do góry
Haniu, pisałam chyba jednocześnie z Tobą. Na zasłonięciu tego miejsca tak bardzo mi nie zależy, bo wędzarnia zasłania kompostownik Ale może z czasem coś tam zrobię
Działeczka Asi :) 19:55, 05 lut 2017

Do góry
W sumie to chyba wystarczyłoby zasłonić tylko kompostownik od strony wejścia, żeby nie robić długiego żywopłotu.
Największy jednak problem to czym zasłonić się od sąsiadów na długości, gdzie nic nie wsadzę. Chyba sztuczny żywopłot postawię hihi...
Działeczka Asi :) 19:49, 05 lut 2017

Do góry
Sima napisał(a)
Ja bym użyła cisy + hortensje na dole (lub azalie). Ładnie i prosto od strony wejścia.

Lub graby (ale wtedy widzisz w zimie co tam jest)

Obydwie opcje możesz wąsko prowadzić.

A kompostownik od strony widokowej bym pokryła pnączem - ładne tło dla wędzarni

Między kompostownikiem a wędzarnia będzie bardzo mało miejsca, więc tam chyba nie dam rady nic wsadzić, a tym bardziej pielęgnować.
Jeśli chodzi o żywopłot zależy mi na szybkim efekcie, a cisy trochę wolno rosną
Mam problem jak pogodzić to, żeby spełniało swoją rolę i dobrze wyglądało z każdej strony
Działeczka Asi :) 19:19, 05 lut 2017

Do góry
Ja bym użyła cisy + hortensje na dole (lub azalie). Ładnie i prosto od strony wejścia.

Lub graby (ale wtedy widzisz w zimie co tam jest)

Obydwie opcje możesz wąsko prowadzić.

A kompostownik od strony widokowej bym pokryła pnączem - ładne tło dla wędzarni
Działeczka Asi :) 16:03, 05 lut 2017

Do góry
Nie mamy innego miejsca na kompostownik, musi tak zostać. Kiedy mi ta mata nie leży...
Działeczka Asi :) 16:01, 05 lut 2017

Do góry
Asiu może żywopłot będzie rozwiązaniem. Tyle że trzeba wsadzić coś większego żeby szybko zasłoniło. Albo coś mniejszego i mata wiklinowa
Kompostownik może można przenieść w inne miejsce, bo tak blisko wedzarni to raczej nie teges moim zdaniem
Działeczka Asi :) 15:51, 05 lut 2017

Do góry
Kochani chcę prosić o pomoc w najbardziej problematycznym miejscu na mojej działce.
Najpierw popytam tutaj u siebie, a jak nie uda się rozwiązać problemu zadam pytanie w innym wątku
Wchodząc u siebie na działkę, na przeciwko u sąsiadów mam takie oto widoki
Nie patrzcie na nieład na mojej działce, bo to wszystko czeka właśnie na wiosnę.

Ta zaśnieżona górka to mój kompostownik, który będziemy budować na nowo. Obok stoi wędzarnia. Wędzarnia jest zbudowana pod samym płotem, więc nie ma możliwości, żeby cokolwiek tam wsadzić.

Bliższe ujęcie...

Chcemy założyć nową siatkę na całej długości, bo sami widzicie jak to wygląda.

Nasadzeń nie da rady zrobić mniej więcej do tej czerwonej pokrywy. Za tą metalową kratą była huśtawka. W tym miejscu będzie zwykła ławka.
Na czym polega problem? Chcę się odgrodzić od sąsiadów na przeciwko i od sąsiadki z lewej strony. Tam gdzie mogę zrobić nasadzenia, czyli za tą kratą metalową, będzie ok, bo coś wsadzę. A jak mam się osłonić w tym rogu na długości kompostownika i wędzarni. Zwykła siatka mnie nie osłoni. Druga sprawa... nie chciałabym wchodząc na działkę mieć centralnie przed sobą kompostownika.
Reasumując... jak odgrodzić się od sąsiadów i jak zasłonić kompostownik? Dodam, że za płotem z każdej strony mało ciekawe miejsca u sąsiadów I jeszcze ten domek na kurzej łapce u sąsiadów
Czy ktoś podsunie mi jakiś pomysł? Może uda mi się przy Waszej pomocy rozwiązać problem?
Miejski azyl 15:01, 05 lut 2017

Do góry
https://rolmarket.pl/product-pol-2338-Segmentowy-kompostownik-COMPOGREEN-800l-czarny-3-GRATISY.html

Czarny jest tańszy od zielonego.
Mam przygotowane na kompostownik miejsce na końcu ogrodu ukryte za rzędem tuj.
Miejski azyl 14:50, 05 lut 2017

Do góry
Sima napisał(a)
Mam pytanie. Zamówiłam kompostownik 800l. Dwie komory. Wystarczy na początek?

Pokaż jaki, bo ja swój tymczasowy też muszę wymienić
Miejski azyl 14:46, 05 lut 2017

Do góry
Mam pytanie. Zamówiłam kompostownik 800l. Dwie komory. Wystarczy na początek?
Marzenia o własnym ogrodzie 08:16, 05 lut 2017

Do góry
Dzieki Renia za podpowiedź. Mam kompostownik ale zrobiłam totalną głupote bo wrzuciłam do niego skrzyp I teraz jak bym go dała na rabaty to się się rozlezie na cały ogród mam kompost dodać pod warzywa. A co do trawy na rabaty to mam już kore. Zostaje sam żwirek I ziemia.
Ogród wśród pól i wiatrów 12:27, 04 lut 2017

Do góry
Poszłam dziś poszukać wiosny do ogrodu, ale póki co trochę słabo Tulipany, krokusy, żonkile, czosnki, ciemierniki.. wszystko jeszcze w głębokim uśpieniu. Ale jako pierwsza pokazuje się cebulica w towarzystwie rh.

Co ciekawe niektóre rh w znakomitej formie, a inne w takiej, że najchętniej wywaliłabym na kompostownik.
A ten sam rodzaj, to samo miejsce. Jakoś nie mogę za nimi nadążyć

Jako że w ogrodzie jeszcze słabo, muszę się zadowolić wiosną w domu
Miłego dnia wszystkim
Ogród za grosze 12:06, 03 lut 2017

Do góry
Kompostownik można zasłonić, na Pinterest widziałam extra rozwiązanie, ale chyba nie zapisałam sobie, naprawdę to nie koniec świata, to wszystko może być
Ogród za grosze 11:47, 03 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Do tej pory pokazałam tę część ogrodu, która jest za moim domem. Stanowi on ok. 1/3 całej 12 arowej działki. Okna nie wychodzą na tę część ogrodu, zimą nie odwiedza się go, więc nazwijmy go umownie "letni".
Na wiosnę sąsiad ma ocieplić i otynkować ścianę stojącą w ostrej granicy naszych działek.
plan ogrodu:

a tak wygląda ten kąt:

Plan robót na 2017 rok

1. dalsze porządkowanie rabat (hosty już trzeba rozsadzać, przesadzić rodgersje, języczki i pluskwice) na rabaty cieniste,
2. zagospodarować rabaty cieniste pod murem, obsadzić roślinami i ukryć kompostownik za parawanem z cisów lub laurowiśni?

3. zrobić linię kroplującą. Podlewanie zabiera dużo czasu a i nie wszystkie rośliny lubią lanie na liście i kwiaty,
4. zrobić obrzeża (ekobordy) wokół drzewek na trawniku i pomyśleć coby tam posadzić lawendę czy przywrotnik.
5. ułożyć obrzeże z kostki wokół cienistej.
6. zrobić placyk wypoczynkowy.

Dużo, nie wiem czy się wyrobię.

Myślałam też o oknach-lustrach na murach w kącie, tam nie ma okien i nic się nie dzieje, czyli jest nudno. A jak pisałam wcześniej nudy nie znoszę .
Lustra odbijając światło oraz wczesne i późne promienie słońca, może by rozświetliły to miejsce?
Myślałam też o hortensji pnącej i bluszczu, ale ..... trzeba tego pilnować i trzymać w ryzach a skakanie po drabinie i przycinanie to robota nie dla mnie .
Ot dylematy ogrodnika.
Czyli trza zrobić analizę SWOT
albo
burzę mózgów

z a p r a s z a m

Ambitne plany, zapewne wszystko się uda
Obejrzałam to miejsce, az tak ciemno tam nie jest, więc sporo roślin da radę. Z okienkami dobry pomysł, widziałaś u mnie, sprawdzają się, ile życia i refleksów świetlnych wnoszą
Z hortensją pnącą nie ma żadnej pracy, możesz ja puścic na mur..fajny byłby z pnączy winnik, ma cudne liście, jest bezproblemowy, a potem ładne granatowe koraliki.
Ogród za grosze 14:16, 02 lut 2017

Do góry
Do tej pory pokazałam tę część ogrodu, która jest za moim domem. Stanowi on ok. 1/3 całej 12 arowej działki. Okna nie wychodzą na tę część ogrodu, zimą nie odwiedza się go, więc nazwijmy go umownie "letni".
Na wiosnę sąsiad ma ocieplić i otynkować ścianę stojącą w ostrej granicy naszych działek.
plan ogrodu:

a tak wygląda ten kąt:

Plan robót na 2017 rok

1. dalsze porządkowanie rabat (hosty już trzeba rozsadzać, przesadzić rodgersje, języczki i pluskwice) na rabaty cieniste,
2. zagospodarować rabaty cieniste pod murem, obsadzić roślinami i ukryć kompostownik za parawanem z cisów lub laurowiśni?

3. zrobić linię kroplującą. Podlewanie zabiera dużo czasu a i nie wszystkie rośliny lubią lanie na liście i kwiaty,
4. zrobić obrzeża (ekobordy) wokół drzewek na trawniku i pomyśleć coby tam posadzić lawendę czy przywrotnik.
5. ułożyć obrzeże z kostki wokół cienistej.
6. zrobić placyk wypoczynkowy.

Dużo, nie wiem czy się wyrobię.

Myślałam też o oknach-lustrach na murach w kącie, tam nie ma okien i nic się nie dzieje, czyli jest nudno. A jak pisałam wcześniej nudy nie znoszę .
Lustra odbijając światło oraz wczesne i późne promienie słońca, może by rozświetliły to miejsce?
Myślałam też o hortensji pnącej i bluszczu, ale ..... trzeba tego pilnować i trzymać w ryzach a skakanie po drabinie i przycinanie to robota nie dla mnie .
Ot dylematy ogrodnika.
Czyli trza zrobić analizę SWOT
albo
burzę mózgów

z a p r a s z a m

W oflisowym ogrodzie 23:35, 30 sty 2017

Do góry
vita napisał(a)
Ten kompostownik bardzo elegancki, dobrze komponuje się z ogrodzeniem

Chwała Emowi za to
Na jego skraju chciałabym posadzić trawę aby go jeszcze trochę przysłonić.
W oflisowym ogrodzie 23:31, 30 sty 2017

Do góry
Ten kompostownik bardzo elegancki, dobrze komponuje się z ogrodzeniem

W oflisowym ogrodzie 20:07, 30 sty 2017

Do góry
No i tak po pomiarach, dumaniach, przemyśleniach kompostownik będzie stał przy samej wierzbie nie wiem jak długo ale na pewno w tym roku
W oflisowym ogrodzie 14:36, 29 sty 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Też mam kompostownik na widoku i planuję go trochę obsadzić trawami, które zrobią za wyższe piętro rabaty

Aniu trawy się nadają bo nie ograniczą dostępu. W 2015 na kompostowniku puściłam dynię ładnie wyglądało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies